Slovenija

Slovensko zdravstvo v kritičnem stanju. Kako ukrepati?

Ljubljana, 13. 07. 2013 18.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zdravstvo je v velikih težavah. Družinski zdravniki z belo stavko opozarjajo, da so že tako preobremenjeni, da postaja to z vidika strokovnosti in varnosti za bolnike nedopustno. Petim bolnišnicam zaradi dolgov grozi blokada računov, denarja pa v zdravstveni blagajni ni.

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (199)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brundo
10. 09. 2013 08.28
višje šole k majo bolj so nesposobni za vodenje....
Terezinka
15. 07. 2013 12.06
+3
Zdravstvo bi največ privarčevalo, če bi odgovorno potekale nabave vse opreme, zdravil in pripomočkov Če bi vzdrževalna dela delali po nekem planu in dobili zaresne garancije zanje Če bi vsa denar namenjen zdravstvu zbirali v isti blagajni Če bi nadzor nad vsem tem vodili odgovorni ljudje, ki bi za svoje neodgovorno delo in škodo tudi materjalno odgovarjalui. dobiti bi morali "zares" pošteno dobro plačilo, da bi jih bilo strah, da ga izgubijo.
da?a
15. 07. 2013 07.50
+1
V zdravstvu hočejo z "racionalizacijami" doseči marsikaj, kar pomeni na dolgi rok visok strošek. Medicinsko osebje mora delati na različnih lokacijah zdravstvene ustanove v kateri je zaposleno, v različnih ambulantah, po sproti narejenem urniku. To jim prinaša veliko stresov, katerih posledice bodo vidne tudi v zdravstveni blagajni in še večjih obremenitvah vseh kadrov. Pri načrtovanjih in postavljanju kriterijev bi morali upoštevati dejstvo, da ima vsak zaposlen letne dopuste, da so bolniške, porodniške in drugi dogodki, ko imajo pravico do odsotnosti. Menim, da bi morali pri načrtovanju to dosledno upoštevati, ne pa samo redno delo. Enako velja tudi za zdravnike. Da pa se veliko privarčevati s preventivo, ki se začne v domači kuhinji in nadaljuje v podjetjih, kjer so ljudje zaposleni. Nekdaj so rekli, da je bil 10% davek, ki so ga zahtevali graščaki, izkoriščanje. Da bi bile današnje zahteve samo tolike, kako lepo bi nam bilo, lahko bi si plačali sami tudi zdravstvene usluge.
cirenij
14. 07. 2013 19.58
+2
Centralizirat nabave zdravil ipd. direktno od proizvajalcev brez posrednikov. Zmanjšat zneske za dežurstva vsaj po zdravstvenih domovih. Saj menda zdravnik za 24 urno dežurstvo zasluži skoraj mesečno plačo delavca....Pa saj so za rešitev vseh problemov visoko plačani ministri predvsem pa razni direktorji, poddirektorji, organizatorji itd. v zdravstvu.
setisfekšn
14. 07. 2013 19.52
+3
Petim bolnišnicam zaradi dolgov grozi blokada računov, denarja pa v zdravstveni blagajni ni.Seveda saj ga ne more bit!Ni več industrije ni delovnih in produktivnih mest!nimajo več kje uzet1Država svojo nenasitno malho proba rešit z nenormaln9mi davki in jemanju ubogem narodu!Samo s tem se vlade še ukvarjajajo,kak bodo preživele v brezdelju!!
aquauris
14. 07. 2013 19.12
+3
Zdravnikom naj plačajo toliko ur, kot jih dejansko naredijo, bo takoj bolje...
Tonček Balonček
14. 07. 2013 19.32
+0
PA saj en delajo ur kot urarji! A bodo gasilci plačani po številu požavor ali kaj? Ne bodis mešen! KAj naj se pa šteje sploh v delo?
ales2
14. 07. 2013 18.42
+5
Kako ukrepati? Raziskati kam je šel ves denar in odgovorne pred zid.
Foglof Tunek 0
14. 07. 2013 18.27
+0
Slovensko zdravstvo v kritičnem stanju.... Bo še lahko Puklasti Ivan zdravo svojo shizofrenijo zastojn?
bergla 1
14. 07. 2013 18.17
+8
Delajo se da razmišlajo, delajo, garajo in odkrivajo toplo vodo. Itak vsak od nas ve kaj bo...vse bo padlo na nas, ki imamo že tako ali tako preveč vsega. Dvignili bodo vsa zavarovanja, plačeval bomo zdravila...zdravstvo bo pa še naprej na taki oz. še slabši ravni kot je... Simpl!
Uporabnik811241
14. 07. 2013 18.09
+6
odgovor na vprašanje vseh vprašanj kako rešiti zdravstvo enostavno tako obvezno kot dodatno zavarovanje je treba vplačevat v ministerstvo za zdravstvo in ne v ZZZS in razne Vzajemne , Triglave in Adriatic ti naj si poiščejo drugo službo na ministerstvu jih je pa tako ali drugače že preveč in se bo našlo dovolj kadra ,da razporeja denar od zravstva !!!
