Slovenija

VIDEO: 'Dogovorjenega cilja z Natom ne bomo dosegli'

Ljubljana, 05. 12. 2008 12.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Primož Jambrek/STA
Komentarji
81

Na ministrstvu za obrambo so potrdili ugibanja v medijih, da so patrie preslabo oborožene, da bi z njimi formirali srednji bataljon in s tem dosegli zahteve Nata.

Nova ministrica za obrambo še ne razmišlja o preklicu pogodbe za nakup patrij.
Nova ministrica za obrambo še ne razmišlja o preklicu pogodbe za nakup patrij. FOTO: Damjan Žibert

Po tem, ko je vlada z dela projekta nakupa patrij umaknila oznako 'zaupno', so lahko prvič javno povedali, kakšna bo oborožitev patrij. Tako je nova ministrica za obrambo Ljubica Jelušič potrdila, da so patrie preslabo oborožene, da bi z njimi lahko formirali srednji bataljon. V vrhu slovenske vojske in na ministrstvu naj bi se tega zavedali, a so patrie kljub temu naročili. Da je bolje imeti slabše oborožene patrie, kot pa biti brez njih, pa meni Jelušičeva. To bo treba priznati tudi Natu že januarja, potem pa bodo prosili za odlog izpolnjevanja ciljev. Drugič se bodo z Natom sestali že februarja, ko bodo o tem razpravljali bolj podrobno, je še povedala Jelušičeva.

Brigadir Dragan Bavčar je direktor projekta nakupa patrij.
Brigadir Dragan Bavčar je direktor projekta nakupa patrij. FOTO: Jani Dolinšek

Brigadir Dragan Bavčar, vodja projekta nakupa patrij, je na današnji novinarski konferenci MORS povedal, da so na ministrstvu in v Slovenski vojski (SV) vedeli, da s takšno opremo oklepnikov 8 x 8, kot je bila zapisana v pogodbi, ne bodo mogli sestaviti srednjega bataljona v določenem roku, za katerega so se dogovorili z Natom. To so analizirali na več sestankih. Bavčar je to, kot je povedal, vedel in na to tudi opozoril na skupnih sestankih tako politični vrh kot vrh SV. Odločitev o nakupu pa so sprejeli v kabinetu ministra.

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič pa je dejala, da se pogosto dogaja, da politiki sprejemajo politične odločitve, ki omejijo strokovne – predvsem zaradi širšega javnega interesa. Kot je še povedala, pa so patrie, čeprav ne bodo ugodile zahtevam za vzpostavitev srednjega bataljona, bolj varne za vojake kot drugi oklepniki. In čeprav z njimi ne bomo dosegli polne zmogljivosti, so še vedno uporabne.

Da bi odpovedali pogodbo, Jelušičeva za zdaj še ne razmišlja, saj meni, da je boljše, da imamo takšno oborožitev kot pa sploh nobene. Če bi se po sojenju na Finskem izkazalo, da je bila pri poslu prisotna korupcija in bi zaradi protikorupcijske klavzule morali posel razveljaviti, pa bi bili pred Natom v resnih težavah, pravi Jelušičeva. V tem primeru ne bi izpolnili niti delne obveznosti do Nata. Z Natom pa bodo imeli seveda nova pogajanja, po katerih pa bi lahko tudi spremenili notranjo konfiguracijo pogodbe.

Nekdanji minister za obrabo Karl Erjavec pravi, da svojega preteklega dela ne bo komentiral.
Nekdanji minister za obrabo Karl Erjavec pravi, da svojega preteklega dela ne bo komentiral. FOTO: Dare Čekeliš

Na ministrstvu za okolje so za 24ur.com povedali, da minister Karl Erjavec na vprašanja, ki se nanašajo na delo, ko je bil še obrambni minister, ne bo odgovarjal, razen če bo prejel tožbo, ki se bo nanašala neposredno nanj. Kot so še povedali, ''tudi minister Podobnik ne odgovarja več na vprašanja v zvezi s svojim preteklim delom."

