Slovenija

Hrvaška si je vzela nekaj več časa

Zagreb/Bruselj, 02. 03. 2009 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.M./STA/D.Š.
Komentarji
757

Slovenski premier Borut Pahor je glede napovedi Hrvaške, da bodo o reševanju mejnega spora s pomočjo mediacije še razmislili, dejal, da je dobro, da si je Hrvaška vzela nekaj več časa za premislek o predlogu komisarja za širitev Ollija Rehna.

Glede mediacije je slovenski premier Borut Pahor danes dejal, da je morda dobro, da si je Hrvaška vzela nekaj več časa za premislek o predlogu komisarja za širitev Ollija Rehna. Da je Hrvaška za teden dni prestavila odločitev o predlogu Evropske komisije, je mogoče dobro s tega vidika, da si bo Hrvaška vzela potreben čas za premislek in bo sprejela neko konsistentno stališče, ki bo verjetno povezano tudi s pričakovanji Evropske komisije, je v oddaji Studio ob 17-ih menil Pahor.

"Pričakujemo, da se bo enako načelno glede mediacije odločila tudi hrvaška vlada," je dejal Pahor.
"Pričakujemo, da se bo enako načelno glede mediacije odločila tudi hrvaška vlada," je dejal Pahor. FOTO: Reuters

Kot je spomnil, je slovenska vlada na četrtkovi seji sprejela načelno odločitev, da podpira pobudo Evropske komisije za mediacijo. "Pričakujemo, da se bo enako načelno glede mediacije odločila tudi hrvaška vlada. In mi je žal, da se to ni odločila danes, ker smo izgubili še teden dni časa, da bi že začeli iskati modalitete te mediacije," je še povedal Pahor. Opozoril je tudi, da sta državi sicer vzpostavili mešani komisiji, ki naj bi določili pravne okvire za reševanje vprašanja meje, vendar pa nista bili uspešni.

Pahor sicer pričakuje, da bo Hrvaška v tem tednu premislila svoja stališča. "Čas teče," je opozoril in pojasnil, da je tudi iz tega razloga v nedeljo predsedujočemu EU, češkemu premierju Mireku Topolaneku predlagal, naj prestavi medvladno pristopno konferenco Hrvaške z EU, predvideno konec marca, če v kratkem ne bo prišlo z obeh strani do kakega dogovora, "ki bi lahko pomenil začetek odpravljanja zadržkov Slovenije v pogajanjih Hrvaške z EU".

Hrvaška: Sestanek parlamentarnih strank 

V  Zagrebu so se danes sestali predstavniki hrvaških parlamentarnih strank, premier Ivo Sanader in predsednik Stjepan Mesić. Govorili so o odnosih s Slovenijo in o predlogu Evropske komisije o mediaciji za rešitev vprašanja meje.  Sanader je po  srečanju s predstavniki parlamentarnih strank sporočil, da bo posebna delovna skupina do prihodnjega ponedeljka pripravila besedilo odgovora na predlog Evropske komisije o urejanju vprašanja meje s Slovenijo z mediacijo. Soglašali so še, da dvostranska vprašanja niso del pogajanj z EU.

Srečanje Sanader in Pahor-4
Srečanje Sanader in Pahor-4 FOTO: Damjan Žibert

Sanader je tudi ponovil, da pozdravlja vključevanje Evropske komisije v urejanje odprtih vprašanj s Slovenijo in da Hrvaška ne bo kupovala članstva v nobenem zavezništvu s svojim ozemljem. Ni pa želel jasno povedati, ali bo Hrvaška sprejela predlog Evropske komisije, da mejni spor s Slovenijo ureja tričlanska skupina, ki naj bi jo vodil Martti Ahtisaari.

