Slovenija

FOTO: Pahor poplavljenim Srbom: Ljudje v Sloveniji vam stojimo ob strani

Beograd, 29. 05. 2014 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednik Pahor se z močno gospodarsko delegacijo mudi v Srbiji na prvem uradnem obisku. Slovenija je pomemben gospodarski partner Srbije, tema pogovorov pa je tudi pot Srbije v EU. Pahor je državljanom Srbije izrazil sočutje in solidarnost ob poplavah.

Predsednik republike Borut Pahor se mudi na dvodnevnem uradnem obisku v Srbiji. Po pogovoru s srbskim kolegom Tomislavom Nikolićem v Beogradu se je obrnil na državljane Srbije in jim v imenu Slovenije in njenih državljanov izrazil iskreno sočutje in solidarnost ob poplavah. "Ljudje v Sloveniji vam stojimo ob strani in vam bomo pomagali po najboljših močeh," je zagotovil.

To je prvi uradni obisk slovenskega predsednika v Srbiji, ni pa to prvi Pahorjev obisk. Predsednik je bil nazadnje na delovnem obisku v Srbiji maja lani. Predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek je bila oktobra lani na prvem uradnem obisku v Srbiji. Ob tej priložnosti sta se vladi sestali na prvi skupni seji.

Z Nikolićem sta se dogovorila o konkretnem poteku slovenske pomoči, ki jo bo odslej za Srbijo, BiH in Hrvaško po poplavah usklajeval obrambni minister, ki opravlja tekoče posle, Roman Jakič. Ta bo usklajeval pomoč Slovenije kot države in kot članice EU, torej preko skladov evropskih sredstev, je povedal Pahor. Slovenija je tudi že predlagala, da EU skliče donatorsko konferenco za države, prizadete v poplavah. Kot je dejal, je Nikoliću predlagal, naj Srbija pripravi seznam stvari ali uslug, ki jih potrebuje, Slovenija pa ga bo nato preučila in ugotovila, kje lahko sama pomaga, kje pa z drugimi članicami EU. 

Nikolić se je znova zahvalil Sloveniji za "najhitrejši možen odziv na katastrofo", ki jih je prizadela in za pomoč ter izpostavil "dejstvo, da so državljani Slovenije samoiniciativno prinašali pomoč na krajih, kjer se je zbirala". Po njegovih besedah je do pomoči Slovenije prišlo, ne da bi Srbija zaprosila zanjo. Kot je povedal, ga je že dan po poplavah poklical Pahor in mu ponudil brezpogojno pomoč, nato pa je Slovenija pomoč takoj poslala in pomagala tam, kjer je takrat bilo najbolj potrebno, pri reševanju ljudi.

Borut Pahor na obisku v Srbiji - 4
Borut Pahor na obisku v Srbiji - 4 FOTO: Twitter/Borut Pahor

Odnosi med državama so 'odlični'

Predsednika sta govorila tudi o nadaljnji slovenski pomoči Srbiji pri približevanju EU, kot tudi gospodarskem sodelovanju med državama in skupnem nastopu podjetij na tretjih trgih. Pri tem sta izpostavila, da je Slovenija pomembna investitorka v Srbiji.

Pahor je kot prvi slovenski predsednik nagovoril poslance srbske narodne skupščine. Izrazil je sočutje ob poplavah ter obljubil nadaljnjo pomoč. Zagotovil je, da se Slovenija glede vprašanja Kosova ni nikoli odločala za ali proti Srbiji, pač pa je sledila nekaterim svojim načelnim stališčem. Poslance je nagovoril v slovenščini, končal pa v srbskem jeziku.

Oba sta izpostavila odlične odnose med državama, ki jih utrjuje tudi danes podpisana politična deklaracija o okrepljenih odnosih med državama. Kot je dejal Nikolić, "deklaracija govori o tem, da Srbija veliko tega, kar želi uresničiti na poti v EU, želi uresničiti s pomočjo Slovenije, Slovenija pa ji je v dobri veri obljubila popolno podporo, saj si želi Srbijo v Evropski uniji". Zagotovil je, da si bodo še naprej prizadevali za krepitev dobrih odnosov s Slovenijo v korist obeh držav in njenih prebivalcev.

Pahor je še izpostavil, da njegov obisk, ki je prvi uradni obisk kakega slovenskega predsednika republike od osamosvojitve države v Srbiji, pomeni mejnik v odnosih med državama. Mejnik je tudi zato, ker je zadnji uradni obisk slovenskega predsednika v državah nekdanje Jugoslavije, kar pomeni, da je bilo v političnih in gospodarskih odnosih med Slovenijo in Srbijo po samostojnosti Sloveniji dolgo časa mrtvilo. Pojasnil je, da se je še kot premier leta 2009 po ureditvi odnosov s Hrvaško odločil, da bo začel urejati tudi odnose s Srbijo.

