Slovenija

Slovenskih turistov na Hrvaškem za petino manj

Ljubljana, 11. 05. 2009 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Hrvaško je v prvih treh mesecih letošnjega leta obiskalo 14 odstotkov manj turistov kot v istem obdobju lani. Obisk slovenskih turistov se je tako zmanjšal za 19 odstotkov.

Sunčani Hvar
Sunčani Hvar FOTO:

Na Hrvaškem imajo manjši obisk turistov kot v istem obdobju lani, poroča Delo. V prvih treh mesecih jo je tako obiskalo 14 odstotkov gostov manj kot v istem obdobju lani, časnik povzema hrvaški statistični urad. Med turisti prednjačijo Nemci s 14,6 odstotka, Avstrijci s 13 odstotki in Italijani z 12,7 odstotka. Delež slovenskih turistov je v prvem četrtletju znašal 9,7 odstotka, kar je v primerjavi z istim obdobjem lani za 19 odstotkov manj.

Turizem naj bi Hrvaški prinesel 25 odstotkov nacionalnega BDP, če upoštevamo tudi posredne učinke.

Vendar pa, piše časnik, slabšega obiska Slovencev očitno ne gre pripisati napetim političnim odnosom, saj je bilo v primerjavi z lanskim četrtletjem manj tudi drugih turistov. Direktor Hrvaške turistične skupnosti (HTS) Niko Bulić je za Delo dejal, da se dobro zavedajo svetovne gospodarske krize in možnosti zastoja obiska in prenočitev. Zato, tako pravi Bulić, vse trženjske in promocijske dejavnosti HTS usmerjajo v boj za slehernega gosta.

Slovenci naj bi še vedno številčno obiskovali Istro, medtem pa je obisk Dalmacije močno upadel.
Slovenci naj bi še vedno številčno obiskovali Istro, medtem pa je obisk Dalmacije močno upadel. FOTO: Reuters