Poudaril je še, da Hrvaška vztraja, da se vprašanje meje ostro in jasno loči od hrvaških pogajanj z Evropsko unijo. Vnovič je dejal, da Hrvaška ne more sprejeti dvojnih meril, potem ko je Slovenija z odprtim vprašanjem meje s Hrvaško vstopila v Evropsko unijo. Dodal je le, da se bodo o mandatu Ahtissarijeve skupine še pogovarjali ter da so danes razpravljali o aktualnih odnosih s Slovenijo v luči slovenske decembrske blokade hrvaških pogajanj z EU in dodatne blokade še enega poglavja prejšnji teden.

Tudi predstavnik opozicije, predsednik Hrvaške narodne stranke (HNS) Radimir Čačić je novinarjem potrdil, da ni bilo večjih nesoglasij glede napovedanega dokumenta. Kot je poudaril, so stranke pripravljene sprejeti mediacijo le v primeru, da bo pripeljala do rešitev spora o meji s Slovenijo na sodišču.

Sanader je izpostavil, da Hrvaška vztraja tudi pri nadaljevanju dela mešanih komisij, ki naj bi določile pravni okvir za reševanje obmejnega spora s Slovenijo na mednarodnem sodišču ter sporne točke ob meji. Kot je dejal, je tudi za mediacijo treba določiti tako sporne točke ob meji kot tudi predmet arbitraže. Spomnil je, da vladi še nista uradno razveljavili odločb o delu komisij ter da mu je tudi njegov slovenski kolega Borut Pahor na srečanju na Mokricah povedal, da bodo v Sloveniji še obravnavali delo omenjenih komisij.

Srečanja se je udeležil tudi hrvaški predsednik Stjepan Mesić, ki je novinarjem povedal, da glede vsebine odgovora Bruslju na srečanju ni bilo veliko pripomb, bilo pa jih je nekaj, in da jih bodo strokovnjaki do prihodnjega ponedeljka poskusili vključiti v dokument. Pripravila ga bo delovna skupina, v kateri so med drugim zunanji minister Gordan Jandroković in pravosodni minister Ivan Šimonović ter akademik Davorin Rudolf.

Žbogar: Naj si vzamejo čas

Zunanji minister Samuel Žbogar je danes po sporočilu iz Zagreba, da bo Hrvaška stališče do mediacije o vprašanju slovensko-hrvaške meje sprejela do ponedeljka, izrazil upanje, da bo do tega res prišlo. Slovenski zunanji minister Žbogar je današnje sporočilo iz Zagreba komentiral, da si je hrvaška stran "vzela še en dan za razmislek" in da "mi to lahko samo razumemo".

"Mi bi vendarle želeli, da gremo čim prej naprej in se začnemo čim prej pogovarjati o modalitetah mediacije, tako da bi mediacija tudi začela z delom", je dejal minister Žbogar.
"Mi bi vendarle želeli, da gremo čim prej naprej in se začnemo čim prej pogovarjati o modalitetah mediacije, tako da bi mediacija tudi začela z delom", je dejal minister Žbogar. FOTO: Dare Čekeliš

"To ni enostavna odločitev; v kolikor potrebujejo več časa, je prav, da si ga vzamejo in imajo potem enotno stališče," je menil minister. Spomnil je, da je Slovenija prejšnji teden načelno podprla pobudo za mediacijo in jo tudi posredovala evropskemu komisarju za širitev Olliju Rehnu. "Upamo, da bo tudi hrvaška stran lahko v ponedeljek sprejela takšno odločitev. Mi bi vendarle želeli, da gremo čim prej naprej in se začnemo čim prej pogovarjati o modalitetah mediacije, tako da bi mediacija tudi začela delo," je menil.

Na vprašanje, ali je mogoč dogovor do medvladne pristopne konference za Hrvaško, ki je napovedana za 27. marec, in ali je ta konferenca sploh smiselna, je minister odgovoril, da bi se že sedaj moral udeležiti sestanka v Bruslju glede mediacije, vendar je to srečanje sedaj prestavljeno na drugi teden. "Je pa zelo malo časa, da bi se uskladili do konca meseca, tako da je verjetno ta konferenca konec marca resnično prezgodaj," je menil Žbogar in ocenil, da bomo težko v dveh tednih dosegli soglasje in uskladili vse modalitete.

