Slovenija

Slovenija bo ZDA izročila pismo s pozivom, naj glede arbitraže odločneje stopi na stran mednarodnega prava

Ljubljana, 05. 07. 2017 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Znano je, da je stališče ZDA do arbitraže bolj pisano na kožo Hrvaški. Zato bo eden najbolj cenjenih slovenskih diplomatov Iztok Mirošič v Varšavi ameriškemu zunanjemu ministru izročil posebno pismo. Po naših informacijah bo v njem svetovno velesilo pozval, da se ji ni treba postavljati na nobeno stran, pač pa mora odločneje stopiti na stran mednarodnega prava.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pahor povabil Trumpa v Slovenijo
    02:11
    Iz SVETA: Pahor povabil Trumpa v Slovenijo
  • Iz 24UR: Trumpov obisk Slovenije
    03:11
    Iz 24UR: Trumpov obisk Slovenije

Parlamentarne stranke so bile na političnem vrhu pri premierju Miru Cerarju enotne, da je odločitev arbitražnega sodišča o meji treba spoštovati in implementirati. Cerar je pojasnil, da je na sestanku želel doseči potrditev in utrditev politične enotnosti glede spoštovanja arbitražne odločbe in njene implementacije.

"Danes smo skupaj pokazali trdno odločenost,da bo Slovenija spoštovala razsodbo arbitražnega sodišča in jo implementirala,'' je dejal po srečanju. ''Razgovor je bil konstruktiven. Ocenili smo, da mora biti Slovenija v procesu implementacije odločna, a preudarna. S srečanji bomo nadaljevali,'' je pojasnil.

Vsak korak moramo po njegovem mnenju temeljito premisliti, ga sprejeti premišljeno in vseskozi vzdrževati dialog s Hrvaško v duhu dobrososedskih odnosov.

Premier je na srečanju izpostavil aktivnost vlade po arbitražni razsodbi in njeno skrb za ljudi na mejnem območju, ki jih je arbitražno sodišče dodelilo Hrvaški. Pojasnil je, da bodo na vladi ta teden ustanovili delovno skupino, ki bo izvajala redne aktivnosti glede implementacije arbitražne razsodbe, o katerih pa se bodo morali sproti dogovarjati s Hrvaško.

Po Cerarjevih besedah so izpostavili tudi pomen odločbe arbitražnega sodišča za širšo regijo, posebej za države Zahodnega Balkana. Spomnil je še, da bodo 10. julija prejeli celovito besedilo odločbe, ki ga bodo lahko preučili tako na vladi kot v DZ. Začele pa se bodo tudi priprave na spremembe določene zakonodaje in podzakonskih aktov, je napovedal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Udeležence srečanja je tudi spomnil, da se bo 12. julija srečal s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem. "Predstavil mu bom, kakšen je naš pogled na prve in kasnejše korake v zvezi z arbitražno odločbo, potem pa mu bom prisluhnil." Kot pravi, verjame v konstruktiven razgovor, vendar pa je poudaril, da glede srečanja ne smemo imeti prevelikih pričakovanj, saj Hrvaška vztraja, da odločbe ne bo implementirala. Cerar kljub temu napoveduje, da bo na srečanju zelo jasno zastopal stališče, da je treba v sodelovanju s sosedo implementirati arbitražno odločbo. "Gre za prvi tovrstni razgovor, do katerega je treba imeti razumevanje, da verjetno še ne bo prinesel nekaterih jasnih odločitev ali rešitev," je povedal premier. A je po njegovem mnenju pomembno, da dialog začnejo.

Janša: Veliko sreče pri implementaciji sodbe

Na sestanku pa sodelujoči niso dosegli soglasja o tem, ali je bila arbitraža sploh potrebna in kako se lotiti implementacije sodbe, saj vlada tega enostransko, kot je opozoril prvak SDS Janez Janša, ne more storiti.

Janša je po odhodu z vrha dejal, da enotnost med strankami obstaja glede pravnega vidika celotne zadeve, obžaluje pa, da sestanek ni bil sklican vsaj en teden prej. "Spoštujemo dejstvo, da je bil arbitražni sporazum, sicer s pičlo večino, potrjen na referendumu, vendar pa je odločitev za Slovenijo toliko zavezujoča kot za Hrvaško in je ni mogoče enostransko uresničiti," je ocenil.

