Slovenija

Slovenski satelit v vesolje?

Bistra, 12. 10. 2007 17.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V treh letih lahko pričakujemo izstrelitev slovenskega satelita v orbito, je napovedal predsedniški kandidat Peterle.

V treh letih bo v orbiti slovenski satelit, je prepričan Peterle.
V treh letih bo v orbiti slovenski satelit, je prepričan Peterle. FOTO: 24ur.com

Predsedniški kandidat Lojze Peterle je v Bistri napovedal, da lahko v treh letih pričakujemo izstrelitev slovenskega satelita v orbito. "V zadnjih desetih dneh smo naredili korak naprej," je dejal. Ne le, da imamo v Sloveniji ljudi, ki znajo narediti satelit, uspelo nam je pridobiti naročnika iz geodetskega področja ter možne financerje projekta, med drugimi je tudi ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo zainteresirano, da se vključimo v Evropsko vesoljsko agencijo, je še dejal.

"Z veselo vesoljsko znanostjo želimo popularizirati tisto, kar je najmočnejši motiv zanimanja mlade javnosti - to so vesoljski poleti in računalniki," je v Bistri pri Vrhniki namen projekta Leto 2009 - Leto vesoljskih poletov opisal umetnik Dragan Živadinov. Projekt je namenjen predvsem mladim - osnovnošolcem, dijakom in študentom. Podpira ga tudi poslanec v Evropskem parlamentu in predsedniški kandidat Peterle.

