Slovenija

Slovenska vojska napreduje

Ljubljana, 13. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državni in vojaški vrh je danes obravnaval poročilo o bojni pripravljenosti slovenske vojske.

slovenska vojska
slovenska vojska FOTO: POP TV

Predsednik države Janez Drnovšek minister za obrambo Anton Grizold in načlenik generalštaba slovenske vosjke Ladislav Lipič so poročilo ocenili kot relano kritično izpostavili pa so tudi pozitivne premike do katerih je vsekakor prišlo.

V zadnjem letu smo pri razvoju Slovenske vojske (SV) ugotovili napredek. Dosegla je standarde zveze Nato na številnih področjih, vemo pa tudi, kaj je treba storiti v prihodnje, je po predstavitvi poročila o bojni pripravljenosti SV, ki sta mu ga predstavila minister za obrambo Anton Grizold in načelnik Generalštaba SV generalmajor Ladislav Lipič, povedal predsednik republike Janez Drnovšek, sicer tudi vrhovni poveljnik SV.

Ladislav Lipič, Anton Grizold in Janez Drnovšek
Ladislav Lipič, Anton Grizold in Janez Drnovšek FOTO: Dare Čekeliš

Slovenska vojska se je v preteklem letu znašla pred številnimi izzivi, je povedal Drnovšek in dodal, da je morala nadaljevati z obsežnim programom reform in racionalizacije ter z dokončanjem postopkov za vključitev Slovenije v zvezo Nato. Po njegovih besedah je bila današnja obravnava poročila o bojni pripravljenosti realno kritična, ob tem pa so s sogovorniki "izpostavili tudi pozitivne premike, do katerih je vsekakor prišlo. Naš skupni cilj je, da pridemo do SV, ki bo sicer sorazmerno maloštevilna, vendar kakovostna in maksimalno usposobljena, na nivoju standardov zveze Nato, pripravljena pa ne bo le na obrambo države, ampak tudi za sodelovanje v mednarodnih misijah in pri aktivnostih zveze Nato," je še pojasnil predsednik države.

"Nekdanji sovražniki so danes zavezniki, na tej osnovi pa je zgrajena zveza Nato in po drugi strani tudi Evropska unija," je povedal Drnovšek.

Na novinarsko vprašanje o tem, ali ni iz zgodovinskega konteksta sporno, da bodo slovensko nebo varovala italijanska letala, je Drnovšek odvrnil, da se mu zdi ključno, da ima Slovenija sedaj zaščiten svoj zračni prostor.

Minister Grizold pa je najprej popravil formulacijo vprašanja in pojasnil, da sedaj slovenski zračni prostor varuje Slovenska vojska skupaj z zvezo Nato. "Gre namreč za skupno rešitev zveze, saj je obstajala tudi možnost dvostranske rešitve, torej med Slovenijo in določeno državo, vseeno pa se je uveljavila skupna rešitev zveze Nato." Kar po njegovih besedah pomeni, da je poveljnik zavezniških sil v Evropi tisti, ki na pobudo Slovenije v kritičnih trenutkih zagotavlja tista sredstva za varovanje slovenskega zračnega prostora, ki jih naša država nima. Gre za lovce prestreznike, ostala sredstva za varovanje pa Slovenije ima, je dodal Grizold.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni