Slovenija

Odzivi na sodbo v Strasbourgu: 'To je največja bitka, ki jo je BiH doslej vodila in dobila'

Strasbourg, 16. 07. 2014 17.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

"Če je BiH z vsemi svojimi težavami lahko vrnila prihranke v domačih bankah, ne vidim razloga, da Slovenija tega ne bi mogla storiti," o sodbi v Strasbourgu pravi predstavnica BiH. Navdušeni so tudi Hrvati, slovenska pravobranilka pa: "To je veliko razočaranje, bili smo kaznovani!"

"Veliko razočaranje, saj smo ves čas trdili, da so naši argumenti močni, trdni in podprti z ustrezno dokumentacijo. Ta dokumentacija je temeljila na osnovnem načelu, da gre za nasledstveno vprašanje," je današnjo odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice glede starih deviznih vlog komentirala slovenska pravobranilka Nataša Pintar Gosenca. Kot je dodala, "pa se seveda zavedamo, da je o tej zadevi odločalo Evropsko sodišče za človekove pravice, ki je prvenstveno odločalo o tem, ali so bile tem trem varčevalcem kršene človekove pravice".

Na novinarsko vprašanje, ali sta bili Slovenija in Srbija po njenem mnenju danes na nek način kaznovani za to, da države naslednice nekdanje SFRJ v več kot dveh desetletjih še niso uspele rešiti tega vprašanja, je odgovorila pritrdilno. "Mislim, da sta bili, in to neupravičeno. Vsaj za Slovenijo lahko trdim, da si je vedno prizadevala, da bi nasledstveno vprašanje rešila, in na njej ni absolutno nobenega razloga, da to vprašanje še v toliko letih ni rešeno."

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu
Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu FOTO: Reuters

Kot je še pojasnila Pintar Gosenca, ki je ob današnjem izreku sodbe na sodišču v Strasbourgu zastopala Slovenijo, je odločitev velikega senata dokončna.

Slovenija je imela po njenih besedah v tem postopku celo vrsto trdnih argumentov – osnovni je bil, da gre za nasledstveno vprašanje, da torej ne gre za spor med posamezniki in banko, ampak za razmerje med petimi naslednicami nekdanje SFRJ. "Sodišče tega ni upoštevalo in odločitev temelji na presoji, da gre za civilnopravno razmerje med posameznimi varčevalci in banko," je pojasnila. Sodišče prav tako ni upoštevalo argumenta Slovenije, da je treba to zadevo reševati po t. i. načelu teritorialnosti.

Z ministrstva za finance so sporočili, da morajo sodbo najprej natančno preučiti, šele nato bo možno podrobneje komentirati možne načine njenega uresničevanja. Dodali so, da se sodba ne izvršuje neposredno, zato o konkretnejših zneskih v tem trenutku ni mogoče sklepati.

Glede same vsebine je izpostavila, da gre praktično v vseh točkah za potrditev sodbe iz leta 2012 – edina razlika, vsaj na prvi pogled, je, da je Slovenija tokrat namesto šestih mesecev dobila leto dni časa za pripravo sheme, ki bo zagotavljala izplačilo starih deviznih vlog tako tožnikom iz BiH kot vsem, ki so v enakem položaju.

Ker je današnja sodba pilotna, to pomeni, da se na enak način rešuje vprašanja vseh, ki so vložili pritožbe na evropsko sodišče ali bi jih še lahko vložili, ne glede na to ali so npr. iz BiH ali Hrvaške. Vendar pa se po besedah Pintar Gosence nanaša le na tiste primere, ki še niso bili poplačani oziroma ostajajo odprti. Ali to pomeni, da z vprašanjem t. i. prenesenih deviznih vlog na Hrvaškem današnja sodba ni povezana, je odgovorila: "Sicer ne bi želela prejudicirati, ker sodbe še nisem preučila, toda v tem trenutku kaže, da je temu tako".

