Slovenija

Slovenski policijski pogajalci 100-odstotno uspešni: 'Za prvi stik z ugrabiteljem je treba izbrati pravi trenutek'

Ljubljana, 13. 01. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
70

V slovenski policiji je 21 pogajalcev, ki jih na letni ravni aktivirajo povprečno 20-krat. V 90 odstotkih primerov gre za poskuse samomorov, soočali pa so se tudi že z ugrabitvami. Krizna situacija ima več faz, v prvi so reakcije najbolj nepredvidljive. Konkretnih taktik pogajalci ne razkrivajo, nam je pa vseeno uspelo izvedeti precej o njihovem delu ...

Cherif in Said Kouachi sta se potem, ko sta v Parizu ubila deset članov uredništva tednika Charlie Hebdo in dva policista, zatekla v stavbo manjšega tiskarskega podjetja v kraju Dammartin-en-Goële. Ker sta pri tem zajela talca, so takoj stekla pogajanja s policijo. Podrobnosti niso znane, a po več urah zatišja so v stavbi kar naenkrat odjeknile eksplozije, s katerimi so ju policisti zmedli. Brata Kouachi sta pritekla ven in streljala na policiste, zato so ju ti ubili, talca pa osvobodili. Ta primer se je končal z najboljšim možnim izidom, a žal ni vedno tako.

Zanimalo nas je, kako poteka delo policijskih pogajalcev pri nas. Kolikokrat posredujejo, v katerih primerih jih pokličejo in kakšnih strategij se poslužujejo?

Usposabljanje policijskih pogajalcev za primer samomora, ki predstavlja 90 odstotkov kriznih situacij, s katerimi se soočajo naši pogajalci.
Usposabljanje policijskih pogajalcev za primer samomora, ki predstavlja 90 odstotkov kriznih situacij, s katerimi se soočajo naši pogajalci. FOTO: Policija

V slovenski policiji je 21 policijskih pogajalcev, ki so razdeljeni v tri pogajalske skupine, so za 24ur.com pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU). Ko pride do krizne situacije – kot take policija smatra vse ugrabitve, zajetja talcev, zasedbe objektov (zabarikadiranja) in podobne varnostne situacije, ko storilec ali storilci s svojimi dejanji ogrožajo osebno varnost, varnost drugih oseb in varnost premoženja – na kraj dogodka najprej odideta dva pogajalca. Če gre za obsežnejšo krizno situacijo, pa tja pošljejo več pogajalcev ali celo skupino. Ostali dve skupini sta tako v pripravljenosti za primer zamenjave, če bi krizna situacija trajala dlje časa, na primer več dni ali tednov.

Policijski pogajalci prihajajo iz različnih krajev Slovenije in iz različnih policijskih enot, zato, pa tudi zaradi krajšega odzivnega časa, je posamezna skupina sestavljena tako, da pokrije čim večji del ozemlja Slovenije. Med pogajalci je več žensk, saj so v določenih kriznih situacijah – predvsem tam, kjer so udeleženi otroci ali ženske kot oškodovanke/talke – precej bolj uspešne kot moški.

Kdo je lahko policijski pogajalec?

Postopek izbora policijskih pogajalcev je določen s pravili o delu policijskih pogajalskih skupin. Najprej potekajo splošni razgovori z vsemi kandidati, sledi zahteven psihološki test, nato ponovni razgovor z – na podlagi rezultata psihološkega testa – primernimi kandidati. Izbrani kandidati pričnejo z osnovnim usposabljanjem in šele po zaključku tega usposabljanja sledi izbor.

Usposabljanja oz. treningi policijskih pogajalcev potekajo skozi celo leto (skupna usposabljanja, mednarodna usposabljanja, usposabljanja posameznih skupin). Na GPU pravijo, da odlično sodelujejo s sosednjimi državami, predvsem z državami na zahodnem Balkanu. Policijski pogajalci se namreč usposabljajo tudi za situacije, kakršne se dogajajo v tujini, predvsem s pomočjo tujih kolegov, ki so take primer že obravnavali.

