Slovenija

FOTO in VIDEO: Tradicionalni slovenski zajtrk projekt, od katerega bi se morala učiti Kitajska

Ljubljana, 21. 11. 2014 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V vrtcih in šolah so otroci dan začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Gre za akcijo, s katero želi država otroke spodbuditi k cenjenju lokalno pridelane hrane ter k zdravemu načinu prehranjevanja. Nad zajtrkom pa je bila navdušena tudi kitajska delegacija.

Dan slovenske hrane, ki poteka vsak tretji petek v novembru, so vrtci in šole obeležili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Dan slovenske hrane je priložnost za pogovor z najmlajšimi tako o pomenu lokalne hrane kot tudi o zdravem načinu prehranjevanja in življenja, kamor sodi tudi redno zajtrkovanje.

Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost.
Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. FOTO: Blaž Garbajs
Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je prvič potekal leta 2011, je sestavljen iz kruha, mleka, masla, medu in jabolka. Tudi letos so pri tradicionalnem zajtrku sodelovale skoraj vse šole in vrtci.

Z dnevom slovenske hrane naj bi izpostavili pomen hrane iz lokalne bližine, obenem pa se spodbuja tudi pripadnost do domačih proizvodov in zdrav način prehranjevanja. Z nakupom domače hrane podpiramo domače pridelovalce in predelovalce. V Slovenijo namreč še vedno uvozimo zelo veliko surovin za hrano, s tem pa negativno vplivamo na domače gospodarstvo, zaposlenost, prihodke v proračun, okolje.

Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, kot so konzervansi, in barvila, obenem pa se zagotavlja večja prehranska varnost v državi, opozarjajo pristojne vladne in nevladne ustanove, ki sodelujejo pri projektu.

Na krožnik dobijo slovenski med, maslo, jabolka in seveda mleko

V okviru dneva slovenske hrane tako že četrto leto poteka projekt tradicionalni slovenski zajtrk, v katerega so vključeni slovenski vrtci in osnovne šole z namenom, da pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva, ohranjanja čistega okolja v povezavi s pomenom zdrave in uravnotežene prehrane ter gibanja, spoznajo že otroci.

Kitajska delegacija je bila nad zajtrkom navdušena.
Kitajska delegacija je bila nad zajtrkom navdušena. FOTO: Blaž Garbajs

Raziskave kažejo, da med tednom še vedno zajtrkuje zelo malo slovenskih mladostnikov. Nepravilne prehranske navade lahko vodijo do prekomerne prehranjenosti oz. debelosti, ki predstavlja resen javnozdravstveni problem.

Zajtrka se je udeležila tudi kitajska delegacija

Premier Miro Cerar se je skupaj s kitajsko delegacijo pod vodstvom podpredsednika kitajske vlade Wang Yanga danes na Osnovni šoli Trnovo udeležil tradicionalnega slovenskega zajtrka. Zbrane je Cerar v svojem nagovoru spomnil, da je za celovito zdravje pomemben zdrav duh v zdravem telesu. Zdrav duh je po njegovih besedah možno spodbujati s pozitivnimi mislimi, zdravo telo pa z gibanjem, pravilnim spanjem in zdravo prehrano. Ta je pomembna za vse, zato je pri njej pomembno dajati dober zgled, je še poudaril predsednik vlade.

Yang pa je izrazil zadovoljstvo, da lahko prisostvuje tradicionalnemu slovenskemu zajtrku. Otroci so prihodnost nekega naroda in države, zato je pomembno, da jim zagotovimo odraščanje v zdrave in močne ljudi, je poudaril. Tako bodo postali pomembno osebe, ki bodo lahko razvijale skupno prihodnost.

Zajtrk projekt, od katerega bi se morala učiti Kitajska

Projekt slovenske vlade, ki promovira zajtrk, je po njegovih besedah vizionarski. V tem trenutku je sicer za to potreben nek vložek, vendar bodo čez nekaj let že vidni sadovi. Ta projekt bi, kot pravi, želeli prenesti tudi na Kitajsko.

Yang je izpostavil, da je Kitajska velika država, v kateri so posamezni deli različno razviti. V nekaterih si lahko otroci privoščijo zdrav in obilen zajtrk, medtem ko si v revnih predelih 26 milijonov otrok tega ne more privoščiti. Vlada lahko da na voljo določena finančna sredstva, ki bi jim zagotovila zajtrk. To pa po njegovih besedah ne pomeni, da si bodo lahko privoščili npr. mleko, banano ali sir. Kot je poudaril, slovenska vlada na tem področju dela boljše delo kot Kitajska. To pa je nekaj, kar bi se kitajska vlada morala naučiti od slovenske, je še dejal Yang.

