Slovenija

VIDEO: 'EU se zelo pritožuje nad Poljsko in Madžarsko, ki v primerjavi s Španijo delata zelo majhne prekrške'

Barcelona / Ljubljana / Brdo pri Kranju, 02. 10. 2017 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Premier Miro Cerar je zaskrbljen glede dogodkov v Kataloniji in je pozval k mirni rešitvi. Zaskrbljen je tudi Karl Erjavec, ki upa, da je situacija že dosegla vrh in da se bo začela razpletati. Do EU in njenega molka pa sta bila zelo kritična Dimitrij Rupel in Milan Kučan.

Več videovsebin
  • Rupel zelo kritičen do (ne)odziva EU
    01:09
    Rupel zelo kritičen do (ne)odziva EU
  • Rupel o pripravljenosti Kataloncev na referendum
    04:03
    Rupel o pripravljenosti Kataloncev na referendum
  • Iz SVETA: Cerar z mlačnim odzivom na katalonski referendum
    01:02
    Iz SVETA: Cerar z mlačnim odzivom na katalonski referendum
  • Iz SVETA: Večina slovenskih politikov obsodila nasilje
    02:54
    Iz SVETA: Večina slovenskih politikov obsodila nasilje
  • Iz 24UR: Katalonci besni zaradi neizprosnega odziva Madrida
    02:13
    Iz 24UR: Katalonci besni zaradi neizprosnega odziva Madrida

Premier Miro Cerar je danes ob robu razprave o 20. obletnici sodelovanja Slovenije v mednarodnih mirovnih operacijah in misijah izrazil zaskrbljenost glede dogodkov v Kataloniji in pozval k mirni rešitvi. Slovenci ob teh dogodkih v Kataloniji nismo in ne moremo biti ravnodušni, je povedal.

"To situacijo je treba rešiti po mirni, demokratični in pravni poti, z dialogom. In predvsem je treba imeti pred očmi to, da taki dogodki ne smejo porušiti naše enotnosti v celi Evropi," je dejal, kot je poročal Radio Slovenija.

Cerar in Erjavec sta glede dogajanja v Kataloniji zaskrbljena in upata na rešitev situacije po mirni poti.
Cerar in Erjavec sta glede dogajanja v Kataloniji zaskrbljena in upata na rešitev situacije po mirni poti. FOTO: Kanal A

Tudi zunanji minister Karl Erjavec je izrazil zaskrbljenost zaradi dogajanja v Kataloniji. "Mislim, da je situacija izjemno zapletena. Upam, da je že dosegla vrh in da se bo začela razpletati. Dobra novica je, da sta obe strani pripravljeni na dialog," je dejal minister.

Je pa Erjavec opozoril, da "slika ni črno-bela", ker da je bil referendum nelegalen in ni bil v skladu s špansko ustavo. "Po drugi strani je pa res, da je bilo povsem nepotrebno, da je španska vlada poslala policijske sile," je dejal.

"Mislim, da bo treba nadaljevati dialog. Očitno v zadnjih osmih letih med Barcelono in Madridom tega dialoga ni bilo. Barcelona ni bila slišana in zato so takšne reakcije, kot smo jim bili priča, pač posledica vsega tega dogajanja v preteklosti. Upam, da sta obe strani spoznali, da na takšen način ne bo mogoče doseči zaželenih ciljev," je še dejal Erjavec in izrazil pričakovanje, da bo Madrid "poslušal in uslišal želje katalonskega naroda, ki gredo predvsem v smeri, da bi imeli neko večjo stopnjo avtonomije".

"Treba pa je vedeti, da če dialog ne bo uspešen, da ima to lahko zelo dramatične posledice," je še opozoril Erjavec in spomnil, da ni samo Katalonija tista, ki želi svojo samostojnost, ampak so v Španiji tudi Baski, v Evropi Škotska, pa tudi v Italiji je Severna liga že izvedla kampanjo za odcepitev severnega dela države. "Tako da je treba v tem trenutku zadržano spremljati, kaj se dogaja," je dejal.

Opozoril je tudi, da situacije v Kataloniji ne gre primerjati s Slovenijo. "Naš postopek osamosvojitve je potekal v skladu z ustavo, v skladu s pravnim redom. V naši, slovenski ustavi je bila zapisana pravica republike do samoodločbe. Treba je vedeti, da Slovenija ni šla v samostojnost samo zato, da bi bila samostojna in suverena država, ampak tudi zaradi nedemokratičnega sistema v nekdanji Jugoslaviji," je poudaril minister.

