Slovenija

'Slovenska šola je dobra'

Ljubljana, 23. 11. 2009 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski učitelji so v primerjavi z drugimi državami zelo zadovoljni s svojim delom in vzdušjem v razredu. Slovenija je v vrhu tudi glede dostopnosti za dodatno usposabljanje učiteljev, je pokazala mednarodna raziskava.

Rezultati raziskave kažejo, da ima slovenska šola dobre učitelje, ki imajo sorazmerno dobro urejen položaj. Tudi zaposlovanje učiteljev je ustrezno, saj jih je večina zaposlena za nedoločen čas, je ob predstavitvi mednarodne raziskave poučevanja in učenja Talis poudaril minister za šolstvo Igor Lukšič. Po njegovih besedah prav to prispeva k temu, da ima šolstvo v Sloveniji velik ugled v družbi. ''Z rezultati raziskave smo lahko zadovoljni.''

Šolarji
Šolarji FOTO: POP TV
Mednarodna raziskava poučevanja in učenja Talis poteka pod okriljem Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj OECD, v Sloveniji pa jo je opravil Pedagoški inštitut. Pri nas je sodelovalo 3960 učiteljev, nekaj manj kot 200 ravnateljev in okoli 200 šol.

Minister je sicer izpostavil prav visoko število slovenskih učiteljev, ki se dodatno usposabljajo, saj smo v primerjavi z drugimi sodelujočimi državami na drugem mestu. Slabši pa smo po številu dni usposabljanja, je dodal. Slovenski učitelj se namreč usposablja povprečno od sedem do osem dni v letu.

Raziskava sicer kaže, da je v Sloveniji delež učiteljic v primerjavi z učitelji višji od mednarodnega povprečja (69,3), saj je ta 79,6 odstoten, je pojasnil Mitja Sardoč s Pedagoškega inštituta. Slovenija sicer sodi med države z dobrimi pogoji dela v šolah in dobro pedagoško usposobljenostjo učiteljev.

Med oblike strokovnega izpopolnjevanja, ki se jih slovenski učitelji najpogosteje udeležujejo, sodijo udeležba na tečajih. Dodatno usposabljanje je potrebno na področju poučevanja učencev s posebnimi potrebami ter glede disciplinskih težav učencev, menijo učitelji.

Slovenski učitelji in ravnatelji so nekoliko bolj naklonjeni konstruktivističnim načelom poučevanja kot neposrednemu prenosu znanja. V primerjavi z drugimi državami pa porabijo več časa za poučevanje, in sicer 35 minut, pet minut pa za ohranjanje reda v razredu in za administracijo.

Med praksami poučevanja učiteljev v Sloveniji je raziskava zaznala visok indeks tako imenovane na učence usmerjene prakse poučevanja ter nizek indeks zahtevnejših učnih praks, kamor sodi na primer projektno delo. Po mnenju državne sekretarke na ministrstvu za šolstvo Alenke Kovšca slednje narekuje usposabljanje učiteljev pri stilih poučevanja. Poleg tega slednje odpira temo, "ali niso morda stili poučevanja preveč podrejeni storilnostnim ciljem in rezultatom".

