Slovenija

'Slovesnost so izrabili za nadaljevanje ideološkega boja proti NSi in vladi'

Trst, 10. 09. 2012 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Gre za nerazumljivo dejanje nekaterih partizanskih praporščakov iz Slovenije, ki ne premorejo toliko etičnosti, da bi se dostojno udeležili slovesnosti ter tako na primeren način počastili spomin na padle domoljube," so žvižge, namenjene ministrici Ljudmili Novak, komentirali v NSi.

Potem ko so nedeljsko spominsko slovesnost pred spomenikom bazoviškim junakom zasenčili žvižgi med govorom ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmile Novak, so iz Nove Slovenije (NSi) sporočili, da incident obsojajo.

"Gre za nerazumljivo dejanje nekaterih partizanskih praporščakov iz Slovenije, ki ne premorejo toliko etičnosti, da bi se dostojno udeležili slovesnosti ter tako na primeren način počastili spomin na padle domoljube," so zapisali. Nad sovražnim odzivom so bili po njihovih besedah razočarani tudi svojci na bazoviški gmajni ubitega domoljuba Ferda Bidovca in drugi prisotni slovenski zamejci, ki obsojajo zrežirano akcijo iz Slovenije in Novakovi izrekajo podporo ter opravičila za neljubi dogodek.

Ljudmila Novak je med svojim govorom požela glasne žvižge.
Ljudmila Novak je med svojim govorom požela glasne žvižge. FOTO: Miro Majcen

Kot menijo v NSi, so partizanski praporščaki slovesnost izrabili za nadaljevanje ideološkega boja proti Novi Sloveniji in slovenski vladi ter s tem okrnili podobo Slovenije v Italiji. "Žvižgi in sramotenje predsednice NSi je v nelagoden položaj spravilo tudi prisotne organizatorje in predstavnike lokalnih oblasti. Takšna dejanja odpirajo nove rane v slovenski družbi in ne pripomorejo k življenju v sožitju ter enotnosti slovenskega naroda. Incident nedvomno škodi slovenski manjšini v Italiji in ugledu Slovenije tudi zunaj slovenskih meja," so še navedli.

Prisotnost praporščakov z rdečimi zvezdami na slovesnosti v Bazovici je po njihovem mnenju toliko bolj nerazumljiva, ker TIGR z rdečo zvezdo ni imel nič skupnega. "Še več, KPS nikoli ni priznala TIGR-a kot prvega upornika proti fašizmu na slovenskih tleh. Proti TIGR-u se je postavil tudi predsednik stranke SD, ki je ideološka in pravna naslednica KPS, Igor Lukšič. Leta 2005 je namreč tajno domoljubno organizacijo TIGR označil za teroristično organizacijo."

Tigrovci se, tako NSi, niso borili v imenu določene ideologije ali totalitarnega sistema. Borili so se za spoštovanje slovenskega naroda, za spoštovanje slovenske besede in kulture. Borili so se za strpnost, za demokracijo in proti diktaturi fašizma. Bazoviški junaki so za svobodo padli leta 1930, sedem let pred ustanovitvijo KPS v Čebinah, ko je v Slovenijo iz neke druge države prišel simbol rdeče zvezde. KPS se je v boj proti fašizmu vključila šele leta 1941, TIGR pa je prve aktivnosti izvajal že leta 1926, še pišejo v NSi.

Žvižge obsoja tudi SSO

Na dogajanje se je odzvala tudi ena od organizacij slovenske manjšine v Italiji, Svet slovenskih organizacij (SSO). Ministrici in generalnemu konzulu v Trstu Dimitriju Ruplu so izrekli solidarnost v zvezi z "vse obsodbe vrednimi izgredi pred bazoviškim spomenikom".