Bil pa je precej zadržan v komentarju rezultatov referenduma o neodvisnosti Katalonije. Za neodvisnost je glasovalo 90 odstotkov udeležencev, a Erjavca očitno moti nizka volilna udeležba. "Kar se tiče referenduma, je bil ta oviran zaradi posega policije, dejstvo pa je, da je bila udeležba okoli 42-odstotna (...) Lahko sicer špekuliramo, kaj so razlogi. Morda je bil strah ali pa morda, da si nekateri vseeno ne želijo samostojnosti, ampak si želijo še naprej živeti pod špansko kraljevo krono. To je zdaj zelo težko reči, kaj je pravzaprav želja vseh, ki živijo v Kataloniji," je dejal Erjavec.

Na ta način Slovenija tudi še ne razmišlja, ali bi priznala Katalonijo. To je v izjavi glede na poročanje Radia Slovenija poudaril tudi Cerar, ki je poudaril, da "zdaj še ni čas za to."

V Levici so premierja Cerarja pozvali, naj stopi "na stran vladavine prava in demokracije", ostro obsodi ravnanja španskih oblasti, predvsem pa, da z načelno držo ta stališča čim prej zagovarjate tudi v institucijah Evropske unije. Biti zaskrbljen na tej točki ne zadostuje več. 

Kučan pretresen nad nasiljem in zaskrbljen, ker EU molči 

Prvi predsednik demokratične Slovenije Milan Kučan je pretresen nad nasiljem, ki smo ga bili priča v Španiji. "Pretresen sem nad brutalnim nasiljem, s katerim je španska vlada poskušala odreči Kataloncem pravico, da glasujejo o svoji prihodnosti. To nasilje je necivilizacijsko in v nasprotju s temeljnimi vrednotami evropske povezave, zato ga je v imenu teh vrednot nujno obsoditi," je v odzivu zapisal Kučan. 

Zaskrbljen je zaradi "molka evropskih institucij". "Zmorejo načelnost in pogum za obsodbe kršitev človekovih pravic in demokratičnih vrednot v svetu, od Rusije in Turčije, do Egipta, Irana in celo Kitajske. Ko se to dogaja v eni od članic EU, molčijo," je bil kritičen Kučan in pozval Evropsko komisijo, naj prevzame vlogo posrednika med Madridom in Barcelono. Opozoril je tudi, da povratek na stare odnose ne bo več mogoč.

"Slovenska izkušnja govori o tem, da poskus preprečevanja želje naroda po samoodločbi ne koristi nikomur. Danes, po dveh desetletjih, ima Slovenija urejene odnose s tistimi, ki so z orožjem preprečevali pravico Slovencev do samoodločbe. Kar smo skupaj dosegli zdaj, bi lahko že takrat, brez vojne, brez človeških žrtev, brez toliko zamujenih priložnosti. O tem kaže razmisliti v dialogu Madrida z Barcelono in Brusljem," je še pozval slovenski predsednik v času osamosvajanja.

Tudi Rupel zelo kritičen do (ne)odziva EU

Rupel je bil zelo kritičen do EU.
Rupel je bil zelo kritičen do EU. FOTO: POP TV

Nekdanji zunanji minister in vodja skupine mednarodnih opazovalcev pri referendumu v Kataloniji Dimitrij Rupel je kritično nastopil proti EU. ''Po mojem prepričanju je v odzivu preveč zadržana. Razumem, da je Španija članica EU in da je treba biti previden, a prekrški proti demokratičnim standardom so bili tako zelo veliki, da jih je težko spregledati. EU se zelo pritožuje nad Poljsko in Madžarsko, ki v primerjavi s Španijo delata zelo majhne prekrške, zato bi človek pričakoval, da bi bili strožji tudi do Španije,'' je v pogovoru za POP TV poudaril Rupel. 

Rupel je kot vodja opazovalcev dejal, da so lahko Katalonci zadovoljni, saj so bili dobro pripravljeni. ''Tisti, ki so prišli volit, so bili trdno odločeni, da podprejo neodvisnost. Zanimalo nas je predvsem, kako potekajo postopki. Ti so bili pošteni, držali so se španske zakonodaje, tako da jim ni kaj očitati,'' je povedal. 

Vtis, ki so ga Katalonci pustili, je bil po besedah Rupla ''fantastičen''. ''Privrženost demokratičnemu procesu je bila velika in tudi sprejemanje naše vloge kot mednarodnih opazovalcev je bilo simpatično. Vsepovsod so nas pozdravljali. Presenetilo me je ali celo navdušilo, da so množice potrpežljivo čakale. Poleg tega je bilo ogromno mladih ljudi. Tisti, ki so načrtovali neodvisnost, jim za prihodnost, kot to vidim jaz, ni treba skrbeti.'' 

Kje so podobnosti in razlike med Slovenijo in Katalonijo?

Na družbenem omrežju Facebook pa se je danes z daljšim zapisom oglasil tudi predsednik slovenske osamosvojitvene vlade in evropski poslanec Lojze Peterle, ki je že včeraj sporoči, da "nasilje ni prava pot".

Potem ko so se pojavile številne primerjave med sedanjo situacijo Katalonije in osamosvajanjem Slovenije, je zapisal, da obstajajo številne podobnosti, a tudi pomembne razlike: "Slovenci smo imeli po takratni jugoslovanski ustavi pravico do samoodločbe in odcepitve - pa JLA ob napadu na Slovenijo ni prav nič zanimala naša ustavna pravica. Kataloncem španska ustava tega ne zagotavlja in daje vladi podlago za zakonit odziv. Mi smo se želeli rešiti države z nedemokratičnim režimom, Katalonci živijo v demokratični Španji, seveda s slabim spominom na frankizem. Mi smo se z referendumom, ki ga je zaznamovala visoka volilna udeležba, veliko večino odločili za neodvisnost. V Kataloniji pa je včeraj na volišča prišla manj kot polovica volilnih upravičencev. Pri nas se je referendum torej zgodil v okoliščinah okrog devetdeset odstotnega deleža slovenskega prebivalstva, v Kataloniji je razmerje blizu 1:1. Kako je na rezultat katalonskega referenduma vplival surov pristop nacionalne garde, bo sicer še zagotovo predmet debate. So pa vse naštete razlike podlaga za politizacijo."

Katalonci so na pomoč sicer pozvali EU, a Peterle meni, da bi ta težko uskladila enotno mnenje o katalonski neodvisnosti: "Spomnimo se časov osamosvajanja Slovenije, Hrvaške in nazadnje Kosova, ki ga nekaj držav EZ, vključno s Španijo, še ni priznalo."

Da pa se bo morala povezava soočiti z naraščajočimi separatističnimi težnjami po povezavi in zavzeti nekaj stališč: "Najprej glede pravice do samoodločbe. Katalonci niso edini izziv. V zraku je referendum na Škotskem. Katalonsko-španski-evropski problem lahko reši samo odgovoren političen dialog. Spoštovanje dostojanstva vsakega velja tudi za narode," je še zapisal Peterle.