Prva vozila so bila nepopolna, zamudne obresti tečejo

Skoraj vsa vozila 8 x 8, ki jih je SV že prejela, so bila zaradi pomanjkljivosti in napak zavrnjena. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor direktorata za logistiko na Morsu Igor Nered, je komisija za kakovostni prevzem 24. novembra izdala zapisnik o prevzemu za prvo vozilo, ki so ga v SV zaradi odstopanj od pogodbenih določil zavrnili. Zapisniki za naslednjih osem vozil pa so bili izdani 27. novembra. Tudi vseh naslednjih osem vozil je komisija zaradi podobnih razlogov zavrnila. Tako so v SV odpovedali vse nadaljnje postopke prevzemanja vozil, dokler proizvajalec ne odpravi napak. Ministrica Jelušičeva je ob tem povedala, da so napake nastale najverjetneje zato, ker se je dobavitelj trudil vozila dostaviti v določenih rokih in se mu je zato mudilo.

V SLS vztrajajo pri zahtevi, da vlada zaradi "nesmotrnosti in pomanjkljivosti v izpolnitvi pogodbe s strani Patrie takoj odstopi od pogodbe in zahteva povrnitev morebitne že izplačane kupnine.“ Ne pritrjujejo ocenam ministrice za obrambo Ljubice Jelušič in njenim besedam, "da ne smemo hitro sklepati, da je bil nakup 135 oklepnikov zgrešena investicija.“

Tako je pri dostavljenih vozilih izvajalec dal nepopolno dokumentacijo – ni pravočasno dostavil vseh potrebnih certifikatov. Na samih vozilih pa so našli pomanjkljivosti, kot so slab nanos barve (predebeli nanosi, posledično pa se je barva luščila), slabo zapiranje zadnjih vrat vozila pod večjimi nakloni, tesnjenje, leto proizvodnje oborožitvene postaje in termokamer, nepopolnost opreme C4I in še nekatere druge stvari.

Za zamudo rokov se obračunavajo zamudne obresti, prvi račun pa so Rotisu poslali ravno danes, je povedal Bavčar.

Prve patrie so v SV zaradi pomanjkljivosti in napak zavrnili.
Prve patrie so v SV zaradi pomanjkljivosti in napak zavrnili. FOTO: Jani Dolinšek

Kot je povedala Jelušičeva, se sedaj lahko ustvari občutek, da je vse narobe, kar ni res. Ravno v začetni fazi prevzemov se namreč ugotovi največ napak, vendar bodo te pomanjkljivosti odpravljene. Na obrambnem ministrstvu pa natančno preverjajo izpolnjevanje pogodbenih obveznosti dobavitelja, je še dodala.

Mors je uvedel revizijo projekta nakupa patrij

Ugotavljanje zlorab pri poslu nakupa patrij je vprašanje, ki je povezano z notranjim delovanjem, je povedala nova ministrica za obrambo. Tako bodo na Morsu z notranjim nadzorom ugotavljali objektivno odgovornost, če so bili kateri procesi prekršeni. Revizija pa mora biti tudi zunanja, saj sami vsega ne znajo, je še povedala Jelušičeva. Tako bo del revizije opravilo tudi računsko sodišče.

Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes
Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes FOTO: POP TV

Kot je za 24ur.com povedal Igor Šoltes, pa je računsko sodišče ravno danes sprejelo sklep o začetku revizije uspešnosti in gospodarnosti doseganja zastavljenih ciljev obrambnih programov 2005–2010 in 2007–2012 (opremljanje SV – primer oklepnikov 8 x 8). Cilj revizije bo ugotoviti, ali notranji predpisi za področje naročil zaupne narave upoštevajo načelo gospodarnosti kot eno od temeljnih načel javnih financ. Drugi cilj pa je ugotoviti uspešnost doseganja ciljev. Predvsem glede na resolucijo o splošnem dolgoročnem programu opremljanja SV, ki jo je državni zbor sprejel leta 2004 na podlagi dveh srednjeročnih obrambnih programov v obdobju od leta 2005 do 2010 in od leta 2007 do 2012.

