Gospodarstvo

V četrtletju skoraj 10 odstotkov več prostih delovnih mest. Delodajalci za naslednje napovedujejo skromne namere zaposlovanja

Ljubljana, 08. 09. 2015 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Slovenski delodajalci v napovedih zaposlovanja v prihajajočem četrtletju ostajajo razmeroma skromni. Največ novih zaposlitev se obeta v proizvodnji, najmanj pa v gradbeništvu. Delodajalci pa so glede zaposlovanja najbolj optimistični v jugovzhodni regiji.

Najbolj optimistični glede zaposlovanja so delodajalci v jugovzhodni regiji.
Najbolj optimistični glede zaposlovanja so delodajalci v jugovzhodni regiji. FOTO: POP TV

V drugem četrtletju je bilo v Sloveniji skoraj 9700 prostih delovnih mest, kar je okoli 800 delovnih mest oz. 9,3 odstotka več kot v predhodnem četrtletju. Največ prostih delovnih mest je bilo v predelovalnih dejavnostih in v gradbeništvu, kažejo danes objavljeni podatki državnega statističnega urada.

V predelovalnih dejavnostih je bilo nekaj več kot 2000 prostih delovnih mest, v gradbeništvu pa skoraj 1600. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem se je povpraševanje po delovni sili najbolj povečalo v gostinstvu, kjer je bilo razpisanih za okoli 400 več prostih delovnih mest in v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, kjer se je povpraševanje povečalo za skoraj 230 prostih delovnih mest.

Pri delodajalcih z 10 ali več zaposlenimi osebami je bilo razpisanih skoraj 5000 prostih delovnih mest, kar predstavlja 51,3 odstotka vseh prostih delovnih mest.

Stopnja prostih delovnih mest je v drugem četrtletju znašala 1,4 odstotka. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem se je zvišala za 0,1 odstotne točke. Pri delodajalcih z deset ali več zaposlenimi osebami se je stopnja prostih delovnih mest prav tako zvišala, in sicer za prav tako 0,1 odstotne točke na 0,9 odstotka.

Zasedenih je bilo medtem okoli 686.000 delovnih mest, kar je za dobrih 1700 več kot v prejšnjem četrtletju.

Podatki o zasedenih delovnih mestih se ne zbirajo z vzorčnim raziskovanjem, temveč se za celotno populacijo prevzamejo iz statističnega registra delovno aktivnega prebivalstva, so še pojasnili na statističnem uradu.

Cerar verjame v nadaljnje izboljšanje razmer na trgu dela

Premier Miro Cerar je ob odprtju 48. Mednarodnega obrtnega sejma v Celju spomnil na spodbudne gospodarske napovedi, zaradi katerih verjame v nadaljnje izboljšanje razmer na trgu dela. Nadaljnje izboljšanje razmer na trgu dela bi po Cerarjevih ocenah vodilo k povečanju zasebnih naložb ter domače zasebne porabe. Toda pozitivni trendi ne smejo uspavati ali nerazumno povečati naših apetitov, opozarja premier.

Premier Cerar je prepričan, da Slovenija lahko resnično okreva samo tako, da bo čim več mladih in drugih kategorij prebivalstva delovno aktivnih dobilo priložnost za zaposlitev in da si s svojim lastnim delom ter ustvarjalnostjo zagotovijo primerno blagostanje ter osebno dostojanstvo.

"Nasprotno, ostati moramo preudarni ter dosedanje dosežke potrpežljivo nadgrajevati. Vlada se ob tem, ko nadalje konsolidira javne finance, postopno izboljšuje poslovno okolje ter spodbuja investicije in vse drugo, kar vodi v nadaljnji gospodarski razvoj, hkrati zaveda tudi svoje socialne funkcije, ki se mora izraziti v skrbi za vse tiste posameznike, ki zaradi nezaposlenosti ali nizkih dohodkov ali pokojnin živijo v težkih materialnih razmerah," je dejal Cerar.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh je medtem opozoril, da se obrtniki že vrsto let soočajo s problemi, kot so visoka obremenitev stroškov dela, togo delovno pravno zakonodaja, nelojalna konkurenca in neustrezna panožna zakonodaja.

"Ovirajo nas številne birokratske ovire, postopki pri pridobivanju posameznih dovoljenj so prepočasni, slab je tudi dostop do finančnih virov za razvoj. Po novem pa bomo v celoti prevzeli tudi stroške nakupa in vzdrževanja davčnih blagajn. V zbornici smo prepričani, da davčne blagajne ne bodo bistveno vplivale na zmanjšanje dela na črno in sive ekonomije, bodo pa dodatno breme za legalne obrtnike in podjetnike," je dejal Meh in opozoril, da obrtniki v takšnem okolju ne morejo biti konkurenčni.

Meh od vlade pričakuje, da bo realizirala njihovih 100 konkretnih rešitev za izboljšanje poslovnega okolja, če ne vseh 100, pa vsaj polovico. Po njegovi oceni je namreč skrajni čas, da se slovenski obrti in malemu podjetništvu zagotovi podporno in spodbudno poslovno okolje ter stabilne zakonske okvire za rast in razvoj.

Slovenski delodajalci s skromnimi namerami zaposlovanja

Slovenski delodajalci v napovedih zaposlovanja v prihajajočem četrtletju ostajajo razmeroma skromni, rezultati pa v letni primerjavi ostajajo relativno stabilni. Neto napoved zaposlovanja za letošnje zadnje četrtletje po sezonski prilagoditvi podatkov tako znaša plus osem odstotkov, kažejo rezultati raziskave o napovedi zaposlovanja Manpower.

Med 620 slovenskimi delodajalci, ki so sodelovali v raziskavi, jih osem odstotkov napoveduje povečanje števila zaposlenih, pet odstotkov jih pričakuje upad, 81 odstotkov pa ne pričakuje sprememb.

"Slovenski trg dela je precej stabilen," je na novinarski konferenci danes v Ljubljani dejal izvršni direktor družbe Manpower Group Slovenija Rudi Čebulj.

Delodajalci v osmih od desetih gospodarskih panog napovedujejo rast zaposlitvenih možnosti. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem se napovedi zaposlovanja izboljšujejo v petih in upadajo v štirih od skupaj desetih gospodarskih panog. V primerjavi z enakim obdobjem lani pa delodajalci v petih od desetih zajetih gospodarskih panog poročajo o rasti zaposlitvenih možnosti, medtem ko so v štirih panogah zabeležili šibkejši zaposlitveni utrip.

Zavod za zaposlovanje
Zavod za zaposlovanje FOTO: Damjan Žibert

O najmočnejših namerah zaposlovanja so poročali delodajalci v panogi proizvodnje. "Proizvodna podjetja so tista, ki generirajo celotno gospodarstvo. Če proizvodna podjetja dobro poslujejo - Slovenija je izvozno naravnano gospodarstvo – to dobro vpliva tudi na delodajalce, ki podpirajo proizvodno panogo," je dejal Čebulj. Na to kaže tudi podatek, da je druga najbolj optimistična panoga transport, logistika in komunikacije.

Napovedi so pozitivne tudi za javni sektor in socialne storitve, potem ko so bile za lansko zadnje četrtletje negativne.

Najšibkejši trg delovne sile pa pričakujejo delodajalci v gradbeništvu, kjer so zabeležili tudi največji padec zaposlitvenih možnosti tako v četrtletni kot v letni primerjavi. "To je bilo pričakovati, saj sta pred vrati jesen in zima in takšen trend je običajen," je dejal.

Napovedi predvidevajo tudi rast zaposlovanja v vseh štirih regijah, zajetih v raziskavo. Najmočnejši trg delovne sile pričakujejo v jugovzhodni regiji, kjer neto napoved zaposlovanja znaša plus devet odstotkov. V tej regiji lahko iskalci zaposlitve pričakujejo najmočnejši trg dela od začetka izvajanja raziskave v prvem četrtletju 2011, napovedi zaposlovanja pa so se izboljšale za štiri odstotne točke v četrtletni in za tri odstotne točke v letni primerjavi.

V osrednji in severovzhodni regiji delodajalci oddajajo dobre napovedi zaposlovanja, medtem ko delodajalci jugozahodne regije pričakujejo skromnejši zaposlitveni utrip z neto napovedjo zaposlovanja. "V jugozahodni regiji je tretje četrtletje zelo močno zaradi turizma, zato je v zadnjem četrtletju pričakovan upad zaposlovanja," pravi Čebulj.

Najbolj optimistične načrte imajo delodajalci v velikih podjetjih z neto napovedjo zaposlovanja, ki znaša plus 13 odstotkov. Sledijo mala podjetja s previdno optimistično neto napovedjo zaposlovanja plus devet odstotkov, medtem ko srednja in mikro podjetja poročajo o napovedi, ki znaša plus šest odstotkov.

V primerjavi s prejšnjim četrtletjem so se napovedi zaposlovanja izboljšale v treh od štirih skupin, in sicer v skupini srednjih podjetij, malih podjetij in velikih podjetij. Delodajalci v mikro podjetjih v primerjavi s prejšnjim četrtletjem poročajo o upadu zaposlitvenih možnost.

V letni primerjavi se napovedi zaposlovanja izboljšujejo v skupini velikih in malih podjetij. Delodajalci v skupinah mikro in srednjih podjetij pa poročajo o relativno stabilnih možnostih zaposlovanja glede na enako časovno obdobje lani.