Predsednik SLS Marko Zidanšek pa je v pisni izjavi spomnil, da smo tudi v Sloveniji imeli referendum, plebiscit o neodvisnosti, zato se lahko zelo dobro zavedamo, kako pomemben je ta trenutek za Katalonce. "Situacija v Kataloniji je ušla z vajeti in nasilje španske policije nad volivci obsojam. Vsak narod ima pravico, da izrazi svojo željo, kot smo jo v Sloveniji pred osamosvojitvijo, kot so jo na Škotskem ali na Kosovu," je poudaril.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (372)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srebrnibreg
03. 10. 2017 11.05
+4
Priznanje Kosova je bil začetek in bumerang evropskim politikom, da se bo v Kataloniji in posledično še kje zgodilo isto. Takrat jim je bil cilj uničenje Srbije in razkazovanja moči demokracije.
korintos23
03. 10. 2017 11.39
+2
Ameri so hoteli poligon v srcu Balkana in so ga dobili!
resslovenka
03. 10. 2017 10.52
No me prav zanima, kdo bo poleg Nemčije, Francije, Nizozemske...izrazil svoje zadržke zoper odcepitev Katalonije . Skratka koliko je politične moči kjub članstvu v EU, da se clanice izrečejo v njihovo korist. Ali pa bo spet kupčkanje in preigravanje in razmišljanje o zameri velikim trem prevladalo. Sem res ponosna, da je nekaj naših poslancev v EU jasno povedalo kaj misli. Vseeno sem prepričana da bo volja ljudstva prevladala.
SDS_je_poden
03. 10. 2017 10.48
+1
Kaj zamerim slovenski zunanji politiki? Leta 91 smo bili v podobnem položaju, želeli smo ven iz Jugoslavije, pa so se do tega vse ostale države distancirale z izgovorom to je vaša notranje politična zadeva, ali pa so nasprotovali temu, tako kot ZDA. Takrat sem si mislil, če nam uspe, in bo nek drug narod v istem položaju, ga zagotovo podpremo. Danes gledam to našo zunanjo politiko in se sprašujem, mar imamo same dementneže na položajih? Izjave Cmerkota in Karlitota so sramota za našo državo! Bili smo v podobni situaciji, vsake še tako male podpore smo se oklepali kot rešilne biljke, danes pa naša politika dela kot da ni nič, kot da sami nismo šli čez podobne zadeve in se od celotne zadeve distancira, tako kot so se do nas leta 91 ostale države! Pljuc na celotno politično garnituro!
staridida
03. 10. 2017 10.27
-2
Vsi, ki so bili proti odcepitvi, bi bili zdaj radi zaslužni za Slovenijo...
SDS_je_poden
03. 10. 2017 10.41
+0
Tisti, ki ga ti tako zelo kuješ v zvezde, ZAGOTOVO ni zaslužen za našo samostojnost.
srebrnibreg
03. 10. 2017 11.02
+1
Tisti katerega hočeš postaviti za zaslužnega se je v kleti skrival, ko so tisti katere hočeš s tem postom blatili nosili glavo naprodaj po Brionih in Beogradu.
User1063544
03. 10. 2017 09.12
+2
Kaj vam še vedno ni jasno da se EU ne pritožuje ker se NE SME. Zakaj se ne sme? Ker Evrokrati ne dovolijo, da bi znotraj držav prihajalo do ozemeljkih delitev, ker vedo da to lahko nastane trend in EU kot takšna razpade. Če se to zgodi potem ta Evrokratska oligarhija izgubi moč. In kateri psihopat se je do danes samovoljno odrekel moči? NOBEN. To kar se je zgoidilo v Španiji je lahko poduk in prikaz dejanske resnice kdo smo in kje živimo. Hlapci v totalitarni demokraciji. Se še kdo ofd vas čuti svobodnega? Že vrsto let pišem podobne zadeve, in se ljudje branijo tako, da me/nas etiketirajo z levim, desnim, komunistom, nacistom, fašistom in ne vem kaj vse. V resnici pa je tisti ki zagovarja svojo ideološko pozicijo N**ist, komunist, fa**st - VSE V ENEM. Ste to kar je aktualno, nesposobni samokritičnega razmišljanja in občutka kulturne pripadnosti. Paradirate na melodijo ki je trenutno aktualna in za vas ugodna, če pride do spremembe v melodiji za vas ni problem. Neglede