Slovenija

Jelušičeva: Vojska mora deliti usodo celotnega javnega sektorja

Ljubljana, 16. 11. 2011 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vsi, ki vam je mar za naše vojake, se udeležite shoda, pozivajo v Sindikatu vojakov Slovenije. Ministrica ob tem zatrjuje, da se težav, ki jih izpostavlja sindikat, zaveda, a te v sedanji gospodarski krizi niso rešljive.

Sindikat vojakov Slovenije in Konfederacija novih sindikatov Slovenije - Neodvisnost v četrtek ob 17. uri pred ministrstvom za obrambo organizirata protestni shod.
Sindikat vojakov Slovenije in Konfederacija novih sindikatov Slovenije - Neodvisnost v četrtek ob 17. uri pred ministrstvom za obrambo organizirata protestni shod. FOTO: Dare Čekeliš
Zagotavljam vam, da v Slovenski vojski ni kaosa, da vodstvo v Slovenski vojski ni ustvarilo razmer, ki bi narekovale potrebo slovenskemu vojaku, da nekatere zadeve, ki jih urejamo sproti, urejajo z uličnim dialogom, kajti v vojskah je jasen sistem vodenja in poveljevanja, ki ga tudi mi kakovostno izvajamo. Simon Korez, Slovenska vojska

Sindikat vojakov Slovenije in Konfederacija novih sindikatov Slovenije - Neodvisnost v četrtek ob 17. uri pred ministrstvom za obrambo organizirata protestni shod. Za protest so se odločili zaradi socialnega molka ministrstva in vrha Slovenske vojske, domnevno nepravilnega izplačevanja potnih stroškov, ureditev statusov ter drugih sistemskih nepravilnosti. "Vsi, ki vam je mar za naše vojake, se udeležite jutrišnjega shoda,“ k udeležbi poziva predsednik SVS Gvido Novak. Kot je še povedal za 24ur.com, se boji, da se mnogi vojaki zaradi pritiskov nadrejenih in morebitnih sankcij, ki jim grozijo v primeru udeležbe na jutrišnjem shodu, protesta ne bodo udeležili.

Predsednik sindikata Gvido Novak se boji, da se mnogi vojaki zaradi pritiskov nadrejenih in morebitnih sankcij, ki jim grozijo v primeru udeležbe na jutrišnjem shodu, protesta ne bodo udeležili.
Predsednik sindikata Gvido Novak se boji, da se mnogi vojaki zaradi pritiskov nadrejenih in morebitnih sankcij, ki jim grozijo v primeru udeležbe na jutrišnjem shodu, protesta ne bodo udeležili. FOTO: Aleš Kustec

"Bistveno je, da nas ministrstvo za obrambo in vrh SV začneta obravnavati kot državljane Republike Slovenije, sedaj pa nas izvzemajo iz splošnih predpisov, čeprav za to ni utemeljenega razloga. To možnost zlorabljajo za diskriminatorno obravnavo pripadnikov vojske," pojasnjuje Novak.

Kot pravi, gre za pereče težave, ki se vlečejo že dlje časa, s prihodom krize pa so prišle v ospredje. Nanje so opozarjali tudi že prek prijav na pristojne inšpektorate, vendar niso bili uspešni. Tako imajo po njegovih besedah vojaki veliko manj pravic kot drugi javni uslužbenci. Neprimerno se mu zdi tudi, da ima vojak z vsemi obremenitvami, ki so značilni za njegov poklic, 600 evrov plače.

Načrtujejo miren shod

Jutrišnji shod naj bi sicer potekal mirno, na njem pa bodo opozorili na ugotovljene ključne sistemske nepravilnosti ter "nedopustne“ nezakonitosti, ki jih je treba odpraviti takoj. Kot zagotavljajo v sindikatu, imajo za shod vsa potrebna dovoljenja, prek ugovorov in zahtev vojakov ter s kolektivnimi tožbami pa je o zahtevah obveščeno tudi ministrstvo.