Tovrstni izgredi so oskrunili svetost kraja spomina na štiri junake, ki so leta 1930 padli za ideal slovenstva in demokratičnih vrednot, ki nam morejo vsem biti visoko nad vsakim politikantstvom in pritlehno volilno ideološko propagando. SSO

"Posebej ministrica Novakova, ki je zastopala s častno stražo vso slovensko vlado, je bila tarča tipično fašističnega kričanja, psovanja in žvižganja in to s strani večje skupine zastavonoš, ki so v glavnem prišli sem z onkraj državne meje ... Ti grobi, vnaprej pripravljeni napadi s strani večje skupine agitatorjev niso bili uperjeni samo proti slovenski vladi in slovenski državi sami, ampak proti vsem demokratičnim Slovencem, kjer koli živimo, delamo in ustvarjamo," so zapisali.

SSO obžaluje, da je večji del proslave "potekal bolj v politikantskem stilu raznih napisanih sloganov in so nekateri govorci oz. govorniki zamejski prostor pred spomenikom štirim junakom zamenjali s kakšnim krajevnim shodom predvolilnega značaja", ter da se je to "zgodilo na kraju, ki je nam Primorcem svet kraj, kraj trpljenja in upanja v našo svetlejšo bodočnost".

SKGZ se od incidenta ograjuje

Obžalovanje dogodka je izrazila tudi Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ), ki je sporočila, da se od incidenta ograjuje. "Bazovica je vedno bila kraj spomina in spoštovanja do ljudi, ki so svoja življenja žrtvovali za boljši svet in demokracijo. Demokracija in medsebojno spoštovanje pomenita, da ima vsakdo pravico izraziti svoje mnenje in ideje. Bazovica je v vseh teh letih gostila veliko število gostov in govornikov, ki so z različnih gledišč ocenili zgodovinska dogajanja in se dotaknili aktualnih tematik, tudi takih, s katerimi se vsi ne strinjamo. Naša skrb in želja je, da se lahko različna mnenja izražajo in da vsakdo lahko pove, kar misli," so zapisali.

