Slovenija

FOTO: Slovesno proslavili novi dvojezični tabli

Celovec, 16. 08. 2011 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.V./N.D./STA
Komentarji
50

V Železni Kapli na avstrijskem Koroškem so postavili prvo od novih dvojezičnih tabel. Simbolno sta jo postavila kar predsednika vlad Slovenije in Avstrije. Drugo tablo so dobili v Žitari vasi.

V Železni Kapli na avstrijskem Koroškem so danes postavili prvo od novih dvojezičnih tabel. Največjo od tabel, ki zaradi napisa "Bad Eisenkappel/Železna Kapla" meri kar dva krat en meter, sta simbolno postavila predsednika vlad Slovenije in Avstrije Borut Pahor in Werner Faymann.

"Mislim, da smo prišli do spoznanja, da je možno premikati meje v dobro ljudi, meje standardov, osebnih in kolektivnih, samo v ozračju dobrega sosedstva in prijateljstva. In to je omogočilo, da se je zgodil ta mejnik, ki prihaja tudi ob zgodovinskem času, 20-letnici samostojnosti Slovenije," je na slovesnosti pred več sto zbranimi dejal Pahor in dodal, da "to ni konec poti, temveč začetek, začetek v pravi smeri".

Avstrijski kancler je poudaril, da je kompromis glede dvojezičnih napisov v duhu Avstrije. "Danes je poseben dan za Koroško in poseben dan za Avstrijo," je dejal. Poudaril je še, da morajo biti vsi ljudje ponosni na svoj jezik.

Drugo dvojezično tablo so dobili v Žitari vasi.

Preberite še: Kako na kompromis in odziv slovenske vlade gleda odvetnik, ki je s pritožbami na ustavno sodišče začel s postopki, ki so pripeljali do današnjih dogodkov.

Slovenski premier Borut Pahor, njegov avstrijski kolega Werner Faymann, avstrijski državni sekretar Josef Ostermayer in koroški deželni glavar Gerhard Dörfler.
Slovenski premier Borut Pahor, njegov avstrijski kolega Werner Faymann, avstrijski državni sekretar Josef Ostermayer in koroški deželni glavar Gerhard Dörfler. FOTO: Reuters

Slavnostno že v deželnem parlamentu v Celovcu

V deželnem parlamentu v Celovcu je bilo sicer že dopoldne veselo. Potekalo je namreč slavnostno srečanje s povabljenimi gosti deželnega glavarja Gerharda Dörflerja. Slavnostna seja se je začela z igranjem Ode radosti, nato pa je po pozdravu gostov kot predstavnik koroških Slovencev spregovoril prvi govornik Bernard Sadovnik (Skupnost koroških Slovencev in Slovenk). S ponosom je zatrdil, da bo s postavitvijo dvojezičnih krajevnih napisov Evrope za košček več, poroča ORF. ''Pravna država in spoštovanje pravic narodnih skupin, ki tem omogočata ohranitev njihovega jezika in kulture, sta bistvena za dolgoročno varnost ideje Evrope,'' je dejal Sadovnik.

Glavni pogajalec Josef Ostermayer je dejal, da je to ''lep in ganljiv trenutek''. Po njegovih besedah se mu je z najboljšo možno rešitvijo posrečilo uspešno zaključiti misijo nemogoče. Ostermayer se je zahvalil deželnemu glavarju Dörflerju za nadstrankarsko pripravljenost za sodelovanje ter tudi slovenskim predstavnikom in županom občin, ki bodo dobile nove krajevne napise.