Tudi slovenske turistične agencije poročajo o upadu rezervacij za počitnice na Hrvaškem, vendar pa kljub temu pričakujejo, da bo vseeno veliko Slovencev dopustovalo tam. Slovenska obala je namreč draga, število letal v druge sredozemske države pa omejeno, je za Delo pojasnil direktor turistične agencije Odisej Igor Starc.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (279)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BMSS
19. 07. 2009 10.42
Strinjam se z večino spodnjih komentarjev, ljudi politika ne zanima. Te pa pogreje njihov bedni odnos do turistov, važnost, počasnost, prepričanost, da imajo edini morje na svetu. Sam sem bil v Španiji in Franciji; krasno in neprimerno bolje, da o odnosu do turistov sploh ne govorim, čista petica. Cene v lokalih pa celo nižje kot pri nas v Ljubljani, ponudba pa celo tako bogata, da vsega enostavno ne moreš obiskat ali si ogledat, če se želiš malo kopat.
Cocaine
08. 07. 2009 00.52
Sama grem letos raje na dopust v Grčijo - kjer vem da bodo imeli do mene kot turistke lepši odnos kakor pa na Hrvaskem, kjer je katastrofalen... škoda mojega denarja. Pa ne mislim zaradi tega političnega lonca, vendar iz principa.
podrepnik
31. 05. 2009 23.06
Že štiri leta moja družina ni skupaj videla njihovega čudovitega morja. Pa ne za to, da bi bil skregan s hravati ali njihovimi načeli, ampak zato ker za denar, ki bi ga porabil na morju porabim v zdraviliščih, ki jih je v naši deželici kar nekaj. Prijazen nasmeh in hladno pivo mi pomeni več kot samo ponudba morja in čakanje na toplo pivo. Pa še to, na naši obali prav tako ne vedo kaj je turizem, zato bi morali vsaj preko zime na šolanje v notranja letovišča, kjer bi se naučičli, kako se z gostom ravna in mu z nasmehom izpuli še več denarja.
marija120
29. 05. 2009 19.59
bilo bi bolj pošteno napisat da folk noma denarja za dopust a ne takšne bedarije poglejte koliko je folka ostalo brez službe eni nimajo za hrano .
petdan
29. 05. 2009 12.21
Slovenci bi vsaj sedaj, ko Hrvati posegajo po naših teritorijih in morju, morali biti odločni in svoj dopust tokrat preživeti raje kje drugje. Tako bi Hrvatom dali "lekcijo", da bi lahko sprevideli kako pomembni gostje so Slovenci na njihovem morju.
mehka pupa
27. 05. 2009 18.17
veliko sem hodil po svetu, samo lepota makarske in otokov je edinstvena; neprijetna resnica žal;
ankosir
27. 05. 2009 18.08
Na Hrvaško letos verjetno ne bom šel. Pa to ne zaradi te butaste politike, pa najsibodi to naše ali njihove. Te kozlarije, ki jih meljejo politiki iz obeh držav, bi že zdavnaj rešila dva pijanca ali otroški vrtec parih otrok. To , da v 18. letih niso uspeli rešit niti enega odprtega vprašanja, je naravnost smešno. Ne vem, ali imam samo jaz tak občutek , ampak čezdalje bolj se mi zdi, da ko gledam poročila, me vedno spominja na BUTNSKALO. Tisti , ki ste poslušali to radijsko odajo, oziroma vsaj gledali film, pa ste zastopili za kaj se gre, boste verjetno opazili podobnosti igralcev. NO pa da preidem na bistvo zakaj ne grem na njihovo obalo....Zadnja leta, ko sem obiskoval naše sosede, sem dobil občutek da sem čezdalje bolj nezaželen. Doživel sem celo to, da me kelnar sploh ni hotel postreči. Nasplošno si pri nas veliko bolje postrežen v Merkatorju, kot pri njih ki se grejo turizem. Za spremenbo si enkrat privoščite dopust recimo v Turčiji, pa boste videli kaj tam pomeni turist. Hrvati so v večinoma ljudje ki nimajo osnove turizma, in z svojim obnašanjem bolj podijo turiste, kot privabljajo. Pa politiko lahko čisto pustimo pri miru........ pa še SKALA-hvala butn-butn
vratio se Valter
26. 05. 2009 19.41
MORE MORE LETOS NE IZ PROTESTA! BOM RAJE RAZISKOVAL PO SLOVENIJI.TAKO MAJHNA VENDAR NEZNANA.
toroid
13. 05. 2009 22.38
Tak je. Ne prilivajte jim olja na ogenj, saj se bodo sami skurli.
marap
13. 05. 2009 00.19
ne vem, kaj je s temi hrvati. en slovak, ki sem ga pred krtakim spoznal, mi je povedal, da je dolgo casa vsako leto prezivljal poletne pocitnice na hrvaskem, vendar ne gre vec tja. ko sem mu povedal, da nekateri hrvati ne marajo slovencev, je rekel dobesedno tako: hrvati ne marajo nikogar!
LaFemme
12. 05. 2009 17.51
Samo, da bo slovenska politika ostajala pri svojem ! Mene še vedno skrbi, da bojo popustili hrvatom. :(
d.j.1
12. 05. 2009 15.59
bravo slovenci ,čim manj na hrvaško,samo tako jim lahko vrnemo.od politikov tako ne moremo nič pričakovati oni samo kimajo in obljubljajo.
vetlan
12. 05. 2009 15.24
Manj je, ker ni denarja.
vinadap
12. 05. 2009 13.55
4evercviček - verjemi mi,da se to nebi moglo nikoli zgoditi,pri vas se je pa. Slovenija je poglavje zase,nikoli ni bila del Balkana,in ti to dobro veš. Slovenija ni Hrvaška. Pri vas živi več kot ena tretjina Srbov. Problem se je začel zaradi vašega nepravilnega osamosvajanja. Kaj ste pa delali,se pa ve.
melee
12. 05. 2009 12.40
Hrvaška je za turiste prenevarna država!
ciaobella
12. 05. 2009 12.36
Zato niti ne čudi, da so se ljudje na Hrvaškem uprli. Šele sedaj jih razumem in verjamem, če bi vas tako dobro poznali takrat, bi tudi Slovenska politika, kakor tudi Evropa ravnala drugače!
ciaobella
12. 05. 2009 12.34
Za Miloševića nismo bili zanimivi, ker v Sloveniji ni avtohtone manjšine Srbov. Na Hrvaškem pa so Srbi konstituivni narod, ki so ga Hrvatje 2 x etnično čistili.
4evercvicek
12. 05. 2009 12.28
vinadap - bodi srečen da niste bili zanimivi za Miloševića ker bi se danes v Slo govorilo na BRE
ciaobella
12. 05. 2009 11.18
Pustite Hrvate naj kuhajo svoj golaž. Ne dodajajte jim začimb. Naj mislijo, da bo "fešta". Ma ko jih boste ignorirali in svoj denar zapravili drugje, ko pride konec leta in Hrvaška razglasi bankrot, takrat pa se nasmejte. Njih bo tako ali tako prehitela še Makedonija!
ciaobella
12. 05. 2009 11.16
Glede na vse , kar napišejo o Slovencih Hrvatje... Ste Slovenci milo rečeno ene velike ovce, da sploh hodite na Hrvaško. Ste v EU, imate dostop POVSOD.Še pasoša ne rabite in marsikje je ceneje, da ne govorim o kvaliteti ponudbe.Pa še kar zahajate na Hrvaško?