Slovenija

Gre za pretiravanje ali je strah upravičen?

Ljubljana, 26. 09. 2008 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ginekologi opozarjajo, da panika ni potrebna. Tabletke Yarina niso nič bolj nevarne kot katere koli druge kontracepcijske tabletke. Naše bralke pa opozarjajo, da so same – zaradi jemanja prav tabletk Yarina – zbolele za pljučno embolijo in komaj preživele.


Sporočila slovenskih uporabnic kontracepcijskih tabletk Yarina, ki so tudi same zbolele za pljučno embolijo, kar dežujejo v naš poštni nabiralnik. ''Stara sem 18 let in sem prav tako kot marsikatera ženska jemala kontracepcijske tabletke Yarina,'' piše naša bralka in nadaljuje, da so se ji po šestih mesecih jemanja tabletk pojavile bolečine v levi roki in srcu. Hodila je od zdravnika do zdravnika, vendar so ji vsi po vrsti govorili, da je preobremenjena ter naj se pomiri. V bolnišnico so jo sprejeli šele takrat, ko se je počutila tako slabo, da so jo sprejeli kar brez napotnice. Po tednu dni so ugotovili, da ima pljučno embolijo. ''Nato sem se šest mesecev zdravila zaradi pljučne embolije,'' je zapisala in dodala: ''Ko sem še jemala kontracepcijske tabletke, mi je moja ginekologinja napisala recept, brez da bi mi izmerila pritisk ali me stehtala.''

Ta tabletka je inkriminirana, kar je zgolj naključje, ker je moderna in jo bolj predpisujejo, zato je tudi večji delež žensk, ki to tabletko jemljejo. Stanko Pušenjak, ginekolog

Prejeli smo tudi pismo pretresene matere, katere hčerka je pred letom dni tudi zbolela za pljučno embolijo. In tudi ona je, tako kot veliko drugih, jemala kontracepcijske tabletke Yarina. Kaj vse je njena hči morala pretrpeti, se ne da opisati, pravi. ''Celo nogo ima še – po več kot enem letu terapije vedno otečeno, težje hodi, še težje sedi in stoji. Kompresijske nogavice ji pripadajo le ene na leto, tablet Marivarin pa lahko dobi kolikor želi. Nikoli v življenju več ne sme imeti hormonske terapije,'' še piše in se sprašuje, zakaj nihče iz medicinske stroke ne prizna, da je s tabletkami Yarina nekaj narobe.

Nadzor nad ginekologi

V Sloveniji vlada obsedno stanje, vse odkar je Hrvaško pretresla novica o smrti povsem zdrave študentke, ki naj bi umrla zaradi kontracepcijskih tabletk. Pisalo nam je veliko naših bralk, ki trdijo, da jih ginekologi pred izdajo recepta niso pregledali, zato nas je zanimalo, kako poteka nadzor nad delom ginekologov, če sploh poteka. Na Zdravniški zbornici so nam povedali, da nadzor nad ginekologi izvajajo na enak način kot nad vsemi ostalimi zdravniki in zobozdravniki, ki so člani zbornice. Nadzori so redni s svetovanjem, izredni ali ekspertni, glede na namen, s katerimi so opravljeni.

'Recept predpiše vedno ginekolog'

Tabletke Yarina jemlje kar 10 tisoč Slovenk.
Tabletke Yarina jemlje kar 10 tisoč Slovenk. FOTO: J.K.

Specialist ginekolog in porodničar Stanko Pušenjak, ki veliko sodeluje s spletnimi forumi, je za 24ur.com povedal, da so trombotični zapleti eni od hujših zapletov jemanja kontracepcijskih tabletk. Vendar je poudaril, da recept vedno predpiše ginekolog, ki se prej pogovori s pacientko o njenem splošnem zdravju in o boleznih v družini. Ginekologi imajo namreč tudi seznam vprašanj, ki naj bi jih postavili pacientkam, preden jim predpišejo recept za kontracepcijske tabletke. ''Krvni tlak in težo vedno izmeri že medicinska sestra, še preden pacientka stopi v ordinacijo h ginekologu,'' je povedal in dodal, da gre za generalno dejanje, ki ga navadno opravijo na šest mesecev.