Zato želi vladi veliko sreče pri implementaciji sodbe. Gre namreč za novo priložnost, v kateri bi lahko izkoristili svoje prednosti, vendar pa Janša meni, da tega ne bomo dosegli. Slovenija lahko po njegovem mnenju realno pričakuje poizkus mediacije. "Prišlo bo do sestankov, na katerih bodo predstavniki Evropske komisije, Slovenije in Hrvaške, državi pa bosta v enakovrednem položaju. Tam mora Slovenija izpostaviti regionalni vidik, saj napačno pristaja na to, da se to mejno vprašanje rešuje preko tretje strani," je dejal Janša.

Pričakuje namreč, da bo Hrvaška podobno vsebino, kot je prišla z arbitražnega sodišča v Haagu, "zapakirala" v bilateralni sporazum in ga bo pripravljena tudi sprejeti. Gre namreč za rešitev, ki gre po njegovem mnenju vsebinsko gledano v korist Hrvaški.

Srečanja so se v vladni oziroma predsedniški palači udeležili predstavniki parlamentarnih strank ter predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Milan Brglez in predsednik DS Mitja Bervar. Po mnenju Bervarja je najpomembneje, da smo po razsodbi arbitražnega sodišča kar se da enotni. Implementacija odločbe arbitražnega sodišča je namreč "velik dogodek, ki ga moramo doreči skupaj". Zato so se dogovorili, da bodo sestanki med političnimi akterji v naslednjem obdobju aktivnejši, da se bodo povezali med sabo.

Po besedah predsednice Zavezništva Alenka Bratušek so se danes dogovorili, da je treba hiteti, ampak da bodo v tem trenutku hiteli počasi. Kot je navedla, je bilo omenjeno, da je treba spremeniti 52 aktov, od tega devet zakonov. Obljubljeno pa jim je bilo, da bo poskrbljeno za ljudi, ki bodo po določitvi meje ostali na Hrvaškem. Prav tako so dobili obljubo, da bodo sproti seznanjeni s tem, kako bodo ti postopki tekli in da bo tudi v prihodnje še kakšen podoben sestanek.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je pogovor ocenil kot konstruktiven. Kot je izpostavil, so bili na njem zdajšnji predsednik vlade in trije bivši, "ki vsi vedo, kako težko se je na nek način pogajati in dogovarjati s sosedi". Upa, da bomo znali to izkoristiti sebi v prid in da ne bodo politične stranke nabirale političnih točk pri tej temi, "ki je žal 26 let nismo rešili". "Če bomo to v glavah predelali, verjamem v dober izid," je dejal Han. Na očitke o zavajanju volivcev na referendumu pred sedmimi leti pa je odgovoril: "Ali smo imeli v tej državi na mizi kaj boljšega, kot je današnji izid? Nismo imeli. Žal." Han je mnenja, da so zadeve potekale na najbolj demokratičen način; na referendumu je bila izražena podpora, arbitražno sodišče je razsodilo in sedaj je potrebno to spoštovati.

'Na miren način in s pogovori'

Predsednik republike Borut Pahor, ki se je prav tako udeležil sestanka, je dejal, da je za uveljavitev razsodbe arbitražnega sodišča na miren način in s pogovori. "Imamo enkratno priložnost, da enkrat za vselej zapremo to poglavje. Ne bo lahko zaradi stališča hrvaške države, vendar pa mislim, da je s potrpežljivo in modro politiko to mogoče storiti tako, da se bomo čutili vsi potem zadovoljne, ker je bilo to vprašanje enkrat za vselej na osnovi sodišča, ki ga je določil arbitražni sporazum, sprejeto in rešeno."

Ponovil je, da je zelo zadovoljen z razsodbo arbitražnega sodišča glede poteka meje v Piranskem zalivu in izrazil prepričanje, da katerakoli odločitev prej ali pozneje glede rešitve meje s Hrvaško ne bi bila za Slovenijo ugodnejša od te, ki jo je Slovenija dosegla z arbitražnim sporazumom.