JanezNovakJohn
14. 07. 2013 17.54
+16
sTRGALA SE MI JE STEGENSKA MIŠICA. oSEBNI ZDRAVNIK ME JE POSLAL H KIRURGU, TA ME JE POSLAL NA ULTRAZVOK. oDŠEL SEM V SOČO IN TAM SO ME POSLALI NAZAJ K KIRURGU KER TA NI NA NAPOTNICO NAPISAL ZA SOČO. kIRURG JE TO SILNO DELO POPRAVIL IN KO SEM PRIŠEL PONOVNO V SOČO DA ME ULTRAZVOČNO PREGLEDAJO SO MI REKLI DA BOM OBVEŠČEN KDAJ IMAM PREGLED. nI MI PREOSTALO DRUGEGA KOT DA GREM PRIVAT IN PLAČAM KAR SEM TUDI STORIL. z PRIVAT SLIKAMI SEM ODŠEL H KIRURGU KI JE REKEL DA TU NI KAJ STORITI. pO ENEM MESECU SO MI POSLALI OBVESTILO DA PRIDEM V SOČO....... mOJA SESTRA JE IMELA NENAVADEN MADEŽ NA KOŽI. OSEBNA ZDRAVNICA JI JE APRILA DALA NAPOTNICO ZA DERMATOLOGA. v KLINIČNEM CENTRU SO JO NAROČILI SEPTEMBRA. pOISKAL SEM ENO OD DERMATOLOGINJ(PRIVAT), KI JO JE SPREJELA ŠE ISTI DAN. uGOTOVITEV: RAK NA KOŽI. v IZVIDU JI JE NAPISALA DA MORA BITI OPERACIJA OPRAVLJENA NAJPOZNEJE V TREH MESECIH. oDŠLA JE K SVOJI ZDRAVNICI KI JI JE NAPISALA NAPOTNICO ZA KIRURGA. nAROČILA SE JE V KLINIČNI CENTER ČEZ EN MESEC. pO ENEM MESECI JE ZDRAVNIK V POL MINUTE PONOVNO UGOTOVIL DA GRE ZA KOŽNI RAK IN JI SPOROČIL DA BO DOBILA DATUM ZA OPERACIJO... kAKO MISLITE DA SLEDI NADALJEVANJE. mINILO JE NAMREČ ŽE ŠTIRI MESECE ?
Tonček Balonček
14. 07. 2013 19.34
-1
JanezNovakJohn
14. 07. 2013 17.36
+11
Zdravniki skrivajo s svojo brezmejno nadutostjo in svojo nesposobnost sodobno urediti zdravstvo. Vede kot so homeopatija, kiropraktika zavračajo, tako kot so mnogo let nazaj zavračali akopunkturo. Če je zdravnik ni Bog, menedžer, računalničar, organizator, finančnik. Zdravniki mislijo da v zdravstvu vse to lahko opravlja le zdravnik, pozabljajo pa da so to druge in ne naravoslovne vede, ki zahtevajo svoj študij. Mnogo zdravniškega kadra ni kvalificirano za našteto. Te bi lahko nadomestili čakajoči na borzi dela. Direktorje zdravstvenih domov bi lahko prekvalificirali v anasteziologe, ginokologe, njihovo mesto bi pa prevzeli menedžerji, organizatorji dela, ekonomisti, pravniki.Organizacija v zdravstvu je v kameni dobi. Napotnice še vedno pišejo na roke, bolan človek pa se s tem papirjem podi od zdravstvenega doma do Z.D. in išče kje so vrste krajše. Informacijski sistem, ki bi zajel vse storitve zdravstva in njihovo zasedenost ne obstaja. Zdravnik iz Gorice ne reče pacientu naprimer: »26.7.2013 ob 12,35 imate ultra zvok v Radovljici. Napotnica je že poslana po spletu. Če se karkoli spremeni s strani pacienta obvestite sestro.« Podobno je z recepti. Zdravnik v lekarniški server naroči zdravila za dotičnega pacienta. Ko pacient pride lekarnar pogleda recept v serverju. Če pacient ne pride, zdravilo ostane zdravstveni blagajni. To je le drobec. Štiri izmene so normalna praksa, kjer je potrebna 24 urna prisotnost. To pa ne pomeni, da je popoldanska izmena zato več plačana. Nedeljsko delo se kompenzira z prostim dnevom v sredo. Takrat lahko gre zdravnik smučat, ko na smučišču ni nikogar. Ali ni to spodbudni privilegij. Pomankanje anasteziologov, dokazuje katastrofalno planiranje kadrov v zdravstvu. Moja osebna zdravnica nikoli ne dela v petek. V ponedeljek dela le popoldne. Dobro se je organizirala. Moj sosed zobozdravnik vsako leto zamenja avto in vsako peto leto komplet pohištvo v svoji hiši. Vrtnarja ta teden še nisem videl, kar je prav čudno. Čas je, da se naredi red v zdravstvenih vrstah, nato se bo potrebno še pozabavati z zobozdravstvom. To je ena od malenkosti. Ko se govori o dežurstvih, iskoriščanju asistentov, naročilih aparatur in medikamentov se odpre še večja rana. Minister pa govori da bo potrebno še več sredstev. Ta človek je resnično blefer, kupljenc ali pa nesposobnež. TAKO JE TO BUTALCI BUTALASTI !
