Slovenija

Slovenski les odpeljali na avstrijske žage in 'pozabili' na plačilo

Ljubljana, 04. 06. 2015 12.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
117

42 prodajalcev lesa je pred letom dni zaupalo avstrijskemu podjetju odkup lesa in mu prodalo svojo hlodovino. Večina je še vedno brez plačila, medtem ko je nekaj oškodovancev dobilo le del svojega zneska. V povezavi z dogajanjem so policisti podali kazensko ovadbo zoper tri fizične in eno pravno osebo.

Skupina slovenskih kmetov, ki je pred letom dni zaupala avstrijskemu podjetju in mu prodala svoj les, je ostala brez lesa in brez denarja. Del kmetov je sicer dobil delno poplačilo, večina pa kljub posredovanju Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) in vloženim ovadbam zopre tri fizične in eno pravno osebo (neuradno naj bi bilo ovadeno avstrijsko podjetje KLM Holtransport) ni dobila niti ficka. Jim je pa grozila odvetniška družba, ki zastopa eno od vpletenih podjetij.

Po ocenah KGZS na svoje plačilo čaka še vedno okrog 20 prodajalcev, ki se (za enkrat) za izvensodne ali sodne postopke niso odločili, plačila za les pa še niso prejeli.
Po ocenah KGZS na svoje plačilo čaka še vedno okrog 20 prodajalcev, ki se (za enkrat) za izvensodne ali sodne postopke niso odločili, plačila za les pa še niso prejeli. FOTO: Thinkstock

Odkupili 2700 m3 lesa za 63.000 evrov

Kot pojasnjujejo na KGZS, se je po lanskem žledu za odkup lesa in prodajo v Avstrijo odločilo 42 prodajalcev lesa, vsaj za toliko posameznikov so na zbornici zbrali vso potrebno dokumentacijo. Na zbornici sicer predvidevajo, da obstajajo še nepoplačani prodajalci, ki se na KGZS niso prijavili. Skupaj so oddali 2700 kubičnih metrov hlodovine, skupna terjatev vseh 43 oškodovancev pa je 63.000 evrov. Kot pravijo na KGZS, se posamezne denarne terjatve za oddan les gibljejo med 500 do 8000 evri, v povprečju pa so prodajalci prejeli le četrtino pogodbeno dogovorjenega plačila, večji del prodajalcev ni dobil plačano nič.

Prodajalci lesa so se zaradi neizplačil obrnili lani jeseni na KGZS, kjer so novembra organizirali srečanje, na katerem je bilo prisotnih več kot 30 oškodovancev, prodajalcev lesa, in vsi, ki so sodelovali v verigi odkupa lesa. Torej lastnik podjetja Kohlweg (pogodbeni odkupovalec lesa), lastnik avstrijskega podjetja KLM Holztransport Marjan Travar in njegov sedaj že bivši sodelavec Bojan Čebulj, pojasnjujejo na KGZS. Glede tega, kdo je odkupoval les in kdo je zgolj prevoznik, je precej zmede. Dejstvo pa je, da so vsi deležniki, ki so sodelovali pri odkupu lesa oškodovanim ustno obljubili, da bodo za vsak posamezen primer pojasnili, kako je s poplačilom odpeljanega lesa in ga plačali, uredili pa bodo tudi medsebojne poslovne odnose. A tega niso storili.

Na skupnem sestanku obljubili, da bodo poplačali dolgove

Oškodovani prodajalci lesa, ki ne verjemejo več v pravno državo, so prepričani, da so jih Avstrijci namerno ogoljufali. Po njihovem mnenju so bili vpleteni prepričani, da se kmetom zaradi majhnih terjatev ne bo splačalo vlagati posameznih tožb v Avstriji, zato naj bi od kmetov odkupovali samo manjše količine lesa v vrednosti do nekaj tisoč evrov.

