Slovenija

'Slovenske občine so pred finančnim zlomom'

Ljubljana, 21. 03. 2012 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Veliko županov ima resne finančne probleme, ne zmorejo popraviti cest, kar nekaj slovenskih občin živi na kredit. So tudi primeri občin, kjer gre vsak prihodek na račun za poplačilo dolgov.

Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes se sprašuje, kaj občina sploh je in čemu je namenjena ter ali smo leta 1994 ob veliki spremembi lokalne samouprave vedeli, kaj želimo.
Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes se sprašuje, kaj občina sploh je in čemu je namenjena ter ali smo leta 1994 ob veliki spremembi lokalne samouprave vedeli, kaj želimo. FOTO: 24ur.com

Po mnenju predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa ne more preživeti vseh 211 slovenskih občin. V pogovoru za časnik Večer je opozoril, da občine drvijo v finančno negotovost. "Smo na točki, ko to ni več vprašanje ene ali dveh občin," je odgovoril na vprašanje, kako daleč smo od javnofinančnega zloma občinskega sistema. Kot je dejal, njihovi regijski posveti kažejo, da ima veliko županov resne finančne probleme, saj jim država nalaga obveznosti ter ne razlikuje med malimi, srednjimi in velikimi občinami. Poudarja, da nekatere občine niti kadrovsko niso sposobne izvajati vseh nalog.

Tri občine, Gornji Grad, Gornji Petrovci in Štore, so imele že blokirane račune, je povedal Igor Šoltes za Večer.

Kar nekaj slovenskih občin zagotovo živi na kredit, pravi Šoltes in navaja, da so iz več predelov Slovenije slišali, da bi potrebovali nekaj celoletnih proračunov samo, da bi uredili vprašanje cest. So tudi primeri občin, kjer gre vsak prihodek na račun za poplačilo dolgov. V primeru, ko občina ne more plačevati svojih obveznosti in ima prenizke prihodke za poplačilo upnikov, se lahko po njegovih besedah odločimo za životarjenje in umetno ohranjanje pri življenju ali gordijski vozel presekamo tako, da pristojnosti prenesemo drugam.

Na vprašanje glede proračuna Mestne občine Maribor, ki ga na občini pripravljajo v teh dneh in bo težak 155,6 milijona evrov, pri čemer je občina lani imela le 99,6 milijona evrov prihodkov, pa je Šoltes dejal, da je to primer takšnega razkoraka, ko se občine prehitro odločajo za različne oblike zadolževanj. "Mi opažamo, da se z dodatnimi zadolževanji in prilivi skuša krpati terjatve preteklih let. Vsak odgovoren župan bi sicer moral skrbeti, da občine ne obremeni prekomerno in nesorazmerno tudi za čas, ko ne bo več župan. Namesto tega pa imamo zgodbe, ko novemu županu na vrata trkajo upniki in rubežniki. Potem pa prihaja tudi do rubeža premičnega premoženja občine," ugotavlja.

"Vprašanje je, če sedanji sistem uresničuje ustavno opredelitev, kaj občina je in čemu je namenjena," je dejal Šoltes, ki se mu boljše od vprašanja, kaj je premajhna občina, zdi vprašanje, kaj občina sploh je. Sprašuje se, ali smo leta 1994, ko je bila velika sprememba lokalne samouprave, vedeli, kaj želimo. Ali lahko trdimo, da so te današnje občine bolj učinkovite kot tiste pred letom 1994, ki so imele več pristojnosti in so bile večje, se sprašuje. Poudarja, da lahko veselje, da imajo zdaj ljudje v lokalnem okolju vajeti v svojih rokah, traja samo do prvih finančnih problemov. Kmalu namreč sledi spoznanje, da občina prinaša tudi veliko odgovornost in veliko obveznosti.

Država bi po njegovem mnenju s strategijo morala povedati, kaj sploh želi. Potem bi lahko razpravljali, ali je bila strategija uresničena, če več kot polovica občin ne zadostuje enemu od pogojev za ustanovitev, ki ga je, mimogrede, določila država. "Tu smo popustili in sedaj je prišel čas, ko se bomo morali s tem spopasti. Če ne, bodo majhne občine doletele finančne posledice in samo vprašanje časa bo, kdaj bo prišlo do finančnih zlomov, stečajev, bankrotov občin," še opozarja.

