Znanost in tehnologija

Slovenska Wikipedija praznuje 10. rojstni dan

Ljubljana, 24. 02. 2012 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najpogosteje navajana spletna enciklopedija Wikipedija praznuje deseto obletnico poslovenjene različice. Z več kot 130 tisoč enciklopedičnimi članki v slovenskem jeziku postaja vse bolj dovršeno orodje tudi za potrebe šolstva.

Slovenska različica je zaživela le leto dni po začetku delovanja krovne strani Wikipedije.
Slovenska različica je zaživela le leto dni po začetku delovanja krovne strani Wikipedije. FOTO: Wikipedia
Desetletnica slovenske Wikipedije bo tudi mednarodno obeležena, obiskala jih bo namreč delegacija iz Fundacije Wikimedia, neprofitne ustanove, ki na svojih strežnikih gosti Wikipedijo in njej sorodne projekte v več kot 280 svetovnih jezikih. Srečanja se bo udeležil Bence Damokos iz komiteja za podporo lokalnim podružnicam Wikimedie (po svetu obstaja že 38 lokalnih združenj wikipedistov) ter Ting Chen, predsednik Fundacije Wikimedia.

15. januar 2001 se je v zgodovino spleta vpisal kot trenutek rojstva proste spletne enciklopedije Wikipedija. Wikipedia je z načeli neodvisnosti, ažurnosti in brezplačne dostopnosti postavila temelje kakovostnega informiranja, le leto dni pozneje, 26. februarja 2002, pa je bil zagnan tudi projekt slovenske različice enciklopedije, ki letos praznuje svoj deseti rojstni dan.

Projekt raste in se razvija

Slovenska Wikipedija je spletna enciklopedija, ki jo lahko ureja vsakdo. Služi odprtemu in prostemu dostopu, izmenjavi, preverjanju in širjenju znanja v slovenskem jeziku, njeni urejevalci pa tvorijo raznoliko skupnost, ki aktivno posega na domala vsa področja znanosti, izobraževanja in kulture. Slovenska Wikipedija ima že več kot 130.000 enciklopedičnih člankov.

"Zbiranje in urejanje znanja pa nista edini smoter projekta, saj postaja slovenska Wikipedija čedalje bolj vključena tudi v šolski in študijski proces; profesorji z več šol in fakultet učence in študente pri vajah ali seminarjih nagovarjajo k delu na wikipedijskih člankih. Mentorji, administratorji, redaktorji, urejevalci in tehnični vzdrževalci vse to počnemo prostovoljno in zastonj. Wikipedija deluje neprofitno, skrbi za prost pretok informacij in je izjemnega družbenega pomena,“ poudarjajo snovalci projekta.

Prav kakovostno delo pa je tisto, kar daje novo moč domači spletni enciklopediji. V zgolj zadnjem mesecu je 500 piscev prispevalo svoje članke k razširitvi števila vnosov na domači strani, a je od količine vedno pomembnejša kakovost napisanega, poudarja vodja projekta Slo Wiki10 Jernej Polajnar. Zelo aktivnih članov, ki projektu brezplačno prispevajo svoj čas in kreativno energijo, je okoli 50 članov, ki predstavljajo trdni steber slovenskega projekta.

Slovenska Wikipedija ima že več kot 130.000 enciklopedičnih člankov, projekt pa se vse bolj razvija in izpopolnjuje.
Slovenska Wikipedija ima že več kot 130.000 enciklopedičnih člankov, projekt pa se vse bolj razvija in izpopolnjuje. FOTO: Thinkstock

Slovenska Wikipedija se namerava po besedah snovalcev širiti in sodelovati s sorodnimi projekti v svetu. V pripravi je tudi ustanovitev društva Wikimedia Slovenija, ki bi kot lokalna podružnica Fundacije Wikimedia članom omogočala bolj formalno organizirano udejstvovanje.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.