Slovenija

Slovenski kruh tako dober, da ga prodajajo celo na Kanarskih otokih

Ljubljana, 20. 05. 2015 18.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ste že kdaj sredi trgovine strmeli v police s kruhom in se niste mogli odločiti katerega bi vzeli? Časi,ko smo v pekarni imeli izbiro le med črnim in belim kruhom so že davno minili in danes je eden najbolj prodajanih ajdov kruh z orehi.

Sodelovanje Lidla Slovenija in Žita je zgodba o uspehu povezovanja skrbnega trgovca in kakovostnega slovenskega dobavitelja. Z roko v roki sta ustvarila prepoznavno kakovost, ki jo nagrajujejo strokovnjaki in kupci in ki se zdaj prenaša tudi na nekatere tuje trge, kjer je prisoten Lidl. Sodelovanje je namreč preseglo meje naše države.

Kako nastane z zlatim priznanjem za kakovost nagrajeni hlebec ajdovega kruha z orehi?

Postopek priprave ajdovega kruha z orehi, tega med kupci tako priljubljenega izdelka, od vrhunskih surovin do dišečega, še toplega hlebčka poteka v dveh delih, najprej v Žitu in nato v Lidlovi pekarni v vsaki poslovalnici.

Priprava hlebčka v Žitu

Pri pripravi ajdovega hlebca so v Žitu združili sodobno tehnologijo z ročnim delom in skrivnostmi naših babic. Posebnost tega kruha je, da mu dajo dovolj časa, da "dozori", kot pravijo.

Za kakovosten kruh je treba najprej imeti kakovostne sestavine, zato jih skrbno pregledajo, nato pa s posebnim mešalnikom, ki oponaša gibanje rok počasi zamesijo testo. Za kruh niso dobri čisto vsi orehi, temveč le skrbno izbrani, ki jih preberejo ročno in vmepajo v testo.

Vsak kruh oblikujejo ročno. Zakaj v trikotnik? Ker je trikotno tudi zrno ajde, iz katere je hlebček narejen, in tudi zato, ker po peki trikotna oblika spominja na srce. Testo nato vzhaja v skrbno nadzorovanih pogojih glede temperature in vlage. 

Celo postopku vzhajanja so posvetili posebno pozornost. Košarice so naravne, narejene iz pušpana, ki diha, da se peka čim bolj približa tradicionalnemu načinu peke. Iz vzhajalnice gredo hlebčki v peč, od tam pa predpečeni najprej v ohlajanje in nato v zmrzovalnik, od koder so zelo kmalu že na poti v Lidlovo pekarno.

Lidl kruh
Lidl kruh FOTO: Lidl kruh

Dopeka hlebčka v Lidlovi pekarni

Ob vmesnem skladiščenju v centralnem skladišču Lidla Slovenija in neprekinjeni verigi hlajenja kruh prispe v poslovalnico. Zmrznjene hlebčke pečejo po sistemu "first in – first out", kar pomeni, da vsak prispeli hlebček v zmrzovalniku čaka kar najmanj časa, preden je dopečen v Lidlovih pečeh.

V poslovalnici se kruh iz zamrznjenega stanja neposredno vstavi v pečico, saj kruha ni treba predhodno odtajati. Vsak kruh, tudi ajdov z orehi, ima posebej pripravljen in natančno opredeljen program peke. Temperatura, vlaga in zrak so nastavljeni optimalno, da zagotovijo najbolji izgled in okus.

Uspešno sodelovanje med Lidlom in Žitom je slovenskemu peku odprlo dostop na kar 6 evropskih trgov, kmalu pa bodo njihov kruh prodajali celo na Kanarskih otokih.

Celo način, na katerega morajo peki in pekovke hlebčke zlagati na pladnje in koliko jih lahko zložijo na posamezen pladenj, je določeno vnaprej. Med njimi mora biti dovolj razmaka, papir mora biti na pladnjih položen natančno, da se med peko ne zaviha. "Včasih je treba pladnje tudi zamenjati – zgornjega prestaviti nižje ali spodnjega višje, odvisno od zapečenosti," znajo povedati izkušeni Lidlovi peki. 

Tehnološko vrhunsko osnovane peči v poslovalnicah Lidla Slovenija kruh dokončno dopečejo, tako da je svež, topel in okusen kot iz krušne peči. "Z dopeko nikoli ne hitimo. Treba si je vzeti čas in redno preverjati potek peke," pravijo v Lidlu, kjer vedo, da bodo kupci z veseljem kupovali le izvrstne hlebčke, ki so stalno odlične kakovosti.

Sodelovanje na področju dopeke odpira vrata tudi v tujino
To dobro sodelovanje se je z leti razvijalo in danes je v pekarni Lidla Slovenija poleg ajdovega kruha z orehi še osem Žitovih pekovskih izdelkov: bela štruca, italijanski kruh, koruzni kruh, Martinov kruh, kruh s semeni, stoletna štručka, pizza štručka in orehova potička. Sodelovanje Lidla Slovenija in Žita pa presega tudi meje naše države. Lidlov sistem namreč posredno odpira možnosti slovenskim dobaviteljem, da vstopijo tudi na druge trge, kjer je Lidl prisoten, kar je trenutno v več kot 25 držav in približno 10 tisoč trgovinami.

Tako je Žito preko Lidla Slovenija svoj kruh in pekovske izdelke iz dopeke v letu 2010 pričelo izvažati v Avstrijo, v nadaljnjih letih in vse do danes pa še v Italijo, Švico, Španijo, Dansko in Romunijo. Čez nekaj tednov bodo ajdov kruh z orehi lahko kupovali tudi na Kanarskih otokih, ki spadajo po okrilje Lidl Španija.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

batom@pinkponk.com
21. 05. 2015 16.10
-1
To mi pove le, da na kanarskih ne znajo spect enga povprecnega kruha.
Balki30
21. 05. 2015 14.57
+2
Ja sm vidu ladjo od ene pekarne iz celja....kak hiti zjutri tja...pa to.
ivan.z Doba
21. 05. 2015 14.30
+2
Slovenski kruh je sigurno najboljši! Tudi izbire imamo veliko.
siFBI
21. 05. 2015 07.45
+7
Bolje bi bilo, da bi napisali: Hrvatje slovenski kruh prodajajo po Evropi. Slovenska zgodba o neuspehu.
24Ppkur
21. 05. 2015 17.11
Diškor
20. 05. 2015 22.43
+5
SIGURNO NAJBOLJŠI.
felix59 drugič
20. 05. 2015 22.00
+7
Bolj pravilno bi bilo :Slovenski kruh prodajajo na Kanarskih otokih, ker slovenci nimamo več denarja , da bi ga kupovali, ker je predrag !!
LaFemme
20. 05. 2015 21.04
+3
Super! Bravo tistim Slovencem, ki jim uspe.
SonyGirl
20. 05. 2015 20.52
-1
Lahko bi našteli teh 6 držav.
MavritoGazarinni
20. 05. 2015 20.51
+9
slovenija ima marskikaj dobrega,ampak kaj ko gre vse počasi na boben ,za jeftine pare...
?om?
20. 05. 2015 20.51
+1
Eihh kire fore