Slovenija

Slovenski dacarji med najboljšimi pobiralci davkov v Evropi

Ljubljana, 04. 03. 2010 17.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska davkarija je lani pobrala za 11,2 milijarde evrov davkov, če ne bi bilo krize, bi jih še več. Učinkovitost pri izterjevanju DDV jo uvršča v sam evropski vrh, hvali pa se tudi z uspehom, ki si ga Finci že 10 let zaman želijo.

Davčna uprava (Durs) je vladi poročala o pobiranju dajatev in boju proti davčnim utajam, izoblikovala pa je tudi vrsto ukrepov, s katerimi naj bi davčno blagajno polnila še bolj učinkovito kot doslej. Pohvalila se je, da ji je že doslej to zelo dobro uspevalo.

Pobiranje DDV gre naši davkariji odlično od rok, kar ji priznavajo tudi v Bruslju.
Pobiranje DDV gre naši davkariji odlično od rok, kar ji priznavajo tudi v Bruslju. FOTO: Kanal A
Vsak zaposleni na davčni upravi je v letu 2009 v povprečju pobral 4,5 milijona evrov davkov. Durs

Lani je tako pobrala za 11,2 milijarde davkov in s tem v celoti izpolnila letni načrt. A so bili kljub temu javnofinančni prihodki za slabo milijardo evrov nižji kot leto pred tem. Glavni razlog je kriza in zaradi nje vse manjši dohodki pravnih oseb, zaradi česar se je iz tega naslova v državno blagajno steklo za dobre pol milijarde evrov manj kot leto prej.

Največji del "davčnega kolača“ je pobral državni proračun – kar 48 odstotkov. Za pokojninsko blagajno je šlo 30, za zdravstveno pa 20 odstotkov pobranih davkov. Najmanjši porabniki pa so občine, k njim sta se stekla preostala dva odstotka denarja. Vendar pa se vplačila v proračun v zadnjih dveh letih krčijo, medtem ko se v zdravstveno in pokojninsko blagajno steka vse več sredstev.

Med boljšimi pobiralci davkov v Evropi

Na Dursu so posebej izpostavili uspešnost pri pobiranju DDV. "Po študiji evropske komisije v letu 2009 znaša primanjkljaj DDV v Sloveniji v letu 2006 štiri odstotke od teoretično dolgovanega DDV, kar nas uvršča v sam vrh evropskih držav po učinkovitosti pobiranja DDV,“ so zapisali v poročilu. Najmanjši razkorak, le en odstotek, sicer beležijo v Luksemburgu, sledita Irska in Španija pred Nizozemsko in Švedsko, ob bok Sloveniji pa so postavili še Portugalsko in Dansko. Najvišji razkorak imajo v Grčiji (30 odstotkov) in na Slovaškem (28 odstotkov). Da je sistem pobiranja DDV pri nas zadovoljiv, je ugotovilo tudi računsko sodišče.

Kljub temu na Dursu ugotavljajo, da bi lahko izterjali še več davkov. Z uvedbo novega informacijskega sistema – sedanji je zastarel – bi po ocenah lahko letno pobrali 306 milijonov evrov več! Z njim bi namreč bolj dosledno nadzirali davčne zavezance in lažje odkrili kršitelje. A vzpostavljanje takšnega sistema je dolgotrajen proces, zaživel bi lahko šele leta 2014.

97 odstotkov obračunanih socialnih prispevkov tudi plačanih

Virtualna dacarka Vida
Virtualna dacarka Vida FOTO: Davčna uprava
V davčni upravi ocenjujemo, da je potreben poseg v določbo 196. člena Kazenskega zakonika, saj inkriminacija kaznivega dejanja Kršitev temeljnih pravic delavcev ne pokriva neplačevanja prispevkov za socialno varnost, vse dokler delavec dejansko ni prikrajšan za pravico, kar pa se zgodi šele po uveljavljanju pravice do dohodnine. Durs predlaga strožje sankcije za tiste, ki delavcem ne plačujejo prispevkov

Slovenska podjetja so se po ugotovitvah Dursa izkazala tudi pri plačevanju socialnih prispevkov. "Zavedamo se, da je za posameznika vsak evro neplačanih prispevkov lahko velik problem tudi z vidika socialne varnosti. Zato iščemo nove rešitve in jih tudi najdemo – v tem primeru predvidoma že v aprilu letos, ko bomo fizičnim osebam zagotovili elektronski vpogled v obračunane in plačane prispevke in vsem davčnim zavezancem omogočili vpogled v knjigovodske kartice,“ so ob tem zapisali na Dursu.

