Slovenija

'Vsi lahko vidijo vse!'

Ljubljana, 28. 12. 2011 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na portalu Prostor lahko odslej vsakdo preveri vrednosti tako svojih kot tudi tujih nepremičnin, pravijo geodeti. Pojavile so se že prve težave: zaradi prevelikega zanimanja se je stran večkrat sesula, oglasili pa so se tudi že z urada informacijske pooblaščenke.

Celovški dvori - 15
Celovški dvori - 15 FOTO: Damjan Žibert
Slovenija je ena prvih držav v Evropi, ki ima spletni register nepremičnin in njihovih vrednosti. A že takoj po uvedbi so se pojavile težave. Računalniški strežnik Geodetske uprave se je čez dan sesuval, delovati je začel šele popoldne. Snovalci pričakujejo, da bo težav še več, saj je zanimanje izjemno. Ko so včeraj poskusno zagnali aplikacijo, so v eni sami uri zabeležili več kot 300.000 uporabnikov.

Slovenci lahko od zdaj na spletnem portalu Prostor preverjamo vrednosti nepremičnin, saj je sistem dokončno vzpostavljen, so danes pred očmi javnosti potrdili predstavniki Geodetske uprave RS. Vse vrednosti, katerih skupni seštevek po besedah direktorja Urada za množično vrednotenje nepremičnin Dušana Mitroviča znaša približno 140 milijard evrov, so bile izračunane skladno s predpisi, izražajo pa stanje trga nepremičnin na dan 1. julij 2010. Koliko so se vrednosti od tedaj spremenile, bodo začeli ugotavljati z začetkom novega leta, spremembe pa se bodo posodabljale sproti. "Register nepremičnin živi," pravi Mitrovič.

Generalni direktor Gursa Aleš Seliškar je ponosen na delo slovenskih geodetov.
Generalni direktor Gursa Aleš Seliškar je ponosen na delo slovenskih geodetov. FOTO: Blaž Garbajs

"Gibanje bomo spremljali letno, tako da bomo imeli v naslednjih letih vedno sveže podatke," pojasnjuje in dodaja, da bodo prvo indeksacijo opravili v začetku novega leta. "Objavili bomo vse indekse, če bo vrednost katerega večja ali manjša od 10 odstotkov, bomo vrednosti spremenili," pojasnjuje.

Na uradu informacijske pooblaščenke se z javnim spletnim registrom in dejstvom, da odslej lahko vsakdo vidi vse nepremičninske podatke v državi, nikakor ne strinjajo. Kot pravi namerstnica pooblaščenke Rosana Lemut Strle, je potrebna previdnost, kadar gre za zasebnost posameznikov. Potrebno je pretehtati, ali so nameni, zaradi katerih morajo biti določeni podatki javni, zares tako pomembni, da se je treba posamezniku odpovedati delu svoje zasebnosti. Hkrati Strletova opozarja, da bi morala biti država bolj transparentna in pokazati svoje dokumente.

Podatki o vrednosti posameznih nepremičnin so dostopni na spletu prek javnega vpogleda v podatke o nepremičninah ali prek aplikacije, s katero je bilo mogoče do podatkov dostopati po obveščanju o poskusnem vrednotenju in s kodo, ki so jo lastniki prejeli v teh obvestilih. "V kolikor ste kodo izgubili, boste dobili novo," pravijo in še dodajajo, da so sicer podatki javni, tako je mogoče videti lastništvo in ocenjeno vrednost za vse nepremičnine.

Zakon določa tudi, da bi morali biti lastniki nepremičnin zdaj o izračunanih vrednostih obveščeni tudi po pošti, a generalni direktor Gursa Aleš Seliškar pravi, da je pošiljanje še "v zraku", saj še nimajo zagotovljenih sredstev. Za tisk in pošto bo strošek namreč znašal okoli 500.000 evrov.