20. obletnica Slovenske vojske - 6
20. obletnica Slovenske vojske - 6 FOTO: Damjan Žibert

Kot pravi Novak, zahtevajo takojšnjo ukinitev prehodne formacije 7005, v katero je razporejena kar polovica vojakov, spremembe pri obračunavanju potnih stroškov in pošteno plačevanje pripravljenosti za delo. Zahtevajo tudi enako plačilo za vse pripadnike, ki opravljajo enako delo, in vrnitev odvzetih nazivov pripadnikov, ki so jih pridobili z imenovanjem na formacijske dolžnosti specialistov.

Slovenski vojaki gredo v Afganistan - 26
Slovenski vojaki gredo v Afganistan - 26 FOTO: Miro Majcen

Glede prehodne formacije 7005 je predstavnik Slovenske vojske Simon Korez pojasnil, da je bila uvedena zato, da lahko nanjo uvrstijo zaposlene za čas, ko ti pridobivanje znanja in se usposabljajo, za delo, ki ga bodo opravljali. Če hočeš opravljati poklic vojaka ali vojakinje, moraš biti za to ustrezno usposobljen in pridobiti ustrezna znanja. Teh znanj v preteklih letih vsi niso uspeli pridobiti, nekateri pa morajo zaradi novih nalog svoja znanja izpopolniti. Za čas, dokler se to ne zgodi, so uvrščeni v omenjeno prehodno formacijo, pojasnjuje Korez.

Na očitke o nepravilnem izplačevanju potnih stroškov zaposlenim, Korez pojasnjuje, da se nadomestila za prevoz na delo zaposlenim v SV izplačuje na podlagi uredbe vlade. Na ministrstvo za obrambo so v SV sicer v zadnjem letu in pol večkrat podali pobudo za drugačno ureditev izplačevanja nadomestila po sistemu znižane kilometrine, vendar pri tem niso bili uspešni.

Sindikat zahteva učinkovitejše varstvo pravic

Poleg tega zahtevajo vzpostavitev učinkovitega varstva pravic, prekinitev socialnega molka, sklenitev kolektivne pogodbe, povrnitev dodatnih treh mesecev k delovni dobi na leto, sprejem sistematizacij po predpisanih postopkih, sklepanje zakonitih pogodb ob prerazporeditvah, priznanje statusa civilnim osebam v vojski tudi pri plačah in ureditev statusa višjim podčastnikom.

Slovenska vojska: Večina vojakov tega shoda ne podpira!

Na ministrstvu za obrambo so medtem prepričani, da načina reševanja problematike prek protestnega shoda velika večina pripadnikov SV ne podpira, zato so tudi zahteve SVS v imenu vseh pripadnikov neprimerne, drugače bi ta sindikat že dosegel reprezentativnost. SVS namreč še vedno ni dosegel statusa reprezentativnosti, ki bi mu omogočil enakopravno obravnavo z drugimi tremi reprezentativnimi sindikati na področju vojske, obrambe in zaščite.

Napovedani protest v predvolilnem času Jelušičeva vidi kot "tipičen primer politizacije sindikalnega gibanja v vojski". Slednje pa po njenih navedbah v zakonu o obrambi ni dopustno, "in je tipično tradicionalno predvolilno preusmerjanje pozornosti javnosti iz pravih tem za volitve na marginalne teme, ki jih vlada tekočih poslov ne more več rešiti".

Ko smo o teh očitkih povprašali Novaka, nam je odgovoril, da sindikat ne organizira protesta v imenu vseh vojakov, pač pa le v imenu članov njihovega sindikata. Ti imajo pravico povedati svoje, pravi.

Medtem pa je obrambna ministrica Ljubica Jelušič v svojem blogu zapisala, da se težav, ki jih izpostavlja SVS, na ministrstvu za obrambo zavedajo že tri leta, vendar pa v sedanji gospodarski krizi niso rešljive. "Vojska bo zato morala deliti usodo celotnega javnega sektorja in trpeti zmanjševanje obsega sredstev za plače in delovanje ter opremo," je zapisala.