Tudi nekatere druge raziskave namreč kažejo, da imajo naši otroci visoko stopnjo izobrazbe, a pri uporabi znanja niso pri vrhu, je dejala sekretarka. Prav tako po njenih besedah ni največja težava preobremenjenost učiteljev z administracijo nalogami, temveč bodo spremembe potrebne glede vsebin.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enapupa
25. 11. 2009 22.20
mabica: predstavljal si 25 otrok v razredu. Si? Zdaj pa si predstavljaj, da ti eden začne hoditi po razredu. Si? Greva dalje. Koda zmoti njegovo pohajkovanje? Učitelja? Učence? Prvenstveno učence in ker imajo učenci po zakonu pravico do kvalitetnega pouka, je učiteljeva dolžnost, da učenca "posede" na svoje mesto. In dolžnost staršev je, da otroka vzgojijo do te mere, da ve, da med poukom ne sme hoditi po učilnici (govorim o tem primeru). Hudo mi je za profesorje, ko non-stop berem, kako so kao krivi za nedisciplino v šoli. Sistem je pač tako nastavljen, da nima več nobenih mehanizmov...zdaj ga že grdo ne sme pogledati, pa ima takoj na grbi odvetnika... Družba pa je tudi neusmiljena do staršev, ki imajo podaljšane delovnike in tako vse premalo časa preživijo z otroki, če pa slučajno pridejo prej iz službe, pa si otrokovo ljubezen dobesedno kupujejo oz. jim vse dovolijo. To je en začaran krog iz katerega se bomo rešili le, če se bo korenito spremenilo na večini področij v življenju in ne samo v šolstvu.
Sandra Žibert
23. 11. 2009 20.07
Marsikaj bi lahko napisal o tej "dobri šoli" in o učiteljih, ki o pedagoškem delu nimajo pojma. Za njih je že ob najmanjšem nemiru učenec tretiran kot težko vodljiv, pa kateri starši in učitelji se med sabo poznajo, se da vse zrihtat ali poteptat. Ni tega malo, tudi tukaj se najde korupcija.
VolilecSI
23. 11. 2009 19.51
naše šole so dobre za nadaljnjo rejo tlačanov
Tonček Balonček
23. 11. 2009 19.36
Seveda da je v redu, sploh če si v stiku s kakšnimi Američani, Kanadčani ipd. Ni pa kaj dosti drugačno od npr. avstrijskega, kar je v bistvu kar v redu! Menis e zdijo precej izobraženi npr. Rusi in Skandinavci pa tudi Arabci niso od muh, nekateri Afričani, vendar predvidevam, da sem v stiku le z nijihovo "špico"! Tudinšole na Balkanu so dobro, npr. na Hrvaškem, v Srbiji in Makedoniji, kosovski diplomanti so že od nekdaj bolj slabi, seveda pa imajo izjeme, kot vsi! Pri nas izstopa Marinić....
Smrekar1
23. 11. 2009 18.37
Malo bi lahko porezali širino snovi, ki se na šolah jemlje in se bolj osredotočali na najpomembnejše stvari. Precej univerzitetnih programov je tudi potrebnih prenove. Na splošno gledano pa lahko rečemo, da je šolstvo pri nas kar solidno urejeno.
Tonček Balonček
23. 11. 2009 18.29
Janpša je celo diplomiral na Dolančevem proslulem FSPN-ju, kot Bavčar! Ti kadri nam dandanašji kažejo celo luč na koncu tunela! Torej s temi šolami le ni tako slabo, res pa je, da je istošolo končal tudoi Bavčar....Vs eje odvisno od posameznika, Bavčar je komunizem opustil, Janša se ga pa še vedno oklepa! Pa saj je tuidi Luther študiral na rimokatoliških šolah in se potem uprl! Takšni so največji ljudje!!!
Jože Pernek
23. 11. 2009 17.54
Današnje stanje v državi je čista slika Slovenske ŠOLE,Pa saj so se vsi ti "STROKOVNJAKI" šolali v Slovenskih šolah!
nekdo...
23. 11. 2009 17.46
ZanicVlada ti pa en blefer od starša! Aja pa jaz nisem učitelj! Niti zaposlen v javni upravi!
enapupa
23. 11. 2009 17.41