Spletni portal Prostor
Spletni portal Prostor FOTO: e-prostor.gov.si

Pritožbe na vrednost niso več mogoče

"Če bomo zdaj dobili pritožbo na vrednost, jo bomo zavrnili," je pojasnil Seliškar. Pritožbe na vrednost tako niso več mogoče, pravi, a dodaja, da lahko posamezniki vedno preverijo in spremenijo podatke o nepremičnini, na podlagi katerih bo nato v enem dnevu izračunana nova vrednost.

Lastnikom svetuje, naj preverijo podatke. Te je treba spreminjati v postopkih, v katerih so bili pridobljeni: npr. če gre za katastrske podatke, jih je treba spremeniti v zemljiškem katastru prek upravnega postopka, enako velja za podatke v katastru stavb. Podobno je treba podatke, ki jih vodijo občine ali ministrstvo za kmetijstvo, spreminjati na občinah oziroma ministrstvu. Podatke glede električne napeljave, dvigal in podobnega je mogoče spreminjati v aplikaciji ali na Gursu.

Seliškar opozarja tudi na preverjanje podatkov v zemljiški knjigi, predvsem glede vpisa enotne matične številke. Spremembe v zemljiški knjigi naj bi se sicer praviloma v nekaj dneh izrazile tudi v registru nepremičnin, opravljajo pa tudi mesečne preseke, tako da so spremembe vnesene najpozneje v enem mesecu.

GURS - 3
GURS - 3 FOTO: Blaž Garbajs

Sprva ocenili na 160, sedaj vrednost nepremičnin v Sloveniji znaša 140 milijard evrov

Kot je nato še pojasnil Mitrović, se je ocenjena vrednost vseh nepremičnin glede na poskusno vrednotenje znižala z okoli 160 na 140 milijard evrov. Spremembe vrednosti so nastale zaradi prilagoditve nekaterih modelov vrednotenja, in sicer na podlagi pripomb, ki so jih lastniki posredovali po obveščanju o poskusnem vrednotenju lansko jesen. V povprečju je bilo znižanje največje pri hišah, katerih ocenjena vrednost se je znižala s 60 na 50 milijard evrov, sorazmerno pa so bile spremembe največje tudi pri kmetijskih in gozdnih zemljiščih, pri katerih je bilo največ pripomb. Ugotovili so, da so tam modeli vrednotenja nekonsistentni.

Podatki bodo uporabni tudi pri določanju socialnih prejemkov

Podatke bo mogoče od 1. januarja 2012 uporabljati za različne namene. Tako se med drugim z novim letom začneta uporabljati dva zakona s področja socialnih prejemkov, na podlagi katerih se pri ugotavljanju materialnega položaja oseb, ki so upravičene do teh sredstev, upošteva njihov dohodek in premoženje. Podatke bodo uporabili tudi za izračun davka na nepremičnine, ki pa ne bo uveden pred letom 2013.

S projektom, ki je trajal že vse od leta 2000, so slovenski geodeti zadovoljni. "Dokazali smo, da slovenski geodeti zmoremo tudi tako velik posel," še pravi Seliškar in dodaja, da je največje težave predstavljalo pridobivanje finančnih virov. Za popis nepremičnin je bilo namreč treba odšteti kar 111 milijonov evrov, za množično vrednotenje pa 4,5 milijona evrov.

Ob koncu srečanja s sedmo silo se je generalni direktor še opravičil vsem tistim, ki bodo imeli zaradi velikega števila dostopov do podatkov na spletu v teh dneh težave s pridobivanjem informacij. Kot je pojasnil je portal postavljen za povprečno mesečno obremenitev – tri milijone obiskov, trenutno pa pričakujejo mnogo večje število oziroma približno takšno, kot je bilo oktobra leta 2010 – 22,5 milijona obiskov.