V nekaterih pogodbah sta KLM Holztransport in Kohlweg zgolj prevoznika, v več pogodbah pa odkupovalca lesa, pravijo na zbornici. Na srečanju na KGZS je bilo namreč ugotovljeno, da je bila pot lesa lahko drugačna od dogovorov, pa tudi v realizaciji posla so lahko sodelovali drugi akterji, kot je bilo dogovorjeno v pogodbah med prodajalci in odkupovalci lesa. Zbornica je od prodajalcev pridobila vso potrebno dokumentacijo in jo posredovala vsem odkupovalcem, kljub temu ti prodajalcev niso poplačali.

"Iz KGZS smo glavne akterje odkupa lesa večkrat kontaktirali, a smo vedno prejeli odgovore, da se dokumentacija še preučuje in bodo v 'naslednjih dneh' podali pojasnila," pravijo na zbornici. Izjema je bila le žaga Travnekar, ki je zbornico obvestila, da so v januarju in februarju delno poplačali 16 prodajalcev lesa. Plačali so les (celulozo), ki je bil preko njihovega podjetja prodan na različne avstrijske žage, po evidencah iz tovornih listov za vagone, pa so prodajalce poplačali v povprečju 30 do 40 odstotkov od vrednosti, ki je bila navedena na pogodbi s Kohlwegom. "Travnekar je poplačal prodajalce, za katere je bilo nedvoumno ugotovljeno, da so les prodali preko njihove žage," pojasnjujejo na zbornici.

Enim le del plačila, večina še vedno brez

Dva prodajalca sta KGZS obvestila, da jima je lastnik podjetja KLM prek svojega odvetnika v marcu 2015 grozil s tožbami zaradi izjav v medijih, plačila za oddan les pa nista dobila. Odvetnikove grožnje pa je prejela tudi KGZS. En prodajalec je že v jesenskih mesecih prek avstrijskih odvetnikov podal predlog za izvršbo na podlagi verodostojne listine (neplačanega računa) in je od pogodbenika, podjetja Kohlweg, les dobil plačan. Manjše število prodajalcev je preko podjetij za izterjavo dobilo plačilo od podjetja KLM Holztransport, ki je bil v njihovem primeru odkupovalec lesa na pogodbi, pravijo na zbornici. Delno poplačanih je bilo tako 16 prodajalcev.

Okoli 20 prodajalcev, ki se za izvensodne ali sodne postopke niso odločili, plačila za les še ni prejelo. "KGZS kot nedopustno smatra dejstvo, da odkupovalci lesa niso izpolnili svojih pogodbenih obveznosti. KGZS v imenu prodajalcev lesa ne more vložiti tožbenih zahtevkov, je pa oškodovancem po neuspeli izvensodni rešitvi spora podala pravne nasvete o možnosti prodajalcev lesa za vložitev predloga za izvršbo ali tožbe proti podjetjem ali posameznikom, katerim so oddali les," na vprašanje o tem, kakšne možnosti še imajo oškodovanci, odgovarjajo na zbornici. Žal, obstaja možnost, da se sodni postopek zaključi v korist prodajalca lesa, izterjava prisojenih denarnih sredstev pa zaradi finančnega in premoženjskega stanja dolžnika (ali dolžnikov) ne bo mogoča.

Policija ovadila tri fizične in eno pravno osebo

Celotno dogajanje zaradi suma kaznivih dejanj preučujejo tudi pristojni državni organi. Tako so nam na PU Ljubljana potrdili, da so policisti v lanskem letu prejeli več prijav v povezavi z odkupom lesa in neplačili zanj. Pri tem so na podlagi zbranih obvestil konec meseca marca 2015 do sedaj podali kazensko ovadbo zoper tri fizične osebe in eno pravno osebo, zaradi storitve več kaznivih dejanj iz poglavja kaznivih dejanja zoper premoženje in zoper gospodarstvo. Neuradno naj bi bilo ovadeno podjetje KLM Holztransport, česar nam na policiji zaradi spoštovanja določil zakonodaje s področja varstva osebnih podatkov niso mogli potrditi. So pa sporočili, da policisti s preiskavo še nadaljujejo, saj še prejemajo prijave v povezavi z odkupom lesa.