pikecpokec23.11.2009, 16:06 Če imaš dokončano izobrazbo in narejen strokovni izpit, te pri razpisu po zakonski plati ne sme izpodriniti nekdo, ki nima dokončane izobrazbe ali je brez opravljenega strokovnega izpita...sicer je protipravno...bog ne daj, da je še XY smer, kot si navedla... Finance pa so problem na večini šol...odvisno tudi od občine, v kateri je šola, in seveda od ministrstva, ki npr. sofinancira nakup določene tehnologije (računalniki, interaktivna tabla, LCD projektorji, DVD-ji...). Če je v eni občini manj šol, se bo določena kvota denarja lažje razdelila na 5 kakor na 20 šol. Se pa strinjam, da so dandanes žal zelo pomembne vezi ravno zaradi premajhnega števila delovnih mest na kateremkoli področju dela.
enapupa
23. 11. 2009 17.30
ZanicVlada23.11.2009, 16:17 je napisal: "Naš minister za šolstvo mi sploh ni všeč. Neumn je. Vsako leto zahtevajo več. Zdaj je program u 3. RAZREDU že takšen kot je včasih biu u 6. RAZREDU. PA KA MU NI JASNO, A JE ZNORU. Zdaj se morajo otroci začeti učiti 2 JEZIKA že u 4. RAZREDU. A STE NORMALNI SLOVENSKA DRŽAVA, VAM NI POMOČI. ŽELIM DA IMA VSAKA ŠOLA 1.LETNO INŠPEKCIJO, DA PREGLEDA KAKO UČI UČITELJ. Otroci pa morajo potrdit če je res pri vseh urah tako. LP in upam da bodo VPLIVNI LJUDJE, ki sn sedijo za svojim STOLČKOM tole PREBRALI in malo RAZMISLILI, kako kradete življenje MAJHNIM OTROKOM" Na nek način se strinjam s tabo glede vlade in njenega odnosa do šolstva. Ampak naši otroci danes res vedo več, kot smo vedeli mi, ko smo bili v oš. Ampak saj tudi otroci po svetu danes več vedo, kot so vedeli včasih. Bom pa zelo vesela, če te bo kdo poslušal s strani države (beri vlada in ministrstvo za šolstvo in šport), ker si tudi profesorji želijo sprememb...v šolstvu je preveč administracije in pehanja za projekti, tako da pouk postaja sekundarnega pomeni, kar je nesprejemljivo. In ker imajo starši možnost izbire, kam bodo vpisali otroka (in hvala bogu, da je tako), se šole tolikokrat odločijo za izvajanje raznih projektov, saj se starši ravno na podlagi tega odločijo za vpis... In vedi ZanicVlada: družina je primarna celica in njena DOLŽNOST je, da otroke VZGAJA...učijo pa jih profesorji, saj nihče od staršev ni toliko veden, da bo svojega otroka znal naučiti vseh tistih predmetov v oš...saj zato pa je en profesor strokoven le na določenem področju...itd. Aja, glede inšpekcije: delo inšpekcije je žal vse preveč osredotočena na administrativne zadeve...samo da vse kao štima na papirju (Ampak, a ni povsod tako? Papir pač prenese vse...to so hoteli in to imajo) In v razred res nihče ne pride... So pa redne hospitacije ravnateljev in evalvacije. Poleg tega so tukaj še raznorazni individualizirani programi za učence s posebnimi potrebami (učenci s primanjkljaji na učnem področju kot tisti, ki so nadarjeni)...in potem imaš v razredu 20 učencev, od tega 5 učencev s posebnimi potrebami, 3 nadarjene, 4 učno slabe učence in potem ti jih ostane 8...in za vsako od teh skupinic moraš imeti posebej pripravljeno, kaj boš v določeni uri delal. Ni enostavno. Le čevlje sodi naj kopitar! In lahko še kako pišemo po forumih, tisti, katerim so komentarji namenjeni, pa nas ponavadi preslišijo.
Tonček Balonček
23. 11. 2009 17.27
