Slovenija

Slovenski študenti na Norveškem brez denarja

Ljubljana, 29. 01. 2010 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
52

''Obljubljena plačila štipendij študentom v tujini zamujajo že pet mesecev!'' opozarjajo slovenski študenti, ki študirajo na Norveškem. "Cene tu so petkrat višje!" dodajajo. Predvidoma bodo čakali do marca, ko bodo že zdavnaj doma.

Slovenski študenti so se prijavili na razpis programa 'European Economic Area' (EEA), objavljen avgusta lani. Obljubljal je štipendijo, 80 odstotkov naj bi prejeli v 30 dneh po podpisu pogodbe, preostanek pozneje. Težava je, ker pogodbe sploh še niso podpisali, denarja ni, oni so na Norveškem, nekateri so se celo že vrnili domov.

Študentom, ki se vračajo domov z Norveške, preostane upanje, da bodo prejeli sredstva, ki jim jih je obljubljal razpis.
Študentom, ki se vračajo domov z Norveške, preostane upanje, da bodo prejeli sredstva, ki jim jih je obljubljal razpis. FOTO: iStockphoto
Na štipendije bomo očitno še kar nekaj časa čakali, če jih bomo sploh kdaj dočakali. Študenti

''V dobri veri smo se prijavili, bili izbrani in se odpravili v tujino. Sedaj pa že pet mesecev čakamo, čeprav obljubljeni denar potrebujemo takoj. Veliko študentov je že prišlo domov, nekaj jih je še tukaj. Nimamo denarja, prihranki so skromni in večinoma že porabljeni, cene na Norveškem vsaj petkrat višje …'' so opozorili. Po njihovih trditvah jih nihče ni opozoril na možnost, da denarja ne bo ali bo pozneje, ''zato tudi nismo jemali kreditov ali si delali prihrankov, ker smo računali na obljubljena sredstva''.

Drugi razpis EEA, preko katerega se bo na Norveško odpravila nova skupina študentov, se je končal decembra lani, čeprav sredstev sploh še niso prejeli izbranci iz prvega razpisa. ''Kar pomeni, da še kar vabijo študente v tujino pod pretvezo, da bodo dobili štipendije, potem pa ni denarja.''

Zamik zaradi dodatnih pojasnjevanj

Zadeva je zapletena. V zgodbi so poleg študentov še donatorji – norveški finančni mehanizem in poseben sklad držav EEA, ki so Norveška, Islandija in Lichtenstein –, Center za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (Cmepius), Služba vlade za razvoj in evropske zadeve (Svrez), finančno ministrstvo in Univerza v Ljubljani.

S Svreza so sporočili, da so pogodbe o dotaciji, podpisane med Cmepiusom, Svrezom in končnimi uporabniki, ''osnova za izplačilo predplačila v višini 80 odstotkov celotne vrednosti projektov''. Po njihovih trditvah se je podpis pogodb za dober mesec zamaknil zaradi pripomb glede sistema plačevanja in izplačil s strani Urada za finančni mehanizem v Bruslju, ki je organ donatorja. ''Nejasnosti v zvezi s sistemom so bile sorazmerno hitro rešene v komunikaciji med Svrezom in pravno službo Urada za finančni mehanizem, kar je omogočilo nadaljnje izvajanje Štipendijskega sklada. Sledil je podpis pogodb, ki je bil zaključen konec decembra lani.''

Večinoma naj bi šlo za skupino študentov, ki je kombinirala sredstva EEA s 300-evrsko štipendijo ERASMUS.
Večinoma naj bi šlo za skupino študentov, ki je kombinirala sredstva EEA s 300-evrsko štipendijo ERASMUS. FOTO: Reuters
Stroški bivanja na Norveškem pokrivajo namestitev, prehrano, lokalni prevoz in druge stroške, ki nastanejo med bivanjem v tujini. A v pogodbi piše, da bodo študenti denar prejeli v rokih, če bo Svrez dobila sredstva od donatorja.