na izhodišče ralnega družbenega stanja se boste zavzemali, da boste vi na varnem med tem pa vam dol visi kaj se dogaja okrog vaše neposredne bližine. Pomagate tistim za katere veste da boste dobili več koristi kot ste jo vložili. Torej ste šolski primer družbenega parazita z bipolarno motnjo. A ste opazili, da s evsake toliko dogajajo stvari ki naznanujejo spremembo, in vsakič ko se zgodi nekaj novega, je dogodek bolj inteziven. Brexit, so bili protesti ampak ne nasilni, Katalonija, so bili protesti in policijsko nasilje,.. kaj bo naslednje? Imam občutek da je Španija samo začetek, zakaj? Ker ljudje ignorirate to, kar se vam dogaja pred očmi. Raje se bockate okoli političnih smeri in volitev, med tem pa ste povsem izločili tisto pravo družbeno realno stanje duha. Sprememebe prihajajo, na nas pa je kako bomo to spremembe sprejeli. Če se jim bomo upirali, ne bo pomenilo nič dobrega, če jih sprejmemo, o njih govorimo, povedano počnemo, potem mislim da je še upanje za nas kot Evropsko družbo. EU kot je je vevzdržni totalitarni sistem ki se skriva za pravnimi zakoni dokler ti delujejo v prid voditeljem in eliti. Kot je rekel vučič. Kosovo je dobilo neodvisnot brez referenduma, brez nekega velikega truda, med tem pa je Katalonski izzid neveljaven? Recimo kot je rekel Rupelj: Poljaki in madžari so na paleti kot omnikriminalci, med tem Španija pa glede na sliko odnosa do svojega naroda ni. EU kot takšna bo razpadla, pa če to hočete ali ne, ker ljudje imajo vrh glave tega sprenevedenja in kratenja človekovih pravic in dostojasntsva. Postajamo totalna kopija ZDA in poglejte kaj se tam dogaja. To je moje osebno čutenje v tem trenutku ko sem bral ta članek in vaše komentarje.
resslovenka
03. 10. 2017 10.37
superjezek
02. 10. 2017 21.26
+10
Kaj kdo ve je Cerar še vedno zaskrbljen?? Sramota, da človek na takšnem položaju nima konkretnega stališča! Verjetno še vedno preučuje situacijo oziroma čaka, na druge kaj bodo rekli in se bo nato oglasil..
celjan2
02. 10. 2017 21.36
+4
staridida
03. 10. 2017 10.16
+2
Aijn Prenn
02. 10. 2017 20.48
+25
Treba je povedati, da je tule Dimitrij Rupel odigral zelo pogumno in pozitivno vlogo in mu čestitam.
resslovenka
03. 10. 2017 10.38
Resnično. Prav pozitivno me je presenetil.
CIGU MIGU
02. 10. 2017 20.47
+5
kaj pa naši vojščaki,a niso še nič twitnili,ali še čakajo da se komu zalomi in nato udarijo
ooResnicA
02. 10. 2017 20.46
-11
....zakaj toti lefakari niso bili za SLO sedaj pa vsi za Katalonijo????....a jih slaba vest iz preteklosti šopa???
srebrnibreg
02. 10. 2017 20.55
+17
Brez lefakarjev ne bi bilo samostojne Slovenije. Skrivači v kleteh je že ne bi priborili ampak so jo Kučan, Drnovšek, Plut, Kacin...
ooResnicA
02. 10. 2017 21.10
-13
....hihihi dober vic leta čuj....hohohoho bravo....
PovejmoResnico
02. 10. 2017 21.19
-11
Brez levičarjev bi danes bili ena vodilnih držav v EU..in to ne v korupciji, kot pod lefakerjih.
komarec
02. 10. 2017 21.37
+9
povejmo a si mislil na Švico? Ja to so tvoji strategi obljubljali.
komarec
02. 10. 2017 21.44
+4
ooResnicA ne laži. Na plebiscitu je glasovalo 95% volivcev, od tega je bilo ZA 88,5% vseh volivcev, 5% jih ni prišlo glasovat, kar pomeni, da se strinjajo z izglasovanim, proti pa je bili 6,5% volivcev. Predvidevam, da so bili proti levičarji oziroma priseljenci z juga, kakor želiš. Danes je levakov 5x več, sicer bi vi zmagali na kakšnih od volitev ali pa referendumu. Kako mi boš razložil to logiko? A bo šlo ali ti dela matematika težave?
Fifi 24
02. 10. 2017 22.43
+1
