Slovenija

Slovenska policija zaznala poskuse radikalizacije posameznikov iz romske skupnosti

Ljubljana, 21. 07. 2016 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z./S.L./S.S.
Komentarji
1

Europol v najnovejšem poročilu o terorizmu navaja, da se je v Sloveniji pojavil nov trend poskusa radikalizacije pripadnikov romske skupnosti. Slovenska policija je potrdila, da je na območju severovzhodne Slovenije zaznala spreobrnitve v verskem prepričanj, glavni motiv pa - denar. Predstavniki romske skupnosti pri nas so šokirani: "Nemogoče, o tem ne vemo nič!"

Več videovsebin
  • Peršolja o tem, kaj je zaznala sloveska policija
    02:04
    Peršolja o tem, kaj je zaznala sloveska policija
  • Koliko je teh Romov?
    00:51
    Koliko je teh Romov?
  • Kdo jih novači?
    01:08
    Kdo jih novači?
  • Iz 24UR: Novačenje Romov
    02:50
    Iz 24UR: Novačenje Romov

V Sloveniji novačijo in v radikalni islam poskušajo spreobrniti številne Rome, je zapisano v najnovejšem poročilu Europola. Slovenska policija je to že potrdila in verjame, da so glavni razlogi, da se Romi odločijo, da se bodo spreobrnili in pridružili džihadu, finančne narave. Tisti, ki jih novačijo, namreč izkoriščajo njihov šibek družbeni in ekonomski položaj, v zameno pa jim ponujajo denar.

Po besedah Tomaža Peršolje z Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) je policija skupaj z drugimi varnostnimi službami, ki se ukvarjajo z odkrivanjem in preprečevanjem terorizma, že lani odkrila prve znake oz. elemente neke vrste preusmeritve ali nekega drugega nadzornega sklopa, ki bi ga določene etnične skupnosti lahko prevzemale, se pravi neko drugo versko usmerjenost. Ta pojav je značilen za celotno balkansko regijo, ne samo Slovenijo, opozarja.

Spreobrnitve v verskem prepričanju so po njegovih besedah zaznali na območju severovzhodne Slovenije. "In glede na osebe, ki so sodelovale pri tej spreobrnitvi, so bili zaznani neki indikatorji, ki kažejo na to, da bi lahko šlo za neko vrsto radikalizacije."

Tomaž Peršolja iz NPU
Tomaž Peršolja iz NPU FOTO: POP TV

Peršolja pravi, da ne vedo, koliko je teh ljudi. "Konkretnih številk nimamo in jih tudi ne zbiramo, gledamo bolj na posameznike, ki izstopajo v teh aktivnostih. Vsekakor pa se je treba zavedati, da so te etične skupine družinsko močnejše, številčnejše, torej če en član družine sprejme neko drugo vero, je zelo verjetno, da jo bodo tudi preostali člani družine, zato je treba biti pozoren na celotno tako skupnost, ne samo na posameznike."

Na vprašanje, kdo jih novači, pa je odgovoril, da gre za ljudi, ki so z urejenim statusom v Republiki Sloveniji ali pa so to živeči v Republiki Sloveniji, ki izvirajo iz držav Zahodnega Balkana. "To so osebe, ki na nek način propagirajo, tolmačijo njihove verske zapovedi, v tem primeru Koran, v nekih določenih segmentih in smereh, ki si jih zastavi posamezna skupina – ali so to zelo liberalne ali mnogo bolj restriktivne, radikalne. Vse je potem odvisno od posameznika, kako ta njihov Koran tolmači, in tu potem prihaja do razhajanj, ki smo jim priče v zadnjem obdobju," je še povedal Peršolja.

Osnovna motivacija za spreobrnjenje je finančna. Posamezniki so plačani, da se pridružijo džhadu. Policisti so namreč ugotovili, da obstajajo indici, da ti ljudje za prestop dobijo ugodnosti. "Mi predvidevamo, da finančne ..."

Slovenija beleži le eno sodbo za primer terorizma, in to oprostilno - lani decembra je koprsko sodišče oprostilo Ivana Cernica, ki mu je tožilstvo očitalo, da je sodeloval pri terorističnem izsiljevanju češke vlade in na domači naslov češkega finančnega ministra poslal smrtonosni odmerek - deset gramov živosrebrovega klorida. Sodnica je tedaj ocenila, da tožilstvu terorizma ni uspelo dokazati.