Globalne ocene

Na svetovni ravni so najbolj optimistični delodajalci v Indiji, na Tajvanu, Japonskem in v ZDA. Za slednje so napovedi najboljše po letu 2007.

Najslabša pričakovanja so še vedno v Braziliji in Italiji, za zadnje četrtletje pa tudi v Grčiji, Franciji in na Finskem.

Na Kitajskem je neto napoved sicer še vedno pozitivna, so pa delodajalci napovedali najmanj zaposlovanja v zadnjih šestih letih. "Od leta 2009, ko je bila potreba po zaposlovanju največja, je trend vseskozi negativen. Veliko je govora o tem, da nekatera podjetja selijo projekte nazaj v Evropi, tudi kitajski delodajalci pa so v želji po ohranitvi dobičkov svoje posle že prenesli bodisi v Afriko bodisi v Južno Ameriko," je dejal Čebulj.

V regiji Evrope, Bližnjega vzhoda in Azije so najboljše napovedi v Romuniji, Turčiji in na Madžarskem, najslabše pa v Italiji, Grčiji, Franciji in na Finskem.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenc001
14. 09. 2015 11.40
Lažni optimizem. Delodajalci pošteno plačajte zaposlene, ne pa da po celem mesecu dela delavec nima niti za burek.. Delodajalci samo veselo plačujete prispevke tej mafijski državi, da nam politiki nemoteno afne guncajo. Za delavca pa ni denarja. Sramota!!!
puspan
14. 09. 2015 17.13
slovenc, odpri s.p., boš zaslužil, kolikor boš hotel.
slovenskidelavec
13. 09. 2015 12.04
Politiki so zaposlili svoje otroke in vnuke in ostale veze, narod pa na cesto postavli. Sedaj pa se še hvalijo, da je za to njih dosežek ali veliki uspeh.
slovenskidelavec
13. 09. 2015 10.43
+1
Dragi moji to so samo statistični podatki, resnica je popolnoma drugačna. Brezposelnost se ne zmajnšuje, vprašajte samo v Mercatorju koliko ljudi so letos odpustili in koliko jih je še na spisku, saj odpuščajo po etapah, da nerabijo izdelat načrta za presežne delavce in tako izigravajo zakonodajo. Vlada pa lepo svinjarijo gleda in dopušča. Vsi pa vemo, da se zaposluje samo po vezah in političnih linijah in ne po sposobnostih. Statistika je jasna bogati so še bolj bogati in vdari po revežih.
Fuck the system
09. 09. 2015 13.18
+1
Cimosu se slabo piše.........
tron3
09. 09. 2015 08.11
+6
Zadeva je čisto preprosta, delodajalci so ugotovili, da je po novem študentsko delo za njih predrago, da je bolje imeti redno zaposlene, najmanj 1 leto, da se subvencije pobere, potem pa spet jovo na novo, to je to!!!
ONniON
08. 09. 2015 22.28
+0
stopnja anketne brezposelnosti je po zadnjih podatkih znašala 9,2 % kar je največ po osamosvojitvi
Fredy Meserati
09. 09. 2015 00.01
+2
To ni res... Leta 2012, 2013, 2014 je bila višja... LP
ONniON
09. 09. 2015 13.05
ONniON
08. 09. 2015 22.24
+4
seveda če nebi bilo Avstrije in nemčije predvsem bi imeli še veliko večjo brezposelnost, razmere na trgu so slabše kot kadarkoli prej in to je resnica , če bi bilo dobro jih nebi toliko delalo v tujini, v sloveniji je namreč vsa industrija na psu, na drugi strani je rekordno samozaposlovanje
butalistan
08. 09. 2015 18.15
+2
TOREJ SPOŠTOVANI NOVINARJI NAPIŠITE KOLIKO VEČ JIH SEDAJ DELA V GOSPODARSTVU??????
Winsu2
08. 09. 2015 13.27
+13
Jst sem se lih prejšnji teden izpisal iz zavoda, ker so mi dosadili z pošiljanjem na predavanja za CV ipd... Tako da ja valda je upadla brezposelnost, če nekateri se grejo v tujino ipd....
butalistan
08. 09. 2015 18.17
+5
Kup podjetij se ukvarja z kvazi usposabljanjem in vleče v spregi z zaposlenimi na zavodu mastne denarje. Vsa ta predavanja nimajo smisla. So BZ
srecnii
08. 09. 2015 12.56
+9
Enosmerna vozovnica za Avstrijo, tam se dobi 1200 evrov brez težav sam da znaš delat fizično, če znaš kej ustvart 2000 evrov. Pri nas 600 evrov s prevozom, malico pa še dva šihta moraš delat, če hočeš obdržat delo.