Čas revizije je predvsem odvisen od obsega dokumentov, ki jih bodo poslali z Morsa. Računsko sodišče pa lahko pregleda vso dokumentacijo, tudi tisto, na kateri je oznaka zaupno, saj imajo nekateri revizorji opravljen izpit za tako preverjanje, je še povedal Šoltes. Po končanem postopku računsko sodišče izda mnenje, ki ga posreduje v državni zbor in o tem obvesti javnost. V državnem zboru pa poročilo obravnava komisija za nadzor proračuna in sprejme ustrezne sklepe.

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
07. 12. 2008 12.12
Komunistične barabe na vsak način hočejo prepreiti militarizacijo Slovenje ali pa vsaj nabavlajti orožje lokalnega izvora, kar je jasen zbnk krimibala, ripanja in izdaje tega naroda, ki s eje demokratično odločil, d abo solidarno delal red po vsem svetu! Ne nasedajmo jim, še sreča, da imamo Rupla zraven, mogoče jih bo prepričal, da niso na pravi poti!
RADO62
06. 12. 2008 12.06
\'Dogovorjenega cilja z Natom ne bomo dosegli\' ??? Verjetno bi jih s krpani dosegli....cilje od LDS-a seveda ??? heh
Tonček Balonček
06. 12. 2008 11.14
Koga bodo pa pobijali s to neverjetno norveško ognjeno močjo? A to bo klateralna škoda boja za demokracijo (šole, bolnišnice, vsai itd.? Da nimajo še kakšnih bolj tajnih načrtov? Kje je sovražnik, ki bo deležen tega neslutenega ognja, ki smo ga obljubljali?
MojcaCoh
06. 12. 2008 11.10
Stara TO je brezplačno postavila temelje Slovenske države..ter brez plačila naredila to kar nihče več ne more ponoviti..? Torej je Slovenja postala samostojna po zaslugi neprofesionalne, nekoristne in neplačane, TO, ki je imela edino željo po samostojni Sloveniji kjer bodo Slovenci živeli na Slovenski način..? Srdaj imamo Profesionalce Usranogatnike, plačance..in kriminalno državo kjer V glavnem mestu Bosansko govno Jankovič uničuje Kulturni prostor Slovenije ter postavlja minaret iz Katerega se bodo Bosanci drli Slovencem na ušesa, torej ravno tisto proti čemur so se Teritorijalci borili..?? Ztao so pa uničili TO, kar pomeni tudi uničeno Slovensko državo, ter Đjamije pomenijo, da se Teritorijalci na tako Slovenijo posirjejo, na ustavo poščijejo z zastavo si pa obrišekjo rit..?? In zapojejoo za to Vukojebino se nismo borili..?? Tako moj sosed Teritorijalec..Mojva Coh
Buena Vita
06. 12. 2008 10.31
oh joj se bojite
xedos13
06. 12. 2008 10.27
Še bolj presenetljivo je bilo, ko je novi državni sekretar na ministrstvu Uroš Krek povedal, da je Slovenija celo letos zvezi Nato obljubila, da bo razvila eno srednjo in eno lahko bojno skupino. To pomeni, da je prejšnja vlada zavestno zavajala in lagala zvezi Nato, saj je bilo iz podpisane pogodbe za oklepnike patria jasno, da ne dosegajo potrebne ognjene moči. \"Takšna struktura nakupa ne omogoča razvoja srednje bataljonske bojne skupine,\" je
Buena Vita
06. 12. 2008 10.25
VES GNOJ BO POBRAL PAHORz vseh lukenj jih bo privlekel ,morajo dobit velike penzije,in seveda kot bumb svetovalci,morda jim rata,če bomo dovolili mankta še Aksentijevič,Mamula,in kak robot jugosov,hja,v KRŠKO naj gre ,tam domujejo