Kot je opozoril Pušenjak, je treba vse simptome – če se stopnjujejo –, ki so opisani v navodilih priloženih tabletkam, vzeti resno.

Tudi na Zdravniški zbornici so povedali, da kontracepcijsko svetovanje ni zgolj prepisovanje kontracepcijskih tabletk, pač pa temelji na individualni obravnavi vsake ženske, ki si kontracepcije želi ali ji jo priporoča ginekolog.

Preden dobite recept

Danes obeležujemo svetovni dan kontracepcije.

Preden ginekolog predpiše recept za kontracepcijo, mora skrbno zbrati podatke o zdravstvenem stanju pacientke, o morebitnih ginekoloških težavah, o obolenjih v družini, o prejšnjih in sedanjih obolenjih, sočasno vzetih drugih zdravilih in na podlagi vsega izbranega oceni dejavnike tveganja. Med pomembnejšimi so kajenje, visok krvni tlak, debelost - zato žensko tudi stehtajo, izmerijo krvni tlak in ugotovijo, ali je kadilka. Pomemben podatek je tudi starost pacientke, saj je za mlade in zdrave ženske sprejemljivih več metod kontracepcije kot za starejše, so sporočili iz zbornice.

Ko izbere vse podatke in oceni splošno zdravstveno stanje, ginekolg oceni, katera izmed kontracepcijskih metod bi bila za žensko primerna. Razloži ji še namen in način uporabe kontracepcijske metode, prednosti in pomanjkljivosti, opozori pa jo tudi na možne neželene učinke, ki jih metoda lahko povzroči. Pacientko tudi opozori, na kaj mora biti še posebej pozorna in ob katerih opozorilnih znakih ne sme odlašati s pregledom pri zdravniku.

Kot so še sporočili z zbornice: ''Doktrinarno stališče ginekološke stroke je, da ginekološki pregled pred samim predpisovanjem kontracepcije ni nujen, pogostnost preventivnih ginekoloških pregledov v Sloveniji pa zakonsko določa program ZORA.''

Statistika

V Sloveniji je 100.000 žensk, ki jemljejo kontracepcijske tabletke, od tega jih 10.000 jemlje tabletke Yarina.

Verjetnost, da zdrave ženske obolijo za trombozo in embolijo je 5:100.000, verjetnost, da za trombozo in embolijo obolijo uporabnice kontracepcijskih tabletk pa je 20–30:100.000. Med nosečnostjo je verjetnost za nastanek tromboze ali embolije kar dva do trikrat pogostejša kot ob jemanju kontracepcijskih tabletk. Verjetnost je kar 60:100.000.

Pušenjak še navaja, da je smrtnost zaradi jemanja kontracepcijskih tabletk pri ženskah nekadilkah, ki so mlajše od 35 let, le 1:1.700.000. Za primerjavo Pušenjak navaja še druge življenjske situacije. Verjetnost smrti zaradi nosečnosti in poroda je v Sloveniji 1:12.000, zaradi dovoljenega splava pa je v razvitih državah verjetnost od 1:100.000 do 1:1.000.000.

'Nevarne' tabletke?