Arbitražno sodišče je minuli teden sporočilo, da je v obravnavi mejnega vprašanja med Slovenijo in Hrvaško presodilo, da večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji, določilo je tudi 2,5 navtične milje široko stično območje Slovenije z odprtim morjem. Sodišče je po drugi strani odločilo, da nekateri zaselki oz. slovenske hiše vzdolž kopenske meje pripadejo hrvaški strani.

Priznal je, da bo uveljavitev razsodbe sodišča velik in zahteven problem ob zavedanju, da Hrvaška uradno razsodbe arbitražnega sodišča ne upošteva. Izpostavil je še pomen splošnega konsenza, da je treba tudi uveljavitev razsodbe arbitražnega sodišča doseči "mirno, s pregovori, preudarno in tako, da se ohrani mir in varnost in okrepi zaupanje in dobro sosedstvo na dolgi rok".

"Pred nami je zahteven problem, ki ni nerešljiv," je še dejal predsednik republike. Dodal je, da bo "mogoče z dialogom, posvetovanji, preudarnostjo, potrpežljivostjo in politično modrostjo" tudi to obrniti v smer pravične in trajne rešitve odnosov in problemov s sosednjo Hrvaško.

Izrazil je prepričanje, da je pravo na strani Slovenije in da se bodo polemike z zadovoljstvom ali nezadovoljstvom glede razsodbe arbitražnega sodišča kmalu polegle. Ocenil je še, da bo zelo pomembno, da bo v dialogu pomagala Evropska komisija in da bo mednarodna skupnost spodbudila obe državi, da prideta do rešitve tega vprašanja na osnovi mednarodnega prava in odločitve arbitražnega sodišča. "Toda na koncu vseh koncev bosta obe državi naposled spregledali, da je to potrebno storiti na za obe strani koristen način, ker to v obeh državah ohrani mir, varnost, možnost nadaljnjega odličnega gospodarskega in slehernega sodelovanja" in nenazadnje tudi mir v regiji. "Regija je v tem smislu zelo pomembna," je še dejal Pahor.

Slovenski politični vrh je poenoten glede implementacije razsodbe.
Slovenski politični vrh je poenoten glede implementacije razsodbe. FOTO: DolenjskaNews

Ostre besede med Erjavcem in poslancema SDS 

Medtem pa je seja parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP) med drugim minila v znamenju polemične razprave med ministrom za zunanje zadeve Karlom Erjavcem in članoma odbora iz vrst opozicijske SDS. Poslanca SDS Branko Grims in Anže Logar sta namreč menila, da je razsodba arbitražnega sodišča slaba za Slovenijo.

Evropska komisija, kot je sporočila v torek, pričakuje, da bosta državi razsodbo implementirali.

Logar je med drugim še dejal, da gre pri uradnih odziv na razsodbo za "samohvalo brez samokritike". Grims je poudaril, da je Slovenija izgubila stik z odprtim morjem in "praktično vse, kar je imela skozi vso svojo zgodovino".

"Slovenija je skozi vso svojo zgodovina imela teritorialni stik in neposreden dostop do odprtega morja. Zdaj ga prvič v zgodovini nima več in sploh ni več prava pomorska država in je prikrajšana država," je še opozoril Grims. Menil je še, da je "skrajna neumnost", da je uradno stališče vlade, da je arbitraža "veličasten dosežek", ker naj bi to bilo slabo za morebitna nadaljnja dvostranska pogajanja. Arbitraža je katastrofa za Slovenijo in njen nadaljnji razvoj, je še dejal. Menil je tudi, da je Hrvaška z arbitražno razsodbo "dobila več, kot je sama pričakovala".

Erjavec je v odgovoru dejal, da Slovenija praktično ima stik z odprtim morjem, "ima fizični stik z odprtim morjem". Območje stika daje tri svoboščine (svoboda plovbe, svoboda preleta in postavljanja kablov, cevovodov itd.), ki pomenijo, da de iure ima Hrvaška teritorialno morje, de facto pa ima to tudi Slovenija, je še dejal. Začudil se je tudi nad ravnjo današnje razprave na OZP. "Tega res nisem navajen, da se tako žaljivo diskutira o zadevah," je dejal zunanji minister. 