"Prizadevanja so omogočila, da smo v zadnjih petih letih odnose, tudi tiste, ki zadevajo polpreteklo zgodovino, torej nasledstvo, uredili do te mere, da danes lahko brez slehernega dvoma rečemo, da so odnosi med Slovenijo in Srbijo odlični," je dejal Pahor. Odpiramo novo poglavje, v katerem želimo ohraniti dobre politične odnose in doseči, da bi gospodarski odnosi dobili novega zaleta, je dodal. Oba z Nikolićem sta izrazila medsebojni interes za krepitev gospodarskih odnosov, tudi s skupnim sodelovanjem na tretjih trgih.

Pahor se je prvi dan obiska v Beogradu sešel še s srbskim premierom in predsednico srbskega parlamenta Majo Gojković. Zvečer ga je Nikolić gostil na večerji.

Predsednika sta še zagotovila, da odprtih vprašanj med državama, ki bi ovirala odnose, ni. Državi se ne strinjata glede vprašanja Kosova in sankcij Rusiji, kar pa ne more vplivati na medsebojne odnose, sta zagotovila.

Jakič in njegov srbski kolega potrdila odlično obrambno sodelovanje

Medtem se je Jakič srečal s srbskim kolegom Bratislavom Gašićem. Ta mu je izrekel posebno zahvalo za sodelovanje Slovenske vojske in pripadnikov slovenske civilne zaščite, ki so svoje delo ob katastrofalnih poplavah opravili odlično. Zahvalil se je tudi za odzivnost slovenskih državljanov, ki so izkazali veliko solidarnost s Srbijo in drugimi državami.

Jakič je izpostavil, da se moramo vsi vprašati, kako ravnamo s planetom in naravo, da so naravne katastrofe večjih razsežnosti vse pogostejše. S kolegi je predstavil naloge delovne skupine vlade, ki koordinira celotno pomoč Slovenije za Srbijo ter BiH. Po njegovih zagotovilih bo Slovenija še naprej stala ob strani Srbiji in ji bo pomagala z vsemi razpoložljivimi sredstvi pri sanaciji prizadetih območij.

Ministra sta se dotaknila tudi vojaškega sodelovanja in zagona obrambne industrije. Ocenila sta, da je sodelovanje med državama na obrambnem področju zelo dobro. Najintenzivnejše sodelovanje poteka na področjih vojaškega izobraževanja in usposabljanja, arhivske dejavnosti, vojaških inšpekcij, obveščevalne dejavnosti, radiološke, kemične in biološke obrambe ter vojaške psihologije, so sporočili z Morsa.

Pahor bo v Obrenovcu obiskal slovenske gasilce

Opustošenje v Obrenovcu, kjer prebivalcem pomaga tudi več poklicnih in prostovoljnih gasilcev iz Slovenije.
Opustošenje v Obrenovcu, kjer prebivalcem pomaga tudi več poklicnih in prostovoljnih gasilcev iz Slovenije. FOTO: Reuters

Jutri bo Pahor z delegacijo, v kateri je tudi generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Darko But, obiskal v poplavah najbolj prizadeto srbsko mesto Obrenovac, kjer enota slovenskih prostovoljnih in poklicnih gasilcev skrbi za prečrpavanje vode s tremi muljnimi črpalkami.

Sicer pa bo drugi dan obiska predvsem gospodarsko obarvan, saj bosta predsednika spremljala skoraj stočlanska gospodarska delegacija ter minister za finance, ki opravlja tekoče posle, Uroš Čufer. Predsednika, Čufer, srbski minister za gospodarstvo Dušan Vujović ter predsednika gospodarskih zbornic Slovenije in Srbije, Samo Hribar Milič in Željko Sertić, bodo nagovorili udeležence srbsko-slovenskega gospodarskega foruma.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