V situacijah, kjer so udeleženi otroci ali ženske kot oškodovanke/talke, so ženske pogajalke precej bolj uspešne kot moški.
V situacijah, kjer so udeleženi otroci ali ženske kot oškodovanke/talke, so ženske pogajalke precej bolj uspešne kot moški. FOTO: Thinkstock

Letno so aktivirani povprečno 20-krat

Policijske pogajalce na letni ravni aktivirajo v povprečju 20-krat. Lani, na primer, so posredovali 22-krat. V 90 odstotkih primerov gre za primere poskusov samomorov, sledijo razna zabarikadiranja v objekte in grožnje z razstrelitvijo s plinom, deložacije, nasilje v družini ... V vseh primerih do sedaj so bili pogajalci uspešni, še pravijo na GPU. Ko govorijo o uspešnosti akcij, mislijo na tiste, ko je pogajalcu uspelo vzpostaviti stik s storilcem.

Policija se na vsako krizno situacijo odzove enako. Takoj po najavi dogodka na kraj odide več patrulj. Policisti na kraju zberejo prve informacije, ki jih posredujejo OKC, preko katerega se potem aktivirajo vse potrebne policijske enote in druge službe (dodatne patrulje za blokado območja, pogajalci, specialna enota, reševalno vozilo, gasilci ...).

Osnovni cilj je zaščita življenj

Potek dela pogajalcev je odvisen od konkretne situacije, zato strategijo določijo direktno na kraju dogodka, pojasnjujejo na GPU. Vsak pogajalec ima svojo vlogo oz. nalogo, njegov cilj je razrešitev krize po mirni poti. Sicer pa pogajalci sledijo naslednjim ciljem: zaščita življenja, izpustitev talcev, vdaja/prijetje ugrabitelja in zaščita premoženja.

Naši policijski pogajalci so lani posredovali 22-krat.
Naši policijski pogajalci so lani posredovali 22-krat. FOTO: Thinkstock

Za prvi stik z ugrabiteljem je treba izbrati pravi trenutek. Treba mu je dati dovolj časa, da se pomiri in da ne ogroža življenj talcev. Pogajalec z ugrabiteljem poskuša kontakt vzpostaviti na več načinov: iz oči v oči, preko megafona ali preko telefonskih komunikacij. Vzpostavitev komunikacije med pogajalcem in ugrabiteljem lahko traja dlje časa, lahko pa se zgodi, da do tega sploh ne pride. V tem primeru ima policija na voljo več drugih taktičnih prijemov za rešitev nastale krizne situacije.

"Kako in o čem se pogajalec pogaja, je zelo odvisno od dinamike poteka dogajanj, saj je vsaka krizna situacija poglavje zase. Pogajalec presoja psihofizično stanje ugrabiteljev in tudi talcev, na podlagi česar razvija pogajalsko taktiko," pojasnjujejo na GPU.

Od afektivne do kaotične faze

Krizna situacija poteka skozi več izvršitvenih faz. Prva je t. i. afektivna faza, ki traja prvi dve uri. Gre za stanje izjemne psihične napetosti, predvsem pri ugrabiteljih, in izgubo sposobnosti razmišljanja ter kontrole. V tej fazi so reakcije nepredvidljive.

Druga faza je faza postopnega dojemanja, ki traja od 4 do 8 ure. V tej fazi se počasi povečuje zaupanje med ugrabiteljem in pogajalcem, če je slednjemu uspelo vzpostaviti kontakt. Lahko se pojavi emocionalna povezanost med ugrabiteljem in talci (stockholmski sindrom), kar lahko zmanjša tveganje, ali pa nasprotovanje med ugrabiteljem in talci (londonski sindrom), kar lahko poveča tveganje.

Naslednja faza je programirana faza, ki nastopi 10 do 20 ur po dogodku. Ugrabitelji ravnajo racionalno, vendar lahko zaradi prevelike čustvene napetosti odstopijo od svojega načrta.

Zadnja faza pa se imenuje kaotična in nastopi 20 do 48 ur pozneje. V tej fazi lahko nastopi stanje umirjanja, ki je pogosto povezano z občutkom nemoči. Posameznik (ugrabitelj) se zaradi nemoči osvobaja vpliva skupine ugrabiteljev. Nato se lahko spet ponovi afektivna faza.

