Slovenija

Slovenija bo zaradi zadnjih incidentov v Piranskem zalivu v Zagreb poslala diplomatsko noto

Ljubljana/Zagreb, 02. 07. 2017 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na slovenski policiji so potrdili, da sta se v soboto v Piranskem zalivu zgodila dva incidenta. Kot so zapisali, so hrvaški ribiči dvakrat – drugič v spremstvu hrvaške policije – zapluli v območje nadzora slovenske policije in ga po opozorilu tudi zapustili. Hrvaško notranje ministrstvo je sicer v soboto poročalo o treh incidentih.

Hrvaška ne spoštuje odločbe arbitražnega sodišča in še naprej ravna po starem.
Hrvaška ne spoštuje odločbe arbitražnega sodišča in še naprej ravna po starem. FOTO: Aljoša Kravanja

Kot so sporočili s policije, je prvo ribiško plovilo na območje nadzora slovenske policije vplulo v soboto dopoldne in pričelo z ribolovom. Slovenska policija je ribiča opozorila, da izvaja ribolov v delu morja, ki je slovensko ozemlje. Takoj zatem sta na kraj prišli dve plovili hrvaške policije. "Posadka slovenske policije je opozorila posadki hrvaške policije, da se nahajata v območju nadzora slovenske policije. Plovili hrvaške policije in hrvaška ribiška ladja so nato zapustili območje in odpluli v smeri Savudrije," so zapisali.

Do drugega incidenta je prišlo popoldne, ko je na območje slovenskega nadzora vplulo drugo ribiško plovilo in pričelo z ribolovom. Istočasno sta za njim pripluli tudi plovili hrvaške policije. "Posadka slovenske policije je opozorila posadki hrvaške policije in ribiško plovilo, da se nahajajo v območju nadzora slovenske policije. Vsa plovila so nato zapustila to območje in odplula v smeri Savudrije."

Na policiji ne navajajo, kje natančno sta se zgodila incidenta, pravijo le, da se izvajanje nalog policije ob oziroma na meji ni v ničemer spremenilo. Naloge "izvajamo na enak način, kot pred izrekom razsodbe arbitražnega sodišča". "Vsi ukrepi temeljijo na zakonitosti, strokovnosti in taktnosti postopkov, pri čemer slovenska policija pri svojem delu ne povzroča mejnih incidentov," so zapisali.

Na dodatno vprašanje, do kje policija trenutno nadzira Piranski zaliv, na policiji niso odgovorili. Navedli so le, da policija "nadzira morsko mejo na enak način in v obsegu" kot pred razsodbo arbitražnega sodišča. "Tak način dela se bo izvajal do odločitve o načinu implementacije odločitve arbitražnega sodišča," so zapisali.

Dodali so še, da so bila plovila slovenske policije v soboto ves čas dogodkov na območju nadzora slovenske policije, plovila hrvaške policije pa na območju, ki ga nadzira slovenska policija.

Piranski zaliv - 8
Piranski zaliv - 8 FOTO: Aljoša Kravanja

Erjavec obžaluje incidente, Slovenija jim bo poslala diplomatsko noto

Zunanji minister Karl Erjavec obžaluje incidente, ko so v soboto hrvaški ribiči zapluli v območje nadzora slovenske policije v Piranskem zalivu. "Mislim, da to kaže, da je hrvaška stran zelo živčna in nervozna," je pojasnil za 24UR. Napovedal je, da bo diplomatska nota Hrvaški odposlana v ponedeljek popoldne. "V torek bo Hrvaška uradno seznanjena s to diplomatsko noto."

Meni tudi, da bi potrebovali skupno komisijo, ki bo obravnavala vse, ki so po arbitraži ostali na slovenski ali hrvaški strani.

Hrvaška odločitve arbitražnega sodišča ne priznava

Hrvaško notranje ministrstvo je sicer v soboto sporočilo, da so slovenski policijski čolni v soboto trikrat prešli sredinsko črto v Piranskem zalivu in tako kršili mejno črto. Dodali so, da so hrvaški policisti slovenske kolege v vseh treh primerih opozorili, da se nahajajo v hrvaških teritorialnih vodah in da so se nato vrnili v slovenske vode.