Simon Korez, predstavnik Slovenske vojske
Simon Korez, predstavnik Slovenske vojske FOTO: Blaž Garbajs

Korez: Ocene in namigovanja v celoti zavračamo!

"V vodstvu Slovenske vojske menimo, da je pozivanje vojakov enega od sindikatov, ki po nam znanih informacijah predstavlja manj kot deset odstotkov zaposlenih, neodgovorno in nelegitimno dejanje! Verjamemo, da se pripadniki Slovenske vojske, ki ne sodijo v skupino članov Sindikata vojakov Slovenije, takšnega shoda ne bodo udeležili in da takšno pozivanje škodi ugledu Slovenske vojske, vojaške profesije in ugledu profesionalnega vojaka katerekoli vojske," je danes v imenu Slovenske vojske odgovoril Korez.

Kot pravi, so vojaki podrejeni vojaški disciplini, ustroju in hierarhiji. Opravljajo naloge skladno z ustavo, zakonom o službi Slovenske vojske, zakonom o obrambi in s kodeksom vojaške etike, zato se jim zdi, "da je izbira takšnega načina izražanja v popoldanskem času članov sindikata vojakov Slovenije – torej izbira uličnega dialoga za slovensko vojsko nesprejemljiva in neprimerna".

'Ne moremo pristati na reševanje s političnimi pritiski ali s pomočjo ulice!'

Sicer pa na ministrstvu zagotavljajo, da rešujejo vse izpostavljene probleme. "Problematika, ki je sistemske narave in zadeva status vojakov kot javnih uslužbencev, se rešuje na ravni vlade skladno z možnostmi v času krize. To je tudi edina prava pot za reševanje tovrstne problematike. Ne moremo pristati na reševanje tako kompleksne problematike s političnimi pritiski ali pomočjo ulice, za kar se je očitno odločil SVS," poudarjajo v odzivu, ki so ga objavili na svoji spletni strani.

 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (172)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