toxicox
08. 09. 2015 10.53
+20
men je pa dal odpoved ker sem vsak mesec zahtevu plačilno in ker nisem hotu pridet delat v soboto čeprav sem imel 45nadur in 8 dnevnic bom pa kmalu razkril za koga gre čeprav je reku , da me bo kazensko ovadu če bom kaj govoru
Ka pa mislis
08. 09. 2015 12.33
+3
srecnii
08. 09. 2015 13.00
+2
piko112
08. 09. 2015 17.42
+1
1xy
08. 09. 2015 10.13
+29
kak zaj.........vsak mesec poročate kako pada brezposelnost........to pomeni samo nekaj.......torej se na veliko zaposluje v JS/JU in briše brezposelne iz evidenc, če prištejemo še izselitve, to pomeni, da je dejanska brezposelnost iz meseca v mesec VIŠJA..........
CastrumFF
08. 09. 2015 11.15
+11
srecnii
08. 09. 2015 13.00
+2
mene v zadnjih 3 letih še niso izbrisal iz zavoda. Delo se išče pri firmah, ne na zavodu
Darko32
08. 09. 2015 09.46
+6
Ko bereš je več kot jasno, da so že razumeli, da nebodo proizvodnje reševali z subvencijami ampak z produkti, kjer bo kvaliteta odvisna od kvalitetnega tehnološkega procesa in kvalitete izdelka. Posledično pa je pred tem potrebno vložiti v dobro opremljena delovna mesta. Tako je rezultat več kot pozitiven. Kdor pa nebo vlagal v modernizacijo proizvodnje n posledično izboljševal delovnih pogojev je obsojen na propad. Žal še tega ne razumejo nekateri v državnih podjetjih, ki še vedno goljufajo z subvencijami.
walter2
08. 09. 2015 10.33
+17
A si ti kdaj delal v kakšni tovarni v tujini,ki se ne ukvarja z avtomobilsko industrijo.A misliš da je tam vse avtomatizirano,računalniško vodeno in robotizirano.Delam na Bavarskem v Faist-u tovarna v Krumbachu,ki se med drugim tudi ukvarja s podobnim programom kot Trimo Trebnje.Tukaj imamo vrtalne,rezkalne stroje in stružnice stare tudi po 40 let.Delavci imamo zaboj orodja kot ga lahko kupiš v Merkurju,zaščitna sredstva(delovna obleka,čevlji,rokavice),ki jih kupiš pri Lidlu za 50 eur.Tekoči trakovi so bili postavljeni pred 30 leti na katere se ročno daje in snema material.Viličarji so stari po 10 in več let.Kvaliteta izdelka nič boljša kot v Slo ampak ker na njem piše MADE IN GERMANY se prodaja!
puspan
09. 09. 2015 20.20
No iz neizmerne ljubezni do Nemcev gotovo ne delaš tam. Ta obrat ni kakšen od velikih koncernov na bavarskem, temveč zagotovo v lasti privat človeka, ki je vedel, kaj hoče in uspel. Ne vem zakaj nisi upal napisati koliko zaslužiš na mesec, a po vsej verjetnosti toliko, da ti še na misel ne pride, da bi ga zapustil, kajne.
Kapitol
08. 09. 2015 09.44
+3
Pod socialisti je gospodarstvo zmeraj beda, vleče nas izvoz in Evropa. Če ne bi bilo tega bi bili skoraj Afrika.
Darko32
08. 09. 2015 09.48
+2
To kar si navedel je popolnoma res. Dokler bodo se mešali in izrabljali razvoj za politična obračunavanja in dokler bodo na položajih ljudje, ki bi popravljali mikroprocesorje z krampom in lopato je napredek utopija.
walter2
08. 09. 2015 10.20
-1
cube-sam sebe negiraš z navedbami!Izvoz koliko ga je je spet produkt gospodarstva,ki je pod socialisti!
Kapitol
08. 09. 2015 10.23
+1
Socialisti nimajo s tem nobene zveze, gospodarstvo je globalizirano, hotel sem pa povedati da podjetniki ki delajo na tujih trgih so še nekako uspešni, tisti na notranjem pa životarijo. Pa če bodo malo bolj stiskali izvoznike jim bodo še ti ušli ven.
walter2
08. 09. 2015 10.46
+7
"Jim bodo ušli ven"Nemci so lani prepovedali selitev podjetij v tujino kjer ima država določen % lastništva!Ščitijo domačo delovno silo!A pri nas zakonodajalci to vzpodbujajo!
Ka pa mislis
08. 09. 2015 12.42
+3
Res je, pod socijalisti volvo, saab, husqvarna, ericsson ful propada...svedska in vse skandinavske drzave nimajo kaj jest...dj zresn se poba.