Dörfler pa je na slavnostni seji dejal, da je bila z doseženim dogovorom zgrajena ''cesta v prihodnost'', poroča ORF. Kompromis je opisal kot takšnega, v katerem ni nobeden dobil vsega, vsi pa so mnogo pridobili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srpko
17. 08. 2011 18.20
Ko bo knežji kamen pri celovcu (na katerem so kronali slovenske kneze) spet v slo - bo razloga za vesellje.. Tko pa.......
Alexxsaso@yahoo.ca
17. 08. 2011 10.23
@sledi 17.08.2011, 02:30 No, pa začnimo graditi veliko družino. Odpravi se na avstrijsko koroško in začni delat anketo kdo od tam živečih Slovencev bi se zdaj priključil k matični domovini. Rezultat bo še slabši kot je bil takrat na plebiscitu. Ne smeš pozabit, da Avstrijska Koroška meji na Slovensko Koroško, ki je ena najrevnejših v Sloveniji in če se bi ta plebiscit danes ponovil, bi bila meja z Avstrijo pri Velenju.
Komentiranje prepovedano
17. 08. 2011 09.28
Glede na to, da je tam slovenski jezik starejši od NEMŠKEGA, bi moralo biti obratno. Mi bi morali tisti, ki premišljujejo ali bi dovolili uporabo NEMŠČINE (Avstrijci bi morali imeti avstrijščino, kot imamo Slovenci slovenščino... mar ne?). Sicer pa sedaj lahko pričakujemo kontranapad pripadnikov spretno zakamufliranih ostankov nemških nacističnih organizacij iz začetka prejšnjega stoletja. Avstrijska Koroška je na žalost ostala ena od centrov evropskega nacizma. Lahko bi jih bilo sram, ampak na žalost je situacija čisto obratna. So celo ponosni na svojo preteklost. Žalostno je tudi to, da je nekatere Slovence tam sram, da so Slovenci. No ja... kakor tudi nekatere na tej strani meje...
22722
17. 08. 2011 07.49
Dve tabli, pa tak rompompom! Vse naše vlade od prejšnje Jugoslavije naprej, bi se morale odločno postaviti za slovensko manjšino v Avstriji, pa bi vse table že bile davno postavljene, Slovenci pa bi lahko slovenski jezik enakopravno uveljavljali v vseh sferah javnega življenja. Zanima me, kdaj bodo namestili še ostale, če jih sploh bodo. To je samo zunanja fasada avstrijcev, ostalo pa bo vse po starem. Je pa to še ena zadnjih možnosti te vlade, da se premier lahko postavlja in fotografira ter si tako skuša nabirati še zadnje drobtinice podpore. Ljudje kot so g.Vovk in njegovi somišljeniki pa so kot vedno v ozadju, saj niso zaželjeni niti na eni, niti na drugi strani.
Lumina
17. 08. 2011 07.01
+1
Da so dali te table, je zasluga Rudija Volka, ker je toliko rogovilil. Itak bi morali dati vse table, ker jih je zahteval, ne pa ta polovični zakon, ki spet ni v skledu z ADP! Izpustili so sploh Štajerske Slovence. Potem ga, R. Volka, še povabili niso. Škandal!
kwa.dugaja
17. 08. 2011 06.51
toliko o avstriji kot napredni deželi ki je oh in sploh za nekatere. 3 table v slovenščini jim je težko postavit cccc...
eiffel
17. 08. 2011 06.24
Avstrijci si veliko upajo, ko po 50 letih zamude naredijo proslavo ob odkritju table. Naši bi morali reči 'postavite že to tablo!', ne pa da se slikajo z njimi.
loden
17. 08. 2011 05.33
jap, Pahor OBVLADA...:=)))
JEZKE-BLOKIRAT
17. 08. 2011 03.23
a ta borat mora povsod sramoto delat
sledi
17. 08. 2011 02.30