KGZS: eden od vpletenih ustanovil novo podjetje za odkup lesa

Glede na izkušnje iz zgornjih primerov KGZS ponovno opozarja lastnike gozdnih zemljišč, ki les prodajajo (domačemu ali tujemu) odkupovalcu, naj bodo pri izbiri poslovnega partnerja previdni: preverijo naj status odkupovalca, njegovo poslovno boniteto, morebitne blokade transakcijskih računov, pridobijo naj različna mnenja o njem, saj se s tem lahko izognejo morebitnim kasnejšim zapletom. Prav tako je KGZS morala prodajalce lesa preventivno opozoriti, da je na trgu že novo podjetje za odkup lesa, ki je v lasti enega izmed vpletenih v dogajanje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bad-grandpa
04. 06. 2015 20.32
+7
stric je prodav lopovu vodisku 3 šleparje lesa, denarja ne bo nikoli videl, narediti mu pa tudi ne moreš veliko ker so lopovi pri nas lepo zasciteni, če boš uporabil silo da si malo zivce sprostis boš pa sam na koncu nasankal... welcome to slovenia
bekobruka
04. 06. 2015 22.31
+2
razocarani
05. 06. 2015 12.48
+1
zato pa si je gospoda ugrabila drzavo da delajo zakonite barabije ,,sam ne verjamem nicemur kar samo disi po drzavi ,,prej bi verjel albanski kot nasi ,,ze 23 leta nas samo goljufajo kradejo,lazejo ,ponizujejo ,,se tepst na bodo zaceli ,,no so ze ,, pa kdaj se nam bo strgalo do konca ,,a imamo se kaj izgubit razen bednega zivljenja ,,
kure bedne
04. 06. 2015 20.27
+11
Če smo bebcii smo pač bebcii. Čistro prav nam je.
karlo6
04. 06. 2015 18.55
+16
Zakaj pa nebi počeli lopovščin , saj imajo zgled po vseh naših vladah zadnjih 25let.Pa še obsojeni ne bodo.
113113
04. 06. 2015 18.39
+6
Vsi govorite samo o Avstricih. A o Italjanih pa nič. Pa v Bosno se tudi fura koliko vem.
Verbena
04. 06. 2015 20.22
+3
....žalostno ko sam vrag.....da se otepamo belega kruha, kot so včasih rekli starejši ljudje, ker jim je bel kruh predstavljal eno blaginjo !!!...ampak..pr nam je važno sam to, da ima korist in to velike sam par ljudi....pa bi jih lohka kar velik dobr živel od gozdnih dreves....
Jožajoža
04. 06. 2015 18.26
+33
dvomim, da avstrijske žage niso plačale lesa. sem pa siguren, da tisti pokvarjeni slovenci, ki so denar sprejeli, niso dalje plačali.
Chrome
04. 06. 2015 19.29
+0
Še najboljši prijatelj ti včasih ne vrne denarja, ti boš pa avstrice zagovarjal. Pri denarju se vse konča.
puspan
04. 06. 2015 21.04
+5
Ne Chrome, nimas prav. Ne posplosuj in ne govori nekaj, kar ne ustreza resnici. Bo kar tocna tista, kakor je napisal Jozajoza.
Redtka
04. 06. 2015 18.13
+11
Spet je Slovenec oblečen v Jirhaste hlače Nategun na kvadrat skupaj z zbornico okradel Slovenske kmete..
Redtka
04. 06. 2015 18.14
+7
Pri stanovanjih ko so jih pokradli Slovence, je bilo še tone Slovenslkh žigov gor in notarske ter odvetniške storitve..
M_teorija
04. 06. 2015 17.54
+25