Lastniki več kot šest milijonov nepremičnin lahko do njihovih vrednosti dostopajo preko povezave http://e-prostor.gov.si.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (198)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

benko12345678
21. 03. 2012 21.28
Jaz pa vsak dan od notranje strani vidim hišo od očija ( to bo Gregor Virant) in samo zato da mi verjamete vam jo bom opisal. Imamo bazen,notri so tri spalnice (za mami in očija,zame in za davida) imamo dnevno obo z sivim kavčem in belo mizico, imamo kuhino v kateri je tudi manjša miza za katero jemo če sta doma samo dva, imamo jedilnico in še eno (malce manjšo nevno sobico) potem je še nekaj ob ( garderoba,kurilnica,shramba,očijeva domača pisarna,hodniki,tri kopalnice ena je z masažno kadjo sicer to ni džakuzi ampak le banja...)
Tonček Balonček
02. 01. 2012 21.44
Sam sem si ogledal Janševi nepremičnini v Zavrzlenem nad Bovcem in posestvo v Silovi pri Velenju. Prva je nadstropna stavba s trlorisom 94 kv. metrov, višine 8,5 m in nekaj zemlje zravev, v Silovi pa gre za hišo 273 kvadratnih metrov in 1500 kvadratnih metrov zemje. Ostalih podatkov se mi pa ne da navajati, je pa lastnik obeh v celoti. Za ljublanske posesti pa si izvolite pogledati podatke sami!
Ramzess
29. 12. 2011 13.23
Zanimivo, kakšne razlike med skoraj enakimi hišami, ...moje primerjave (v mojem primeru) niso dokončne, ker nekatere hiše v primerjavi niso še končane, oz. podatki niso vnešeni, izračun vrednosti ni končen.
llaall
29. 12. 2011 12.12
+3
podn od države
Ramzess
29. 12. 2011 12.07
Vsi lahko vidijo vse, ...načrtovanje določenih projektov bo tako lažje.
Ramzess
29. 12. 2011 12.41
+1
Pa tu ne mislim zgolj neuradnih vlomov in kraj, ...pač pa tudi tiste po uradni dolžnosti, ...podatkov v tem registru je namreč dovolj, in dovolj podrobni, to mi je že, in verjetno še komu, ob popisu padlo v oči, da lahko lahko nekdo dobro naštudira vlom, in dalje.
Ramzess
29. 12. 2011 12.07
Seveda se stran sesuje, če ne postavijo količinske in ali časovne omejitve dostopa.
santamaura
29. 12. 2011 10.36
+2
Ni panike. Sesutje sistema so povzročili tisti poredneži, ki so mislili, da bodo v sosedovi kopalnici lahko videli tudi njegovo ženo
ogard66
29. 12. 2011 10.02
+3
Uuuuuuuu....... kaj nam delajo!!!! ....mi pa spet sam o gledamo?
povemvsem
29. 12. 2011 09.43
+3
le kam so gospodje poskrili nakradeno?namreč nihče od teh velikašev nima več kot povprečni slovenec.malo istopata kučan in jankovič.janša&Co,tajkuni,pahor,itd.... pa morajo izgleda hoditi na karitas in rdeči križ po pakete.
Pro75
29. 12. 2011 09.34
+3
Kako naj pogledam v register, če po zadeva ne deluje,je sesuto.
York
29. 12. 2011 09.19
+3
Mali Človek 29.12.2011 00:59:59 Ne nisem želela biti nesramna do tebe ..... malo sem se pošalila. Oprosti, če je zvenelo čisto osebno. Ja, res so podatki že dolgo, javno dostopni. Glej, če si do sedaj živela v miru, tako tudi nadaljuj. Mogoče bi nas moralo bolj skrbeti to, da so že pred časom želeli (v času Janševe vlade) združiti osebno in zdravstveno izkaznico. In potem bi lahko vsak policajček ali uradniček, z nekaj malega znanja o računalništvu, brskal po tvoji/moji zdravstveni kartoteki. In takrat se gospa Musarjeva ni oglasila. Tudi sedaj se je post festum, ko so zadevo razbobnali novinarji. Toliko o njeni skrbi, vse je bolj na papirju, kakor v resnici.
tantadruj1
29. 12. 2011 09.28
