Slovenija

Sanader končno poklical

Zagreb, 04. 02. 2009 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pahor je potem, ko ga je končno poklical hrvaški premier Sanader, napovedal srečanje z njim v dveh do treh tednih. Pahor se zaveda, da bo pot do rešitve spora vseeno še zelo dolga. Sarkozy naj v sporu sicer ne bi posredoval.

Premier Borut Pahor je povedal, da ga je danes po telefonu poklical hrvaški premier Ivo Sanader in da sta se dogovorila za srečanje v dveh do treh tednih. Kot je še pojasnil na novinarski konferenci po srečanju s predstavniki bančnega sektorja, bo srečanje s hrvaškim kolegom informativnega značaja, saj nočeta, da bi bila pričakovanja v zvezi z njim previsoka oziroma da javnosti v obeh državah in mednarodna javnost ne bi že od tega prvega srečanja pričakovale rešitve zapleta med državama.

"Nisem naiven in vem, da nas do uspešnega zaključka razpleta problemov, ki smo jim priča med državama, čaka še dolga pot, polna ovir," je poudaril. Hkrati pa je izpostavil, da bi lahko to prvo srečanje predsednikov vlad, ki ga je označil kot majhen korak v pravo smer, dalo obema diplomacijama potreben zalet.

Pahor in Sanader naj bi se srečala v nekaj tednih.
Pahor in Sanader naj bi se srečala v nekaj tednih. FOTO: Reuters


Iz urada hrvaškega premierja so danes sporočili, da je, potem ko je Zagreb prejel slovenski odgovor na hrvaško diplomatsko noto s 23. januarja, Sanader danes poklical Pahorja in da sta se pogovarjala o dvostranskih odnosih med državama. Potrdili so, da sta se premierja v telefonskem pogovoru dogovorila za srečanje v dveh do treh tednih, in dodali, da se bodo "o datumu in podrobnostih srečanja dogovorili po diplomatskih poteh".

Pahor si je za srečanje s hrvaškim kolegom prizadeval, odkar je Slovenija na decembrski pristopni konferenci Hrvaške z EU blokirala napredek pri enajstih pogajalskih poglavjih zaradi sporne dokumentacije, ki jo je Hrvaška priložila k svojim pogajalskim izhodiščem in s katerimi po prepričanju Slovenije prejudicira mejo med državama. V okviru teh prizadevanj je tudi večkrat poklical Sanaderja po telefonu, a mu na klice ni odgovarjal.


Sarkozy ne bo posredoval

Sarkozy naj ne bi posredoval med Slovenijo in Hrvaško.
Sarkozy naj ne bi posredoval med Slovenijo in Hrvaško. FOTO: Reuters


Na francoskem veleposlaništvu v Zagrebu so za današnji reški dnevnik Novi list zanikali torkovo poročanje zagrebškega Jutarnjega lista, da je francoski predsednik Nicolas Sarkozy pripravljen biti posrednik v slovensko-hrvaškem sporu glede meje. Na veleposlaništvu so povedali, da "od Francije ni nihče zahteval posredovanja med Hrvaško in Slovenijo".

Ob tem so v torek z veleposlaništva še sporočili, da Francija "popolnoma podpira pobudo Evropske komisije za pomoč državama pri premagovanju trenutnih težav", piše Novi list.

Žbogar meni, da je mediacija hitrejša pot do rešitve spora.
Žbogar meni, da je mediacija hitrejša pot do rešitve spora. FOTO: Dare Čekeliš

Žbogar: Mediacija je hitrejša pot do rešitve

Zunanji minister Samuel Žbogar pa je danes po pogovorih s predsednikom Evropskega parlamenta Hansom-Gertom Pötteringom v Strasbourgu dejal, da predlog Evropske komisije za reševanje spora glede meje med Slovenijo in Hrvaško "združuje politični in pravni del problema in bi bil zato lahko podlaga za rešitev".

"Za nas je predlog Evropske komisije tak, da na njem lahko delamo, zato ne dajemo drugih pobud," je na novinarski konferenci po pogovorih še dejal Žbogar.

Predsednik EP verjame v pravne rešitve.
Predsednik EP verjame v pravne rešitve. FOTO: Reuters

Pöttering je dejal, da bi pozdravil politično rešitev, če je možna, po drugi strani pa tudi pravne rešitve ne bi smele biti izključene. "Sem pravnik in verjamem v pravne rešitve," je pojasnil.