Po njihovih besedah je spoštljiv odnos do različnosti gotovo eden od temeljev demokratične in svobodomiselne družbe, za katero so se borili in izgubili življenje Ferdo Bidovec, Franjo Marušič, Zvonimir Miloš in Vekoslav Valenčič. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (461)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Heimdall
16. 09. 2012 16.10
+2
TIGR JE bil teroristična organizacija. Slava jim, narod naj jim bo hvaležen (kar se mene tiče, s terorizmom samim po sebi ni nič narobe, dokler so pravi cilji). Ne vem pa, kaj je tam delala Novakova?
ALEKSANDER PAGLAVEC
12. 09. 2012 09.39
+4
Res je, predstavnica RKC (ne katoličanov!) ni imela tam prav kaj iskati! To je tako, kot da bi Stanovnikr bral sveto pismo pri nedeljski maši! Žvižgi niso bili zrežirani ampak spontani odziv zgražanja nad blatenjem naše zgodovine in hinavščino NSi. Smrt fašizmu - svobodo narodu!
tomo2
11. 09. 2012 18.30
+4
Gospa Novakova, kot predsednica stranke, ki zagovarja domobranstvo in izdajo slovenskega naroda, na takšnih proslavah nimate kaj iskati. Partizani in vsi, ki smo jim hvaležni za osvoboditev, se z nasledniki domobrancev ne bomo pečali.
novaknovak
11. 09. 2012 18.50
-1
tomažek, ko so se primorci boril proti fašistom o vas ni bilo ne duha ne sluha.šele ko je dolfi džugašvilija napadel so vas spustil z verige.prej ste se pa le na svoje spravljal...
BULDOH
11. 09. 2012 06.48
-5
BORCI NORCI--še sreča, da grejo h kraju.......
Sara piki poki
13. 09. 2012 12.26
+1
BORCI GREJO HKONCI, OSTAJAMO PA MI ZAVEDNI POTOMCI OSVOBOJALCEV SLOVENSKEGA NARODA!
Sara piki poki
13. 09. 2012 12.27
baigor
10. 09. 2012 23.50
+10
Kaj ima zagovornica domobranstva na proslavi žrtvam fašizma
Bojan-F
10. 09. 2012 19.18
+7
Kot, da sta se izgubila Kosovel Srečko in Bojan-F. Delno pomagajmo adminu: "Omenjeni zaporniki v Koroneju so iz II. tržaškega procesa. Resnici na ljubo so ljubljanske "oblasti" uspele preprečiti usmrtitev štirih domoljubov, ne pa Bobek Viktorja, Kos Simona, Ivančič Ivana, Tomažič Pinka in Vadnal Ivana, ki so jih usmrtili na Openskem strelišču 16.12.1941 Mimogrede: v isti paket lahko štejemo usmrtitev Kariž Valentina, Kogoj Radota, Kranjc Karlota, Šercer Ljubota, Verbič Ivana in Žagar Naceta umorjenih 22.12.1941 pri Tomišlju saj so tudi njih pokopali v Tržiču." Brezprekorna izborna slovenščina, brez žaljivk, dotika se teme, pa to ...
ToJeToZaZdaj
10. 09. 2012 19.08
+26
Računica je zelo enostavna. Simboli partizanstva, NOB in antifašističnega boja po novem nimajo kaj iskat na državnih proslavah Republike Slovenije ( tako sedanja vlada pravi ). Torej je samo po sebi logično , da predstavniki sedanje oblasti Republike Slovenije nimajo kaj iskat na proslavah oz. komemoracijah katere zadevajo partizansko gibanje, NOB in protifašistični boj. Mislim , da je zadeva zelo enostavna.
Buena Vita
10. 09. 2012 21.45
-4
novaknovak
11. 09. 2012 18.55
+0
heheheheh, ko son se tile boril proti fašizmu so se komunisti skrival po tujini. brigal jih je slo narod...
Alojz Železnik 1
10. 09. 2012 18.54
-23
Vsem, ki se pa še zdaj preganjate po hosti ter lovite domobrance, naj povem, da so jih že leta 45 potolkli vaši. Tako, da bi lahko prišli pomagati na drugo fronto, kjer se zdaj dogaja odločilna bitka za preživetje Slovenije. Naj si za zgled vzamejo Italijane: partizani so jih premagali, a so jim Italijani vseeno zasedli kar precejšen del slovenstva ... Ali pa Avstrijce ... partizani so jih premagali, a so jim Avstrijci vseeno zasedli kar precejšen del slovenstva ... Ali pa hrvaške ustaše ... partizani so jih premagali, a so jim vseeno zasedli kar precejšen del slovenstva ...
novaknovak
10. 09. 2012 19.52
-10
dostmam9
10. 09. 2012 18.51
-18
