Slovenija

Slovenska vojska le s 30 patrijami?

Ljubljana, 24. 04. 2012 18.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Možno je, da bo slovenska vojska imela le 30 patrij. Minister Hojs je povedal, da bi lahko zgodbo zaključili letos, in sicer tako, da Slovenija ne bo imela izgube, ob tem pa ni izključil možnosti, da bi se izpogajali v smer prekinitve dobav.

Aleš Hojs
Aleš Hojs FOTO: Miro Majcen

Podjetje Rotis je pred slabima dvema tednoma ministrstvu za obrambo posredovalo odgovor na njihova stališča glede nadaljnje usode nabave oklepnikov Patria. Vendar pa obrambni minister Aleš Hojs z njihovim odgovorom ni zadovoljen. Tako je možno, da bo vojska imela le 30 patrij.

Hojs je že od nastopa svojega mandata poudarjal spremembo pogodbe, vendar v smeri, da se število osemkolesnikov zmanjša in zagotovi minimum, ki je potreben za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine. Večkrat je omenil, da bi dokupili še okoli 20 osemkolesnikov in jih tako skupno imeli 50. Vendar je minister svoje stališče spremenil. V pogovoru za nacionalni radio je dejal, da jim je proizvajalec oklepnikov ponudil nekaj možnosti, ki pa so tako za ministrstvo kot zanj nesprejemljive. Po teh predlogih bi se namreč podaljšal čas dobave, s tem pa tudi cene ne bi bile več take, kot so jih dosegli s pogajanji, temveč "kar nekajkrat višje".

Bo patrij le 30?
Bo patrij le 30? FOTO: Mia Media

Minister meni, da bi lahko v dobrem mesecu dni "uspeli zadevo pripeljati do te točke, ko bo moral tudi izvajalec povsem odprte karte dati na mizo". Dodal je, da bi lahko zgodbo zaključili še letos, in sicer tako, da Slovenija ne bo imela izgube, ob tem pa ni izključil možnosti, da bi se izpogajali v smer prekinitve dobav. Hojs je tukaj spomnil, da je proizvodnja v Sloveniji ustavljena, proizvodno linijo oziroma stroje pa so že odpeljali, zato meni, da gre tukaj "za kar nekaj blefiranja proizvajalca oziroma dobavitelja te opreme".

Slovenija bi morala sicer do letos prevzeti 86 patrij, prevzela pa jih je 30. 26 vozil je pri 74. motoriziranem bataljonu Slovenske vojske v mariborski vojašnici, štiri vozila pa uporabljajo pripadniki slovenskega kontingenta sil Isaf v Afganistanu. Po pogodbi iz leta 2006, ki še velja, država skupaj kupuje 135 patrij, od tega 110 polno opremljenih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.