Slovenija sicer po njegovih besedah vsako leto sodeluje pri pripravi Europolovega statističnega poročila na področju terorizma in s svojimi prispevki prispeva k celoviti sliki. "Ostale države članice Europola smo želeli opozoriti, da so bolj pozorne na te ranljive etične skupine, ki bi lahko bile podvržene neke vrste radikalizaciji in v kasnejši fazi mogoče celo nasilni radikalizaciji, ki je povezana z določenimi terorističnimi aktivnosti. To je faza, v kateri se lahko začne s posameznimi ukrepi omejevati oz . preprečevati vse aktivnosti, ki bi lahko prevedle k nekemu ekstremizmu in ekscesom," je še povedal Peršolja.

Nemogoče, Romi smo večinoma verni katoličani, pa je ogorčen predsednik Zveze Romov Slovenije Jožko Horvat Muc. "Romi so bili ves čas skozi zgodovino miroljubni, nikoli niso podpirali vojnih, vojaških ali terorističnih dejanj in tudi zdaj, v sodobni Evropi, romska skupnost tega ne podpira," je povedal za oddajo 24UR.

Policija: Izbirajo si ranljive ciljne skupine, s katerimi lažje manipulirajo

S Policije so nam v pisnem odgovoru pojasnili še, da so pri obravnavanju nasilne radikalizacije še posebej pozorni na najbolj ranljive skupine, mlade, socialne šibkejše, osebe v stiski, brezizhodnem položaju ipd., brez verskega, etničnega, narodnostnega ali drugih vrst razlikovanja.

Stopnja teroristične ogroženosti v Republiki Sloveniji ostaja nizka. Zaznamovana je z geostrateškim položajem in neposredno bližino nekaterih območij, kjer je tveganje, ki ga predstavlja nasilna radikalizacija, ki vodi v terorizem in druge oblike ekstremnega nasilja, bistveno višje. Kljub vrsti aktivnosti in sistematičnemu odkrivanju ter preprečevanju tovrstnih tveganj, do sedaj nismo odkrili oz. potrdili, da bi v Sloveniji obstajale teroristične/ekstremistične skupine. Policija

V konkretnem primeru so na osnovi na mednarodni ravni izmenjanih praks postali pozorni tudi na radikalizacijo pripadnikov posameznih etničnih skupin, ki so lahko še posebej ranljive ciljne skupine, tudi zaradi vključevanja v socialno okolje in integracije. "Tako smo v konkretnem primeru potrdili določene indikatorje o verski spreobrnitvi posameznih pripadnikov etnične skupnosti. Nismo pa pridobili podatkov o tem, da bi bili nasilno radikalizirani oz. da bi pričeli izvajati kakršno koli aktivnost povezano s terorizmom."

Poudariti je treba, pravijo, da do sedaj niso odkrili sumov nasilne radikalizacije oz. novačenja za terorizem, vendar je take primere treba zaradi samega tveganja spremljati z vso odgovornostjo. "To nam poleg tega, da pravočasno preprečimo stopnjevanje, omogoča tudi, da na osnovi identificiranih vzrokov za nastanek nasilne radikalizacije prepoznamo, kako odpraviti in omiliti posledice."

Po besedah Policije gre za trend, ki je nov, značilen za nekatere države Zahodnega Balkana in pri katerem je spreobrnitev pogosto pogojena z iskanjem novih priložnosti, nečesa novega, drugačnega, nemalokrat pa tudi prinaša določene ekonomske/finančne ugodnosti. Slednje sicer v Sloveniji ni bilo potrjeno, je pa to praksa v tujini. Odgovorni za nasilno radikalizacijo ne izbirajo sredstev. Praviloma si izbirajo bolj ranljive ciljne skupine, s katerimi je bistveno lažje manipulirati. Pri tem jim pogosto obljubljajo stvari, ki pogosto ostanejo neizpolnjene.

"Zato je zelo pomembno zgodnje odkrivanje novih pojavnih oblik, dejavnikov v lokalnem okolju, ki posameznike spodbujajo k temu, da se podvržejo nasilni radikalizaciji, ki vodi v terorizem in druga ekstremistična dejanja. Pri tem morajo sodelovati vsi deležniki, ki lahko kakorkoli prispevajo k omejevanju teh tveganj (nevladni sektor, zdravstvo, sociala, šolstvo, zasebni, pa tudi raziskovalni sektor, svoje pa lahko prispevajo mladi in mediji…)," so še zapisali na Policiji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1