Ti pritlehni plačanci, ki jih plačuje skrajno komunistično podzemlje, in ki na vsaki proslavi nosijo partizanske prapore, nimajo pojma, kaj je ljudski upor, kaj pomeni biti ponosen in zaveden Slovenec, kako so izgledali partizanski boji, kaj vse so morali nekateri pretrpeti, koliko ljudi je izgubilo največ, kar človek lahko izgubi, to je življenje. To kar počnejo ti plačanci je komunistično izzivanje ponovne bratomorne vojne, po drugi strani pa se nam posmehuje celotna Evropa, tako kot prezira avstrijske neoaciste na koroškem ali italijanske neofašiste v tržaški pokrajini. Kdor v 21. stoletju poveličuje diktatorski komunistični režim in pri tem za to poveličevanje izkorišča žrtve 2. svetovne vojne, je res vreden vsega prezira.
ToJeToZaZdaj
10. 09. 2012 19.34
+14
nič manj preziranja vredni niso tisti, kateri od izdajalcev hočejo narediti nedolžne žrtve in tisti kateri zaničujejo vse simbole in vrednote , katere so skupne celemu zahodnemu svetu. Žal se zgodovina ne piše samo v Sloveniji. Tisti , ki so nekoč bili zvesti zavezniškim silam se strinjajo vsaj v tem , kdo so bli dobri in kdo slabi fantje.
baigor
10. 09. 2012 23.49
+0
Evropa še ne ve kako dvigujejo poraženci,fašistični in nacistični hlapci v Sloveniji glave, pomaga pa jim RKC in SDS z NSi.
El Diablo 2013
11. 09. 2012 06.34
+2
Dostmam...ce is ti kdaj vidu pravga partizana
novaknovak
11. 09. 2012 18.56
+1
kako ga ni videl. gledal je boško buha, pa se je orng vanjga vživel...
odpisan2x
10. 09. 2012 18.41
+8
če so jih pa tej namenil vsaka jim čast
SimonaHamer
10. 09. 2012 18.22
+1
Skozi življenja mnogih ljudi Skozi življenja mnogih ljudi greš Kaj puščaš za sabo Je brazda v rodovitni njivi ali le izginula sled roke ki je skušala zadržati nemirno reko Je plamen izpuhteli v dim Bela črta ki za nekaj trenutkov ukradenih večnosti preseka nebo Kaj daš ko vstopaš v njihova življenja Kaj vzameš Mila Kačič
Bojan-F
10. 09. 2012 18.21
+17
Pred mnogimi leti (takrat še s mandatom Ravnatelja Večnamenske senčne razuznavačke zdravilske ustanove Celica) sem zapisal: "In dokaz, da je Ljubljana neskončno svetlobnih let oddaljena od Primorske: Ko so ugledni narodni zastopniki v začetku junija 1941 potovali v Rim na sprejem k Duceju, so za en dan postali v Trstu. V spremstvu župana so si ogledali Grad in cerkev svetega Justa, Koronejskih zaporov pa ne. V njem so slovenski rodoljubi čakali na usmrtititev, ki jih je doletela konec istega leta. In prosto po pokojnem slovenskem politiku: nikomu ništa." Med temi uglednimi narodnimi zastopniki so v glavnem taki iz miljeja ga. Novak Ljudmile in NSi.
WikiX
10. 09. 2012 18.42
+2
Še dva velika Jugoslovana sta hodila v Milano, prodajat Slovenijo fašistom, Ante Pavelić in Ante Marković, zgleda imajo neko dobro utečeno diplomatsko navezo, da že skoraj stoletje romajo po istih turističnih poteh.
WikiX
10. 09. 2012 18.17
+3
Nekaj ne razumem, Italija je zasedla Dalmacijo in Istro, kjer je mejila na Slovenijo, ta pa na Hrvaško in Avstroogarsko, od kod potem na primorskem toliko Hrvaških upornikov, menda se niso borili za Veliko Slovenijo, če so desetletje kasneje, prav zaradi izdaje Hrvatov, dobili svojo ustaško NDH državo, medtem ko je nas okupator izbrisal iz zgodovine?
Pykem
10. 09. 2012 18.15
+15
kje že vlada ni povabila praporščakov? Tisto ni bilo nič posebnega, kaj pa pričakujete vladni vampirji, da komaj čakamo, da izčrpate Slovenijo, pa da se veselo mastite. Pravilno, zamerim jim samo, da jo niso še nagnali. Če je pa tako dobra naj poda predlog o ukinitvi predsednika države, pa zmanjšanja števila poslancev na razmerje 7 : 500.000, pa če ne zna izračunat je to cca 29 poslancev.
WikiX
10. 09. 2012 18.20
+3