Slovenska policija potrdila še kopenski incident

Slovenska policija je danes potrdila še en incident s hrvaškimi policisti, ki pa se ni zgodil na morju, so poročali v oddaji SVET. Patrulja slovenskih policistov je prejšnji petek na Tomšičevi parceli, ki je po novem nesporno slovenska, ugotovila prisotnost patrulje hrvaške mejne policije. Izrekli so jim opozorilo, nato pa so zapustili območje v smeri Hrvaške.

Slovensko pismo ZDA

Prva priložnost za konkretne pogovore s sosedi bo že jutri, ko predsednik Pahor in njegova hrvaška kolegica Kolinda Grabar Kitarović potujeta v Varšavo na vrh "Pobude treh morij", ki se ga bo udeležil tudi ameriški predsednik Donald Trump. Znano je, da je stališče ZDA do arbitraže bolj pisano na kožo Hrvaški. Da se ne želijo vpletati v spor in da je to bilateralno vprašanje dveh članic Nata, pravijo.

Zato je v Varšavo s Pahorjem odpotoval tudi eden najbolj cenjenih slovenskih diplomatov in državni sekretar na zunanjem ministrstvu Iztok Mirošič, so poročali v oddaji 24UR. Ta naj bi tja odšel s posebnim pismom za ameriškega zunanjega ministra Rexa Tillersona. V njem naj bi svetovno velesilo pozvali, da se ji ni treba postavljati na nobeno stran, pač pa morajo odločneje stopiti na stran mednarodnega prava. Podobno, kot so lani storili v primeru Južnokitajskega morja, ko sta si bili v laseh Kitajska in Filipini. Rešitev so poiskali na ad hoc sodišču, podobnem arbitražnem, in po razsodbi so ZDA zahtevale spoštovanje razsodbe.

Plenković kritičen do Evropske komisije

Hrvaškega premierja Plenkovića so novinarji med današnjim obiskom v Bakru nedaleč od Reke vprašali za komentar izjave prvega podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa, da je treba uveljaviti odločitev arbitražnega sodišča o meji med Hrvaško in Slovenijo.

Plenković ni navdušen nad komentarjem Evropske komisije.
Plenković ni navdušen nad komentarjem Evropske komisije. FOTO: AP

Plenković je ponovil, da hrvaške institucije vztrajajo pri enotnem stališču, ko gre za arbitražno sodbo. "Bilo bi dobro, da Evropska komisija ostane v okviru svojih pristojnosti, za arbitražni proces in mejna vprašanja pa nima nobenih pristojnosti."

Spomnil je, da se Belgija in Nizozemska o meddržavni meji pogovarjata že leta, ne da bi opazil, da je bila to tema na sejah Evropske komisije ali Evropskega parlamenta. Kot je dodal, pričakuje od svojih kolegov in članov komisije jasno izjavo, da spoštujejo dejstvo, da gre za dvostranski problem ter da je Hrvaška pripravljena iskati rešitve v pogovorih s Slovenijo.

Potrdil je, da bo Hrvaško stališče nespremenjeno glede ocene, da je bil arbitražni postopek kontaminiran zaradi kršitev slovenske strani. "Pomembno je najino srečanje s kolegom Cerarjem 12. julija v Ljubljani. Vsi naši odzivi so razumski in racionalni, prejšnji teden smo poudarili, da ne želimo nobenih enostranskih potez Slovenije, niti jih ne bo naredila Hrvaška. V prihodnje se bomo pogovarjali o reševanju vprašanja meje," je dejal Plenković, ki se danes mudi na obisku v Primorsko-goranski županiji.

Sklenil je, da na Hrvaškem ni potrebna zaskrbljenost zaradi izjave po kolegiju Evropske komisije. "Ta izjava nima nobene posebne politične ali pravne moči," je sklenil.