Izplačilo končnim prejemnikom – univerzam in fakultetam – se izvede na osnovi zahtevka za plačilo, ki ga je Cmepius 22. decembra lani posredoval Svrezu. Zaradi manjših pomanjkljivosti v dokumentaciji zahtevka so jih pozvali k dopolnitvi. ''Pričakujemo, da bomo od Cmepiusa dokončno in popolno dokumentacijo prejeli v nekaj dneh, kar bo omogočilo, da zahtevek posredujemo v potrditev ministrstvu za finance v naslednjem tednu. Ministrstvo nato zahtevek certificira in ga posreduje Uradu za finančni mehanizem v Bruselj, ki na osnovi popolnega zahtevka nakaže sredstva na račun Banke Slovenije. Realno je pričakovati, da bodo izplačila končnim prejemnikom nakazana konec februarja oziroma v začetku marca,'' so pojasnili na Svrezu, kjer pri plačilu izbranim prejemnikom na drugem razpisu ne pričakujejo tovrstnih zamud.

Robert Marinšek iz Cmepiusa je pojasnil, da s študenti vzpostavijo pravni odnos z njihovimi matičnimi institucijami, torej z univerzami, visokimi šolami, odvisno, kje študirajo. "Štipendij ne izplačujemo neposredno, smo le vmesni organ v postopku. Izplačila institucijam so v pristojnosti Svrez, dejansko pa jih izvede finančno ministrstvo." Pogodbo s študenti nato podpiše matična institucija, v tem primeru Univerza v Ljubljani. Goran Tomšič z univerze je sporočil, da niso prejeli sredstev od Cmepiusa. Na vprašanje, kdaj naj bi dobili denar, je odgovoril, da nimajo pisnih zagotovil. Poudaril je, ''da Univerza v Ljubljani ni dala zagotovila za izplačilo sredstev oziroma ni napovedala rok zapadlosti tovrstnega izplačila, saj to ni predmet našega odločanja in s tem podatkom zaenkrat ne razpolagamo. Tako kot drugi upravičenci izvedemo postopke zbiranja interesa, prijavimo finančne kvote in izvedemo izplačila, ko prejmemo sredstva. Dosedanje izkušnje iz drugih programov izmenjave kažejo kvečjemu na manjše zamike."

Bodo novi pravočasno dobili štipendije?

Če so študenti zaradi zamude utrpeli škodo, torej če so imeli nepredvidene stroške, z na primer nujnim kreditom, so upravičeni do odškodnine.
Če so študenti zaradi zamude utrpeli škodo, torej če so imeli nepredvidene stroške, z na primer nujnim kreditom, so upravičeni do odškodnine. FOTO: Reuters
Univerza v Ljubljani je večkrat pisno opozorila Cmepius na omenjeno problematiko in stisko študentov. Goran Tomšič

Študenti so se lani avgusta prijavili na razpis za študij v tujini in bili izbrani s strani komisije. V razpisu je pisalo, da posamezniku na Norveškem mesečno pripada okoli 800 evrov, ki pa jih dobijo le, če donator nakaže denar. Institucije, ki bi ga morale nakazati na račune končnih uporabnikov, sredstev do danes niso dobile, zato jih tudi študenti niso prejeli.

Januarja se začenja nov cikel izmenjave. Na Norveško naj bi odpotovalo do 30 študentov Univerze v Ljubljani. Na vprašanje, ali bodo pravočasno dobili denar, z gotovostjo ne zna nihče odgovoriti. V vsakem primeru pa se je pred odhodom na študij v tujino dobro pripraviti ...

