Slovenija

'To je edina igra v mestu'

Ljubljana, 06. 05. 2009 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenija ne bo odstopila od stanja, ki je bilo na dan 25. junij 1991, in od tega, da ima neoviran dostop do odprtega morja. Na zunanjem ministrstvu Rehnovega predloga ne zavračajo, vendar so do njega previdni.

Borut Pahor in Olli Rehn
Borut Pahor in Olli Rehn FOTO: Reuters

Potem ko se je včeraj po pičlih dveh urah hrvaški državni vrh odločil, da sprejema Rehnov predlog za rešitev mejnega vprašanja, se bo do njega danes opredelila še slovenska politika.

Rehnov predlog ni ultimat, vendar zahteva dodatne izboljšave in varovalke, na katerih bo Rehn pripravil končno verzijo predloga.

Uradni govorec zunanjega ministrstva Milan Balažic je pred popoldanskim sestankom povedal, "da v EU brez soglasja Slovenije ne more biti ničesar odločenega, da morata slovenska diplomacija in politika zavarovati slovenske interese." Slovenija načeloma Rehnovega predloga ne zavrača, vendar je do njega previdna.

Odgovor Rehnu mora imeti močno politično podporo v slovenski politiki. Zato je treba nekatere dele predloga bolj podrobno preučiti. Milan Balažic

Balažic še pravi, da "k predlogu pripravljajo spremembe. Če te ne bi bile upoštevane, pa lahko Slovenija zavrne kateri koli predlog, za katerega meni, da lahko škoduje nacionalnim interesom."

Slovenija pa ne bo odstopila od stanja, ki je bilo na dan 25. junij 1991, od tega, da ima neoviran dostop z odprtim morjem, in od pravične razrešitve meje v Piranskem zalivu ter s tem povezano rešitvijo kopenske meje.

Na vprašanje, ali bi Slovenija lahko zavrnila predlog, pa Balažic ni odgovoril. "To je dragocena pobuda, to je edina igra v mestu in pomembno je, da se izkoristi ta pogajalski okvir."

Nekatere stvari je treba razčistiti

Slovenska in evropska zastava
Slovenska in evropska zastava FOTO: 24ur.com

Kot je v torek pojasnil slovenski zunanji minister Samuel Žbogar, velja "nekatere dele Rehnovega predloga še posebej preučiti", saj vsebuje "nekatere konstruktivne dvoumnosti, ki jih je treba razčistiti, zato da bi bile obe strani v pogajanjih uspešne". Kljub temu je poudaril, da je "možni dogovor blizu" in da so v pogovorih o osnutku sporazuma za rešitev vprašanja meje "prišli zelo daleč", da pa je treba storiti še te zadnje napore, da bo dogovor zaživel. Izpostavil je še, da gre pri Rehnovem predlogu za "osnutek dokumenta in ne dokončno besedilo sporazuma", medtem ko ga Zagreb razume kot dokončnega.

Nekateri slovenski mediji so v ponedeljek objavili vsebino Rehnovega predloga, ki naj bi kazal, da ne vsebuje načela pravičnosti in da ločuje način reševanja vprašanja meje in vprašanja stika z mednarodnimi vodami. Žbogar je sicer to zanikal. Slovenija naj bi v odgovoru zahtevala, da se vprašanji meje in teritorialnega stika z odprtim morjem obravnavata ter rešujeta celovito in po enakih načelih, med katerimi mora biti tudi načelo pravičnosti.

Zahtevala naj bi tudi, da je pogoj za odmrznitev pristopnih pogajanj Hrvaške z EU ratifikacija sporazuma o reševanju spora o meji v obeh parlamentih, medtem ko je Rehn kot pogoj za odmrznitev predlagal zgolj izjavo premierjev obeh držav, da sta se državi dogovorili o arbitraži.

Slovenija naj bi zahtevala tudi, da se državi sami dogovorita o arbitrih arbitražnega tribunala, ker zanjo ni sprejemljivo, da bi kar tri od petih sodnikov izbralo Meddržavno sodišče v Haagu. Predlog sporazuma to predvideva v primeru, če se državi v 15 dneh ne bi mogli dogovoriti o teh treh članih, mednarodnopravnih strokovnjakih.

Pričakovanja glede dogovora

Predsednica LDS Katarina Kresal pa pričakuje, da bodo predsedniki parlamentarnih strank danes na srečanju s Pahorjem dosegli soglasje glede Rehnovega predloga. "Gre za zelo občutljivo zadevo med dvema sosedama in tukaj ne gre delati strankarske politike," je dejala.

V Zavodu 25. junij medtem menijo, da bi morala Slovenija odločno zavrniti zadnji Rehnov predlog, saj je "nesprejemljiv in za Slovenijo kot polnopravno članico EU tudi žaljiv".