Predlagam, da predsednik države ostane in se mu razširijo praktična pooblastila, ker bo edini izvoljen neposredno od ljudstva. Sicer zagovarjam parlamentarno demokracijo, kjer nobena odločitev ne bi smela biti prepuščena le volji posameznika, vvednar v času splošne korupcije in totalitarnega režima podpiram diktaturo, enako kot je storil Kralj Karadžorđević, ko je po izdaji in atentatu ustašev razpuistil parlament in razglasil diktaturo.
Vo Tj
10. 09. 2012 18.20
-1
pykem te sprašujem katera vlada naj bi povabila praporščake, saj se je ta komemoracija dogajala v ITALIJI. a tudi ti nimaš pojma!
loden
10. 09. 2012 23.57
wiki... kakšna pa je razlika med totalitarnim režimom in diktaturo?
evergrin
10. 09. 2012 18.00
+28
E moja Ludamila "Slovesnost so izrabili za nadaljevanje ideološkega boja proti NSi in vladi'. Pa smo spet tam. Naša koalicija lahko zaničuje vse in vseh, ko pa jim nakloniš kar si zaslužijo, pa v jok in rep med noge. Tipično domoljubje...
fhtretzghjk
10. 09. 2012 17.58
+35
Slovenija je dežela partizanov..............vedno bila in vedno bo.............tu nemški škorenj ne bo teptal ljudi.............nikoli
srebrnibreg
10. 09. 2012 18.18
+16
WikiX
10. 09. 2012 17.56
+20
O ideološki gonji proti NSi in sedanji vladi največ pove rezultat zadnjih volitev, zgleda jih Slovenski državljani enostavno ne maramo,pa se jim še vedno zdi, da zastopajo vse Slovence in je njihov glas, glas vseh nas, kar niakor ni res. Ta vlada je začeka svoj uničevalni pohod nad lasten narod, tako, da je vrgla celo Slovensko družino iz njihovega doma za domneven dolg 120 evrov, največjim revežem pa so pobrali še tisto nekaj malega, od česar so nekako še lahko preživeli, zaradi domnevnih varčevalnih ukrepov, ki so jih šele sedaj začeli izvajati tudi na najbogatejših, vsaj prividno. Mar ni ravno zato nastal TIGR, mar ni bilo ravno tako postopanje izdajalske Slovenske vlade temelj antifašističnega boja?
Vo Tj
10. 09. 2012 17.59
+0
leta 1930, ko je delovala organizacija (po Stanovniku teroristična) TIGR ni bilo slovenske vlade!
WikiX
10. 09. 2012 18.13
WikiX
10. 09. 2012 18.13
\"Nevarnost s strani Italije, ki je po koncu prve svetovne vojne in razpadu Avstro-Ogrske v skladu z londonskim paktom zasedla Primorsko in Istro ter dele Dalmacije, in pritisk Srbov po združitvi v skupno državo, izražen že s Krfsko deklaracijo, sprejeto 20. julija 1917 v izgnanstvu na Krfu, sta povzročila 1. decembra 1918 združitev Države SHS s Kraljevino Srbijo v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev s sedežem v Beogradu. Prvo ustavo Kraljevine SHS - Vidovdanska ustava - so sprejeli 28. junija 1921. Sprejeta je bila z navadno večino 223 glasov, proti je glasovalo 35 poslancev, 161 pa se je glasovanja vzdržalo. Ustava je Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev opredelila kot monarhijo troimenega naroda SHS, ki ga sestavljajo tri enakopravna plemena, in kot uradni jezik določila srbo-hrvaško-slovenski jezik. Makedonskega, črnogorskega in drugih narodov ni priznavala. Ustava je sicer zagotavljala nekatere demokratične svoboščine, kot sta svoboda tiska, in politično združevanje, po drugi strani pa je dajala vladarju velika pooblastila, kot so razpust skupščine, imenovanje vlade in postavljanje sodnikov. Upravno je bila država razdeljena na 33 »oblasti« (po zgledu francoskih departmajev), ki so jim načelovali župani, te pa je imenovala osrednja uprava v Beogradu. Slovenija je razdeljena na ljubljansko in mariborsko oblast. Za to obdobje so bile značilne pogoste menjave vlad. Do odprave parlamentarne demokracije 6. januarja 1929 se je izmenjalo kar 24 vlad. 20. junija 1928 je poslanec NRS Puniša Račić v skupščini streljal na skupino hrvaških poslancev in ubil Pavla Radića in Djura Bašarička, težko pa ranil tudi predsednika HSS Stjepana Radića, ki je 8. avgusta ranam podlegel. Po streljanju v parlamentu je opozicija zahtevala odpravo vidovdanske ustave in uvedbo federalizma. Prišlo je do velikih demonstracij v Zagrebu, v oboroženem spopadu je bilo več mrtvih. 