Slovenija

Slovenski in finski policisti sodelujejo

Ljubljana, 11. 06. 2008 17.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski in finski policisti so glede preiskave domnevnega podkupovanja v podjetju Patria v neposrednih stikih.

Predsednik uprave Patria.
Predsednik uprave Patria. FOTO: POP TV

S finskimi policisti smo v preiskavi domnevnega podkupovanja v podjetju Patria v neposrednih stikih, s finskim tožilstvom pa sodeluje tudi vrhovno državno tožilstvo, je na današnji novinarski konferenci o stanju preiskovanja kaznivih dejanj povedal direktor uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Aleksander Jevšek.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil Jevšek, so se slovenski kriminalisti in policisti na obvestilo, da finska policija izvaja preiskavo v primeru Patria, odzvali še isti večer, ko so za to izvedeli preko Interpola Slovenije.

"Komisijo za preprečevanje korupcije smo pisno pozvali, naj nam posreduje dokumentacijo, ki se nanaša na zadevo Patria in iz katere izhaja utemeljen razlog za sum, da je storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti," je pojasnil Jevšek. Komisija je po njegovih besedah odgovorila, da imajo veliko dokumentacije, a da nimajo dokumentacije, ki se nanaša na primer Patria in korupcijo oz. podkupovanje.

Jevšek je izrazil presenečenje ob dejstvu, da je v enem izmed intervjujev predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos izjavil, da ga je finska policija že januarja ali februarja obvestila o tem, da preiskuje kaznivo dejanje povezano s Patrio. Ob tem je opozoril na zakon o kazenskem postopku, ki vsem državnim organom, tudi komisiji za preprečevanje korupcije nalaga, da morajo naznaniti kazniva dejanja, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti, če so o njih obveščeni. Dolžni so tudi zavarovati dokaze in jih izročiti tožilstvu ali policiji. Policija je za preiskavo v primeru Patria izvedela šele v maju.

"Ko bomo točno vedeli kakšno dokumentacijo v primeru Patria potrebujemo, jo bomo v skladu s pooblastili od komisije zahtevali oz. jo zasegli," je še pojasnil Jevšek. O ukrepih proti komisiji za preprečevanje korupcije pa se bodo posvetovali s tožilstvom. Jevšek je ob tem prepričan, da je potrebno opozoriti na dolžnosti nosilcev javnih funkcij.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
11. 06. 2008 22.32
po trepalnicah lahko skačete,imate preveč masla pod kožo
Tonček Balonček
11. 06. 2008 22.12
Ne pametuj brez zveze, ker ne pomaga! Nikoli ne bomo dovolili, da bi naše junake iz sanjske ekipe "te vlade" kompromitirai na tako primitivne načine, celo s Finc!
Buena Vita
11. 06. 2008 21.47
Tonček Balonček kaj si ti tud babičine piščančke davil,potem si jih pa s koprivo dobil po riti .....a zato se tako mrestiš
Tonček Balonček
11. 06. 2008 18.08
Finci so seveda podkupovali, žal pa podkupnine niso prispele do Slovenije, "zataknile" so s enekje na transakcijskih računih na Dunaju in v Baslu ter s ene ve, komu so bili zneski namenjeni! A ti Finci mislijo, da se Slovence podkupuje ali kaj, tu ni Egipt! Gre za katastrofalno zmoto, kot pri "čisti lopati", razni Zidarji, černigoji in neke dorektorice Vegrada podkupujejo, denarja pa nihče ne sprejema, še najman državni uslužbenci. Kot vedno, gre za neka gnusna podtikanja in insinuacije z namenom diskreditacije "te vade", kar je nekaj mesecev pred volitvami poponoma običajno. Le skrajni naivneži, sploh tisti z oranimi možgani, bi lahko nasedli na tako prozorne obtožbe. Nobenih dokazov ni, prepričan sem, da jih tudi ne bo. Če nateujejo finske preiskovalce, naših gotovo ne boido, saj so se še vedno izkazali, da sdelujejo profesionalno! Pri nas tega pač ni, še dobro, da je tako! Bravo vlada! Tistega Šentiljčana, pri katerem so anšli kar tri bicikle, celo s prestavami, bomo seveda obtožili, narod mu bo sodil in prejel bo pravično kazen, s čimer bomo dokazali, da smo lahko ponosni na pravno državo, kjer vladajo red, disciplina, poštenost in pridnost! Korajžno!
medeni1
11. 06. 2008 17.34
A ste že videli kaj takega: vrana vrani ne izkljuje oči