+3
... ah, kakšna varnost osebnih podatkov neki... sej če greste k zdravniku, se najprej znajdete na okencu, ker se morate naglas pomenit s sestro po kaj ste prišli, linija zasebnosti je korak za vami. torej. enako na banki, če dvignete ali položite denar, vas najprej vprašajo koliko. pa sliši vsak vsaj 3m za vami. to je to.
kolcamož
29. 12. 2011 09.18
+6
od mene davka videl NE BODO, upam ,da se bo narod streznil in udaril z državno nepokorščino,ali še kaj drugega....
en lisjak
29. 12. 2011 09.11
+2
Dobro minuto bil gor ,pa je stran sesulo ....a bo kdaj to sploh delalo ????????stran vržen denar...
tantadruj1
29. 12. 2011 09.16
+3
... portal ne dela, podatki so napačni, denarja za obveščanje lastnikov ni... fantastično.
tantadruj1
29. 12. 2011 08.51
+4
slovenci imamo hise,stanovanja,vlagamo,dedujemo,zato tudi placujemo davke.pa prihajajo priseljenci v naso drzavo,ki so prvi na listi za socialna oz.neprofitna stanovanja.nasa drzava nima vpogleda v njihove nepremicnine,zato kao nimajo nic in stanovanja prvi dobijo.prejemajo lahko socialno pomoc,najvisji otroski ,brezplacen vrtec,....vsi drugi so vedno na repu te liste,zato so se primorani zapufati in graditi ter delati.toliko o pravicni obdavcitvi.
Niko_K
29. 12. 2011 09.38
+4
Sem gledal dodeljevanje socialnih stanovanj enkrat na stanovanjskem skladu. Slovenski priimek je bil mislim da prvi pod številko 56.
Tonček Balonček
29. 12. 2011 09.44
+6
Dragutin MAte je ercimo že 25 let v dobrih službah, polkovnik, minister, prej zaposlen na MORSU. v Sarajevu par let, prejemal je nadomestilo otd. pa še vedno žćivi v državnem stanovanju in s etožari, ker bi moral ven. Zanalašč si ni sam kupil hipše in stanovanja, nam bo pa sosil pamet kot poslanec!
cupofmarja@email.si
29. 12. 2011 08.41
+9
.....in ljudje bodo tiho in pustili, da s vdira v njihovo zasebnost.........kam gremo.....
tantadruj1
29. 12. 2011 08.36
+3
... najbolj smešno je to, da so najemnine označene kot visoke. Torej z davkom na nepremičnine, bodo še malo višje. če računajo na to, da bodo ljudje začeli prodajati, naj povedo komu. Mimogrede v sloveniji imamo vedno več slabostoječih. tudi če še pade cena nepremičnin, spet ne bo padla toliko, da bi tisti, ki je v najemu spravil skupaj v enem šusu toliko denarja, če ne bi že. banke so take kot so in služb za stalno ni. torej. Vprašanje če bodo dosegli to, da kdor ne oddaja bo sedaj oddajal. torej ostane samo davek. in če ne bo za davek, bo vzela država. a ni to rop? ali pot nazaj, kjer je vse državno.
Mahi
29. 12. 2011 08.33
-1
Pogledal sem svojo nepremičnino in dobil ven xxx.xxx,xx EUR vrednosti. Ko sem seveda vtipkal še sosedovo sem ven dobil točno 26.000 EUR. Gre za enako veliko hišo, iste starosti na enaki parceli....??
tantadruj1
29. 12. 2011 08.38
+4
haha... od mojega soseda je pa znesek 0. :D če ga vidim, ga povprašam , če proda. :D
SBP
29. 12. 2011 08.39
+3
moj sosed ima hišo že 9 let zgrajeno pa ni podatka da bi na njegovi parceli kaj stalo :) dobri so!
en lisjak
29. 12. 2011 09.13
+2
SBP,Isto kot pri meni ....privatnik ,pa ma vpisano samo PAŠNIK....
lanna1
29. 12. 2011 08.17
+4
no pa so nam spet vrgli kost za glodat, od portala pa en velik nič
dispute
29. 12. 2011 02.04
+2
mislim to.. to je neverjetno. res
simevlado
29. 12. 2011 01.32
+18
jaz sm preveru vse moje sosede zanimivo... drugač pa ta projekt je zgrešen in vdiranje v zasebnost.