Prizadevali si bodo tudi, da bi davčne napovedi vsi oddajali po elektronski poti. Velja namreč: manj papirja, manj stroškov. Da bi ljudi pripravili do tega, predlagajo vrsto spodbud. Zgledovali bi se lahko po Franciji, kjer tistim, ki s papirja preidejo na splet, davčne obveznosti znižajo za 20 evrov.

"Finci še poskušajo, nam je že uspelo!"

Kot poseben uspeh so izpostavili uvedbo informativnega izračuna dohodnine, ki je, tako Durs, bistveno znižal stroške zavezancev in davčne uprave. "Samo za primerjavo: Finska že skoraj deset let poskuša uvesti podoben sistem!“ so zapisali. Sicer pa bo za obveščenost davkoplačevalcev še naprej skrbela tudi elektronska gospa Vida, ki Dursovi spletni strani odgovarja na vprašanja.

Pazite se inšpektorjev

Gostinstvo je med tistimi dejavnostmi, kjer je utaj največ.
Gostinstvo je med tistimi dejavnostmi, kjer je utaj največ. FOTO: Reuters
Na zaposlenega na področju davčne izvršbe povprečno pride 870 dolžnikov in 3.525.830 evrov davčnega dolga. Vsak od njih je v letu 2009 v povprečju izterjal 2.401.526 evrov. Durs

Davčnih inšpektorjev je res vse manj – imajo jih okoli 350, potrebovali pa bi jih več kot 700 – a so zato vse bolj učinkoviti.

Skupni učinek kontrole je v letu 2009 znašal 93,3 milijona evrov oziroma 26,6 milijona več kot leto pred tem. Inšpekcija je ugotovila prek 80 milijonov evrov dodatnih davčnih obveznosti, na področju samoprijav pa beležimo 15,7 milijona evrov dodatno obračunanih prihodkov – za petino več kot leto pred tem.

Kot rizične dejavnosti, torej tiste, kjer je utaj največ, so izpostavili gostinstvo, gradbeništvo, cvetličarstvo, svečarstvo, vrtnarstvo, vulkanizerstvo, prevozništvo, osebna nega, trgovina, storitve izobraževanj in inštrukcij, oddajanje nepremičnin in premičnin v najem, vzdrževanje in popravila motornih vozil, finančna posredništva, glasbeno-scenske prireditve in dejavnosti, zasebno varovanje ter dejavnosti alternativnih zdravilcev in taksistov. V teh dejavnostih je tudi največ dela na črno, ugotavljajo na Dursu.