Kot je znano, je javnost pretresla vest, da je na Hrvaškem zaradi kontracepcijskih tabletk Yasmin (v Sloveniji jih prodajajo pod imenom Yarina) umrla 22-letna Zadrčanka. Pred dvema letoma pa naj bi zaradi jemenja enakih tablet umrla tudi 26-letna Rečanka. Tabletke Yasmin je dve obdobji v življenju jemala tudi 32-letnica iz Pulja. V drugem obdobju jemanja ji je srce začelo hitro biti, večkrat se je tudi dušila, imela je vtroglavice. Na zdravniškem pregledu so našli krvni strdek, ki se je 'zataknil' v žili v predelu trebuha in potoval proti pljučem. Puljčanka je komaj preživela. Leta 2007 so hrvaški zdravniki zaradi tabletk Yasmin zabeležili še primer srčnega zastoja, ki se na srečo ni končal tragično. Se je pa tragično končala zgodba 24-letne Avstralke, ki je zaradi omenjenih kontracepcijskih tabletk umrla.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BE.KR.
26. 09. 2008 23.27
Ginikologi,ja prav,da pravijo ni panike ,samo kateri bo pacientki dal potrdilo, da res ne bo nič nariobe. Prosim lepo!! Vsaka mora poskrbeti za svoje zdravje!!!!
jakart@email.si
26. 09. 2008 18.08
Tale gojčič kot običajno žali zdravstvo zaradi globoke zavisti, ker se v šolstvu pač ne obračajo takšni denarji... so pa plače le 20% manjše, torej ka bi rad za tako otročje lahko delo? Ampak tokrat je nekaj nanjušil - tu lahko gre za farmacevtski boj, najbolj umazano obliko le-tega. Novinarska stroka je še bolj pod vplivom (industrije, politike...). Oglaševanje zdravil v laični javnosti je prepovedano, verjetno tudi negativna propaganda na račun enega proizvajalca. Agencija za zdravila? 24ur, ODGOVORNOST za vse posledice nepremišljenih, paničnih odločitev glede jemanja KT, je po takih \"površnih\" člankih samo vaša! Vse prizadete, magari samo noseče :), spominjam na to dejstvo. Če bodo posledice, najprej moje čestitke (Slovenija rabi otroke!), svetujem pa, da si najamite odvetnika in tožite novinarje zaradi zavajanja.
vlak
26. 09. 2008 17.50
Napisala sem narobe vsaka star v življeju je prvič.
vlak
26. 09. 2008 17.48
@ Space22 ti,kar pojdi ginekalogu saj ti ni treba,če nočeš jemati tablete.daš pa obroček,je pa tako vsaka stvar v življeju ,je prviš.LP.
space22
26. 09. 2008 17.37
-1
jaz ne verujem v nobenega boga kljub temu da sem opravila vse zakramente in obiskovala verouk ko sem bla majhna, samo mene je pa še zmeraj strah it h ginekologu, se mi zdi da sem celo bolj zdrava kot tiste ki jemlejo kontracep. tablete in so redne stranke pri ginekologu, mene bo vedno strah zdravnika, že od majhnega se bojim zdravnikov še posebej injekcij
jakart@email.si
26. 09. 2008 17.31
space22, najprej psihiatra oz. tvojega \"dušebrižnika\" al pa vsaj starše. Rosamunda, noben zdrav petelin se ne more upreti taki koncentraciji kokoši. Tudi jaz ne...
Indigo Pingvin
26. 09. 2008 17.23
Space22, ali mi lahko zaupaš, glede na to, da omenjaš Boga, katere veroizpovedi si? Samo zanima me ...
drejcib
26. 09. 2008 17.20
+1
pri nas ne jemljemo tabletk kar na pamet kot na HR, meni pri ginekologinji vsake tri mesece zmerijo tlak in težo in moram reč da me je ginekologinja vprašala o vseh boleznih v družini!!!!
Ramzess
26. 09. 2008 17.15