Vse več revizij

S predsednikom državnega zbora Gregorjem Virantom
S predsednikom državnega zbora Gregorjem Virantom FOTO: Dz-rs.si

Šoltes je sicer predsedniku državnega zbora Gregorju Virantu ravno danes predal letno poročilo računskega sodišča za leto 2011. Virant je ocenil, da je računsko sodišče opravilo zelo zahtevno in odgovorno delo, Šoltes pa je poudaril, da se je tudi lani povečalo število pobud za revizije. Virant je po srečanju s Šoltesom v izjavi za medije poudaril, da se računsko sodišče velikokrat sreča z dilemo, kakšno težo dati formalni pravilnosti poslovanja proračunskega uporabnika in kakšno težo dati gospodarnosti.

Izpostavil je sicer, da je zakonitost na prvem mestu, a da se včasih denar troši zakonito, vendar zelo negospodarno, kar pa je za proračun bolj negativno, kot če se včasih sredstva porabijo v nasprotju "s kakšnim členom kakšnega pravilnika", pa vendarle gospodarno. Spodbudno pa se mu zdi, da je večina popravljalnih ukrepov, ki so jih zahtevali od revidirancev, sprejetih in uresničenih, kar po njegovi oceni kaže na zavedanje, da je treba spoštovati priporočila in zahteve računskega sodišča, "ki so usmerjene v dobrobit javnih financ".

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
22. 03. 2012 08.42
+1
Sem mislil, d aje samo Ljubljana tako zapufana, poštenjaki so pa v plusih!
Zrkizz
21. 03. 2012 20.01
+3
To je bil takrat manever za pridobitev cimvecjega stevila podpornikov, ki so jih potem stlacili v obcinske sluzbe. Sedaj ocitno zadeva ne deluje kot so zeleli. Ljudje z nekaj delujocimi celicami pa ze od nekdaj opozarjajo, da mi potrebujemo kaksnih 10 obcin, vse ostalo kar so si v teh letih izmislili je metanje denarja skozi okno.
Maancy
21. 03. 2012 19.16
+4
Mene čudi kako niso že zdavnaj propadlle.. Ustvarjajo ničesar, ne delajo nič koristnega,na desetine popolnoma neuporabnih sedi in pije kri gospodarstvu.. Ne delajo nič drugega kot trenirajo nacionalni šport.. Pisanje položnic in izmišljanje novih nikomur potrebnih storitev davkov in taks.. Če ne bodo Župani poravnali dolgov se ve zaplembe premoženja in dolge zaporne kazni..
dukenukem
21. 03. 2012 19.15
+5
imamo 212 občin ,ter povprečno 22 zaposlenih na občinah ,pa kje ste še to videli,taka mala država pa tolk uradnikov, da te kap zadane ,polovico občin se lahko takoj ukine ,še to je preveč
Adolph
21. 03. 2012 18.48
+4
Zupane prezadolzenih obcin poslati na prisilno delo ,dokler se obcine ne resijo dolgov. . . . Zupani so povsod na svetu najvecji zapravljivci, ker se hocejo profilirati . . ..
ljubljanatv
21. 03. 2012 18.13
+3
Že pred nekaj časa sem predlagal,da občine ,kimsomse prevečzadolžile in župani,ki ne znajo voditi pregledno finance nimajo tam kaj iskati. Uvede se stečajni postopek občine ,ki se jih združuje vodečo garnituro pa lepo na cesto ,ker je nesposobna inker ne zna delati ko dober gospodar z javnim denarjwm.
titovka
21. 03. 2012 18.15
+3
saj je vsaka vas hotela imeti svojo občino pa jih sedaj naj vzdržujejo!!!
MERDE-AVE-MERDE
21. 03. 2012 17.51
+4
'Slovenske občine so pred finančnim zlomom' - pa kako je to mogoče? janša je na olasti, halo, kako je to mogoče ?!
Maancy
21. 03. 2012 16.20
+11
Stečaj, Županom zaplenit premoženje za odplačilo dolgov pa 20 let resta... Tistega Norca ki je predlagal Občino pri vsakem pasjem dreku pa morajo takoj doživljensko zapreti v ustanovo zaprtega tipa brez možnosti izpustitve..
antiXfashizmXeuXgso
21. 03. 2012 16.30
+3
Mislim da so bili to uni, tam nekje okoli sls in sds,...
kokodajsar
21. 03. 2012 15.42
+13
Ukiniti 3/4 obcin in narediti uprave bolj uncikovite
idrca
21. 03. 2012 17.54
+1
I G N O R A N T
21. 03. 2012 14.50
+21
Tudi obcani so pred financinim zlomom.
petmar
21. 03. 2012 14.40
+7
Zato pa so kandidirali za župana v SG policaji in kelnerji!
BUONGIORNO
21. 03. 2012 16.16
+8