plebiscit bi morali ponovit. Takrat so ljudje izbirali med balkansko SHS, katere srbiski balkanski vojaki so povzročili marsikatere zločine na koroški zemlji in med Avstrijo, ki je bila več kot 1000 let naša dežela. Poleg tega je bilo mnogo goljufij,, laži, da bo slovenec enakopraven tudi v Avstriji in poglejte kaj se je zgodilo. Avstrijci so imeli pač boljšo porpagando in so zavajali navadne ljudi. Uspelo jim je in izgubili smo precejšen delj dvojega ozemlja. Srčno upam, da se to v prihodnosti popravi, kar se lahko zgodi le z dobro demografsko sliko našega naroda. Torej več otrok ko bo, večji bo naš narod. Kot ste verjetno že ugotovili niti pravo, niti morala nitii dobrosrčnost nista uspešni, vse je v številkah. Tako pač je. Mi pa raje pijemo pivo, sedimo za računalnikom, kot da bi gradili velike družine.
loden
17. 08. 2011 02.06
'Josef, prva tabla stoji' .... eto....:=))))
loden
17. 08. 2011 00.37
Predlagam dr. filozoru Žižku, da bi napisal znanstveno disertacijo o tem.. ZAKAJ se slovenski lumpi bojijo Janeza Janše....:=)))
135kmh
17. 08. 2011 00.29
Ne bom pozabil ko sem v neki Avstrijski trgovini ki sem plačeval pivo mimo grede rekel blagajničarki o vidi vidi kalo lepa pupa, ona v smeh in rekla hvala jaz pa zafarbal :) , in si mislil tudi bogu za hrbtom znajo slovensko.
lustkana
17. 08. 2011 00.07
loden
17. 08. 2011 00.04
No, Pahr je baje zmagu....:=)))
lightning
16. 08. 2011 23.10
dabra 16.08.2011, 22:36 če bi kdaj šel/šla dlje od sosedovega plota in recimo na avstrijsko koroško, govorijo tudi tekoče nemško...
dabra
16. 08. 2011 22.36
neki.stajerc16.08.2011, 22:091 lightning 16.08.2011, 21:11 1 tko btw...predvsem za tiste ki komentirate pa še nkol niste prišli dlje kot do sosedovega plota... večina koroških slovencev je ponosna na svoje korenine, še vedno govori slovensko, večina veliko lepše kot tisti "slovenci", ki so leta 91 kupili državljanstvo po 600 SIT, se jim pa za Sloveijo tolk fučka da se tudi jezika nočejo naučit... v bistvu jim je za njihov boj le za čestitat! tisti slovenci v avstriji pa ne znajo pravilno avstrijsko govort,pa smo tam,kjer ste vi z nami!
Tonček Balonček
16. 08. 2011 22.19
Očitno nekaterim pomeni referendum v Sloveniji popolnoma nekaj drugega kot v Avsriji! Tu naj bi odločala večina, tam pa pogodbe in neke druge obveznosti! Naj anrod odloči! Odružini, homoseksualcih, napisih, tablah! A to je pojem demokracije? Pa dajte se malo zamisliti!
neki.stajerc
16. 08. 2011 22.09
lightning 16.08.2011, 21:11 1 tko btw...predvsem za tiste ki komentirate pa še nkol niste prišli dlje kot do sosedovega plota... večina koroških slovencev je ponosna na svoje korenine, še vedno govori slovensko, večina veliko lepše kot tisti "slovenci", ki so leta 91 kupili državljanstvo po 600 SIT, se jim pa za Sloveijo tolk fučka da se tudi jezika nočejo naučit... v bistvu jim je za njihov boj le za čestitat! zato pa pravim da edino prav da so se priključili k avstriji kot pa da bi se takrat jugoslaviji jih popolnoma razumem
lightning
16. 08. 2011 21.11
tko btw...predvsem za tiste ki komentirate pa še nkol niste prišli dlje kot do sosedovega plota... večina koroških slovencev je ponosna na svoje korenine, še vedno govori slovensko, večina veliko lepše kot tisti "slovenci", ki so leta 91 kupili državljanstvo po 600 SIT, se jim pa za Sloveijo tolk fučka da se tudi jezika nočejo naučit... v bistvu jim je za njihov boj le za čestitat!