jacfive
06. 12. 2008 09.53
tapravslovenc menda ne pričakuješ, da bo SDS obtoževal samega sebe? Ko se bo to zgodilo in ne bodo samo komunisti krivi bom jaz volil SDS! Ali pa Erjavec? Ne, on sedaj ne komentira več, kaj je počel, ko je bil obrambni minister:) Drugače bi pa jaz rekel, da vsaj tričetrt Slovencev vidi, da ta posel smrdi do nebes (kot vsak orožarski posel). Ampak efekta itak ne bo, ker seveda spet ne bo nihče odgovarjal.
tapravslovenc
06. 12. 2008 09.16
Afera patria, kot jo vidim sam in pa sigurno vsaj polovica Slovencev: -tisti, ki obtožujejo -tisti. ki sodijo -tisti, ki komentirajo -tisti, ki poročajo SD-isti, isti, isti, isti.......
User300173
06. 12. 2008 00.43
Za svetovalce stare polkovnike JNA! zveni čudno, so pa edini adekvatni, ki znajo nekaj svetovati. V sloveniji jih je nekaj, pa še brez honorarja.
jacfive
05. 12. 2008 22.52
Še malo počakajmo, pa bodo Janša, Grims in Tanko začeli udrihati po levem trojčku, zakaj so izpeljali tako škodljiv in slab posel :) Ne resno, kaj takšnega me sploh ne bi presenetilo...
lojs.k
05. 12. 2008 22.00
Podgane že bežijo z utaplajoče ladje. Ha Ha Ha
jansa-arms
05. 12. 2008 21.35
pajtla : mene ni sram orodja! in zato tudi otroke učim v tem duhu ! v nasprotju z vašim simbolom ki me še najbolj spominja na zadnjično odprtino !
Buena Vita
05. 12. 2008 21.23
KONI9 KAJ SI TI Z LAPTOPOM NA SEKRETU,KER VERJEMI TEGA ORODJA NESMEŠ POKAZAT OTROKOM JE POHUJŠEVALNO
Buena Vita
05. 12. 2008 21.22
čuj ti prašek do spomladi jest lahko umrem, zato hočem takoj rezultate prevare-predvolilne-volilne prevare, dejmo lažljivec pahor in cviklj,z dokumenti na dan,če ste pahali z papirji,dejte jih sedaj pokazat LAŽLJIVI KLUKOTI
Buena Vita
05. 12. 2008 21.18
hja Vlačić naj razmisli zakaj na obali potrebujemo dve novi avtocesti,,;,predor Markovec, in trasa Šmarje Dragonja,en kilometer zračne linije,se je komu sfuzlalo, no temu ni Janša dal blagoslova,SD-JEVI KAMUFLATORI PA JA IN KAJ BODO Z NASELJEM POD PADNO,TRI LETA MELJIRAJO ZEMLJIŠČE,ZDEJ BODO PA GRADILI,NA ZLATI RODNI ZEMNLJI,KJER RASTE VSE,IN ŠE RAVNICA JE POVRHU,IN ŠE VODA JE ZA ZALIVANJA AGROKULTURE,HUH HUH,BIMBILJNI,KAKO STE ,,,,,
toncek-
05. 12. 2008 21.17
tole pa bo res en dober golaž ped volitvami so govorili o provizijah sedaj pa govorijo o nepravilni oborožitvi kdo je J in kaj je rjavec mislil z osnovno konfiguracijo 12 .TON ŽELEZNA NA OSMIH KOLESIH S MITRALJEZOM
jansa-arms
05. 12. 2008 21.17
pajtla : kdo je pa reku da je J v slovenskih dokumentih ?
jansa-arms
05. 12. 2008 21.16
prašek : frače niso primerno orožje vsaj za naše tabornike ! niso se mogli se odvaditi da ne bi frače držali narobe ! zato so jih raje prepovedali !
Buena Vita
05. 12. 2008 21.11
kje je J kdo je J zakaj ne poveste kako je označeno J j j j j jj j j jj toliko sranja in laga nja,dejmo pahor,,imena ,čakamo imena