Med drugim je dejal, da je Hrvaška zaradi blokade Slovenije izgubila dve leti v pogajalskem procesu za vstop v Evropsko unijo, še tri pa zaradi odnosov z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije. Kot je povedal, se ni nihče iz Bruslja Hrvaški opravičil, ker je dvostransko vprašanje s Slovenijo pred leti oviralo njen pogajalski proces.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1723)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezstrahu
06. 07. 2017 11.30
-1
Danes vas pazi SMC admin..vir. TW
Kollerik
06. 07. 2017 11.41
+3
verjamem, da na noraTV nimaš takšnih problemov
brezstrahu
06. 07. 2017 12.18
-3
Problemov ? A jih imam tu ? Še nisi opazil da sem tu, kadarkoli želim in ti lahko napišem karkoli želim ? Nisem dresiran kot vi.
brezstrahu
06. 07. 2017 12.19
-1
Problemov ? A jih imam tu ? Še nisi opazil da sem tu, kadarkoli želim in ti lahko napišem karkoli želim ? Nisem dresiran kot vi.
Kollerik
06. 07. 2017 12.57
+3
ti si tako zelo dresiran, da to niti ne opaziš.... :)
deratizacija
06. 07. 2017 11.01
+2
Oskrbovanci psihiatričnih bolnišnic Vojnik, Ljubljana Polje, Idrija in Begunje so podali pobudo, da se ograje okrog njihovih zdravstvenih ustanov prestavi na državno mejo.
JApajaDAja
06. 07. 2017 11.14
+4
pameten predlog! največ pacientov je izven ograje!
prašek
06. 07. 2017 10.59
+3
Tovariši, vi imate pa res izredno srečo, da se vam je pridružila še @šentiljka, naša najbolj pridna delavka, ki sicer dela v Avstriji za 3.000€ na mesec !
prašek
06. 07. 2017 11.00
+2
Izvedeli boste vso resnico in samo resnico ....... ☺☺☺
brezstrahu
06. 07. 2017 11.31
-4
Kollerik
06. 07. 2017 11.42
+3
medo, lahko si ziher, da imamo veliko (kar preveliko) toleranco do pacientov njenega kalibra.... :)))
BUONcaffee
06. 07. 2017 10.56
+1
Pahor prepričuje ljudi, da smo dobili, v resnici smo pa izgubili. Odstop od Arbitraže še najboljša rešitev.
Miss YAY
06. 07. 2017 11.56
+1
Na žalost odstop več ni mogoč. Poglejte si pravni pouk na koncu sodbe!
Goky
06. 07. 2017 10.55
+1
kje koga žalim????????????????????????????????????
ooResnicA
06. 07. 2017 10.54
-2
.....od totih tastari so pa prodali Trst .....zgodovina se ponavlja....nesposobni tastari nesposobni potomci....
BUONcaffee
06. 07. 2017 10.48
-4
Rad bi videl kaj so naši pametnjakoviči podpisovali z Italijani ko smo izgubili Trst.
HorstWiesel
06. 07. 2017 12.15
-1
Kdaj smo ga pa sloh imeli, da bi ga lahko izgubili?
ooResnicA
06. 07. 2017 10.47
-4
....SLO je imela na dan 25.6.1991 ves piranski zaliv pa dostop na odprto morje...dobro naj je izdala (prodala) tota nesposobna flada čuj...
iGURT
06. 07. 2017 10.56
+7
HorstWiesel
06. 07. 2017 12.17
+1
CyberWorm90
06. 07. 2017 10.46
+2
cmerobaba trenutno proučuje komu bi blo najbolj pametno zlezt nekam od uzad : ))) junckerju? merklowi? trumpu? : ))) še najweč uspeha bi blo če bi mu ratalo trumpu zlest od uzad pa to : ))) putin je očitno nepomembna figura na tej šahownici : )))
Kollerik
06. 07. 2017 12.59
ti bi tore, da se obnašamo kot velesila... z vsemi tistimi jederskimi letalonosilkami, milijonskimi armadami.... :))))))
BUONcaffee
06. 07. 2017 10.45
-3
Kaj bo pa pisalo v pismu???? Da smo izgubili ozemlje in stik z odprtim morjem???
Uporabnik113189
06. 07. 2017 10.44
-1
Grem delat, prej pa še IZDAJA.
dipe
06. 07. 2017 10.44
+1
A niso ZDA že enkrat sporočle Pahorčku ,,Ali Hrvaška notr, al pa Slovenija ven.
Kromst
06. 07. 2017 10.42
+4