Celotno poročilo lahko preberete na tej povezavi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robba
05. 03. 2010 18.52
daj ne bluzite, finska, norveška, švedska...to je za vas science fiction. kaj pa okol 160 mio neplačanih prispevkov za zaposlene, a s tem ste tud konkurenčni s skandinavci,...bljak
Pandemia
05. 03. 2010 10.50
poznam enega, kateri ni plačal davka. Kaj ga zatožim??? Mogoče dobim delo.
Juvena
05. 03. 2010 09.51
pa še banalna pripomba.... ČLANEK NI POMP........ je tam nekje v ozadju novic..... ZAKAJ? se bojite da bi imeli preveč komentarjev,
tovarišinajuriš
05. 03. 2010 09.21
...vsa čast in slava Mačehi Državi,pa hittro vodni top kupit,ker če se s tem hvalite,mi smo pa prišraufani do konca ...
Juvena
05. 03. 2010 09.12
Če DDV ne plačaš ti v roku 14 dn i pošljejo obvestilo o neplačilu ter temu v roku 8 dni sodi izvršba..... in to je to.. Blokirajo račun pa, če kaj imaš ali ne in čakajo da pride težko prigaran denar IN ONI GARAJO…USPEŠNO GARAJO GARAJO… Nevedneži, da je kaj.. in s tem se še HVALIJO, res pogumno…… Mala in miko podjeta (mali samostojni podjetnik,ki v primeru slabega poslovanja ODGOVARJA z vsem svojim premoženjem, tu pa je še zakon o povezanih osebah,, se pravi da v primeru brodoloma-neplačil VELIKIH RIB je ob celotno premoženje cela družina) pa leta in leta čaka na tisti prigaran denar, pa mu nobena izvršba ne pomaga, pa tudi DURS se ne more hvaliti s tem, da bi karkoli naredili na likvidnosti teh malih in mikro podjetij. VELIKIM ITAK NIČ NE MOREJO, ker je MEDUZA oplazila in okužila tudi DURS, pa čeprav se delajo da so pošteni in garajo garajo …in zares uspešno »garajo…« Imamo res poštene lopove… Sankcije, naj uredijo plačilni sistem, pa sankcij ne bo…. A kaj ko je meduza hitro raste.....
sabrina9
05. 03. 2010 08.14
Sramota! Z lepim se hvalite! Namesto, da bi znižali stroške državne uprave, jo skrčili na samo nujno potrebno, se je potrebno tako bohotiti in zapravljati denar. Dajte no že pomagati gospodarstvu, saj v naši preljubi državi razmerje med državno upravo in gospodarstvom že zdavnaj ne vzrži več. Ne more gospodarstvo več preživljati državne uprave, preveč grebejo. Ampak njim nič ni mar, saj se jim ni potrebno truditi za uspeh ni se jim potrebno potiti vsak dan v službi in iskati nove kupce, na koncu meseca šteti promet, mozgati kaj bi bilo dobro za boljšo prodajo, .... Če jaz ničesar ne prodam, na koncu meseca ni plače .... v državni upravi pa plača je v vsakem primeru ... Poleg tega to ni normalo, da so skoraj polovica plače davki in prispevki ... kako naj mi delodajalec sploh zviša plačo, saj ga jaz stanem enormne denarje, ampak na TRR dobim le mizerjo ... žalostno res, da se vlada v tej smeri nič ne vpraša.
Nelcka
05. 03. 2010 08.07
blayo 05.03.2010, 06:31 -2 A ko bodo pa beli na oblasit, se bo pa kaj spremenilo? slabše kot je skor ne mora bit:(
zaba123
05. 03. 2010 07.51
se bo treba nekam drugam preselt, slovenija ni več to kar je bila...
Marko Apšner
05. 03. 2010 07.18
BLA BLA BLA NAJBOLŠI ZA REVEŽE BOGATUNOM ITAK NČ NE MOREJO
blayo
05. 03. 2010 06.31
A ko bodo pa beli na oblasit, se bo pa kaj spremenilo?
Brabus
05. 03. 2010 06.24
Res so najboljši.Tud evra ne morem ukradit.Mi firma odvaja davke. Kaj pa privatniki in tajkuni?So jim že pobrali kakšen evro?So jim že zarubili kakšno nakradeno vilo? Dokler bo rdeča banda na oblasti, bodo samo mene pazil, da ne bom imel kakšen evro viška.
Nelcka
05. 03. 2010 06.24
sebasti: Ob takem nadaljevanju,, jih čaka ista usoda kot nekdanjega romunskega vrlega voditelja.: le volte še to bando komunajzersko pa bo vam tako lepo kot sedaj!
SEBASTI