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SLOHaider
30. 01. 2010 03.52
UPAM SE TRDIT DA SO DENATORJI NAKAZALI ,SAMO PAC SI NEGDO IZGOVARJA, POTEM PO PAR LETAH SO AFERI
SLOHaider
30. 01. 2010 03.49
Študenti so se lani avgusta prijavili na razpis za študij v tujini in bili izbrani s strani komisije. V razpisu je pisalo, da posamezniku na Norveškem mesečno pripada okoli 800 evrov, ki pa jih dobijo le, če donator nakaže denar. Institucije, ki bi ga morale nakazati na račune končnih uporabnikov, sredstev do danes niso dobile, zato jih tudi študenti niso prejeli. TIPICNA NASA SEDANJA VLADA KJE SE KROZI DENAR ,JE TAKOJ VSE V NJIHOV PRID IN Z LEPIMI IZGOVORI SE IZVLECEJO,GLEDE VISANJE DAVKOV IN JEMANJE DENARJA NAVADNIM SMRTNIKOM PA CE BO POTREBNO BODO SLI CEZ ..............,POTEM NI CUDNO DA PODPIRA PAHOR GOLOBICA , KI NAJ BI BIL VZOR KOMU ............ POTEM NI CUDNO DA PRIDEJO TAKSNI REZULTATI IZ TUJINE
SLOHaider
30. 01. 2010 03.36
JA PA SE TO,POZNAM PRIJATELJICO KI JE TUDI V PODOBNEM POLOZAJU NA PORTUGALSKEM,SAMO NA PORTUGALSKEM PA SO CENE SKORAJ PODOBNE KOT V SLOVENIJI " NA SRECO "
SLOHaider
30. 01. 2010 03.30
JA PAHOR OBLJUBIL SI VSEM LEPO PRIHODNOST,AMPAK NA ZALOST JE SLOVENIJA POD VASO TAKTIRKO NA SLABEM GLASU V TUJINI SAJ NIMA VEZE ALI SI STUDENT,DELAVEC ALI BILO KAJ,HVALA BOGU DA NISMO PREDSEDUJOCI V EVROPSKI UNIJI KER BI DOBILI NAJSLABSO OCENO
1P2L
29. 01. 2010 16.06
kimg..se strinjam.. zazeljeno je, da je nivo znanja ljui drzave cim vecji,ker le to prinasa napredek.Vendar,studentje morajo za svoj status poskrbeti sami,oz njihovi starsine pa da se zahteva da drzava financira studij, sami pa z denarjem kupujejo avtomobile in podobno..student naj bo student.ne pa mahinator
lodz68
29. 01. 2010 15.49
duffy87 sem samo mizar ampak ti privoščim!!če kdo ni sposoben za študij pol ni treba bit drugemu nevoščljiv!! pa lp!
Dzukela
29. 01. 2010 15.11
Počakte, da se zmenijo MRCL, PRCL, DRKL, VRKL, KRKL, ORKL, MAUKL in KOKL. Živi magarče dok poraste trava!
Urša Gabrijel?i?
29. 01. 2010 14.47
+3
Nekateri imate pa res primitivne komentarje. Sama studiram na Norveskem in je to zame odlicna izkusnja. Anglescina mi tece skoraj ze kot materini jezik, pridobila sem izkusnje, ki jih v Sloveniji nikoli ne bom. Tako, da prosim nekateri, ni vam treba biti tako nevoscljivi in nesramni.
kimg
29. 01. 2010 14.28
kakšne neumnosti eni pišete tukaj, se čisto strinjam s tabo yanezich...možnosti študija imajo čisto vsi študenti...1P2L beri: študenti....in čisto vsi se lahko prijavijo, tako da tisti ki si želi to naredi.in meni se zdi to čisto pozitivno, da nekdo nadgradi svoje znanje tudi v tujini in to ne pomeni da so naši faksi slabi, gre za izkušnje in spoznanja, ki lahko tistemu ki se prijavi v življenju koristijo.in država bi morala to podpirati
Klemen Janeži? 1
29. 01. 2010 13.44
-1
MERCL: Kaj ti pomaga znanje, če si asocialen? Kdo opazi tvoje znanje, če ga nikomur ne pokažeš? Če poznaš prave ljudi, ti je to olajšano! Če si glup in si plaču faks, ti pa tud to ne pomaga na dolgi rok, če nisi sposoben. V zgodovini človeštva so vedno zmagali tisti, ki so se najbolje znašli-pa naj bodo to veze z znanjem ali pa zgolj sposobnost manipulacije..
1P2L
29. 01. 2010 13.41