Glede finančnih razsežnosti sodbe pravobranilka ni želela ugibati. Na vprašanje, ali bi lahko šlo za celo milijarden znesek, je odgovorila le, da po njenem mnenju "tako pesimističen ni treba biti". "Te številke so stvar verifikacije. O tem ta trenutek ne morem povedati nič."

Polak Petričeva: Sodišče ni upoštevalo, da gre za vprašanje nasledstva

"Ocenjujem, da je sodba z vidika nasledstva veliko razočaranje. Sodišče ni upoštevalo dejstva, da je federacija (SFRJ), ki je v preteklosti prevzela jamstva za devizne varčevalce, razpadla in da je zato to vprašanje nasledstva," pa je dejala visoka predstavnica Slovenije za nasledstvo Ana Polak Petrič.

evropska sodnika
evropska sodnika FOTO: Evropsko sodišče za človekove pravice

Hkrati je izrazila prepričanje, da sodba ne more izničiti obveznosti držav naslednic, ki izhajajo iz sporazuma o vprašanju nasledstva, po katerem se morajo o tem vprašanju dogovoriti. "To dejstvo bomo morali upoštevati v kontekstu implementacije sodbe in v kontekstu preverjanja nadaljnjih ukrepov Republike Slovenije," je povedala. Po njenih besedah je dejstvo, da varčevalci niso mogli dvigniti privarčevanih deviz toliko časa, kršitev njihovih človekovih pravic. "A dejstvo je tudi, da je Slovenija na svojem ozemlju takoj po osamosvojitvi dosledno poplačala vse devizne varčevalce, ki so imeli vloge na teritoriju Republike Slovenije. Ta sodba pa ji nalaga, da bo sedaj morala poplačati tudi varčevalce na ozemlju drugih držav naslednic," je dodala.

Odvetnik hrvaških varčevalcev LB odločitev pozdravlja

Nad odločitvijo sem razočarana. Pričakovali smo, da bi to zadevo reševali v okviru sukcesije, kar je Slovenija vseskozi zagovarjala. Je pa dejstvo, da je sodbe sodišč treba spoštovati. Alenka Bratušek

Odvetnik hrvaških varčevalcev nekdanje zagrebške podružnice Ljubljanske banke Milivoj Žugić pa je sodbo iz Strasbourga pozdravil. Kot je dejal, je sodišče potrdilo, da slovenska država jamči za prihranke in jo lahko vsi varčevalci tožijo. "Razsodbe sodišča v Strasbourgu so deklarativne, a se še ni zgodilo, da kakšna od držav članic Sveta Evrope ne bi spoštovala dokončne sodbe," je dejal.

Žugić trdi, da je Slovenija črpala koristi iz poslovanja LB in da slovenska država tudi jamči za prihranke, ki jih je treba izplačati tudi vsem ostalim deviznim varčevalcem, tako kot je to storila na svojem ozemlju v skladu s teritorialnim načelom.

Omenil je, da je Slovenija tudi v svoji temeljni ustavni listini navedla, da bo prevzela vsa jamstva od nekdanje jugoslovanske federacije, vključno z bančnimi jamstvi. "Tudi če gre za vprašanje sukcesije, kot vztraja Slovenija, se to ne dotika varčevalcev, ki jim je treba vrniti prihranke. Slovenija naj v nasledstvenih pogajanjih zahteva denar, a je varčevalce pred tem treba izplačati," poudarja Žugić.

Kot je dejal, Slovenija ustvarja iluzijo, da je v času Jugoslavije nekdo v kovčkih nesel denar iz Ljubljane v Beograd, v resnici pa je šlo za knjigovodstvene kazalce o teh transferjih. Trdi, da je 90 odstotkov deviz ostalo v Sloveniji.

Pusićeva: Gre za odnos med banko in varčevalci

Sodba je definitivno ugotovila, da prihranki državljanov v LB niso vprašanje sukcesije, je povedala hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić. Pojasnila je, da se sodba v primeru Hrvaške nanaša na posamezne varčevalce LB, ki jih ni izplačala hrvaška država na podlagi deviznih prihrankov LB, ki so bili preneseni v javni dolg Hrvaške. Ocenila je, da gre za približno 150 milijonov evrov, ki jim je treba prišteti tudi ustrezne obresti.

