Slovenija

FOTO in VIDEO: Slovenski vojaki ubežali eksploziji

Ljubljana/Herat, 18. 10. 2008 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred vojaško bazo v Afganistanu je eksplodiral avtomobil bomba. Počilo je prav v neposredni bližini slovenskega vozila, vendar naši vojaki niso bili ranjeni.

Eksplozija v Bagdadu
Eksplozija v Bagdadu FOTO: Reuters

Nekaj pred osmo uro zjutraj je pred vhodom v vojaško bazo eksplodiral avtomobil bomba.  Policijski šef
Rahmataullah Safai je povedal, da se je avtomobil znamke Toyota zaletel v italijanski konvoj, nato pa je napadalec sprožil bombo. Tiskovni predstavnik Nata pa je povedal, da je bilo v eksploziji poškodovanih pet vojakov, eno vojaško vozilo pa je uničeno. 

"Pripadniki SV so bili prvič udeleženi v takšnem napadu. Vojaki so se takoj vrnili v bazo, bili so zaskrbljeni, drugih posebnosti pa ni bilo," je povedal Zdravko Aleksič, poveljnik 10. slovenskega kontingenta iz Herata. Dodal je, da so vojaki usposobljeni za delovanje v vseh pogojih, tudi v takšnih.

Razloge za zaostritev razmer je treba iskati v tem, da je Nato neuspešen pri zatiranju talibanskega upora na jugu in v težnji talibanov, da postopoma prevzamejo tudi druge dele Afganistana. Klemen Grošelj, obramboslovni raziskovalni center

Kot je za 24ur.com povedal tiskovni predstavnik SV Simon Korez, je eksplodiralo med rednim izvajanjem izvidniških nalog. Eksplodiralo je vozilo v konvoju vozil zavezniške vojske, med katerimi je bilo tudi vozilo valuk s pripadniki Slovenske vojske. Naši vojaki v eksploziji niso bili ranjeni, čeprav je počilo v njihovi neposredni bližini, je še povedal Korez.

Eksplozija se je po navedbah SV zgodila nekaj kilometrov stran od vojaške baze mednarodnih vojaških enot pod vodstvom zveze Nato (Isaf). Na oklepnem vozilu valuk, ki v eksploziji ni bilo poškodovano, naj bi bilo osem slovenskih vojakov.

Kot je še povedal Korez, so se pripadniki SV odzvali kot vojaki, takoj so zavarovali kolono in kraj dogodka ter počakali na preiskovalce. Nato so se skupaj z vozilom vrnili v svojo domačo bazo v Heratu.