roten
17. 11. 2011 10.43
no ja upam da v primeru reševanja krize stopijo na stran naroda in ne politično tajkunske elite
kure bedne
17. 11. 2011 10.35
Sam sem nosil pištolo za pasom več kot 20 let. In se osebnega mnenja, da Slovenija ne rabi poklicne vojske. Da jih šolami, zapravljamo denar, jih pošiljamo v tujino, doma pa samo rekruti z maneverskimi naboji. Zgrozilo me je zadnjič, ko je enomotorno letalo preletelo naš zračni prostor in NATO pa reagira, ko je letalo bilo že v Splitu. OMG. Spomnimo se leta 1991 ko je bila vojna je bila vojna za vse. Vsi smo imeli puške v rokah pa je bolje funkcioniralo kot danes. Danes smo samo Natovi podložniki. Ko rečejo idite v Afganistan še isti trenutek se vkrcajo v letalo. Žal. Da se ve nič nimam proti naši vojski. Častno je biti vojak, vendar samo takrat, ko veš, da država stoji za teboj.
gruber74
17. 11. 2011 10.01
+1
Polovico naj jih opdustijo,ker itak nič pametnega ne delajo
zalijanc
17. 11. 2011 06.45
meni je bila bolj všeč prejšnja TO,ki je delovala bolj v korist in pomoč prebivalcem, tako kot gasilske enote...povsem dovolj za 2 mio.ljudi. sodelovanje v Natu je mnogo predrag šport za naše gospodarstvo. Jaz sem za postopno ukinitev SV.
Alojz Železnik 1
17. 11. 2011 05.00
+1
Tako vojsko, kot jo imamo sedaj, je najbolje ukiniti. Vojak mora biti profesionalec, atlet, izobražen, zelo izšolan in PRIPRAVLJEN DATI ŽIVLJENJE ZA NAS. Če vse to kupimo za mesečnih 900€, potem nekaj ni v redu in take vojske ne potrebujemo.
gruber74
17. 11. 2011 00.17
+0
Se prevec imajo ,za nedelo
5301
17. 11. 2011 00.04
koalicija 16.11.2011, 23:49 maš prav, a ko bom brez elektrike bom imel tudi dve položnici manj: - elektriko -RTV (ki jo plačuje vsak slovenec ki ima elektriko. to je del JU, ki se financira z naročnino, reklamami in proračuno)
koalicija
16. 11. 2011 23.49
Meni ni jasno kako to, da so pri vseh nakupovalnih centrih take gneče, da moram pol ure vozit po parkirišču, da najdem prosto parkirno mesto. Kdo so ti ljudje? Avstrijci? Italijani? Hrvati? ... ne ne ne... gre za prave Slovence, tiste, ki tarnate zaradi prenizkih plač. Boste že videli kako hudo šele bo, samo takrat tudi tipkali ne boste več. V kotu sobe boste, kot kup nesreče brez elektrike, kaj šele računalnika. Takrat se boste spomnili na vaših sedanjih 600 EUR in boste pomislili: "Madonca, to so bli cajti!"... Treba bo vrednote malo spremeniti in pri tem ne mislim na vojake ampak na vse Slovence, ki se nas je in se nas še bo kriza posredno ali neposredno dotaknila.
tomazkljun
16. 11. 2011 23.37
5301 lepo povedano na lastni koži preizkušeno l.p. se vidimo jutri lahko noč
tomazkljun
16. 11. 2011 23.33
SRAMOTA a zato smo se 91 boril banda za 600 evr
5301
16. 11. 2011 22.26
+1
wild79 16.11.2011, 21:55 ja. ne bom rekel, da poklic vojaka ne spoštujem, saj ima vsak poklic svoje dobre in slabe lasnosti. povem pa le lahko, da sem v svoji več kot 20 letni karieri obravnaval več smrti med zidarji kot vojaki. s tem bi rad povedal, da v kolikor vojak ni na terenu izven slovenije (afganistan in ostala področja), je bolj varen v službi kot nekdo, ki se za par 100 evrov sprehaja vsak dan na višini 10 in več metrov, brez ograje, se nagiba itd. tak delavec samo enkrat zagreši napako in smo na kraju policisti. pa ni lahko gledati vseh teh trupel, sploh ob misli, da moraš to še na koncu sporočiti svojcem. mislim da o stresu ob tem ni potrebno govoriti. kar se pa mraza ali vročine tiče, pa povem lahko samo to, da se nihče ne vpraša kdaj in v kakšnih razmerah je potrebno opraviti varovanje kakšne tekme, osebe in ne vem še kaj. sploh, če se dogodek zgodi nenapovedano. takrat opravljaš službo tako oblečen, kot si na kraj napoten. zato se z vojsko ravno ne strinjam, saj vedo na kaj se mora telo privaditi, če