Američani stopijo so na stran mednarodnega prava zgolj takrat, ko to ustreza njihovim interesom ... in Hrvaška je (poleg Kosova in Albanije) najbolj zvest ameriški lakaj v tem delu Evrope ...
iGURT
06. 07. 2017 10.43
+2
santamaura
06. 07. 2017 10.37
+1
Kakšna blamaža - Če naša diplomacija želi, da jo State Department sploh povoha, bi v Belo hišo poslali vsaj dva lesena dildota narejena iz bukev, ki rasejo v gozdovih okoli Snežnika
santamaura
06. 07. 2017 10.49
+1
Jaz uporabljam severno-korejsko raketo - tisto medcelinsko, ki gre Trumplnu tako na živce
BUONcaffee
06. 07. 2017 10.34
-1
Arbitraža je totalna katastrofa za republiko Slovenijo in njen razvoj.Moj nasvet: Če se z Hrvati ne da zmeniti ne rabimo kapitulirati. Raje nerešeno vprašanje kot kapitulacija. Meja mora biti kot je bila na 25. Junij 1991.
iGURT
06. 07. 2017 10.39
+6
In to bi morala uredit takratna vlada. Leta 1991 ne pa zdaj, 2017 !!
iGURT
06. 07. 2017 10.47
+3
Uporabnik113189
06. 07. 2017 10.32
+7
Res je da je Cerar prvi ki je umiril igro, začel delati s premislekom, na njegovo mizo pa so padli problemi, ki jih po moje ni nikoli pričakoval. Da ti pridrvi na tisoče migrantov preko meje, potem da ti pade na mizo arbitraža, za katero je kriva politika pred njim, on mora pa to pojesti. Tako da je kar dober. Čakam ga, ali bo podprl izdajo, prodajo slovenske zemlje in morja. Na svetu ni zakona, ki meni kot slovencu narekuje da se odrečem svojemu ozemlju, morju, zato imajo države vojske, pravično ali ne, žrtve ali ne, koga briga. V prometu se pa pobijate, stotine je zadrogiranih in izgubljenih, med seboj umori in poboji, enega vojaka je pa škoda. Lahko bi naštevali vso zgodovino od nastanka sveta dalje. Samo slabič se znaša na drugo veliko ribo ( ki prav tako žre male). Ni pošteno da velike ribe žro male, ni pošteno da se mi hranimo z živimi bitji in imamo industrijo da jih pobija..Tak je svet. Svoje bom branil, pošteno, nepošteno, surovo, prijazno kakorkoli..
ooResnicA
06. 07. 2017 10.31
-3
...zakaj pa ni pismo poslal svojemu t'bul kamaratu pjutinu?
kol5
06. 07. 2017 10.22
+5
Slovenskim politikom sploh ni mar kaj je arbitraža naredila na kopenski meji (Hotiza, Razkrižje Štrigova Trdinov vrh določeni zaselki na dolenskem, vasi ob Dragonji- JORAS) vse to in še kaj --politikom ni mar. Morali bi izkoristit Hrvaški NE in zadevo postavit kot je življenjsko za ljudi ki živijo na teh območjih. Naši se pa tolčejo po prsih češ uspeli smo-- tu jaz ne vidim nobenega uspeha-- tistih nekaj hektarjev morja-----
SDS_je_poden
06. 07. 2017 10.27
-2
Kaj pa lahko naredijo? Arbitraža je odločila tako kot je. Kaj se je treba sedaj z mostov in nebotičnikov dol metat?
iGURT
06. 07. 2017 10.22
+7
Kot drugo, pozivat ZDA, da naj odločneje stopijo na stran mednarodnega prava, je kot pozivat volka naj pusti ovce na miru.
medo90
06. 07. 2017 10.15
+6
V zadnjem času berem samo komentarje in sem zadovoljen. Ko slišim za našo vlado in osebke kateri se napajajo v parlamentu dobim v trenutku prebavne motnje ne glede na barvo, ki jo zastopajo. Temeljita dezinfekcija hiše v kateri je cirkus bi bila več kot potrebna.
CyberWorm90
06. 07. 2017 10.18
+4
tko nekak : )) če bi kak bradač pršu z ruzakom exploziwa w naš parlament pa se rastrelu bi bil narodni heroj : ))) po možnosti w menzo k majo malco : )) tam je weč prisotnih : )) na sejah itd jh itaq wečina manjka haha
iGURT
06. 07. 2017 10.18
+6
mene črviči ves čas ko se spomnim na kravatarske parazite, ki se pasejo v parlamentuže 26+ let - in nič pametnega ali dobrega od njih..