Sanaderjev komentar o referendumu

Sander je dodal, da pričakuje vsaj še eno srečanje omenjenih komisij, predvidoma marca, na katerem naj bi vsaj povedali, ali so blizu rešitve ali naj komisiji končata delo.

Sanader ni želel komentirati možnosti za razpis slovenskega referenduma o vstopu Hrvaške v Nato, medtem ko je za slovenski referendum o vstopu Hrvaške v EU dejal, da je zapisan v slovenski ustavi glede vsake širitve Unije – "danes za Hrvaško, jutri za Islandijo, pojutrišnjem za Srbijo, BiH in Črno goro. Lahko izrazim le prepričanje, da bo Hrvaška 3. aprila polnopravna članica zveze Nato," je dejal predsednik hrvaške vlade.

Dodal je, da Nizozemska in Velika Britanija nista blokirali hrvaških pogajanj z EU v poglavju 23 o pravosodju zaradi domnevnega nesodelovanja Hrvaške z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, kot so to poročali hrvaški mediji. Sanader je izjavil, da so na Nizozemskem le povedali, da bodo "počakali še kakšnih deset dni, da bi slišali novo poročilo glavnega haaškega tožilca Sergea Brammertza o sodelovanju Hrvaške".

 'Dokaz, ki ovrže slovenske trditve'

Oddelek Geodetskega zavoda Slovenije je leta 1983 objavil zemljevid, na katerem je jasno zarisana meja, ki kaže, da je bila leva obala Mure del Socialistične republike Hrvaške, poroča spletna stran Index.hr. "Ta dokaz ovrže vse trditve slovenske strani, da gre za njihovo ozemlje. Jasno se vidi, da je leva obala Mure del občine Mursko Središće," spletna stran povzema hrvaški časopis Novi list, ki je zemljevid tudi odkril.

Zemljevid je izdala Geodetska uprava občine Lendava, kot redaktor zemljevida je podpisan Vili Kos, za izvedbo pa je bila odgovorna Marija Hočevar. Zemljevid je bil tiskan v Sloveniji. "Natisnili so ga v ljubljanskem podjetju Delo," navaja Index.hr.

Zemljevid iz leta 1983, ki so ga pripravili v takratni Socialistični republiki Sloveniji.
Zemljevid iz leta 1983, ki so ga pripravili v takratni Socialistični republiki Sloveniji. FOTO: Novi list

Bruselj: Premik v sporu Slovenije in Hrvaške nujen čim prej

Slovenija in Hrvaška bi morali potrebne politične odločitve za premik naprej v dvostranskem sporu nujno sprejeti čim prej, je danes v Bruslju poudarila Evropska komisija v odzivu na nedeljski predlog Slovenije, da bi pogajalsko konferenco s Hrvaško preložili s konca marca na april ali maj, češ da je malo možnosti za preboj v marcu.

"Nikakor se ne bi strinjal s tem," je dejal tiskovni predstavnik komisije Amadeu Altafaj Tardio o tem, da naj dogovora o predlogu za evropsko posredovanje ne bi bilo mogoče rešiti marca, torej dovolj hitro, da bi Hrvaška lahko nova poglavja v pogajanjih z EU odprla ali zaprla 27. marca, ko je češko predsedstvo napovedalo omenjeno konferenco. "Sicer pa lahko le ponovno poudarim stališče komisarja za širitev Ollija Rehna in Evropske komisije: ta dvostranski spor je nujno rešiti," je povedal. "Evropska komisija je še vedno pripravljena pomagati stranema najti rešitev, a seveda morata obe strani sprejeti potrebne politične odločitve za premik naprej v tem sporu – čim prej in nujno," je dodal.

