Slovenija

Slovenske železnice zanimajo tudi Kitajce

Šanghaj, 23. 06. 2010 16.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pahor se mudi v Šanghaju, kjer je dejal, da si Slovenija želi kitajskih naložb. Kitajska stran je pokazala veliko zanimanje za železnice, zlasti v povezavi z Luko Koper oziroma za določen delež v morebitnem logističnem centru.

Pahor se mudi na Kitajskem.
Pahor se mudi na Kitajskem. FOTO: Reuters

Predsednik slovenske vlade Borut Pahor je po srečanju s kitajskim premierom Wen Jiabaom v Pekingu danes prispel v Šanghaj.

Slovenija je država, ki je Kitajski jasno povedala, da je odprta za tuje naložbe, kitajska stran pa je izrazila pripravljenost za slovenske investicije. Slovenija tako hitrega in dinamičnega razvoja, kot si ga je zamislila, sama ne more financirati, je pojasnil premier.

Dodal je, da je slovenska stran Kitajski povedala, da si želi kitajskih naložb in da so te v Sloveniji dobrodošle, vendar pa si obenem želi, da bi bile tuje naložbe spričo slovenske majhnosti in popolne odprtosti pluralne, da nobena država ali korporacija ne bi imela bistvene ali odločilne vloge na zastoj ali razvoj Slovenije.

Bo Kitajska dobila delež v logističnem centru?

Na pogovorih s kitajskim sogovorniki v Pekingu je bilo govora tudi o prometni infrastrukturi, zlasti o železnicah, za katere je kitajska stran pokazala veliko zanimanje, zlasti v povezavi z Luko Koper oziroma za določen delež v morebitnem logističnem centru.

Wen Jiabao
Wen Jiabao FOTO: Reuters

Kitajska stran je pokazala tudi interes za vlaganje v turizem in bančništvo, zainteresirani pa so za slovenska vlaganja v avtomobilsko industrijo in farmacijo, nove tehnologije in za skupne nastope na tretjih trgih, zlasti na Zahodni Balkan.

Slovenski in kitajski premier sta se tudi strinjala, da velja oživiti mešano gospodarsko komisijo in spodbuditi ustanovitev slovensko-kitajskega poslovnega kluba. Pahor je kitajskega premierja tudi povabil na obisk v Slovenijo in ta je vabilo sprejel.

Zanimajo jih železnice.
Zanimajo jih železnice. FOTO: Blaž Garbajs

Premier Pahor se je pred tem v Pekingu srečal tudi s predsednikom stalnega odbora vsekitajskega ljudskega kongresa Wu Bangguojem, v Šanghaju pa se je pogovarjal s slovenskimi novinarji. Povedal jim je, da iz Pekinga prihaja z dvema sporočiloma; sporočilom prijateljstva in medsebojne podpore med Slovenijo in Kitajsko.

Kot je še dodal predsednik slovenske vlade, se prvo sporočilo nanaša na to, da je v tem svetu dobro imeti prijatelje in Slovenija si želi imeti prijatelje na vseh koncih sveta. Drugo sporočilo srečanja pa je medsebojna podpora na področjih, na katerih imata Slovenija in Kitajska podobne ali enake interese.

Slovenija je članica Evropske unije, schengenskega območja, evroobmočja in Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Slovenija ima po Pahorjevih besedah določen, tudi za Kitajsko prepoznaven vpliv v regiji.
 