"Pozdravljamo dejstvo, da je sodišče za človekove pravice v Strasbourgu sprejelo odločitev, ker primer traja že zelo dolgo. Primer je sklenjen v zadovoljstvo ljudi, ki so v tem procesu ostali prikrajšani za razpolaganje s svojim denarjem," je izjavila.

Predstavniki BiH navdušeni

Finančnih težav Slovenije, ki je nastala in se gospodarsko razvila prav na osnovi prihrankov, zbranih skozi Ljubljansko banko, in finančnih težav BiH, ki je bila v krvavi štiriletni vojni povsem uničena, ni mogoče primerjati. Torej, če je BiH z vsemi svojimi težavami lahko vrnila prihranke v domačih bankah, resnično ne vidim razloga, da tudi Republika Slovenija tega ne bi mogla storiti. Monika Mijić

"Presrečna sem, saj se je danes dokončno potrdilo, da je evropsko sodišče resnično neodvisno sodišče in ne politično sodišče. To je največja bitka, ki jo je BiH doslej vodila in dobila pred evropskim sodiščem," pa je odločitev komentirala Monika Mijić, predstavnica sveta ministrov BiH na sodišču v Strasbourgu. "Po 23 letih, odkar se vleče problem starih deviznih vlog v Ljubljanski banki, je končno enkrat za vselej rešeno vprašanje, kdo je odgovoren za kršitev pravic do premoženja, kdo je odgovoren za krajo prihrankov navadnih ljudi v BiH in na Hrvaškem," je bila navdušena.

Kot je še poudarila, so vsi narodi v nekdanji SFRJ Ljubljanski banki pogostokrat verjeli celo bolj kot lastni državi. To se je na primer pokazalo na Hrvaškem, ki je svojim varčevalcem LB omogočila, da zahtevke prenesejo na Republiko Hrvaško, a se mnogi prav iz zaupanja v LB za to niso odločili. "Na žalost pa je Ljubljanska banka oziroma Republika Slovenija (...) izdala zaupanje teh ljudi. In ne le izdala zaupanje, ampak pokradla njihov denar, in danes je to pred tem sodiščem končno potrjeno."

Tudi Mujčin Bešlo, pravni zastopnik treh pritožnikov iz BiH v primeru, je po izreku sodbe povedal, da "je ta dan vesel dan" – tako zanj kot tudi za varčevalce, ki so imeli svoje prihranke v srbskih in slovenskih bankah in na svoj denar čakajo že 25 let. "Malce sicer senco na ta dan meče dejstvo, da nekatere od mojih strank tega dne niso dočakale žive," je dodal. "A v vsakem primeru se veselimo. Ta sodba nam vzbuja upanje in zaupanje v pravo pravno državo in evropske institucije."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (509)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