Slovenija je v nedeljo v Bruslju predlagala preložitev pogajalske konference EU in Hrvaške, napovedane za 27. marec, na april ali maj, je povedal premier Borut Pahor po pogovoru s predsedujočim EU, predsednikom češke vlade Mirekom Topolanekom. "Predsedujoči je izrazil pripravljenost, da češko predsedstvo slovenski predlog preuči," je dodal. "S tem bi se ustvarile možnosti, ko bi imele Slovenija, Hrvaška in Evropska komisija dovolj časa, da bi lahko ugotovile, ali obstajajo možnosti za to, da se spremenijo okoliščine, v katerih je bila Slovenija primorana uveljaviti zadržke," je pojasnil Pahor. "V marcu je to težko pričakovati. Malo možnosti je, da bi se v tako kratkem času to zgodilo," je ocenil.

Premier Pahor je to predlagal po tem, ko je komisar Rehn jasno povedal, da jasen odgovor obeh strani na predlog o evropskem posredovanju pod vodstvom nekdanjega finskega predsednika in Nobelovega nagrajenca Marttija Ahtisaarija pričakuje najpozneje v prvem tednu marca.

Odziv na slovenski predlog

"Potrdimo lahko, da so Slovenci podali ta predlog. Predsedstvu so povedali, da bi lahko bil napredek v pogajanjih s Hrvati, a ne nujno pred 27. marcem," so se češki diplomati odzvali na predlog Slovenije za preložitev pogajalske konference s Hrvaško, ki jo je predsedstvo napovedalo za 27. marec, na april ali maj.