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenac3
05. 07. 2010 16.12
kakšne nesposobne menedžerje imamo, vse dobre firme, ki so bile vodilne v bivši Jugi bodo uničili ali prodali.
volek
25. 06. 2010 14.33
Vse bo šlo v maloro. Je bilo pa izredno važno, da je Murgelča nu uspela prevara stoletja in so komunajzarji pokupili srebrnino s pomočjo kreditov bank, ki jih bomo plačali mi. Slovenija je pred bankrotom. Sedaj bodo tajkuni počasi začeli svoje firme prodajati tujcem.
Marija Krebs
24. 06. 2010 21.43
gogagoga23.06.2010, 21:527 in SCT bo zmagal na natečaju za graditev želežniškega predora od Ljubljane do Pekinga.... in SCT bo gradil slovenskokitajski zid
29350
24. 06. 2010 14.27
bnam2702 - posebno, ko nas prodaja kitajcem. Mislim, da je nas narod ze kitajec pri nasih delodajallcih in ni nam treba uvazati se njihove ideologije.
tron3
24. 06. 2010 13.43
BORUT OSTANI NA KITAJSKEM, TAKO JE LEPO V NAŠI DRŽAVI KO TE NI
bnam 2707
24. 06. 2010 13.24
Ne smemo kritizirati dobrih potez,ki jih premier dela.To bi bilo nepošteno.Menim,da so predvsem važni rezultati in ne politične barve.Vse kar je dobro za Slovenijo,je dobro in to kar dela na zunanjepolitičnem gospodarskem področju je vsekakor dobro.
Tonček Balonček
24. 06. 2010 13.13
A torej so železnićce zanimive, zakaj jih pa potem prodajamo, naj naši kaj napravijo, da bo dobiček!
mac4_m
24. 06. 2010 12.40
51% sloveniji, 25% nemcem, 24% kitajcem, vsi bi vložili, vsi zainteresirani, mešano veodstvo, družba bi bila zelo uspešna.. Kontrolni delež pa večno naš. Tako delajo nemci, samo mi smo pametnejši...
Tonček Balonček
24. 06. 2010 12.15
Pa kaj bo Pahor, Janaš bi zrihtal brezzračne železnice, pa še brezplačne za Nemce, dijake in osnovnošolce, z malico na poti seveda!
Trglav
24. 06. 2010 12.10
Super! Še dva milijona kitajčkov naj nam posodijo, da se bodo z vlaki vozili, pa smo zmagali!
tony_abcde@yahoo.com
24. 06. 2010 08.09
Vlak priložnosti se imenuje avtomatizacija in optmizacija proizvodnih procesov, da bi dosegli samozadostnost. Strategija in operativna tveganja so politikom in odgovornim popolnoma tuja oz. se delajo, da ne vedo za kaj se gre saj lepo dobivajo plače ne glede na gospodarsko situacijo. Analitično gledano se je ves čas vsiljevalo samo prodajo in preprodajo, proizvajali bodo pa Kitajci za pest riža. Koliko časa? Važno, da je denar v prodaji in da so dobički iz tega naslova. Koliko časa?
Br.1
24. 06. 2010 08.04
pol pa nebo več SŽ ampak KŽ
dmalalan@mac.com
24. 06. 2010 06.06
K'r je prov je prav...Pahor je rekel po Dnevniku, da Kitajce zanimajo nalozbe v promet-zeleznice-turizem-bancnistvo...nalozbe Kitajcev, da bodo Slovenci lahko-imeli kaj delat...cakaj cakaj-zdej pa v nocnojutranjih porocilih pa, da Pahor na Kitajskem o slovenskih investicijah na Kitajskem....ja stevilna slovenska iscejo nalozbe v kitajsko gospodarstvo in Kitajci na slovenski trg...v obeh varjantah-primirih bo Slovenija za uspeh vstopov in potov in potu-svica, za uspeh, Kitajske standarte sprejet ... Pahor in Kitajci hitite...javnemu sektorju skripa...tko malo jih je, ki jim ne skripa, da za penzionerje bo zmankalo, ki jim najbl skripa...in zdravniki ne bodo vec dezurali...sej sz Kitajci se krasno da, se bl so vrazeverni in custveni, k'mi...samo v ene cudne sile verjamejo in upajo-k'mi....in ce, ko bo uspeh-bomo oboji se svojim Angelom Varuhom zahvaljevali...in kako bomo frajerji, k bomo take velike prjatle imeli...vse v Europi si bomo sz Kitajci kr iz Slovenije Europo nazjat in poslihtat-se malo poterorizirat-taljani se za scave bodo takoj morali opravicit, hrvati pozabit, kaj smo se menili...sz vsako ladjo Kitajcev bo Europo bl strah Slovencev ratalo...hehehe...avstrici bodo takoj tm borovle vrnili, samo da bi se nih radi - malo bolj-imeli...ce ne bo do 11.novembra 2011 konc Sveta ali