Glede hrvaškega predloga, da bi spor glede meje reševalo Meddržavno sodišče v Haagu, je minister Žbogar dejal, da strokovnjaki v letu in pol niso zbližali stališč. "Če hočemo rešiti vprašanje meje kmalu, in to zaradi dokumentov, ki jih je Zagreb vnesel v pogajanja, moramo to storiti, preden Hrvaška postane članica Unije, ni časa za dogovor glede sodišča v Haagu," je dejal vodja slovenske diplomacije. "Zato trenutno vidimo mediacijo kot hitrejšo pot do rešitve vprašanja meje," je še dodal.

Slovenija je članica EU in Unija kot celota ima interes rešiti problem, ki zadeva mejo med Slovenijo in Hrvaško, ki je obenem tudi zunanja meja Unije. Martin Schulz

"Odprti smo za dialog, tako dvostranski s Hrvaško kot dialog z Evropsko komisijo," je sicer poudaril in zagotovil, da Slovenija ostaja zavezana nadaljnji širitvi Unije na Hrvaško in tudi na druge države zahodnega Balkana. "Iščemo način, kako dati zeleno luč Hrvaški, a nas pri tem ovira vprašanje meje," je še pojasnil vodja slovenske diplomacije.


Žbogar se je med svojim prvim obiskom v Evropskem parlamentu v Strasbourgu ločeno sešel tudi s poročevalcem Evropskega parlamenta za Hrvaško Hanesom Swobodo in predsednikom politične skupine socialistov Martinom Schulzem.

Po sestankih je pojasnil, da je s pogovori zadovoljen. "Razumevanja za naša stališča je veliko, spodbujajo nas, naj najdemo rešitev," je dejal.

Türk: Pritiski ne bodo pomagali

Danilo Türk
Danilo Türk FOTO: 24ur.com

Predsednik republike Danilo Türk možnost posredovanja pozdravlja, vendar ostaja previden. Tako je dejal, da pobud "predvsem ne sme biti preveč naenkrat". "Mislim, da je dobro, da se skoncentriramo na kakšno, ki je res dobro premišljena. Ta, ki jo je dala Evropska komisija, se mi že zdi taka," je povedal. Po njegovem mnenju je ekipa treh modrecev pot do uspešnega dogovarjanja, zato jo pozdravlja, vendar pa ob tem tudi opozarja, da pritiski k temu ne bodo pomagali. "V tem trenutku je najpomembnejše, da Hrvaška spozna, da se teh problemov ne da rešiti s pritiski.“

Zalar: Potrebujemo sporazum!

Tudi v LDS pozdravljajo pobudo Evropske komisije za reševanje spora z mediacijo, pri čemer so prepričani, da bi morala pobudo prevzeti Slovenija. Pravosodni minister Aleš Zalar je tako dejal, da bi morali oblikovati skupino strokovnjakov, ki bi začela pripravljati sporazum o postopku za reševanje spora z mediacijo. Tak sporazum se mu zdi predpogoj, da v sporu dveh strani do postopka mediacije tretjega sploh pride.