Češko predsedstvo bo po navedbah virov premislilo o preložitvi konference le v tem kontekstu. "Poudariti želimo, da nobena formalna odločitev o morebitni preložitvi še ni bila sprejeta," so dodali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (757)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lupus77
03. 03. 2009 23.41
Zašto slovenski politiki misle da če hrvatski jim drugari prihvatiti medijaciju u hodu ili brez postavljanje pogoja hrvatske strane? Zaradi EU? Nije pitanje da li je hrvatska ili slovenska strana pravedna ili ne....pitanje je kako može biti granica politički dogovor u današnje vrijeme kad postoji sud za to (ne gledajuči političke dogovore prije 50-60-100 godina) To naprosto nije moguče, jer ako me neko hoče jebati da mi bude ljepše onda ja u tu zajednicu homiča neču.
prosper
03. 03. 2009 23.05
Što bi oni medijali...naš teritorij i našu zemlju. Ako je uvjet za ulazak u tu famoznu EU i pedalj našeg teritorija, anda je bolje svoj na svome. Ili još bolje... okrenuti se našoj slavenskoj braći, Rusima na primjer, što bi ih Ruska baza u Istri uzbudila...dali bi nam pola Slovenije da odustanemo
prosper
03. 03. 2009 22.49
zavedenSLO03.03.2009, 22:480 ISTRA JE SESTAVNI DEL SLOVENSKIH POKRAJIN pak se bos celo noc sam sobom pogovarjal in bos sam sebi vseč?
zavedenSLO
03. 03. 2009 22.48
ISTRA JE SESTAVNI DEL SLOVENSKIH POKRAJIN
nosko1234
03. 03. 2009 22.07
Do sedaj gledano EU ni prinesla boljšega življenja nobenoj svojoj članici, pa tako tudi Sloveniji ne. Nasprotno, le propad gospodarstva, nezaposlenost in kriminal. Hrvaški bi predlagal naj ne sili v tako gnilo družbo.
porka.malorka
03. 03. 2009 21.26
kakšnih deset let si jo lahko vzamejo
jstsam64
03. 03. 2009 21.25
trst in istra sta naša
frako
03. 03. 2009 16.59
Kar naj si hrvaška uzame čas morjo itak še dost stvari pošlihtat. kolk časa pa majo pa sami vejo dokler še kaka druga soseda ne ustopi v EU npr SRBIJA.
porka.malorka
03. 03. 2009 16.27
tribething Večina komentarjev spet dokazuje to, kar so ugotovili psihologi, in sicer da je liberalizem posledica drog . Kaj ti pa potem ostane
brez_faksa
03. 03. 2009 11.02
Če bi ti izbrisani v času osamosvojitve stopili na našo stran ,bi danes bili slovenci,tako pa zdaj niso nič.Sami so si krivi kaj so pa ko kure brez glave,... to lahko pa napiše samo petelin brez glave. Koliko je med izbrisanimi tudi slovencev po materi in očetu? Koliko je pripadnikov TO? Ja, debilizem se res ne meni ne za vero, državo in ne narodnost! Kot bog!
brez_faksa
03. 03. 2009 11.00
Lj, Zg, 1.1.2010: V prosulnicah, pardon prestolnicah dveh držav ki sta po nekem slučaju sosednji vlada velika kriza. Med državama ni več nikakršnih problemov, v eni je kriza sicer večja kot v drugi, ampak tudi v prvi jih predvsem briga za lastno rit. Politiki tega ne morejo več prikrivati z medsebojnimi prepiri, treba je delat, dela pa ni, časopisi so skoraj prazni, ni tudi oglasov. Rezervacij za morje ni, smučišča samevajo, vsak je na svojem in vedno bolj so vsi nesrečni. SIcer obstaja upanje za kakšno kamenjanje politikov, vendar US v obeh državah razglaša take akcije za nezakonite, med tem ko se mlade komunjare derejo: kar ste hoteli ste dobili. Dolgcajt!
ciaobella
03. 03. 2009 08.49
Pri vstopu Republike Hrvaške v Evropsko Unijo je potrebno je upoštevati sledeča dejstva: 1. Hrvaška NI demokratična in pravna država po kriterijih, ki veljajo v EU. 2. Hrvaška demokratska stranka, Stranka Prava in še nekatere politične stranke so ideološke naslednice NDH. 3. Hrvaška nikoli ni plačala vojne odškodnine za 2. svetovno vojno - še več NITI OPRAVIČILA SE NI NIKOLI. ND Hrvaška je bila na strani Nacistične nemčije in zagrešila veliko zločinov proti človeštvu. Prav tako je Hrvaška med vojaško operacijo Nevihta ETNIČNO ČISTILA ozemlje in praktično izbrisala Srbsko prebivalstvo. 