MERCL..ni jih poslala drzava, ampak so se prijavili in v poogdbi pise, da dobijo denar, cega bodo sponzorji nakazali!!! Jao.. vsi cakate da bo MOLZNA KRAVA dala( m.krava je drzava)
1P2L
29. 01. 2010 13.38
zveraj...in kaj ima drzava od tega, da ims ti veliko prijateljev?Kaj ima drzava od etga, ce si imela tam veliko ljubimcev??? Placj..pojdi in uzivaj..je moje geslo!!
MERCL
29. 01. 2010 13.08
Tukaj ne govorimo o tem ali je dobro iti študirat v tujino ali ne in če so naši faksi dobri ali ne.Govorimo o tem,da je te dotične študente poslala država na Norveško z obljubljenim denarnim nadomestilom-štipendijo,nato pa jih pustla na cedilu!! Verjamem da, če bi vedeli študentje da ne bodo dobili denarja,se večina ne bi odločila za to,ali pa bi si priskrbeli,alternativne vire dohodka.O tem razpravljamo.
NENORMALEN
29. 01. 2010 13.03
Sej študij v tujini bi lahko bil recimo študij na naših fakultetah, npr. če si na FF v LJ, bi šel prek erasmusa študirat na FF na Primorsko. Evo, pa bi dnar pr nas ostal. Problem rešen, naslednji!
Penzic
29. 01. 2010 13.02
slovenski študenti še premalo izkoriščajo možnosti glede študija v tujini in sem jim kar malo fauš, ker ko sem jaz študiral ni blo te možnosti, oziroma so bile samo za priviligirane, edino kar sem uspel je bil en semester v Italiji in je bila to zelo dobra izkušnja, zdaj pa je končno več fondov in možnosti in se počasi odpirajo možnosti za vse, zato iskoristite maksimalno študij v tujini, pa še ko pridete nazaj boste znali bolj cenit da bonitete, ki jih imate pri nas niso glih značilne za večino držav zunaj
MERCL
29. 01. 2010 12.58
Kako se pa na slovenskih faksih pride do doktorata,pa je oslikal minister Križanič,kateri še vedno sedi v svojem fotelju kljub javnosti razkritemu poskusu "uporabe zvez",in to je pravna država??!
Tonček Balonček
29. 01. 2010 12.54
Pa zakaj jih pa pošiljajo na Norveško? Naj jih štipendirajo Norvežani, mi jih pošiljajmo v Črno Goro, Grčijo in na Ciper, kjer je cenejše življenje! Čudno, da en študirajo kje v Emiratih ali v Butanu?
zveraj
29. 01. 2010 12.53
ne vem zakaj ne bi smeli mi študentje študirati v tujini, sama sem bila na portugalskem in je bila to zame super izkušnja.bila sem 1 leto in opravila vse predpisane izpite ki so mi jih potrdili tudi pri nas.bila je selekcija in izbrana sem bila na podlagi popvprečja ocen.spoznala sem veliko prijateljev, ki se še danes slišimo in tudi vidimo...zato ne razumem zakaj ne študij v tujini? država bi morala še bolj podpirat tovrstne projekte, vsi tisti ki tukaj komentirajte zakaj ravno v tujino, pa tega verjetno niste okusli, ker nikol niste študirali ali pa ste bil faulirani študentje ki sedaj tukaj nekaj pametujete.takih ne rabimo.pojdite raje delat!
MERCL
29. 01. 2010 12.50
Yanezich@.....".....v študentskih letih si narediš mrežo poznanstev in če imaš srečo si lahko nekoč na visokem položaju!" Torej,ta komentar je osvetlil sliko današnje Slovenije,ni važno kam si hodil na faks,ali si sploh hodil na faks(lahko hodi kdo namesto tebe,kar dokazuje poslanec v parlamentu),ni važno kaj si naredil in koliko pomeniš,koliko znaš....Važno je koga poznaš,korupcija in veze so pomembne.Dokler bomo tako razmišljali,se bomo še vedno igrali Evropo in demokracijo.BUTALE.
Sweet_Cocaine
29. 01. 2010 12.38
Ve se za koga je studij v tujini, za tistega, ki ima cekin. Lahko pa grejo studirat v Srbijo, tam so nizje cene.