takoj potem...ni kej Slovenija bo Europo imela...in moderne zeleznice in turisticno danfrco, naokoli pod gore, hribe, po dolinah...mimo bohinja,nad bledom, do gorice...bi moral do lublane, cez jesenice, ce se v gorici zacne...po mnogih letih pijem kokosovo vodo sz mangotom, pa sem cist zmesan...ce ne druzga, med mojmi Kitajci se fajn zivi-vsak svoje posle gleda, se bl, k'mi, se samo Zamorcev bojijo. Mislim in vem, da ta trenutek ni Drzave na Planetu, ki ne Tujcev potrebuje, ki od Imigrantov ogromno prcakuje, ne resitev ampak, da resitev ekonomij in penzionerjev ter sanje politikov...in prebivalcev-volilcev-...uresnicijo....se nisem srecal Cloveka, ki ne bi bil rad lepo, prijazno postrezen...ze nasmeh na cesti Cloveku - Cloveka sokira ... ne tle, tle je to k na vasi normalno...oziroma ze obvezno, da vsakega, ki srecas prijazno pozdravi se in odzdravi...ja, jaz sem tudi dolgo poslusal...uci se, ce ne bos moral delat, kot mi po italijo, avstrijo, nemci, jugoslavijo...pol pa ni blo vec to slisat.
Milivoje Hajdukovi?
24. 06. 2010 05.13
Kitajci veliko delajo in skromno živijo, dok Slovenci večinoma študirajo, potujejo in proslavljajo, hkrati veliko trošijo. V Sloveniji je , če dalj vse več, socialnih podpornikov, kajti za fizično in umazano delo imajo, nekoč južne brate, danes po novem, tujce z delovnimi vizami. Tudi na delovnih vizah se da dobro zaslužiti. Zato pravim: zakaj bi delali, če jm ni treba delati. Naj delajo tujci, ki so itak brez izobrazbe. Zto smo hodili v šolo, da nam ni treba delati.
WikiX
24. 06. 2010 02.03
Ljudska republika Kitajska, ima enega najbolj zaprtih planskih gospodarstev na svetu, čeprav se lahko pohvalijo z 10% in večjo gospodarsko rastjo. Treba se je vprašati, kako jim to uspeva, če imajo tako zaprt trg. Od kod se torej zliva denar v Kitajsko? Država je vložila 2 trilijona denarnih rezerv, v Central Huijin Investment Corporation (CIC), ki vlaga v kakšnih 50 največjih poslovnih sistemov po svetu. Zato so izdali obveznice in dobili kapital, s katerim morajo vsak dan zaslužiti ogromno denarja, samo za obresti. Ko pa hočejo drugi kupiti njihova podjetja in če ne razpolagajo ravno z milijoni, da bi se za njih kvalificieali kot priznani tuji vlagatelj, se znajdejo v labirintu omejitev, v katerem praviloma izgubijo ves kapital, na koncu pa si ne lastijo ničesar, razen mogoče nekih deležev v Singapuru, na Tajskem in podobno revščino. Svoja državna podjetja ščitijo tako, da so najboljše firme obvrednotene v yuanu ter si jih lahko v glavnem lastijo le Kitajci, izbrani bogati tujci pa lahko kupijo le 10% oziroma si lastijo največ 20% teh dobrih podjetij. Ostalim prodajajo B delnice propadlih podjetij, pa še te nepremičnine zamenjajo za druge deleže, ki jih upravljajo v glavnem Ameriška podjetja in tako, da tujec ne pride do njihove lastnine. Menda se splača kupovati le H delnice oziroma "rdeče žetone", s katerimi trgujejo v Hong kongu ter ameriških borzah, ker čeprav so tam le locirana, dejansko pa upravljajo z lastnino drugih držav, za temi stojijo vsaj prava podjetja, namesto Singapurskih ter ostalih kaslcov. Naša vlada je zapravila tako poslovne priložnosti, kot tudi nacionalni kapital že doma oziroma soseščini, na že organiziranem, uspešnem ter dobro zavarovanem trgu, kaj se bo zgodilo šele sedaj, ko so se dokopali do tako ogromnega peskovnika.
tadej_10
24. 06. 2010 00.00
Pahot še jim bo to dal. Vse bo zapravil!
BagrMacola
23. 06. 2010 23.48
Joj kdo bo ustavu tega Pahorja
mc_burek@email.si
23. 06. 2010 23.18
zlato kuro bo prodav, samo transportni del železnic dela dobiček, nj jim proda potniškega :)
Marija Demec
23. 06. 2010 23.16
pahor ,povej jim ,da imate nov stadion v stožicah......to jih tudi sigurno zanima ob prevzemu SŽ.....
Luis Rezelj
23. 06. 2010 23.09
Pa saj jih imamo v vseh tržnicah!