4. Hrvaška ne izpolnjuje zahtev Evropske komisije (pravni in ekonomski kriteriji). 5. Slovenija je za Hrvaško najbolj zaželen izgovor, ker tako prikrivajo svojo lastno nesposobnost izpolnjevanja kriterijev. Problem ni samo nesposobnost Hrvaških politikov, pač pa tudi zavestno zavajanje Evrope. 6. Slovenija je Hrvaško vedno podpirala. Medtem pa je Hrvaška iz lata v leto to podporo izkoriščala in prisvajala Slovenska ozemlja. 7. ISTRIA je zgodovinsko bila pod ITALIJANSKO upravo in je bila multietično območje skozi vso zgodovino. Večinsko prebivalstvo je bilo vedno ITALIJANSKO. Hrvatov je bilo približno toliko kot Slovencev a niso imeli nikakršnega vpliva v ISTRI. 8. ITALIJA bo od Hrvaške zahtevala POVRAČILO odtujenega premoženja v naravi oz. po TRŽNIH CENAH nepremičnin. ITALIJA ne bo popustljiva in glede svojih zahtev ne bo sklepala kompromisov. ITALIJANI, ki v večini niso grešili v obdobju 2. svetovne vojne so ostali brez vsega in so bili IZSELJENI iz ISTRIE in DALMATIE. Italija se odškodninskega fonda v katerega je vplačevala bivša SFRJ ni dotaknila in se ga tudi ne bo.ISTRIA = ITALIJA!
ciaobella
03. 03. 2009 08.44
Pri vstopu Republike Hrvaške v Evropsko Unijo je potrebno je upoštevati sledeča dejstva: 1. Hrvaška NI demokratična in pravna država po kriterijih, ki veljajo v EU. 2. Hrvaška demokratska stranka, Stranka Prava in še nekatere politične stranke so ideološke naslednice NDH. 3. Hrvaška nikoli ni plačala vojne odškodnine za 2. svetovno vojno - še več NITI OPRAVIČILA SE NI NIKOLI. ND Hrvaška je bila na strani Nacistične nemčije in zagrešila veliko zločinov proti človeštvu. Prav tako je Hrvaška med vojaško operacijo Nevihta ETNIČNO ČISTILA ozemlje in praktično izbrisala Srbsko prebivalstvo. 4. Hrvaška ne izpolnjuje zahtev Evropske komisije (pravni in ekonomski kriteriji). 5. Slovenija je za Hrvaško najbolj zaželen izgovor, ker tako prikrivajo svojo lastno nesposobnost izpolnjevanja kriterijev. Problem ni samo nesposobnost Hrvaških politikov, pač pa tudi zavestno zavajanje Evrope. 6. Slovenija je Hrvaško vedno podpirala. Medtem pa je Hrvaška iz lata v leto to podporo izkoriščala in prisvajala Slovenska ozemlja. 7. ISTRIA je zgodovinsko bila pod ITALIJANSKO upravo in je bila multietično območje skozi vso zgodovino. Večinsko prebivalstvo je bilo vedno ITALIJANSKO. Hrvatov je bilo približno toliko kot Slovencev a niso imeli nikakršnega vpliva v ISTRI. 8. ITALIJA bo od Hrvaške zahtevala POVRAČILO odtujenega premoženja v naravi oz. po TRŽNIH CENAH nepremičnin. ITALIJA ne bo popustljiva in glede svojih zahtev ne bo sklepala kompromisov. ITALIJANI, ki v večini niso grešili v obdobju 2. svetovne vojne so ostali brez vsega in so bili IZSELJENI iz ISTRIE in DALMATIE. Italija se odškodninskega fonda v katerega je vplačevala bivša SFRJ ni dotaknila in se ga tudi ne bo.
64990090
03. 03. 2009 08.16
cvikeras 03.03.2009, 00:42 Ko tako sočustvuješ z ubogimi izbrisanimi, ki niso imeli denarja za nakup slovenskega državljanstva jim pa ponudi svoje v zameno!?
s007
03. 03. 2009 08.14
samo se čist strinjam,..veliko je nacionalizma in sovraštva. Za kaj že? Moramo res sovražiti Hrvate, zato ker nam politika tako narekuje? Ja pol pa res nikamor ne pridemo....
anonim.
03. 03. 2009 07.52
aja pa ISTRA JE NAŠA !!! Malo pobrskajte po zgodovini oz. zemljevidih,...Zakaj si pa nebi vzeli nazaj kaj je našega,...Zmago bo vse zrihtal za SLO :P
anonim.
03. 03. 2009 07.46
Če bi ti izbrisani v času osamosvojitve stopili na našo stran ,bi danes bili slovenci,tako pa zdaj niso nič.Sami so si krivi kaj so pa ko kure brez glave,...
tribething
03. 03. 2009 03.21
Večina komentarjev spet dokazuje to, kar so ugotovili psihologi, in sicer da je nacionalizem lastnost manj inteligentnih ljudi.
zavedenSLO
03. 03. 2009 01.37
upam, da ste uživali hehe
zavedenSLO
03. 03. 2009 01.17
dobro da imamo sosede hrvate res ne bi mogli brez njih haha