hočejo kdaj (bog ne daj) biti uporabljeni. poleg tega pa ni vse v denarju. moje povprečje brez malice (72 EUR) in leta (več kot 20) je neto 970 - 1015 EUR. odvisno od meseca. povem pa lahko še to, da po vsem tem času čutim neko pripadnost svojemu poklicu, kar pa bi težko rekel za 90% ostalih (govorim o JU), saj so v tej službi samo še žaradi plače in na žalost, kot smo včasih rekli - "hvatanja krivin" sedaj pa imaste šansko vsi po vrsti talat minuse, saj me bo verjetno razumelo le tistih 10%, ki hodijo v službo zato ker so tej predani in predvsem človeški kot sem sam in razumejo stisko normalnih ljudi, ki z zakonom nimajo nobenih problemov (z normalnimi ljudmi se lahko pogovori in to včasih zaleže bolj od vsake denarne kazni)
wild79
16. 11. 2011 21.55
končno eni ko kaj pametnega povejo 5301 lp.
BitterMan
16. 11. 2011 21.50
+1
Vojska se po plačah niti približno ne more primerjat s kakšnim zabubljenim državnim uslužbencem, ki prejema 1500 eur plače, ker že 30 let dela v državni upravi in po pravilu napreduje vsake toliko časa.
5301
16. 11. 2011 21.48
periot22 16.11.2011, 19:52 ne vem koliko si star, ampak, ko je bila osamosvojitvena vojna v sloveniji smo mi, policisti (takrat miličnik) branili sedanjo domovino. v pomoč so nam bili le še teritorjalci. šele po osamosvojitvi smo dobili slovensko vojsko, ki so jo nekateri služili tako, da so bili čim bližje svojemu domu in ob vikendih domov nosili gate prat.
Kunar
16. 11. 2011 21.38
Naša vojska res ni vojska...mencajo ker morajo biti v šotoru pri -10, pa jaz bi jih poslal na izmenjavo k marincem v ZDA...te pa jih itak polovica pride v trugah domov. Torej če bi naš vojak bil v vojni in bi nekdo streljal na njega bi se verjetno vrgo na tla in začel jokat: GREMO NA PROTEST!! TEGA NI BLO V POGODBI!!! BUHUHU. Prava vojska je nehala obstajat leta 1993.
123212
16. 11. 2011 21.33
Vojska je pravi "Vegrad javne uprave". Medtem ko si na vrhu SV delijo ogromne zneske in dodatke za vsako malenkost, delajo mnogi za komaj kaj več od minimalne plače. Tudi čez 300 ur mesečno, pa nadure nikoli plačane. Pa še malo matematike za vse ki tako zavidajo vojakom: cca 300 (tereni in varovanja ki ti jih ne štejejo v delovni čas) ur dela 50 ur na cesti = 350 ur mesečno plača potni stroški - dejanski stroški prevoza = cca 650€ 650€ / 350 ur = 1,86€/uro za primerjavo: minimalna plača 572€ / 174 ur mesečno = 3,29€/uro Tako da kar prijavite se v vojsko.
wild79
16. 11. 2011 21.33
joj kake mate jaz sem sam vojak pa vam lahko samo naštevam kaj se dogaja in nepravilnosti 7 let vojske 5.stopnja in še zmeraj vojak ocene pa tudi vredu pravijo---- niiiiiiii formacije vsaj plača je redna 5. hvala bogu kako dolgo še lp.
ughiue
16. 11. 2011 21.31
usodo javnega sektorja?kdo pa je vdan v usodo v javnem sektorju?nihče redijo se og gospodarskega sektorja torej sa preprosto ugotovitev ne rabm 10 doktoratov :če ni služb v gospodarstvu zakaj pol so v javnem sektorju?sklep:javni sektor pitamo gospodarstveniki.
delboske
16. 11. 2011 20.25
vigovigov, zakaj si odšel iz vojske, če je bilo tako lepo ? Da bi večina vojske v kateri je tudi veliko veteranov TO iz leta 91 pobegnila v primeru vojne je namigovanje razvajene reve in žalitev, pod katero se podpiši, če to nisi. Da so ljudje v vojski zaradi denarja je jasno, saj so zdravniki tudi v službi zaradi denarja, pa gasilci, pa rudarji pa trgovci. MORS pa se iz ljudi norčuje. Na ministrstvu je več deset uradnikov z generalskimi količniki, reorganizacije delajo na pamet, denar mečejo za neumnosti in nesposobnosti skozi okno, na vojakih in nižjih častnikih bi pa šparali. Koliko je dala MORS za sanacijo Adrije recimo ?
Huey
16. 11. 2011 20.21
Vso vojsko v tovarne za tekoči trak. Tako bodo spoznali realnost načina, kako se zares denar služi!!