Sramota. Gozdarji skrbijo , da imamo najlepše gozdove, posledično lesne diamante, katere pa žal lastniki nimajo komu pprodati, ker ne zna politika poskrbeti, da se vlaga v lesnopredelovalne obrate, ki bi dvignili dodano vrednost lesnih diamantov, ki jih je treba le obrusiti!?i Da, pa je mera polna, pa še taki nategnil!?
Redtka
04. 06. 2015 17.58
+5
Redtka
04. 06. 2015 17.58
+4
DonDonDan
04. 06. 2015 17.49
+5
Še enkrat specialce v Avstrijo, pa naj naredijo red. Domen in kompanija go go
ONniON
04. 06. 2015 17.38
+16
v kolikor sem izbral iz vsebine vidim da so lastniki sami taki ki imajo slovenski priimek
LLLEPI
04. 06. 2015 21.42
Redtka
04. 06. 2015 17.33
+8
Če je zbornica zravn so jih na polno Opetnajstli..prav jim je zakaj se pa pajdašijo z zbornico..
zaj?ek
24. 01. 2020 16.48
Prijatelj zbornica me vsako leto nategne za obvezni prispevek .Kot mali lastnik gozda pa tako nimam nič od zbornice. Poglej ceno kvadratnega metra gozda ,ki ga sedaj država kupuje pa boš videl vele goljufijo.
CastrumFF
04. 06. 2015 17.32
+14
Slovenci so izvozniki. Tudi nategovanj. Ocitno! heheheheh
biker.motorist
04. 06. 2015 17.14
+15
Itak da pri nas pokasira tisti ki nič ne dela!Smo pač Balkan in to ni pri nas nič novega to se dogaja na vseh področjih od gozdarstva do gospodarstva in celo sodstvo kasira pri prodaji stanovanj.Smo pač skorumpirana država ali drugače povedano Banana republika! :)
ONniON
04. 06. 2015 17.11
+10
kaj pa jih vozite v gnilo avstrijo, doma mejte les
CastrumFF
04. 06. 2015 17.33
-5
Nr.1
04. 06. 2015 17.40
+14
Avstrija ja - lastnik in odkupovalec je pa Slovenec!!
LLLEPI
04. 06. 2015 21.44
Saj je sedaj tudi zgnil pa se vec ste placali podiranje in ostala dela dobili pa nic bi bilo bolse da je segnil
slavito12
04. 06. 2015 17.09
+7
Zgleda ,da se je minister za kmetijstvo le spommil kaj storiti ,da se slovenski les nebo vec vozil v aus..Se nekaj takih clankov pa bo res les ostal v sloveniji..
olpop
04. 06. 2015 17.09
+5
Bananistan, Bananistan, in še enkrat BANANISTAN
Redtka
04. 06. 2015 17.04
+6
Zbornica....ah ha hi ho hi ha...Zbornica, da se poserješ od smeha....
Hary6
04. 06. 2015 16.59
+3
avstrijci so plačali neznani osebi na neznanem kraju ob neznanem času
iGURT
05. 06. 2015 03.14
zirco
04. 06. 2015 16.48
+16
Ko sem ta dva telebajska prvic vidu,ko sta kao sklepala pogodbe kar na haubi avtomobila ,sta se mi zdela ena nategaucka.Sem pa kasnej zvedel,da jima je en kmet prepovedal odpeljati les,ko je bil ze na kamionu.Ocitno je opazu nateg.
tempel
04. 06. 2015 16.47
+29
Baje je Avstrija izsiljevala Slovenijo za vstop v EU glede elektrarne v Krškem in so se pogodili tako da je Slovenija Avstriji dala lesno industrijo. Približno tako kot je Slovenija izsiljevala Hrvaško pri vstopu v EU z mejo, samo v tem primeru Slovenija ni nič profitirala
LLLEPI
04. 06. 2015 21.46
Slo je za vstop v unijo dala vse kar je imela dobila pa nic
iGURT
05. 06. 2015 03.17
+1
artus
04. 06. 2015 16.41
+31
Travar in Cebulj - pristna avstrijska priimka, ha,ha.