Slovenija

Slovenski vojaki ostajajo doma

N'Djamena/New York/Ljubljana, 04. 02. 2008 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi negotovih razmer ljudje bežijo iz Čada. Slovenski vojaki zaenkrat ostajajo doma.

Evropska unija je začasno ustavila namestitev prvih enot v okviru operacije EU v Čadu in Srednjeafriški republiki. Ker gre za odločitev EU, so temu sledili tudi na slovenskem obrambnem ministrstvu.

Slovenski vojaki za zdaj ostajajo doma
Slovenski vojaki za zdaj ostajajo doma FOTO: POP TV
Kot so zapisali za 24ur.com, na ministrstvo za obrambo s pozornostjo in zaskrbljenostjo spremljajo nasilne dogodke v Čadu ter jih skrbno analizirajo. Operacija v Čadu in Srednjeafriški republiki je začasno zaustavljena, ne pa preklicana. Varnostno-politični odbor Sveta EU bo o nadaljevanju misije razpravljal v torek.

Sicer še vedno velja, da bo v opreaciji EUFOR Čad/CAR sodelovalo 15 slovenskih vojakov in sicer v sodelovanju s pripadniki francoskih oboroženih sil. Na vzhodu Čada bodo zagotavljali varnost begunskih taborišč, omogočali nemoteno delo humanitarnih organizacij ter zaščita civilnih oseb pri izvajanju projektov OZN.

Zakaj Slovenija pošilja vojake v Čad?

Klemen Grošelj z Obramboslovno raziskovalnega centra je za 24ur.com povedal, da država za sodelovanje v mirovnih operacijah izpolnjuje dve vrsti interesov: neposredne in posredne. Slovenija ima v primeru Čada posredne interese, to je predsedovanje EU. S tem pa potrjuje enotnost evropske politike. “Vsi vemo, da ima v Čadu ključne interese Francija. Ti interesi pa so predstavljeni kot interesi EU,” je še dejal Grošelj.
Ključni razlog, da pošiljamo vojake v Čad, je to, da predsedujemo EU. Običajna praksa je, da predsedujoča država vedno prispeva svoje kontingente v misije, ki jih EU v tem času izvaja. Klemen Grošelj


Kot neposredni interes Slovenije za sodelovanje v mirovnih misijah bi lahko označili stabilnost Balkana. Zaradi nemirov in vojne v preteklosti na Kosovu je Slovenija utrpela gospodarsko škodo. Zato je prisotnost slovenskih vojakov na tem področju povsem razumljiva in upravičena, je še dodal Grošelj.

Umik čadskih upornikov

Čadski uporniki so danes sporočili, da so se prostovoljno umaknili iz čadske prestolnice N'Djamena, vendar še ni znano, ali so to storili zaradi pritiska vladnih enot. V spopadih, ki so se v prestolnici začeli v soboto, je bilo ranjenih okoli 200 civilistov.

Čadski uporniki so se umaknili iz mesta.
Čadski uporniki so se umaknili iz mesta. FOTO: Reuters

Predstavnik upornikov Abderaman Koulamalah je povedal, da so se uporniki "odločili za umik, da bi ljudem dali priložnost za odhod iz mesta", vendar je mesto še vedno obkoljeno z njihovimi silami in ga bodo znova napadli. Vlada je na drugi strani sporočila, da vladne enote nadzirajo mesto in da so pripravljene na odgovor v primeru ponovnega napada upornikov.

Z visokega komisariata ZN za begunce v Ženevi so medtem sporočili, da iz N'Djamene v sosednji Kamerun beži na tisoče ljudi. Zaradi obkolitve prestolnice bi lahko bila ogrožena tudi dostava pomoči 240.000 beguncem iz sudanskega Darfurja, ki so v taboriščih na vzhodu Čada.

Pozivi k spravi

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je v nedeljo Varnostni svet ZN na nujnem zasedanju, posvečenem razmeram v Čadu, pozval k prekinitvi ognja med vladnimi in uporniškimi silami.

K takojšnji prekinitvi sovražnosti v Čadu je v nedeljo pozvalo tudi slovensko predsedstvo EU. "Politična rešitev spora je edina pot k miru in stabilnosti v Čadu," je v sporočilu za javnost še zapisalo predsedstvo EU.

"Nasilje v Čadu ne bo ustavilo namestitve največje vojaške operacije v zgodovini EU" je zatrdil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Javier Solana. Ob tem je dodal, da je Čad zelo pomemben za stabilnost v regiji. Zato načrti o 3700-članski misijo v Čadu in Srednjeafriški republiki, ki naj bi zaščitila približno pol milijona prebežnikov iz Sudana, zaenkrat ostajajo v veljavi.