V Afganistanu je trenutno nameščenih 66 slovenskih vojakov.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zalag
19. 10. 2008 19.47
Vem, da nihče ni bil prisiljen iti na misijo, vendar kaj velike izbire pa tudi nimaš, če si vojak. Pa dvomim, da bi kdo od vas šel tja za piškavih 600 eurov.
zalag
19. 10. 2008 19.45
Tisti, ki tukaj zelo pametujete, se najprej raje prepričajte, kako je dejansko doli. Ni tako lahko, kot se zdi. Saj res, da gre marsikdo dol zaradi plačila, samo izpostavljajo pa tudi sebe. Še huje pa je, ko se vrnejo domov. To vem sama iz lastnih izkušenj, in povem vam, da noben denar tega sveta ni vreden tega, kar preživlja družina, ki ostane doma, v tem času, ko je oče, mož, brat, sin... v Afganistanu, ter kaj preživlja ob prihodu domov. Še manj pa vsi skupaj vemo, kako je dejansko vojakom, ki so tam.
Tonček Balonček
19. 10. 2008 17.32
Ponosen sem, da so se vojaki odzvali kot vojaki!
Magdalena Mitrovic
19. 10. 2008 16.38
d.d ti si očiten primer popolne kastracije možganov
Tonček Balonček
19. 10. 2008 16.28
Nihče ni bil tja poslan, ne da bi se s tem izrecno strinjal, to pač ni navadna vojska, gre za močno ekipo turistov pod italjansko komando, podobno kot nekoč belogardisti, le da zdaj služijo v tujini! Včasih so s eborili proti banditom, zdaj pa proti teroristom! Kaj en vidite, kako nam ASfganistanci grozijo vsak dan, pri meni doma sta dva delala estrih en iz Bangaldeš, vam pomvem, da sem se stalno bal, če mi ne bo kdo nastavil akkšnega antraksa! Dajmo fantje, ponosni smo an vaša dejanja, zaupamo tudi italjanom, ti so znai kot dobri poveljniki, le makarone imajo preveč pogosto na meniju!
dr.psiho
19. 10. 2008 16.17
Slavko 1 ti praviš ,da jih noben ni silil. po tem takem jih vprašaj, če bi raje ostali doma!? odgovorili ti bojo Vsekakor doma! in kaj to pomeni? ja Presilili brez Fizične sile. politika pa je pač taka SVETOVNA! treba je umirat za KRALJA in domovino! nevem razloži si po svoje ! jaz jih razumem!(govoril sem z njimi V Avstiji ,ko so se vračali domov)
eire
19. 10. 2008 15.48
to je vojna ne video igrice in paradiranje in šopirjenje v uniformah.Vsak,ki gre na takšno misijo naj pomisli ali mu hlapčevsko služenje tujcem odtehta krvavi denar.
bnam 2707
19. 10. 2008 13.08
Slovenski vojaki so plačanci RS.Plačujejo se iz proračuna. Tam so po službeni dolžnosti ,ker jih je tja poslalo ministrstvo za obrambo. Vsi vemo,da slovenski vojaki nimajo tam kaj iskat.Tja naj hodijo tisti,ki so zmešali ta golaž.Slovenski državljani torej plačujemo in uničujemo vojaško opremo za nek tuj interes.Nas to stane ogromno denarja,ki ga moramo davkoplačevalci plačevat za take in podobne avanture. Z tem denarjem bi lahko slovenija naredila marsikaj bolj pametnega,kot pa ,da brani tam nekje,neke druge interese,ki nimajo nobene veze z Slovenijo.te vojake in opremo bi rabili tukaj,ker imamo ves čas obmerjne incidente z južno balkansko sosedo,ki nam neprestano potiskajo prst dobesedno v rit. Ta razpršenost slovenske vojaške opreme po raznih bojiščih širom sveta je slabost slovenske vojske,ki ne bo imela ob eventuelni potrebi nobenega kvalitetnega orožja doma!Obramba Slovenije je ogrožena zaradi lahkovernosti tistih,ki so za to odgovorni.NATO nam ne koristi,saj sosednja država ves čas vrši okupacijo obmejnih zemljišč,vključno z Pranskim zalivom,dasiravno smo člani te zloglasne organizacije,katere temelj so interesi Amerike.Evropa pa ni sposobna ustanoviti svoj obrambni sistem,kar se bo v danem momentu pokazalo,kot velika napaka!Obrambni sistem NATA je preživet in EU mora najti svojo strategijo obrambe,vključujoč vse članice EU.Zmotno mišljenje,da se EU ne more nič zgoditi ,bi lahko v neki neposredni prihodnosti imelo katastrofalne posledice. Dejstvo je,da EU v zadnjih nekaj desetletij ni skuhala nobene vojne,gasi pa ameriško vpletanje in podžiganje spopadov širom sveta. Niče in prav nihče ne more opravičiti prisotnost slovenskih plačanih vojakih v tistih ali pa katerih drugih krajih,kjer so ZDA zakuhale požar. Tokrat so jo poceni odnesli,jutri temu ne bo tako.Kaj pa potem....
Slavko ?erv
19. 10. 2008 12.57
Kar se tiče umika, se pa ostale vojske preprosto ne morejo vrniti iz razloga, ker še Afganistantska vojska n idovolj usposobljena. Če pridejo nazaj na oblast Talibi, potem bo to klanje , kakršnega še svet ni videl! Res pa je da bi morali te pokvarjence, bolj odločno iskati ..
Slavko ?erv
19. 10. 2008 12.54
@d.d Govariš oslarije ! Nihče jih ni prisilil da gredo v Afganistan. Ne vem zakaj širite take bedarije. Slovenci že desetlatja hodijo na take in drugačne mirovne misije, in če si služil JLA, potem bi moral to vedeti. Takih napadov kot je bil ta , se pa itak redno dogajajo, in jebat ga tokrat so bili naši zelo blizu dogajanja.
Princo
19. 10. 2008 11.59
Vse vojaške enote bi morale se vrniti domov razen Ameriške vojske, oni to skuhali oni to popapati :) LP
dr.psiho
19. 10. 2008 09.54
ja to se bo enkrat le zgodilo,kdo bo pa razložil tem materam ,ženam in otrokom ,da nimajo več očetov.... in zakaj nimajo! zaradi slabe politike naših politikov! naj raje oni pošlejo na prvo bojno črto svoje sinove......Vidite to se pa nemore zgoditi! zakaj? zato ker ONI niso BUDALE!!!!!!!
ServerAUTOMATIC
19. 10. 2008 09.28
Še dobro, da smo nabavili patrije. Le še v Avganistan z njimi. Bomo videli kak CRASH test.
ServerAUTOMATIC
19. 10. 2008 09.25
Sramota za slovensko vojsko. Samomorilec jih je skoraj sesul.
ServerAUTOMATIC
19. 10. 2008 09.24
Pa Italijani so itak izgubili vse vojne. Še dobro, da se jih naši \"partizani\" držijo, da se kaj novega naučijo. HA, HA,...
ServerAUTOMATIC
19. 10. 2008 09.22
Ja, ja,...so res specijalisti za bežanje. Zaskrbljeno bi bilo kaj bi bilo, če bi se naši vojaki borili na fronti. Menim, da bi mediji naredili pravi BOOM. Niso naši za vojne. Najbolje, je da spakirajo in se vrnejo domov.
User300173
19. 10. 2008 07.06
Domača baza! Slovenski vojaki so se vrnili v domačo bazo in to v Afganistanu.Novinarji res včasih ustrelijo kozla.
S tem posnetkom hočejo povedati da so Slovenski vojaki profesionalno strenirani za bežanje.Hehe
laksi
18. 10. 2008 21.50
eh kaj ste eni pametni, kot da ne vem kako je...imam zabluzenega bratranca, ki je v vojski. Se je drogiral in pil ter okoli gonil, faks obesil na klin, zaposlitve ni dobil in je šel v vojsko. Saj mi je pravil kaj so počeli na balkanu. Alko, babe, žur, cisto na easy, kartanje itd. Ni pa prišel nic cuden, ampak še bolj zdivjan od nekih ful dobrih bab kaj jih je imel doli:)
ServerAUTOMATIC
18. 10. 2008 21.38
Jaz ne raumem kaj hočejo z tem prispevkom povedati. Vojaki so šli v vojno in ne na dopust. Napadi sovražnika so za pričakovat.