Tonček Balonček
14. 07. 2013 19.35
-1
PA kao ej etga tipa Janša gledal v svoji valdi? Še Kukovička je bial boljša. Urško az minsitrico, bo vsaj v službo malo hodila.
JanezNovakJohn
14. 07. 2013 17.30
+8
Ti ljudje blafirajo lažejo ali pa so zelo verjetno popolnoma nesposobni.
Biofanatik
14. 07. 2013 17.28
+4
Taki kot so Vrhunc so vrhunsko zlobirali in zdravstvo pripeljali do zloma, zdaj pa u maglo s polnimi žepi nakradenega cvenka
Tonček Balonček
14. 07. 2013 17.12
-1
Komunisti in jugonostalgiki so nam uničili še zdravstvo. A zdaj nam bodo ša šolstvo?
Brundo
10. 09. 2013 08.22
john gotti
14. 07. 2013 17.00
+3
po ustaljeni praksi ,vse breme zvaliti na davkoplačevalce in naprej špilat gospode
Mladen sir
14. 07. 2013 15.21
+5
V slo ni zdravstvo,nazadnje sem se jokal pred čakalnico naj si sam pomaga,kadarkoli,kjerkoli lahko napisem zaradi mene če takoj propade mi je vseeno.Obstaja tudi tujina.
CDROM
14. 07. 2013 15.12
+6
1. V ZD je ogromno koncesionarjev, ki si opreme niso kupili sami, ampak so jo dobili ko so se odločili, da gredo po svoje. Res da naj bi plačevali najemnino a nas državljane zanima, KOLIKŠNA JE TA NAJEMNINA? V tujini tisti zdravnik, ki se odloči odit na svoje si mora sam kupit, tu pa se gremo za dohtarje neko socialo, da jim mi državljani kupimo material in opremo, da oni lahko začnejo s svojo kariero! TU JE POTRENO NAPRAVIT REVIZIJO IN PODATKE SKUPAJ S ŠTEVILKAMI DAT V JAVNOST! 2. Zakaj zdravniki v bolnišnicah ne delajo 4 izmenskega dela? Zakaj se jim plačuje nadure za dežurstva? To je poklic isto kot policist, kjer tečejo večizmensko delo in zdravniki nebi smeli bit izjeme! 3. ZAKAJ SE PO NOVEM IZVIDI POŠILJAJO PO POŠTI IN JIH ZDRAVNIKI NE DAJO TAKOJ PO OPRAVLJENEM PREGLEDU? Koliko zapravijo po nepotrebnem denar za poštnino? 4. Zakaj zdravstvenega materiala ne nabavljate v tujini, kjer je cena nekajkrat nižja, kot jo pri nas prodajajo razni dobavitelji? 5. V času dežurstev tudi zdravnikov, ki bi morali bit v bolnišnicah jih tam ni, ampak se nekje zunaj potikajo. Zakaj se ne opravlja izredne nadzore za zdravnike? 6. Zakaj so pri nas MR, RTG, CT,..... bistveno dražji kot so pri sosedih, čakalne dobe pa, da te na tazadnjo vrže? ŠE, PA ŠE IMAMO VPRAŠANJ, kjer pa odgovorov ne dobimo!
Tonček Balonček
14. 07. 2013 17.10
+4
Pri nas še popolnoma dobro odpremo takorekoč odpišejo, čez par dni jo pa vidiš pri zasebnikih!
Murat Efendija
14. 07. 2013 15.02
+4
Kaksno zdravstvo, to smo imeli v YU, danes na vsako operacijo cakas 2 leti(ce nimas poznansva in denarja), to ni zdravstvo, to je bolezenstvo. Ce dobis kaksno resno bolezen ti ne preostane druga, kot polna bojna in na pohod, da se se zadnjic zahvalis vsem skupaj za vso veselje, ki si ga dozivel na tem svetu.
Tonček Balonček
14. 07. 2013 17.11
+0
Ja kaj ni preveč Juhoslavije, tudi v zdravstvu?
Murat Efendija
14. 07. 2013 14.53
+5
Bolnisnice preimenovati v banke, pol jim denarja zagotovo ne bo primanjkovalo.