express_
17. 07. 2014 13.54
+1
No koncno je nekdo kaznoval te lopove v sloveniji ce ze nasa sodisca tega niso sposobna..najbolj smesn pa je odziv pravobranilke ki meni da so jih kaznovali..ja haloooo, logicno da so vas, miljonske kraje se namrec kaznujejo v urejenem svetu za razliko od slovenistana..
Lakiluk
17. 07. 2014 13.20
+7
Pa a bo nekdo že udaril po mavhi tej bančni zalegi vključno s spretnim pogajalcem Arharjem. Delijo si visoke plače, nagrade, sejnine, milijonske odpravnine na račun nekih puhlih bilanc, ko pa nevtralni kontrolorji in tudi sodniki objavijo, da so globoko v minusu, takoj jokat k državi, da jim damo nov denar in zgodba se ponovi.
KofiAnnan
17. 07. 2014 13.14
+6
Arhar brkati lopov
JE-BI-GA
17. 07. 2014 13.11
+7
"Bili smo kaznovani", pravilno, kdo krade naj tudi nosi posledice, vse skupaj se nanaša na slovensko politiko !!!!!
KofiAnnan
17. 07. 2014 13.10
+6
slovenski politiki in vsa diplomacija so največji nesposobneži na balkanu
MakoTaja
17. 07. 2014 13.10
+4
Njaboljš, da vse poberejo pa še Slovenijo zraven pa gremo nazaj v Jugo.....
kapljač1
17. 07. 2014 13.09
+1
Če je Slovenija pod pritiskom odgovarja cerkvenim in odgovarja EU.. Ker se vse lahko posiljuje..
rfhkl
17. 07. 2014 13.03
+2
Nkbm razvrednotenje in krajo delnic bi bilo potrebno rešit na mednarodnem sodišču!
tatanka_yotanka
17. 07. 2014 12.24
+4
»Najnevarnejši človek za vsako vlado je tisti, ki razmišlja s svojo glavo in se ne ozira na prevladujoče praznoverje in tabuje. Skoraj neizogibno ugotovi, da so ljudje, ki mu vladajo, neiskreni, nori in neznosni.« (H. L. Mencken)
Karantanija
17. 07. 2014 12.09
+8
Pravica je prišla, pa čeprav pozno. Zamislimo se, kaj bi bilo, če bi bili sami na njihovem mestu. Vsak hoče svoj privarčevani denar nazaj. Že tako so bili v BiH najbolj prizadeti med vojno, denar, ki so ga zaupali LB, je pa izpuhtel. Škoda, da so morali čakati 23 let. Ne vem pa, če bo potrebno plačati tudi obresti!? Prav bi bilo.
bublika
17. 07. 2014 12.03
-1
Mi butci pa tako vsa ta leta polnimo (beri:dokapitaliziramo) NLB, ki bo si ji bodo sedaj razdelili srbi, bosanci, hrvati in še kdo drug iz domačih logov. Odgovorne, ki so vztrajali za dokapitaliziranje in ogranjanje NLB takoj poklicat na odgovornost !!! Pa tudi razne brihtneže, ki so raznim vodilnim obljubili (in seveda tudi izplačali inormne odpravnine-povrh ob tem da niso nič naredili koristnega za NLB). Ojoj kam gremo.........
denden
17. 07. 2014 11.44
+7
Če sem dal denar v Ljubljansko banko je normalno, da mi ga mora le ta tudi izplačat. Pri tem me prav nič ne zanima, kako so se banke in države dogovorile o nasledstvu in delitvi premoženja in kako se po novem imenuje ta banka. Zahvalimo se tistim, ki so leta in leta zavlačevali izplačila in s tem celo nabirali politične točke. Če so že gradili ta primer na tem, da je to stvar nasledstvenega sporazuma, bi morali vstrajat na tem, da se ta tudi doseže in podpiše. 23 let je že od osamosvojitve, pa še tega sporazuma ni, bravo za našo zunanjo politiko.
NicNeVem
17. 07. 2014 12.13
+3
+++se strinjam, tudi sam sem vseskozi mnenja, da so ljudje upravičeni do svojega denarja...najbolj žalostno pa je, da so v teh letih naši bančniki ta denar zluftali, sedaj pa bomo mi vsi vračali ta denar zaradi neumnosti posameznikov...
lars1102
17. 07. 2014 11.12
+14
popušili na celi fronti...........z imeni bande na plano, ki so vse to zafurali......mislim, da tut piranski zaliv.......