"Pogajalec v vsaki fazi izbira taktiko pogajanja z ugrabiteljem, saj ugrabitelj v različnih fazah stvari dojema zelo različno. Kako ravna v posamezni fazi, je policijska oz. pogajalska taktika, ki pa je ne moremo razkrivati," so še pojasnili na GPU.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

no9
15. 01. 2015 06.40
+2
pa kdo dobi plačano za pisanje takšnih nebuloz...
no9
15. 01. 2015 06.41
testosteron
14. 01. 2015 23.36
+0
...me zanima kako bi se pogajali s kakšnim radikalcem ?....ali pa s kakšnim shizofrenikom , ki ima čisto drugačne zaznave v času poslabšanja ? ...mislim , da ne policija,ne vojska ,ne kdorkoli v naši državi nima pojma kako ukrepati , ko bi enkrat šlo zares !...pri teroristih odpadejo vsi scenariji - vse je nepredvidljivo - tu gre samo za srečo,...
aojz
14. 01. 2015 17.22
+3
Bravo policisti, da ste tudi psa iskali na dolenskem. Žal je bil že v piskru. Debate o tem so pa zaprte. ker imamo svobodo govora, kajne? Če bi ga kdo ustrelil bi pa ime in priimek napisali.
hajer66
14. 01. 2015 09.31
-1
kje hranite te naše ,bisere,,.strokovnjaki ni kaj
VSEZNALECno1
13. 01. 2015 21.37
+3
100% uspešen ni noben v vesolju, nehite bluziti s takimi, bi te rad vidu z enim teroristom , ki ima edini namen razgnat zadevo...... kakšna pogajanja......
xxman.y
13. 01. 2015 23.10
+4
Še en pametnjakovič ki je požrl vse znanje tega sveta...
wolf666
14. 01. 2015 14.38
+1
to pomen da so bli ti policisti ki so tud pogajalci zmer uspešni pr tem kar so delal (naprimer odvračanje osebe od samomora itd.) najlažje pa je govorit če nimaš pojma
raptor2
13. 01. 2015 18.48
+8
To je kot da bi nekako tako primerjal. Jaz sem pri stavah 100% uspešen, do sedaj sem stavil 3x in to po eno ekipo na listek, največja kvota je bila pa 1,10. V Sloveniji se ni še nihče pogajal s teroristi ali res hude krizne situacije kot je bila ta v Franciji. Pa nič nimam proti našim pogajalcem, verjamem da so tudi naši visoko usposobljeni, sam ta novinarski članek, da rečejo da so naši 100 % pa jih kvazi primerjajo z onimi v Franciji je idiotsko.
enakostzavse
13. 01. 2015 17.55
+3
"Soočali pa so se tudi z ugrabitvami". Naši strokovnjaki-pogajalci. Kaj se hecate?? Pri takih ugrabitvah kot so bile v Franciji in drugod, primerjate naše pogajalce z profesionalci. In še 100% uspešni so. Dajte no mir z takimi objavami. Pišite raje o la toji.
113113
13. 01. 2015 17.10
+2
Kako si teh 100% razlagajo nimam pojma...
VSEZNALECno1
13. 01. 2015 16.07
+0
A znajo sirsk al pa alžirsk..... al pa afganistansk
yaks
14. 01. 2015 10.30
-2
A znaš ti sploh kaj o svetu, kulturi in jezikih?
Transformerji
13. 01. 2015 15.50
+3
V slovenski policiji je 21 pogajalcev, ki na letni ravni aktivirajo povprečno 20 krat. V 90 odstotkih gre v primeru samomorov - ne vem, kako bi nadaljeval ......
VSEZNALECno1
13. 01. 2015 16.06
+0
V tistih % ko samomoriilec ne naredi samomor so 100%...... če prav razumem....torej na 600 letno ....
kure bedne
13. 01. 2015 14.53
+3
Kere bučke nam talajo res.
VSEZNALECno1
13. 01. 2015 12.11
+4
Ahja v Sloveniji je vse 100% uspešno dokler se ne konča s stečajem, propadom, brez €, krajo , korupcijo...... upam pa da ne s teroristi ker potem bo uspešnost manj kot 100%, rad bi vidu psihologa v terorističnem napadu