Pri projektu Leto vesoljskih poletov, ki bo potekal leta 2009, sta moči združila Tehnični muzej Slovenije in Spominsko središče Hermana Potočnika Noordunga. Posvetili so ga 40. obletnici pristanka na Luni in 80. obletnici objave temeljne knjige vesoljskih poletov Problem vožnje po vesolju Hermana Potočnika Noordunga.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aljosko
16. 10. 2007 10.29
@yan333: Ves kaj je tu norega? To da ne poznam nikogar, ki bi ga potreboval... Ce pa ti slucajno ves pa prosim povej kdo in zakaj bi ga potrebovali. Ce se gre pa za prestiz pa raje vidim, da ne...
albertinum@excite.com
14. 10. 2007 10.14
Tursicmiha, glede satelitov in Hermana Potočnika imaš lahko celo prav. Še vedno pa mi ni jasno, KAJ HUDIČA IMA PETERLE OPRAVITI S SATELITI? Razen poceni nabiranja političnih točk, ko mu očitno teče voda v grlo in se oklepa takšnih praznih blodenj.
MihaSlo
13. 10. 2007 15.22
Eni komentarji so pa res za smejat :) Sicer imamo možnost spraviti slovenski satelit v orbito, ampak bi bilo takooooo drago in takoooooo neuporabno, da ga ne bomo. Vsaj ne v naslednjih 3 letih.
hinko.murovec@siol.net
13. 10. 2007 13.30
OK, Petrleta na pa notri namontirajo za astronavta .LP
Prvo Bore
13. 10. 2007 09.31
Slovenci, kakor smo majhni, smo face.
asparagus@mail386.com
12. 10. 2007 20.08
Dragi Mihec! Nisem niti kadilec niti ne pijem in v lokale tudi ne zahajam tako, da neposredno nisem udeležen v tvojem komentarju. Pa še komunist nikoli nisem bil. Umestite me nekam, ker se jaz ne znam. Se pa globoko starinjam s tabo, da imamo strokovnjake v sloveniji, ki so v svetovnem merilu zares face. Kar se pa našega satelita tiče je pa to največja neumnost, ki jo je kak predsedniški kandidat lahko izustil. Če misli, da bo z stersanjem takih neumnosti dobil kakšno novo volilno točko se je po mojem globokem prepričanju zelo zmotil. Če bi napovedal izstrelitev skorumpiranih barab, lopovov in kradljivcev bi mu morda še verjel, tako mu pa ne. Kot je nekdo tukaj napisal, je res vprašanje, za kaj bi satelit rabili. Saj nam bo denarja za sprotno krpanje novih avtocest zmanjkalo kaj šele za nek neumen satelit. Bolj razmišljam, bolj sem prepričan, da Peterle ni pravi kandidat. Se strinjam, da dva neumna predsednika zaporedoma Slovenija ne zasluži. Sicer pa rek pravi: predsednik je obraz ljudstva.
slosap@yahoo.de
12. 10. 2007 19.47
Satelit? Kaj bo pa delal? Nam cestnino zaračunaval in bo vsak bebec v parlamentu vedel kje se nahaja vsak od. 1.900.000 ljudi? dajte rajši odpret vrtce za otroke in zmanjšajte davke! j*** vas satelit
yan333@email.si
12. 10. 2007 19.40
Kaj je pa pri tem norega?! Imamo znanost ter potrbno tehnologijo. Veliko pa pove tudi dejstvo da imamo v Ameriki vsaj 3 vodilne astronavte. Noro bi blo to da bi rekel naprimer da bomo v trh letih poleteli na luno ali kaj podobnega. Satelit pa ima sedaj že precej držav v vesolju.
nevernik
12. 10. 2007 19.36
Najhujša posledica t.i. protikadilskega zakona je ta, da so se vsi gostilniški godrnjači preselili iz gostiln na spletne forume. Tudi nič nenavadnega ni, da tem godrnjačem pogled ne seže dlje kot do konca kozarca. Zato vas je očitno potrebno malce podučiti! Slabih 80 let nazaj, ko so vaše mame še v planice opravljale svoje (kar je ostalo od prebavljenega krompirja), je Slovenskega naroda sin, Herman, od Potočnika sin, že snoval prvi umetni satelit in računal orbito v kateri naj bi bil postavljen. Da to niso bile zgolj fantazme dokazuje dejstvo, da je slavni Arthur C. Clarke takoj po drugi svetovni vojni, ko so vaše mame in ate metali hormoni med pobiranjem krompirja, na osnovi Hermanovih spoznanj ustvaril teoretsko osnovo za t.i. informacijske satelite, ki vam danes med zobanjem čipsa pitjem piva omogočajo, da spremljate svoje najljubše nogometaše (ali kakšne druge športnike) kako se znojijo na drugi strani nam ljube zemlje (v kateri še vedno zelo rad uspeva krompir). Tako predragi gostilniški, se opravičujem, forumski godrnjači in nakladači, ni vprašanje ali so v Sloveniji ljudje, ki so sposobni narediti satelit - tisti, ki so to sposobni narediti bodo to tudi naredili. Edino vprašanje je, ali so ostali iz tega sposobni kej potegniti in se naučiti. Če boste imeli za vzgled samo Prešerna in Cankarja, vam bo t.i. industrija pijač zelo hvaležna - bodo na vaš račun kupili še kakšno firmo več. Če pa se boste ozrli še po kakšnih vzorih, pa boste morda spoznali, da je v Sloveniji še kaj drugega kot zgolj gostilne in nergaški forumi.
aljosko
12. 10. 2007 19.03
A se je sedaj od samega alternativnega zdravljenja raka se njemu zmesalo? Se enega norega predsednika pa res ne potrebujemo...
tomi.passion@gmail.com
12. 10. 2007 18.58
albertinum, da ste komunajzerji bebci in hlapci svojega lastnika vemo, zato ne vidim globjega smisla, da bi ti moral to še posebaj povdarjati.
albertinum@excite.com
12. 10. 2007 18.53
Tale Peterle je en bebček revček. V Sloveniji imamo ljudi, ki znajo narediti satelit? Hahaha! Vsaka stara mama zna narediti satelit, ker gre zgolj za objekt, ki kroži okoli nekega drugega telesa (npr. zemlje). Torej, Peterle, moja stara mama ti bo dala en krompir, ti pa ga razglasi za prvi slovenski satelit!
MihaSlo
12. 10. 2007 18.51
LOL LOOOOOOL LOOOOOOOOOOOOOOOOL Mal preveč je v orglce pihov, zdej ma pa take ideje. :) V orbiti še nekaj časa ne bo slovenskega satelita.
asparagus@mail386.com
12. 10. 2007 18.38
HA! HA! V članku nič ne piše, kaj so pred Peterletovo napovedjo podviga jedli. So bile to nore gobe, ali so se pa zelja in fižola najedli in jih sedaj napenja. Če bodo malo stisnili in potem... V pravem trenutku je še vžigalnik treba prižgati in bodo v orbiti, ali pa? Kdo ve. Morda se jim je pa vsebina v glavah skisala, če kaj notri sploh imajo.
Matej Rojc
12. 10. 2007 18.22
Ja verjetno sta z ministrico za znanost gledala ono reklamo za red bull :)))
Matej Rojc
12. 10. 2007 18.17
Naj gre raje orglice špilat. To zna.
Matej Rojc
12. 10. 2007 18.15
:)))) Ja in misli, da je to od njega odvisno :)))) To je odvisno predvsem od denarja in znanstvenikov na univerzah in inštitutov. Njihova diplomirana pravnica na čelu ministrstva za znanost nima niti pojma kaj je to satelit :)))) Kaj šele da bi vedla kako to stvar ustvariti. In s takimi ukrepi v šolstvu in znanosti, misli ta oblast dosegati take cilje :)))) Najbrž je to kakšno snemanje komedije. Se spomnite kako je JJ na začetku govoril o državi visokih tehnologij :)))) Kje jo imate :))))) Kaj misli Pater-le da bodo pametni slovenci padli na take njegove kretenizme. :))
doki007@email.si
12. 10. 2007 18.11
a to misli na sebe ,.....ta pederle....?
SloTech
12. 10. 2007 18.05
Ha ha ha, Kaj bojo njega izstrelili? :-))