Mednarodna človekoljubna organizacija Amnesty International (AI) je vse vpletene strani pozvala, naj ne napadajo civilistov, češ da je to vojni zločin. Prav tako nasilje "resno ogroža namestitev misije Eufor" in s tem pomeni tveganje, da bodo civilisti ostali brez zaščite, opozarjajo v AI.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alexxsaso@yahoo.ca
05. 02. 2008 06.53
Jah dragi moji...Predsedujemo EU. Ce so to interesi EU bomo morali dati na razpolago svojo vojsko. Pa je to v Slovenskem nacionalnem interesu ali pa ne, je cisto vseeno. Je v interesu EU in konec debate. Vcasih so nasi hodili sluzit vojsko na juzni Balkan, danes pa v Avganistan, Irak, Cad itn....Kam smo prisli...Iz dezja pod kap...
Tomozuki
05. 02. 2008 00.57
Ja, vojaki res niso nič krivi, ampak sej veste, kaj sami radi rečejo: Just following orders. Zavestno so se odločili, da gredo v vojsko in jim je popolnoma jasno, da to pomeni, da včasih morajo kaj riskirati. To je razlika med njimi in naborniki. Nobeden jih ni nikoli prisilil v to.
jansa-arms
04. 02. 2008 22.21
jsmazarot : maš prav! Sovražnika morš ta prv lepo vprašat če ga žiher fentaš! Pol pa če je zato,zakva pa ne?
jsmazarot@email.si
04. 02. 2008 21.43
Ka res mislite, da če si vojak lahka kr strelaš? Čas JLA je minil! Ni več prvo pucaj, onda žali! Če bi pa radi, da padejo te enote v kakšni bitki, se pa prostovoljno javite pa pejte dol! Za pogreb vam še jas pristavim zrav! Samo da ne bote svinjaril počeli! Ker potem pa kr v Čadski zemlji počivajte! Uživajte
ma.poje@gmail.com
04. 02. 2008 20.24
kgb bi blo velik bols ce bi se enkret rasisti med sabo mal pobijal ne pa da kolejo dol nedolzen narod ki ni prave vere
kgb@akcija.net
04. 02. 2008 17.07
ne vidim razloga da bi naše vojake kamorkoli pošiljal če to ni v interesu Slovenije. naj se črnuhi sami med sabo zmenjo
DarthRevan
04. 02. 2008 16.57
Kaj za vraga so pa vojaki krivi, da so gospodje v Bruslju sprejeli tako odločitev? Logika, logika...
...Lejga...
04. 02. 2008 16.55
Sam se tudi strinjam,da jih je treba poslati v negotove razmere.Vojaki so ja izurjeni za takšne stvari.Halo curci ,pa saj je to njihova služba zato jih plačujemo.Najboljše je biti doma ,nič ne delat pa denar pobirat .
Elena Rota
04. 02. 2008 16.55
slovenska vojska propada:) živi propad
Tonček Balonček
04. 02. 2008 16.05
Se seevda stopnjije, nikoli več jim ne bo tako udobno, kot na Kosmetu, kjer po 5o vojakov "čuva" kak samostan s tremi ninami! Počasi te naše "fante" vključujejo tudi tja, kjer vojake dejansko pottrebujejo, zanenkrat delujejo oziroma paraditrajo kot kakšni komunalni uslužbenci, to pa, razen uniforme, nima nobene zveze z vojsko! Vojaki so za to, da streljajo in pobijajo, pa če nam je to všeč ali ne, sami so se hvalili, kako so nove puške učinkovite in dobre, da jim jih vsi zavidajo! Zakja le, če z njimi ne mislijo streljati!
curci
04. 02. 2008 15.37
Za HOT-SHOT69 in CARTMAN1 za vaju velja,da sta ocitna debila,ki sta popolnoma nerazgledana. Zakaj pa vidva naprimer ne vozita avta po popolnoma poledeneli cesti(KJER JE SAMO GLAZ) verjetno ne zato,ker nebi znala voziT avta ampak zato,ker je nevarno in nimasta zelje,da bi se komu od vaju kaj zgodilo in da bi vajine druzine ce jo seveda imata-KAR PA DVOMIM NA VAJINO OTROCJE RAZMISLJANJE ostale brez vaju.Mislim ej malo se zamislita kaksno misljenje imasta.
hot-shot69
04. 02. 2008 14.47
Meni se tudi zdi, da ravno sedaj bi jih morali poslati dol...saj za take stvari jih treniramo
cartman1@email.si
04. 02. 2008 14.14
"zaradi negotovih razmer" Ja pa sej so vojaki, ne pa ženski bralni krožek, zakva so se pa treniral, če ne prav za "negotove razmere"? Namesto, da bi tistim ljudem kdo pomagal, pa raj popolnoma izurjene vojake po NATO standardih "zaradi negotovih razmer" pustijo doma...
SBP
04. 02. 2008 11.44
In mi pošiljamo dol svoje vojake v kratkem :)