Mauzahecmauzares
13. 01. 2015 11.55
+2
hehe kere buce kdaj je pa v samostojni Slo bil ksn resn primer ugrabitve
POŠTENO JEBENO
13. 01. 2015 14.32
+4
ja sej zato pa so 100%....nič od nič je 100%.
BobbyP
13. 01. 2015 11.46
+11
Škoda, ker Francozi niso za brata Kouachi naših poklicali. Bi bilo vsaj malo smeha v tisti tragiki. Naši so namreč stoprocentni.
TRUMPP
13. 01. 2015 11.51
+7
Redtka
13. 01. 2015 11.37
+6
Zraven je potrebno dodati da so pri vseh kriminalnih dejanjih 100 % uspešni, da so vsakega zasrali že v temeljih, prav tako so 100 % neuspešni v vseh akcijah in z 100 % uspešnostjo so ubranili vsakega kriminalca in kriminal na ozemlju ki se mu reče Slovenija...In SLOVENCI so 100 % prepričani da to ni slučaj.
Redtka
13. 01. 2015 10.56
+9
Prav smešni so enega resnega primera, kot sem napisala prvi skoraj po samomorih na svetu, enega terorja zaenkrat še in se hvalijo brezdelneži zamaščeni z 100 % uspešnostjo bilo bi smešno, da ni tragično..Morda bi zaposlili še kakšnih 2000 svetovalcev, 5000 psihologov 10 000 sociologov, ki bi uspešno rešili en primer v 20 letih..
Redtka
13. 01. 2015 11.16
+3
Morda je na teh prostorih bolj verjetno če bi napisali 123 % uspešnost..Saj veste Humoristi pač..
ho?emVšolo
13. 01. 2015 11.28
+2
hihihi, tako lažejo, da še sami seb verjamejo... kombinacija pol policaj in pol psiholog
expost
13. 01. 2015 10.55
+9
Pozabili so dodati, v koliko primerih sploh pridejo na lokacijo pravočasno; glede na to, da je njihov odzivni čas relativno dolg in da nima vsaka policijska postaja usposobljenega pogajalca. Saj se še spomnimo zgodbe očeta in otroka iz Zaloške.
santamaura
13. 01. 2015 10.45
+11
Slovenski policijski pogajalci 100-odstotno uspešni - Ne vem zakaj jih potem v parlament ne pošljejo, da bi se o plačah pogajali
VolkBrenin
13. 01. 2015 10.35
-1
članek ste začeli s "francozi"....ki se delajo "francoze"....če sarkozy ne bi bil med prvimi ki je zahteval bombe na gadafija ....tudi pokola ne bi imeli sredi pariza...dejstvo številka 2. v nadaljevanju so ravno francozi oboroževali prvi in nato še ameri tako imenovane upornike v libiji, ki so kasneje postali isil....3.dejstvo...eden od pogajalcev v franciji je bil tudi policijski inšpektor Helric Fredou.....ki je v cetrtek storil samomor .....Z njim se seveda nihče ni pogajal ker to niti ni bilo potrebno....francija načrtuje bombne napade na libijo v roku 3.mesecev.... ( izgovor so isil...ki so jih ustvarili oni in cia )....in seveda generalni zaključek....samo vrtni palčki še verjamejo...da dogodki po parizu in okolici niso bili načrtovani in zrežirani....
Poisonivy
13. 01. 2015 13.18
-1
pa od kje vam te zarotniške nebuloze... Helric Fredou je bil poveljnik oddelka policije v Limogesu... bil je depresiven in je naredil samomor... to je vse... Nobenega misterija... veze z bratoma ima samo toliko, da sta ravno v Limogesu nekaj časa pred 10 leti stanovala tudi brata Kouachi... On ni bil noben pogajalec....
aojz
13. 01. 2015 10.31
+2
Nisem policist pa vem, da pogajalci ne čakajo samo na pogajanja. Svoje delo opravljajo kot običajno, če ni izjemnih situacij. Kot npr. ostrostrelci. Razlika je le v dodatnem izobraževanju.