6. januarja 1929 je kralj Aleksander I. Karađorđević razveljavil ustavo, razpustil parlament in prevzel oblast. Vlada, ki jo je vodil general Petar Živković, je bila odgovorna neposredno kralju. 3. oktobra 1929 je bila država preimenovana v Kraljevino Jugoslavijo.\" Iz Wikipedije Vendar to še ne pomeni, da Slovenija leta 1930 ni imela svojih predstavnikov, ki so naše prednike zastopali pred kratkotrajno kraljevo diktaturo.
Vo Tj
10. 09. 2012 18.15
+1
WikiX
10. 09. 2012 18.31
+1
Vo Tj, koga so pa potem volili meščani in kmetje, mogoče poglavice?
Vo Tj
10. 09. 2012 18.39
+2
volili so vlado SHS, drugače je bila pa takrat že 6. januarska diktatura kralja Aleksandra in tudi volitev ni bilo! zgodovinar
Vo Tj
10. 09. 2012 18.41
+1
wikix povej razliko med rdečo in belo zvezdo
WikiX
10. 09. 2012 18.50
+0
Vo Tj, volili so predstavnike Slovencev, tako kot jih znamo nekoč Zahodnega balkana, če bo šlo tako dalje. Rdeča zvezda je rdeče barve, bela pa je tvoj ekran, če ima črno obrobo.
Vo Tj
10. 09. 2012 18.55
+1
srebrnibreg
10. 09. 2012 17.51
+11
Nekaj mi je pa tu zelo čudno. Ljudmila in njena stranka se namreč do sedaj nikoli ni udeleževali proslav namenjeni osvoboditeljem domovine. Je res ta Ferdo bil domoljub ali pa samo domobranec?.
Vo Tj
10. 09. 2012 17.55
+1
nimaš pojma - leta 1930 naj bi bil domobranec? takrat še komunistov ni bilo, ker so se ustanovili okoli 1935-38 na Čebinah!
WikiX
10. 09. 2012 18.08
+3
Njegova mati se je pisala Vianello in je bila Italijanskega porekla. Od petnajstega leta je sodeloval v mladinskem društvu Nicolo Tommaseo, tam se je začel družiti s prijateljem Franjom Marušičem in sta se začela igrati partizane, potem ko so Italijani ukinili vsa Slovenska društva. Po služenju vojaškega roka se je pridružil društvu Borba, ki se je nekaj kasneje pridružila TIGR. Sodeloval je pri požigih italijanskih vrtcev in osnovne šole v Lokvi ter polaganju bomb v tiskarno časopisa Il Popolo di Trieste in pri Svetilniku zmage v Trstu. Italijani so začeli zapirati njegove tovariše, on pa jim je pisal pritožbe in demonstriral pred zapori, dokler niso zaprli še njega. Po večmesečnem zaporu je bil priveden pred posebno sodišče za zaščito države, imenovano Tribunale speciale, ki je za to priložnost zasedalo v Trstu in na t.i. prvem tržaškem procesu obsodilo celo vrsto protifašistov, med drugimi tudi njega in ostalo trojico. Vzaporu so bili nekaj mesecev, sojenje po hitrem postopku je trajalo štiri dni, naslednji dan so jih fašisti ustrelili. Pred usmrtitvijo se je drl Živela Jugoslavija! in razlagal fašistom o svobodi, šele leta 1997 je bil nagrajen z Zlatim častnim znakom svobode Republike Slovenije, kot velik borec proti fašizmu in proti potujčevanju Slovencev. Ferdo Bidovec se je rodil 4. februar 1908 v Trstu, umrl je 6. septembra 1930 na strelišču v Bazovici.
srebrnibreg
10. 09. 2012 18.21
+5
Meni je bolj čudno dejanje Ljudmile z prihodom na to proslavo. Do sedaj tega pri njej še nisem zasledil.
WikiX
10. 09. 2012 18.39
+5
Vo Tj
10. 09. 2012 17.50
+0
mogočekdo ve kakšna je razlika v zastavah med belo in rdečo zvezdo (kakšen je pomen ene in druge)?
Vo Tj
10. 09. 2012 17.51
+2
administrator - ne briši brez veze, če ne veš za kaj se gre!
srebrnibreg
10. 09. 2012 18.22
+1
Nisem še videl bele zvezde na katerikoli zastavi.
Vo Tj
10. 09. 2012 19.33
+0
Vo Tj
10. 09. 2012 17.49
-1
mogoče kdo vekakšna je razlika v zastavah med belo in rdečo zvezdo (kakšen je pomen ene in druge)? recimo američani bele zvezde, rusi, kitajci, yugo pa rdeče. veš mogoče ti administrator, ki tako vneto brišeš?