05. 03. 2010 06.14
Kam gre ta denar, 11MILJARD eur...11MILJARD... Nimam take kapacitete, da bi si sploh lako predstavljal koliko je to denarja... In potem ubogi reveči jamrajo, kako ni denarja, kako si morajo revčki samo kavo plačevat... Banda ničvredna, je treba tako enormno birokracijo za tako malo državo??? Samo, da se pobira, samo, da se molze male ribe, kdo pa še pritiska na kake tajkune in podobno. Pras..ci, ko si ti njim kaj dolžen, te oberejo do kosti z vsemi obrestmi vred, če so pa oni tebi dolžni, to dobiš po obrokih, o kakšni obrestih pa samo sanjaš lahko. Vsi smo v istem dreku, ko bo to še vojska in policija zakapirala, me zanima kdo jih bo potem branil.... Ob takem nadaljevanju,, jih čaka ista usoda kot nekdanjega romunskega vrlega voditelja.
hubertfast
05. 03. 2010 06.10
Država ima srečo, da nisem privatnik. Utajal bi davek maksimalno. Eni utajajo v mejah normale, jaz bi pretiraval.
slovenceljn
05. 03. 2010 02.49
Predlog za vse zavedne državljane: ko vas DURS naslednjič pozove k plačevanju obveznosti, posušite pol limone na radiatorju (namig: prej si pripravite limonado, sušite pa tako dolgo, da bo ploska kot za herbarij) in jo pošljite na DURS s pripisom: zdaj pa lahko namesto mene ožemate priloženo limono.
chillieater
05. 03. 2010 02.47
ma naša država je šla falit s temi dawki
WikiX
05. 03. 2010 02.36
Hja, mislim da nobena od držav, s katerimi se primerjamo po učinkovitosti izterjave, ni poznala enopartijskega sistema, družbene lastnine, planskega gospodarstva, nacion-denacio-nalizacije, divje privatizacije, kraje države s strani države ter podobnih specifik, s katerimi se lahko izprsi naša turbo uspešna država. Saj ne pobirajo več zlatnike za kralja, ki mu je sifilis razjedel možgane , temveč državljani pošteno plačujem svoji vladi delež, da nam ta zagotavlja pravno in socialno državo. Ob tem sem dolžan priznati, da me je navdušila gospa Vida. Nisem vedel, da razpolaga naša vlada s tako učinkovitimi, razgledanimi strokovnjaki. Povrh tega, je cenjena gospa tudi zelo vljudna in razumevajoča, česar v našem kraju nismo vajeni. Težko mi je tudi, ker jo vidim ves čas na delovnem mestu, ne glede na dan ali uro. Sprašujem se, če ta gospa sploh spi in koliko ji plačujejo, za tako kvalitetno delo. Naši politiki ji ne sežejo niti do kolen, zato vam gospa Vida sporočam, da sem vam nadvse hvaležna za vaše nasvete in vas z veseljem podprem, če se odločite nastopiti na volitvah. Hvala.
slosap@yahoo.de
04. 03. 2010 23.35
DDV ni ravno nek davek, ki bi ga bilo treba pobirati na poseben način glede na tako preprost sistem davkarije kot je v Sloveniji!!!! Pobirat vse kategorije davke efektivno bi bila pa že druga lestvica.... Slovenija na 293.mestu od 295 mest....Novinar D.L. malce si enostranski. Nauči se, da je DDV samo ena od kategorij davkov....
miha040
04. 03. 2010 23.23
hahahahaahah ker zrežiran članek imamo ene najvišjih davkov na svetu ki pa moram posebno povdariti veljajo le za drugo razreden državljane kot nas je označil turk in to je sramotaaaaaaa..določeni ministri imajo podejtja prijavljena v tujini kjer so manjši davki eden izmed njih je naš golubić-ultra..in to je višek nesramnosti je rekel model na davkariji nekemu znancu "poglejte tukaj v moji sobi sta dve omari ena je za tiste ki morajo nujno plačati davek oz. so dolžni državi v drugi omari pa so velike ribe ki imajo poznanstva ki pa so tega upravičeni"...lp
KaMiKaZZZa
04. 03. 2010 23.20
ja sej davke dobr poberajo ...da bi poskrbel za višji standart .. to pa ne - važn da ma država dnar ..pa dost neumnih drzavljanou k nikol ne bojo nehal placvat ( sej ne smejo nehat)...