\"in se sprašuje, zakaj nihče iz medicinske stroke ne prizna, da je s tabletkami Yarina nekaj narobe.\" Pri taki nevednosti in naivnosti je vprašanje brezpredmetno, medicinska stroka je zelo pod vplivom farmcevskih gigantov in ne morejo kar tako \'priznati\', da kakšne tablete niso vredu. Sicer pa kdo je ljudjem kriv, da \'na pamet\' jemljejo tablete, brez informiranja. Sicer pa bi dandanes večina morala že vedeti, kako stojijo stvari, da zdravje malih ljudi trpi na račun profita velikih.
drejcib
26. 09. 2008 17.14
jaz sem tudi imela hude menstrualne bolešine, pa sem prvo šla do splošne zdravnice, da mi je ona predpisala ene tablete proti bolečinam, ampak niso to KT
drejcib
26. 09. 2008 17.12
+2
rosamunda, bravo!!! zadnji komentar je bil zeloooooooooooo dober!!!! :) space22 tebi pa predlagam da vseeno obiščeš ginekologa, pa ne zaradi KT, ampak zaradi tvojega zdravja!!
space22
26. 09. 2008 17.11
-1
sploh pa mora bit ta ginekološki pregled zelo grozljiv, ker se je treba tam sleči do nazga, jaz pa tega ne maram, da sem naga pred ginekologom
space22
26. 09. 2008 17.09
-1
hvala bogu da nisem nikoli šla h ginekologu, enkrat sem že mislila it zarad bolečin med menstro, in pol bi za to dobila še te strupene tablete, še dobro da mi je ginekologinja rekla da moram čakat pol leta, ampak pol leta jaz ne bom čakala, tako pa sploh nisem šla nikol, k ne rabim ginekologa
rosamunda
26. 09. 2008 16.59
+1
Tonček Balonček, veliko visiš na teh straneh, ne vem pa, kaj počneš med ženskami...se morda samozadovoljuješ? ti kaj lepega povemo? ja, obstaja en čaj, pripraviš ga iz oleandra...po tem ne rabiš več nobene kontracepcije...poskusi, povedati itak ne boš več mogel...če želiš, ti ga pripravim, popil pa ga boš sam...
space22
26. 09. 2008 16.57
-1
tudi brez zaščite se da pazit da se ne da zanosit
space22
26. 09. 2008 16.56
-1
jaz sem pa stara 23 let pa še nikoli nisem bla pri ginekologu, svoje stvari rešim tudi brez tablet, po naravni poti
Tonček Balonček
26. 09. 2008 16.49
-1
Ali morda kakšna od bralk ve, če obstaja kakšen čaj ali drug naravni napitek, morda homeopatske kaplice za preprečevanej zanositve? Sem pa že slišal, da so ženske zanosile na plesih in gasilskh veselicah, še posebno, eč je bila glasba primerna, pri polni luni je bilo teh pojavov baje več kot običajno. Več ljudi več ve in bi bil vesel, če bi katera lahko povedala kaj o lastnih izkušnjah ali iz izkušenj svojih prijateljic!
Son?nica7
26. 09. 2008 16.48
grejpfrut...tudi jaz jemljem Yarina in imam zelo podobne oz.enake probleme kot ti..meni je zdravnica predpisala kremo za nogi in ves čas govorila da je oteklina minimalna..poleg tega me spremlja neznosna bolečina ..hvala za tako zdravstvo..včeraj sem vzela zadnjo kontracepcijsko tabletko!!
rosamunda
26. 09. 2008 16.43
...nadaljujem... ker bi se verjetno zmanjšala poraba KT...v glavnem, so še druge možnosti zaščite tudi za mlade in za tiste, ki še niso rodile... pa še to, poznam ogromno otrok, ki so se rodili parom, ki so \"pazili\", biologijo pa so očitno vsi špricali...bi priporočala, da jo vsi, ki pazite, malo ponovite, da ne bo kakšnih presenečenj...
rosamunda
26. 09. 2008 16.40
jaz bi svetovala NUVARING od Organona, to je ene vrste obroček, ki ga za tri tedne vstaviš v nožnico (toliko časa, kot bi jemala tabletke), deluje lokalno, kot da nimaš kontracepcije, ne zmanjšuje poželenja, ne povečuje telesne teže ipdb. dobiš ga v tujini na beli recept, žalostno pa je, da je pri nas že dobil dovoljenje za promet, pa ga še niso dali na trg, verjetno zaradi lobija proizvajelcev KT, ker