Lukšič naj takoj odstopi, Zvet je bil dober, med mandatom je vs eporihtal, zapustil družino, šel z drugo in učitelji so bili veseli ter zadovoljni, zdaj pa so popolnoma izgoreli ter praktično uničeni, ene same razvaline od dela in izpuščene energije, konec je z njimi! Kje je sproščenost izpred leta ali dveh? Še učenci občutijo to pogorišče, kjer so šomaštri totalno izgoreli!!!
zmha
23. 11. 2009 16.49
zanicvlada, ko tako veliko veš potem verjetno tudi sam delaš v šoli? Otroke je pod prvo doma potrebno naučiti obnašati se in potem sledi šele vse ostalo.... generalno gledano je moja nalogada otroku razložim tisto kar moram na način da bo razumel snov UČI SE PA DOMA...
zmha
23. 11. 2009 16.45
šolstvo v Sloveniji je na psu povem vam ker tudi delam v šolstvu...vse te raziskave in ostala jaj.. so larifari, pa ne zaradi te vlade vendar vse od časov ko je ministrsko mesto zapustil Gaber gre vse samo še navzdol...
Skittless
23. 11. 2009 16.41
@nekdo... Ma ti si en blefer učitlski!!!!!!!
revolver
23. 11. 2009 16.18
Če so pa take šole dobre..
Skittless
23. 11. 2009 16.17
"LAHKO JE NOSITI HVALO NEKOGA DRUGEGA, KER JE SAM NE DOSEŽEN" PRIMERJAVA SO TOČNO TI: UČITELJI in STARŠI ALI BODO SEDAJ UČITELJI TISTI KI BODO POBRALI HVALE?? DA. STARŠI RECITE »NE«
nekdo...
23. 11. 2009 16.16
ZanicVlada glej tebi pa samo toliko... Učitelj je v šoli zato, da da tvojemu otroku izobrazbo. Ja malo jih je takih ki se za to potrudijo. vendar pa učitelj ni v šoli zato, da bo tvoje otroke učil še drsanja in smučanja in plavanja in.... Ampak to je pa tvoje delo. Ker eni ljudje to mešajo!
nekdo...
23. 11. 2009 16.13
MA ja no... Valda da so naši učitli zadovolni če pa slovenci itak nimamo hrbtenicie, niti jajc da bi povedali kako je dejansko stanje. Pol pa se pač hvalisamo. Od znotraj pa vse gnije. Tak je to. Začne se že v najosnovnejši celici in se širi vse na raven države. Vse familije so lepe in super pol pa se koljejo. Vse šole so super in fajn učenci pa komaj shajajo čez program. In ja pikecpokec tudi mene je strah kdo bo učil moje otroke če hodijo na pedagoško faliranci z zadostnim uspehom, ki nimajo niti najmanjšega čuta za opravljanje tega poklica.
Skittless
23. 11. 2009 16.13
PS.. UČITELJI, ki to beret, ZAVEDAJTE SE DA VAM V OSNOVNI ŠOLI NI POTREBNO NIČESAR POČETI,SAJ VAŠE MIŠLENJE JE TAKŠNO: "EH KA BOMO MI UČITLI TLE NEKI UČILI, SAJ SO STARŠI ZATO DOMA DA JIH BODO NAUČILI" IN RES JE TAKO, OD VAŠE RAZLAGE OTROK NIČ NE ODNESE, VSE GA JE TREBA DOMA NAUČIT.. VI SE SAMO IGRATE IN SE JIH NE POTRUDITE NAUČIT.. HVALA
Skittless
23. 11. 2009 16.08
Da ima Slovenija DOBRE učitelje... pfff ne bi reku, no vsaj na ŠTAJERSKI IN KOROŠKI ni NOBENEGA PAMETNEGA UČITELJA... Vsak učitelj gleda samo za svojo "rit", med poukom se izgovarjajo da jih kličejo starši po telefonu, potem nam najdejo neko stran, ki jo moramo ure in ure prepisovati [PROJEKTORI FREEZAJO] potem pa SE IGRAJO Z RAČUNALNIKOM!!! Pa govorijo da ima Slovenija dobre učitelje. pff Naš minister za šolstvo mi sploh ni všeč. Neumn je. Vsako leto zahtevajo več. Zdaj je program u 3. RAZREDU že takšen kot je včasih biu u 6. RAZREDU. PA KA MU NI JASNO, A JE ZNORU. Zdaj se morajo otroci začeti učiti 2 JEZIKA že u 4. RAZREDU. A STE NORMALNI SLOVENSKA DRŽAVA, VAM NI POMOČI. ŽELIM DA IMA VSAKA ŠOLA 1.LETNO INŠPEKCIJO, DA PREGLEDA KAKO UČI UČITELJ. Otroci pa morajo potrdit če je res pri vseh urah tako. LP in upam da bodo VPLIVNI LJUDJE, ki sn sedijo za svojim STOLČKOM tole PREBRALI in malo RAZMISLILI, kako kradete življenje MAJHNIM OTROKOM LP