Gostje so sodelovali pri pripravi zajtrka.
Gostje so sodelovali pri pripravi zajtrka. FOTO: Blaž Garbajs

Na dogodku so gostom postregli s kruhom, maslom, medom, jabolko in mlekom. Ob tem so jim tudi predstavili, kako se pripravi tradicionalni slovenski zajtrk. Poleg tega so zbranim pojasnili razliko med kitajskim in slovenskim zajtrkom. Kitajski zajtrk med drugim zajema v olju pečene ocvrtke in sojino mleko ali kitajske cmoke polnjene z mesom ali zelenjavo ter rižev napitek.

Z nakupom domače hrane podpiramo domače pridelovalce in predelovalce

Trgovinska zbornica Slovenije pozdravlja idejo slovenskega tradicionalnega zajtrka, saj je prepričana, da je podpora domačih proizvajalcev in predelovalcev v luči še vedno zaostrenih gospodarskih razmer ključna ne le za gospodarsko okrevanje države, temveč tudi za krepitev vezi med domačimi pridelovalci in predelovalci hrane ter trgovci, za kar se zbornica zavzema že dalj časa.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (169)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nnikkitta
22. 11. 2014 12.03
+0
Kdor si misli da bo imel dolgorocne koristi od sodelovanja s Kitajci se pošteno moti. Pomislite kaj so naredili s svojim okoljem, kakšen zrak imajo .... Slovenijo nam lahko hitro unicijo, ce jim dajo priliko da oni organizirajo zadeve. Da ne govorimo o njihovi "postenosti" pri poslih. Kdor se ni z njimi nic imel si ne predstavlja kaj vse si upajo da te pretentajo. Samo cim dalj od njih. Pa ni to noben rasizem, samo zelja po samoohranitvi slovenskega naroda in nase lepe Slovenije.
janijankov
22. 11. 2014 12.17
+0
To pa imaš prav. nategnejo te preden se zaveš za kaj se gre. Nepošteni do skrajnosti. Na krožnik ti prinesejo tudi krepovino - vse od podgan naprej. Janković je imel priložnost, da bi se zdajle z njimi pogodil za ceno podgan, ki mu jih je zdaj povodenj naplavila pa je najbrž zamudil priložnost.
Anton Benedik
22. 11. 2014 19.16
Krta?a 21
22. 11. 2014 11.07
+1
Mi bomo ucili kitajce? Ma.t.r smo naduvani...
velesperun
22. 11. 2014 10.58
+1
Tradicionalni slovenski zajtrk so žganci z ocvirki, al pa polenta z mlekom. e vi ga ser..te.Aja zaloge medu so morali prodati.
KopulacijskiO
22. 11. 2014 19.08
Tradicionalni slovenski zajtrk je šnops na tešče!
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
22. 11. 2014 08.47
+2
haha ucili bomo kitajce..... ok sam to da se vidm.....
tali?ni tom
22. 11. 2014 05.59
+4
ravno , če smo pri nekem učenju in bi kakor mi slovenci , pametni da poka učili kitajce jest tradicionalno , predlagam da kitajska sodišča podučijo naša kako se obračuna z kriminalci vseh baž , od lopovov do gospodarskih kriminalcev! tam ni hecov , niti niso po obsodbi na "odprtih" oddelkih ali celo še kje drugje! in ko pridejo ven če pridejo , baje oblasti ni več strah da ponovijo prekršek!
devede
22. 11. 2014 04.52
-1
Tole je bilo vse pripravljeno in rezirano vnaprej.V ponedeljek pa je nov dan......
piko112
21. 11. 2014 23.07
+0
Povejte malo ozadja o tem zajtrku. Kako se je financiralo šolo in podobno.
Jožajoža
21. 11. 2014 23.06
+4
a mislite, da kitajci jedo za zajtrk hamburgerje,čokolino ali nutelo. ne oni jedo tradicionalno, kot smo mi v komunizmu. me pa zanima, zakaj smo po 20 letih začeli spet posnemat življenjne iz juge. torej le ni bilo tako slabo, kot vam lažejo desničarji.
tali?ni tom
22. 11. 2014 05.55
-2
drfuzbaler
21. 11. 2014 22.18
+3
Bejž no bejž. A zdej bomo pa mi učil kitajce...Ko da bi kura učila orla leteti...
kaverna
21. 11. 2014 21.33
-2
gospodarstveniki normalno da ne vidijo težav,tako kot jih tudi že v prejšnjih 24letih niso.A vendar bo kitajska kot dober gospodar za dobre zaslužke in poceni delovno silo pač poskrbela za dokončen razkroj našega in nadalje tudi evro gospodarstva.Če nekaj prodajaš pod nujno je stvar lahko zelo uničujoča.Seveda gospodarstveniki s tem čez 20 let ne bodo imeli težav saj bodo imeli polne žepe.Standard pa bo pač kitajski........
velesperun
21. 11. 2014 20.51
+3
Kake vi klatite novinarji. Preberite si Kitajsko študijo, pa boste videli, kdo je bolj zdrav.
Roman Hren
21. 11. 2014 20.40
+5
Ta projekt bi morali nadgraditi: Prehrano vsem državljanom Slovenije!
mustangoil
21. 11. 2014 19.53
+2
mleko, ki ga prideluje kmetovalec 1 kilometer od šole je dobro za mlekarno za v šolo sploh pa za slo.? zajtrk pa očitno ni sramotttaaaaaaaaa.
mustangoil
21. 11. 2014 19.52
+2
od kje je bilo pa maslo in kruh, ki pripotuje v šolo že zapakiran in narezan in zato še dodatno zastrupljen z konzervansi. Pri nas dobijo med v skleci- podatka o proizvajalcu otroci ne morejo prebrati, kar jih zelo moti, isto je z maslom , ki je narezan na rezine izvor, je težko izvedeti. Na žalost pa tej šoli nič ne verjamem, ker v njej vlada precej korupcije sploh glede prehranjevanja.
mustangoil
21. 11. 2014 19.40
+4
Baje v belokranjskem okrožju Semič jejo kitajski med za slovenski zajtrk- groza!!!! Ne vem zakaj tako veliko govorjenja o 1 dobesedno posranem zajtrku v šoli. Učenci naj takrat jejo mleko od proizvajalca v bližini, naj ga kuharce zavrejo. Jabolka sem 100%, da nimajo porekla Slovenija. V to nikakor starši ne moremo verjeti. Ker ima znanka veliko solate in bi jo dostavljala rada šoli, da bi otroci užili vsaj nekaj iz domačih krajev, žal to ni mogoče. mora biti zelo poceni in seveda morala bi imeti nek hud lobi, da prideš v to verigo žalostno. Ko sem vprašala vzgojiteljico zakaj jabolke namaka v vroči vodi, sem dobila odgovor: tako so zlepljena da jih moramo z vročo vodo odmakat, da jih ločimo. Seveda v istem letu je šola zavrnila domačega dobavitelja, ki je imel certifikat o kakovosti. In ko se začnemo zavedati, kaj jedo naši najmlajši je to res grozovito. Bolni bodo že pri 10 letih.
drfuzbaler
21. 11. 2014 22.37
+0
Dej ne nakladej... Mu pa sama dajej malica za v šolo, baba smotana. Jst za tvojega otroka že nebom plačeval.
askralj
21. 11. 2014 19.22
+3
Namesto da bi se zgledovali po Nemcih in Avstrijcih. Zdaj smo pa prisiljeni da se prodajamo hrvatom in Kitajcem ki pa nimajo interesa da bi nam dali delo.
galop
21. 11. 2014 18.51
+6
Ali smo res toliko v k... da nas bodo kitajci kupili?
FIGEC
21. 11. 2014 18.17
-1
Madona, kako pranje možganov. Pravkar poslušam na 24 vurah, kaj vse o zajtrku vedo povedati deca v osnovni šoli. Da bi le toliko znali povedati o matematiki ali fiziki...
nikhrast
21. 11. 2014 16.50
+2
Tipičen slovenski zajtrk vsebuje banane, ne jabolke, kaj je pa tradicionalen pa sploh ne vem.
lolipoly
22. 11. 2014 03.29
luckyss..
21. 11. 2014 16.02
+17
"Dan slovenske hrane, ki poteka vsak tretji petek v novembru, so vrtci in šole obeležili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. "......................"vsak tretji petek v novembru" - žalostno..en dan v letu in s tem se hvalimo...V normalni državi bi imeli takšen zajtrk vsi otroci, vse dni v letu in to brezplačno...za ceno ene "dokapitalifukacije" ene izmed mnogih naših bank - sramota !!!
FIGEC
21. 11. 2014 18.18
+2