"V LDS menimo, da je mediacija ta trenutek najprimernejši postopek za reševanje tega spora, pri čemer je od sporazuma med obema stranema odvisno, kako daleč lahko gremo s tem postopkom," je dejal Zalar in poudaril, da gre za področje, kjer je mednarodno pravo zelo razvito. "Ker gre za tako strateške interese obeh držav, je tak postopek primeren zato, ker lahko obe državi nadzirata ne samo pravila postopka, pač pa tudi končne rezultate postopka," je še dodal. Pri tem upa, da bo prišlo na srečanju med Pahorjem in Sanaderjem do dogovora o pripravi omenjenega sporazuma.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tiv
16. 02. 2009 18.06
Naj g.Podobnik sam plača stroške referenduma in ne mi davkoplačevalci če ga hoče izvest
bogo19
16. 02. 2009 15.50
Hrvati se že plazijo po kolenih in prosijo slovence spuste nas v evropo in nato.
theta
09. 02. 2009 17.59
Umetnost slovenije v zdajšnji poziciji je da zahteva dovolj, ne preveč, je trmasta dovolj, ne preveč. Ampak blokada do rešitve. Zdaj če imajo tako močne pravne argumente Hrvati, bi jih menda tudi mediacija upoštevala, ne samo njihovo sodišče. Če pa hočejo sodišče, pa dajmo počakat na sodišče. Mi v EU, hrvaška pred EU.
djdj
06. 02. 2009 01.11
Verjetno mu je HT Mobil telefon odblokiral ko je plačal položnico in je zdaj lahko poklical. :)
nefretete
05. 02. 2009 18.41
Hvala za vse sončke,prašek in mobius, sprva nisem vedela, zakaj mi iz ekrana sveti. Če še vaju prištejem, jih imam kar nekaj, a ne? mobius 05.02.2009, 18:25 In kaj sedaj ko sta se slišala, porabila bosta čas in denar dogovorila pa se tako ne bosta nič. Bosta bosta, počasi, da bo vsem ustrezalo, Barbi zbira pogum, Sanader pa čaka na Jancekov znak, da je vse pospravil za sabo.
mobius
05. 02. 2009 18.25
In kaj sedaj ko sta se slišala, porabila bosta čas in denar dogovorila pa se tako ne bosta nič. pz!!!
mobius
05. 02. 2009 18.23
prašek 05.02.2009, 14:15 1 nefretete mobius ti sončka samo obljublja, jaz ti pa dva dam ☼,☼ hehe to ni ravno sonček, jaz sem ga poslal z besedo.
lahec
05. 02. 2009 15.53
SEDAJ JE PA Pahor ves blažen ,da ga je Sanader poklical
mobius
05. 02. 2009 12.55
En sonček zate faraonka !!!!!!
nefretete
05. 02. 2009 12.38
Ali pa če ne bi. Nam se nikamor ne mudi.
Uporabnik215111
05. 02. 2009 12.30
No upam, da je Pahorček zdaj srečen, ko ga je končno poklical njegov Sanaderček....
mobius
05. 02. 2009 12.04
Ja Pahor je pa takoj sprejel klic, sedaj je samo vprašanje ali to kaže našo tolerantnost ali pa pa našo znaćilno prilagajanje in popuščanje v našo škodo, jaz bi mu vrnil milo za drago na pa da bi mu še nastavil drugi del obraza. Največji problem naših politikov je da nimajo samospoštovanja do sebe in naroda iz katerega izhajajo. Moral bi tega Hrvašega predstavnika pustiti da se malo dlje cvre na vročem ognju. pz!!!
BellaCiao
05. 02. 2009 11.50
EU je svoj višek doživela davno pred vstopom SLOVENIJE...sedaj rabi samo đe tržišče za svoje "super izdelke" po "super cenah"...in ne bo reskirala širitve zaradi naše in Hrvaške zgodovine....sploh pa se je ta Evropa utapljala v pravicah in nepravicah skozi vso svojo zgodovino...če se SAMI NE POMENIMO...ne bo NIČ DOBREGA za nas...in ne za Hrvate...
BellaCiao
05. 02. 2009 09.20
Evropa in EK ni pravi razsodnik...V osnovi gredo "vedno na pol"...in ker bo Hrvaška prej ali slej v EU se ne bodo želeli zameriti nikomur...in potem gre zaliv na polovico...zapisana pa bo klavzula o prostem pretoku prometa iz Slo akvatorija v mednarodne vode...in potem bo vse ostalo enako...z EU blagoslovom...EVROPA ima toliko lastnih problemov (BASKIA, BELGIJA, IRSKA, KORZIKA, ...) ne bodo se resno ukvarjali z 10 bazeni morske vode in 25 hišami...NAŠ LOBIJ PA ŽAL HRVATOM NE SEŽE NITI DO DEBELE KOŽE NA PETAH!!!!!!!!
zavedenSlovenec
05. 02. 2009 09.12
Problem je, ker mi ne zahtevamo vsaj do Mirne! Ker nas je Tito opeharu, pa Slovenka ga je rodila
BellaCiao
05. 02. 2009 08.37
Kar naj kliče...saj se njemu mudi in Pahorju...A naj kliče šele po tem ko bodo priznali SVOJE LASTNE ZEMLJEVIDE...tiste pred 91' na katerih je jasno vrisano katastersko KOMU KAJ PRIPADA....
sonas
05. 02. 2009 08.15
Če bi jaz nekoga klicala 3x pa ne bi vrnil klica.... mu tudi jaz ne bi takoj dvignila telefona! Iz principa.... Eni pač so drugačni! Sicer pa Slovenija ni tisti, ki se ji mudi...
Buena Vita
04. 02. 2009 23.38
evropa ne izsiljuje slovenije izsiljuje samo hrvaška in lobi hrvaške je v evropi močan samo brez strahu,evropa slovenije ne bo silila je preveč labilna ta povezava,temelje je potrebno utrjevat ,ne rahljat
jansa-arms
04. 02. 2009 20.54
ne vem zakaj se ti dogovori obešajo na veliki zvon ! JJ je to znal zelo diskretno uštimat ! in nihče ne bi vedu sam pol se je pojavu uni neodgovorni rop ki so mu menda dvakrat vdrli v hišo in izmaknili pc ! pa tud tisti vihar na sovi je nekaj papirjev odnesel skozi okno ! tko da se zdaj pojavlja vprašanje a sta se Is in JJ sploh srečala tistokrat !
toiler
04. 02. 2009 20.32
V dobro vseh nas upam, da ni spet kdo prisluškoval:-)