oo Res oz bolje ooINdokriniranec Kdo je zapustil vroč BG na zadnjem kongresu ZKJ ... JJ al Kučan?? Kdo se je dogovoril z Miloševičem pod mizo o hitrem pakiranju JNA iz SLO JJ al Kučan?? ...
xxx1982xxx
02. 10. 2017 22.56
-1
PovejmoResnico koji k...si želi bit vodilni v tej gnili EU ?
tedoVV2HCmedo
02. 10. 2017 20.33
+4
EU nič ne kritizira Španije, ker noče, da bi Španija naredila podobno kot V. Britanija.
Fifi 24
02. 10. 2017 22.41
+6
?? Zdaj al si smrkav al pa imaš izgubo spomina 1991 NIHČE ni kritiziral Miloševiča ampak so VSI trdili da ne bodo priznali samostojne Slo
NajboljsiBoguniverzuma
02. 10. 2017 20.29
-8
Naši leevaki se ne znajo za en pljunek morja zmenit, pa se sedaj pametne delajo, hehhe
srebrnibreg
02. 10. 2017 20.33
+12
»Doseženo je neformalno načelno soglasje, da vprašanje meje na morju predamo v reševanje mednarodnemu sodišču v Haagu, predmet presoje pa bodo tudi tisti deli kopenske meje, o katerih se državi ne strinjata. Druga odprta vprašanja bodo urejali na bilateralni ravni,« je povedal premier Janša in dodal, da problemov ne bodo reševali v »paketu«. »Že to, da smo se v reševanje vprašanja meje odločili vključiti tretjo stran, znatno zbližuje stališča, nismo pa še na koncu poti.«..................Nisem vedel, da je ta bil leevak kateri se s Sanaderjem o tem ni vedel zmeniti.
CyberWorm90
02. 10. 2017 20.27
+4
cmerobaba se je hinawsko distanciru z izjawami : ))) čaka kaj bo reku ljubimec drunker pa mama gelca : ))))
srebrnibreg
02. 10. 2017 20.28
+3
Hej cmero sem že misli, da si ti v Rinži končal, ker te včeraj nisem zasledil.
CyberWorm90
02. 10. 2017 20.30
-1
nakonc bo tko kokr bo reku trump : ))) cmerobaba se bo pa spet mazu z wazelinom za eno fotko : )))
helter skelter
02. 10. 2017 20.20
-4
Kučan pravi, da je pretresen ..... A je to isti Kučan, ki je bil v času Jugoslavije na čelu partije, ki je na mejah streljala in pobijala ljudi (tudi družine z otroki), ki so želeli ven iz države ????
NajboljsiBoguniverzuma
02. 10. 2017 20.22
-4
srebrnibreg
02. 10. 2017 20.25
+6
Zanimivo. Jaz sem že kar precej časa hodil čez Avstrijsko, Italijansko in celo Madžarsko mejo katera se je imenovala železna zavesa in me NIHČE ni ustrelil. Iz tega sledi, da dbitls zavedno in zavesto laže. Tudi nikoli nisem zasledil, da bi kdo koga na mejnem prehodu s katero koli državo vojaki ustrelili.
korintos23
02. 10. 2017 20.42
+7
bitls, sem hodil v Trst po kavbojke, nič se ni streljalo, kakega domobelca so pa tuin tam res nagačili.
JohnsonJohnson
02. 10. 2017 21.07
-1
Uporabnik565636
03. 10. 2017 08.05
+2
Takrat je bil celotni slovenski politični vrh v partiji, če že o partiji debatiramo.
6packpira
03. 10. 2017 10.58
srebrni katerega leta si šel prvič v tujino.Lahko ti bi bilo jasno da DBITIS GOVORI O MEJAH NE mejnih prehodih.Na mejnih prehodih ni bilo vojakov.Bile so pa zelo blizu prehodov karavle.Vsaj pri nas bilo tako.Še 1x ti povem niso streljali na prehodih..na mejah ki so jih varovali graničarji se pa je streljalo.Koliko so jih zadeli pa verjetno ne ve nihče.
kolbek460
02. 10. 2017 20.18
+4
Pa tu se vidi kdo ima hrbtenico in stoji za svojimi načeli ,,imen ne bom omenjal ,,
Nightyfly
02. 10. 2017 20.15
+6
dbitls 02.10.2017 19:47:00 -4 3 7 srebreni, ne vem ali si nor, ali se samo delaš .... še v 80-tih, po smrti starega, je bilo na mejah pobitih veliko ljudi, na enem od takih streljanj, je kot mladi sodnik zadevo obravnaval celo Kučanov sudja Masleša .... Ta je graničarja celo pohvalil za natančen strel v čelo .... Bilo je na meji z Italijo ......*************moj zelo dober prijatelj , Dolenjec je bil sef karavle na tromeji A-I-Slo . Skoda ,ker vam ne more on osebno povedati kaj je vse dozivel v svojem mandatu . In koga so vse ujeli .Pa tudi s cim so jih ujeli pri prehodih mej . In ne samo to .