opankar81
30. 05. 2014 07.24
-1
pevaj srbijo ..
hotchilipoper
30. 05. 2014 06.39
+2
Kdo pa Murinim delavcem stoji ob strani jvm
davkoplacevalka
29. 05. 2014 22.56
+6
morali bi jim prikazati arhivske posnetke naših velikih vodij ,ob NATOVIH bombandiranjih republik bivše Jugoslavije. Pa še naš zračni prostor smo jim odstopili pri tem zločinskim dejanjem. To je naš pravi obraz!
rega77
30. 05. 2014 07.29
-4
Kakšne neumnosti pa ti kvasiš, kakšna zločinska dejanja ?? Nato je nekaj bomb vrgel s ciljem ustavitve srbskega fašizma, to pa je tudi vse. Ti pa očitno še vedno tega ne moreš dojeti.
Andrejček
30. 05. 2014 10.22
+1
rega77 ti pa tudi ne moreš dojeti zakaj je srbija 99 bila bombardirana noben fašizem ni v igri ali borba zaradi albancev na kosovu to so samo prazne zgodbe zavajanja ljudi
macek_garfield
29. 05. 2014 21.15
+9
... afne guncar ... ti si predsednik ... Slovencev ... kaj bos pa naredil .... ker je ravno danes ... 1200 postenih delavk izgubilo sluzbo ... tebi ... je vazno samo da se slikas ... sramota za slovenijo si ...
iGURT
29. 05. 2014 18.54
+6
Pomoč je prostovoljna, ne vem zakaj koga to moti, pomoč ljudem ?
Kalymero
29. 05. 2014 18.48
+12
Ubogi Srbi. Najprej jih doletijo poplave, potem pa pride še Pahor.
giovanni2
29. 05. 2014 22.24
binmister
29. 05. 2014 18.36
+7
On vse povsod govori "ne bomo pozabili na vas" .Po tem pa pozabijo in pridejo samo ko se približujejo volitve .Zdaj naj zaviha rokave kot je delal po Sloveniji .Naj dela cel dan ne pol urice
Kalymero
29. 05. 2014 18.51
+4
To pa ne. Ima preveč nežno plavalno kožico.
vicente
29. 05. 2014 18.32
+11
saj je prav da jim pomagamo,vprašanje če bi oni nam? Pahor danes je Poplavila tudi MURA zakaj nisi tam za gospodarsko delegacijo me je kar sram da imam takega precednika
.jest
29. 05. 2014 18.45
+5
Bedasto vprašanje. So nam že pomagali in nam, upam da ne bo potrebno, še bodo.
fenix47
29. 05. 2014 18.23
+0
Ja res je tako, ker ti naši totalitarci niso glih za nas....oni nam bodo še bolj nabili davke in druga sranja.....samo da bo za njih ok.....Aja veliko teh naših kvazipolitikov je bilo proti naši osamosvojitvi....sedaj preganjajo naše osamosvojitelje z lažnjivimi obtožbami in ševeč, tudi obsodbami brez dokazov....
prašekk
29. 05. 2014 18.18
+15
Na vsak način se strinjam, da je treba ljudem pomagati. Samo da ne pozabimo na naše ljudi . Danes je spet počila socialna bomba v Prekmurju !
Roman Hren
29. 05. 2014 17.45
+13
Dobrodelnost je v modi! Nosi politične točke! Pa čeprav prej povzročiš revščino in se potem predstavljaš za dobrotnika! Poplavljenci so bolj veseli polnih tovornjakov od dobrih ljudi, kot velikih, praznih besed od slabih politikov!
BADBOY79
29. 05. 2014 17.39
-4
KOKER ZGLEDA SMO POZABIL KAKO JE BLO 1991 V SLO KAKO SO PO NAS TOVKLI VSEPOVSOD A DONS .................... MA ČE MI NISMO ......
.jest
29. 05. 2014 18.47
+3
Ja, kolikor lahko razberem si imel takrat 12 let. In ti si videl, da so nas tolkli vsepovsod.
.jest
29. 05. 2014 18.47
-1
Ja, kolikor lahko razberem si imel takrat 12 let. In ti si videl, da so nas tolkli vsepovsod.
LovecNaKomuniste
29. 05. 2014 17.29
-8
Heh Srbjanci. Ne dam počenega groša.
Leonardo09
29. 05. 2014 17.03
+6
bi mogoče pahor rad prevzel zasluge za pomoč in reševanje?
Mirkoca
29. 05. 2014 17.00
+5
91 so oni nas s puškami prepričevali, da ostanemo v jugi
Venividivici1
29. 05. 2014 16.56
-2
Kaj? Pahor pa je že 100% Slovenc- kaj blejete?
MaVra55
29. 05. 2014 16.16
+16
Ali stojimo ob strani tudi Poljakom in Nemcem? Enake poplave so prizadele Nemčijo in Poljsko.
Venividivici1
29. 05. 2014 16.54
+3
Leonardo09
29. 05. 2014 17.04
-4
Venividivici1
29. 05. 2014 17.08
-1
Leonardo09
29. 05. 2014 17.25
+3
.jest
29. 05. 2014 20.59
+2
Dr. Jože bo raje probal dokazati, da nas niso napadli nemci.
cool123
29. 05. 2014 15.55
+5
nesre?ko
29. 05. 2014 15.14
+19
Vsepovsod po Sloveniji je bil na ogroženih območjih in je vedno veliko obljubljal,
Ezekiell
29. 05. 2014 13.49
+2
Poplavljeni sta tudi Bosna in Hrvaška! Slovenija ni pravoslavani center, da bi pomagala samo pravoslavnim!
heavyd
29. 05. 2014 15.41
+5
kaj ti bleješ? slovenija je za bosno nardila skor tok kot cela EU.
Ezekiell
29. 05. 2014 15.46
-1
Katero Bosno? Republiko Srbsko? Doboj? Pravoslavci zbirajo pomoč samo za svoje!