Karantanija
17. 07. 2014 12.12
+3
zvit kot presta
17. 07. 2014 11.08
-2
Glede na to, da bom sedaj tudi jaz in moja družina (posredno) preko javnih sredstev plačeval tem bosancem in hrvatom, zahtevam, da se jim za naslednjih 50 let prepove vsak vstop v Slovenijo. Skrajni čas je, da za vse večne čase prerežemo popkovino z Balkanom in se usmerimo na sever , zahod, skratka k normalnim državam.
slovenc001
17. 07. 2014 10.59
+7
Kje so zdaj ti odvetniški potenciali in slovenski pravni strokovnjaki? Kje je slovenska diplomacija? Verjetno bo Karel zvedel za to čez par let. Kje so (pretekle) aktivnosti gospe Alenke, ki je vodila slovenijo tako, da gre na bolje... Samo državljani tega ne in ne zaznamo. Zadeva je popolnoma jasna - SODIŠČA V STRASBOURGU NE VODITA SRP IN KLADIVO AMPAK PRAVIČNOST IN ZAKONITOST!!!
Lakiluk
17. 07. 2014 11.47
+2
zvit kot presta
17. 07. 2014 10.50
+10
Aja, pa Slovenija naj sedaj ta denar izterja iz ostankov skupnega premoženja nekdanje Juge. Če to politiki niso sposobni pa naj gredo k meni domov kosit travo.
Lakiluk
17. 07. 2014 11.53
+6
Kako velik travnik imaš? Najbrž premajhen za vse odgovorne.
zvit kot presta
17. 07. 2014 12.05
+3
zvit kot presta
17. 07. 2014 10.49
+13
Upam, da bo šla sedaj NLB končno in dokončno v stečaj. Država vanjo ne sme vložiti niti centa več! Zakaj pa jo imamo, da moramo sedaj vsi državljani plačevati za vloge Bosancev. Naj to poplača banka sama in potem crkne. Skrajni čas je, da v sloveniji začnejo poslovati nemške in francoske banke.
Jožajoža
17. 07. 2014 10.46
+3
tudi slovence še čaka ena velika bitka proti polikom demosa, ko so vrnili po zakonu odvzeto premoženje nacistom fašistom in njihovim pomagačem leta 1945 in jim zakonito odvzeto premoženje leta 91 vzeli slovencem in ga "vrnili" za visoko "provizijo" neupravičancem. in, ko bo šla tožba v strasburg, bomo slovenci s pravomočno tožbo dobili premoženje nazaj. tako, kot ti opeharjeni varčevalci
scar_face
17. 07. 2014 10.37
+11
Naši argumenti so bili močni? Kaj ta se heca? Vsi pravniki, še tisti polpismeni, so vedeli, da tega ne moremo zmagat...Zadeva je bila vedno popolnoma jasna. Sprenevedanje naše politike v vseh teh letih je skorajda občudovanja vredno.
Repinclpatatis
17. 07. 2014 10.28
+14
Ta sodba je upravičeno dobljena za varčevalce, ker vsekar so zmontirali lopovi Slovenije in NLB ne zdrži, tA banka je od ustanovitve banka -korito brez dna za KOMUNISTE. TO = mega lopove, ki še danes harajo brez zadržkov. Narod pa dokapitalizira.
Repinclpatatis
17. 07. 2014 10.32
+8
Isto NKBM pokradli male delničarje in z njih novo zdolžitvijo dokapitalizirali banko, pa to je noro. Bratovškova neki nadzorni , halo ???
Repinclpatatis
17. 07. 2014 10.33
+0
Repinclpatatis
17. 07. 2014 10.35
+4
Vse laži in montirani procesi, dobijo v večini svoj polom in veliko šibo za davkoplačevalce.
Lakiluk
17. 07. 2014 11.02
+0
Kaj ima proces Patria pri vračanju denarja Hrvatom in Bosancem? A prav pri vsaki zadevi zvesti privrženci vpletete nedolžnega zapornika. Pejte še na Bibaleze.si in tam komentirajte članke, da so povezani s političnim zapornikom in Murglami.
slovenc001
17. 07. 2014 11.10
+0
O pa ima. Dojel boš pa težko, če zate mislijo v murglah. Sodišče v Strasbourgu je zavezano zakonitosti in pravičnosti, sodišče v Ljubljani pa srpu in kladivu. A je razlika?
Lakiluk
17. 07. 2014 11.23
+2
Ja, res je. Kako žalostno, da so svobodnomisleči zgubili na volitvah.