srebrnibreg
02. 10. 2017 20.18
+10
Čudno mi je, da zagovarjajo kriminal kot se je godil s tistimi ilegalnimi prehodi z druge strani se pa imajo za velike poštenjake. Nekaj je od tega laž. Verjetno drugo.
ooResnicA
02. 10. 2017 20.22
-4
ooResnicA
02. 10. 2017 20.23
-6
....pa ne laži da ne greva skupaj do njega na raport.....
NajboljsiBoguniverzuma
02. 10. 2017 20.24
-4
Hahahahah dva "poštenjaka" na kupu!! En kuplen, pokvarjen Slovenec v Švici in pa prekmurček, ki je naiven, lažnjiv in mutibarić
NajboljsiBoguniverzuma
02. 10. 2017 20.24
-4
Hahahahah dva "poštenjaka" na kupu!! En kuplen, pokvarjen Slovenec v Švici in pa prekmurček, ki je naiven, lažnjiv in mutibarić
odkimasin
02. 10. 2017 20.13
+6
Ubogi Mirko je že dva dni zaskrbljen!
Krta?a 21
02. 10. 2017 20.10
+1
Še vedno gledamo EU train wreck in slow motion tehniki....
ferencz 1
02. 10. 2017 20.08
+2
Joj, tudi če dobijo odcepitev in samostojno državo, bodo še naprej pod birokratski EU, kjer jim bodo zvišalui davke, več subvencij pa bo dobila Španija!
Nightyfly
02. 10. 2017 20.05
+5
CastrumFF 02.10.2017 19:38:10 -2 1 3 Samo še to, ker vidim da očitno nekateri ne poznajo zgodovinskih dejstev. Mi, Primorci ob Italijanski meji predobro vemo kako je bilo v SFRJ, ko so vojaki na meji streljali ljudi, ki so hoteli prebežati iz Juge v Italijo in na zahod. Ma to se je dnevno dogajalo in pokalo, da je bilo to ob meji že nekaj običajnega. Ampak, kaj mulci danes vedo..... lahko noč!****************dnevno je bilo to ? Cudno , in svet ,ki je ze tako postrani gledal Jugoslavijo JE BIL katr TIHO ,ob vsem tem vsakdanjem streljanju ? Vidite jaz vem pa malo drugacno resnico . Pogledal sem jo tudi iz druge strani -Zahodne . Veste kaj je najbolj zanimivo ,ko sem o tem govoril zelo trezno z ljudmi iz tako imenovane Evrope , ki je brala v casopisih ,da se to res obcasno dogaja (in ne vsak dan) ,,,,, da je imela tudi Yu pravico scititi svoje meje . Pa se ob tem se sprasujete koliko teroristicnih grup iz vrst izdajalcev ,pa tudi placancev je prislo v YU in iz nje odslo ,ko so podstavljali mine ,eksploziv po kinodvoranah ,ubijali politike , bivse komandante vojske ....itd , da bi zanetili upor v Yugoslaviji ? Aja ,o tem vi ne veste nic . Ce bi vam kdo po nesreci razstrelil hiso ,,,bi bila to jasno krivda komunistov , cist resnica . en castrom ................................
6packpira
02. 10. 2017 21.26
+4
V SLO teh terorističnih grup ki so prišle iz tujine ni bilo toliko da bi jih lahko preštel na eno roko.Res pa je da so hodile prek Italije Avsrrije,saj druge meje bile preveč hermetično zaprte.Te grupe so šle nižje Srbija Hrvaška.Najbol znana grupa teroristov je prestopila leta 72 na Radlpasu
Menes
02. 10. 2017 21.32
-2
Jaz sem tudi s Primorske, pa prav nič ne vem o dnevnem pokanju.
6packpira
02. 10. 2017 22.29
+3
Ta grupa leta 72 bila res do zob oborožena V Radljah ukradli tovorjnjak radenske se brez problema prepeljali do Hrvaške.Tam se potem začelo.Bilo veliko mrtvih vojakov in policajev.
6packpira
03. 10. 2017 11.11
+1
Nightyfly Veliko si napisal Pozabil si napisat da so streljali v takratnih časih na ilegalne prehode na mejah ,ki so ODHAJALI IZ YUGE ne pa na tiste,ki so prihajali
METKA102
02. 10. 2017 19.47
+5
Prav je, da je Dimitrij Rupel v komisiji. On dobro ve, kako je s tem. Brez njega bi tudi naša osamosvojitev ne potekala tako gladko. Človek z izjemno veliko izkušnjami.
superjezek
02. 10. 2017 21.22
+2
Ne vem o kakšnih izkušnjah govoriš?? Mogoče o privatizaciji države in posledično kraje, ki se dogaja že dobrih 25 let??!