Vzemi ali pusti

Hrvaški premier Ivo Sanader in hrvaški predsednik Stipe Mesić
Hrvaški premier Ivo Sanader in hrvaški predsednik Stipe Mesić FOTO: Reuters

Hrvaški predsednik Stjepan Mesić je po srečanju hrvaškega državnega vrha s predsedniki parlamentarnih strank v torek sporočil, da so uskladili vsa stališča glede zadnjega predloga evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna glede vprašanja slovensko-hrvaške meje in da bodo komisarju v 24 urah sporočili, da Hrvaška njegov predlog sprejema. "Na splošno predlog sprejemamo," je dejal in dodal, da gre pri Rehnovem predlogu za "vzemi ali pusti" in Hrvaška se je odločila, da ga vzame.

Hrvaški premier Ivo Sanader je opozoril, da sprejetje predloga še ne pomeni, da nimajo nobenih pomislekov, ampak gre za to, da je za Hrvaško sprejemljivo "bistvo" predloga. Kot je dodal, so danes govorili tudi o posameznih elementih Rehnovega predloga, vendar pa več o tem ni želel razkriti.

Na vprašanje, ali bo Hrvaška popustila glede slovenskega izhoda na odprto morje, je Mesić odgovoril, da sprejema arbitražno sodišče pod pogojem, da pri vprašanju meje odloča na podlagi mednarodnega prava.

O Rehnovem predlogu bo v petek na izredni seji razpravljal tudi hrvaški parlament.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (392)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomidelaj123
07. 05. 2009 08.55
Kje si Jelinčič?....Daj predlog za referendum!!!!!
frako
07. 05. 2009 02.34
Ta Rehn je podkupljen. ja normalno to prakso hoče uveljavit hrvaška v evropi. (sej drugače je že uveljavlena in ukoreninjena po celi europi) amak še zmeri ne morš tko očitno kokr hrvati to delajo. zemljo talajo doktorate talajo (dnar tud sam ga ne smejo očitno)....
djdj
07. 05. 2009 02.25
Ta Rehn je podkupljen.
djdj
07. 05. 2009 02.22
Ta Rehn je podkupljen.
Katja Ostrš
06. 05. 2009 19.42
dejtenonehat JA SAJ SE VIDI PURGERJEV JE STRAH NAŠIH KOMENTARJEV.
dejtenonehat
06. 05. 2009 19.17
f121976 No vidiš, to se recimo tle ne more zgodit. ;-) Ni šanse. V tem se vidi razlika med njimi in nami, a ne da?
Katja Ostrš
06. 05. 2009 18.10
TI HRVATJE TI NE DOVOJIJO DA BI DAL KOMENTARJE NA NJIHOVIH SPLETNIH STRANEH TU PA JIM DOVOLIMO DA SE HRŠIJO NA SLOVENSKIH. PISAL SEM NAMREČ NA VEČ SPLETNIH STRANI VEIDELI SO DA PIŠEM IZ SLOVENIJE IN JIH NISO OBJAVILI ?
bnam 2707
06. 05. 2009 17.27
Pogoj za kakršnikoli sporazum je ,da se hrvaška umakne iz okupiranih območij.Tu mora slovenska politika biti jasna in nedvoumna! Prej pogajanj ni!,pa to predlagal Rehn ali pa kdorkoli drug! O meji naj odločajo zavezniki iz druge sv.vojne in na mirovni konferenci po razpadu nekdanje SFRJ.Brez tega na Balkanu ne bo miru.Saj dolgoročno ne.
vinadap
06. 05. 2009 17.15
Hrvaškomorje - ( od Lošinja naprej ) Seveda bo referendum,referendum bo!
HrvashkoMorje
06. 05. 2009 16.54
vindap si ziv:)? Bash se radujem sto te vidim da si prezivio admina:-) A Referendum... jasno REFEREDUM BO !!!
vinadap
06. 05. 2009 16.51
purgerica - ti se primerjaj z Čehi in Poljaki,pa z Nemci in Francozi,če se lahko. Za njih ste neobstoječa smet,katere sploh ne obrajtajo. Referendum bo!
HrvashkoMorje
06. 05. 2009 16.50
A ne moze se ovdje vise zivit od "demokracije" :-) Ubi ova sloboda govora u slovenaca:-)
purgerica.
06. 05. 2009 16.48
Udahnuti malo svježeg,morskog,jodiranog zraka.Slovencima fakat nedostaje jod........zato i jesu tak shebani.Aj bok !!
grof1
06. 05. 2009 16.48
nasvidenje.........
purgerica.
06. 05. 2009 16.47
ma dosadni su danas.....a i inače.Idem malo van........
purgerica.
06. 05. 2009 16.44
hahaha...........ma frend kaj te briga,ja sam tu:))
grof1
06. 05. 2009 16.42
Risto gleda izgleda TV i čudi se ko PURA KRUHU.....
purgerica.
06. 05. 2009 16.40
Zapravo...neprofitna organizacija referendumaša koji ubiru nekakve sitne donacije od EU.
purgerica.
06. 05. 2009 16.33
"Konec aprila že skoraj 83.000 brezposelnih" haha.....kao što rekoh
purgerica.
06. 05. 2009 16.31
jbg.......netko te mora zamjeniti:))