Arbitražno sodišče je v četrtek objavilo odločitev o meji med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in na morju. Sodišče je presodilo, da večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji, določilo je tudi 2,5 navtične milje široko stično območje Slovenije z odprtim morjem.

Kot je v ustni predstavitvi sodbe v Haagu dejal predsednik sodišča Gilbert Guillaume, Sloveniji pripada Piranski zaliv od ustja Dragonje oz. sredine kanala Sv. Odorika do točke 45° 30' 41,7'' severne zemljepisne širine in 13° 31' 25,7'' vzhodne zemljepisne dolžine oz. na treh četrtinah razdalje med Rtom Savudrija in piranskim Rtom Madona.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1212)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resort
03. 07. 2017 16.48
-1
Pa kaj, saj bo BP spet ljubčal Grabarjevo / iztočnica za grabljenje/.
LLLEPI
03. 07. 2017 15.37
+1
Protestna nota bi moral bit torpedo in to ze leta 91
Manu Cocker
03. 07. 2017 09.04
-1
Upam, da bodo protestno noto parfumirali.
kaslc 1
03. 07. 2017 00.59
+7
a je blejski otok slovenski?
SDS_je_poden
03. 07. 2017 08.19
+3
Ne, Vatikanski. Hvala vladi JJ-a za to. Pljuc!
LLLEPI
03. 07. 2017 15.38
+1
Saj ni bil njegov in ga je z lahkoto podaril pa tudi Slo ni njegova domovina
Uporabnik113189
02. 07. 2017 22.58
+39
Še vedno vidim da večina sploh ne razume situacije.. Mimogrede Trump se kar pretepa s CNN, se komu to zdi normalno za inteligentnega predsednika ZDA? Turki so člani NATO, sodelujejo pa s Putinom, izganjajo nemško vojsko iz svojih baz. Italija zahteva ukrepe, ker je zasuta z migranti ( pravkar se sestajajo samo v troje hahaha, gre za privatne pogovore), višegrajcem ne pade na kraj pameti da bi podpisali kvote.. EU bo ukrepala samo tam, kjer je nujno za MULTINACIONALKE.. Imperializem je že v prevladi, velike korporacije želijo oblast mednarodnega prava, ker na ta način lahko obvladujejo celine, zakonodaja posameznih držav jim gre resno na živce, ker imajo kup dela s tem. To je drago, najbolje je enotni standardi in predpisi, poplava celine, mlatiš milijarde, izsiljuješ male državice. Slovenijo reši samo enotnost, odločnost in pogum braniti svoje. Reši nas samo dejstvo, da se jim ne splača ukvarjati z drobižem. EU ne bo ničesar storila, razen načelnih floskul, se ne splača s tem drobižem ukvarjat, imajo veliko večje probleme za rešit. Ali po domače, zanesi se na svoje kljuse, samo to je prava pot..
dostojevski II
03. 07. 2017 09.47
Erdogan je šele julija 2016, ob neuspelem državnem udaru, spoznal da ob takih prijateljih kot so VB, Nemčija, ZDA...., ne potrebuješ sovražnikov.
dostojevski II
03. 07. 2017 09.47
03.11.2016....Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes obtožil Nemčijo, da podpira teroriste, in dodal, da Berlin še vedno ni odgovoril na poziv za izročitev osumljenih oseb, povezanih s spodletelim vojaškim udarom v Turčiji. Odnosi med državama se tako še naprej zaostrujejo. Erdogan je v govoru v predsedniški palači v Ankari dejal, da je nemški kanclerki Angeli Merkel predal približno 4000 dokumentov o osumljenih osebah, ki so povezane s spodletelim vojaškim udarom in se nahajajo v Nemčiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
dostojevski II
03. 07. 2017 10.05
Do velikega turškega obrata je prišlo že sredi poletja 2016, ko se je po propadlem poskusu vojaškega državnega udara turški predsednik Recep Tayyip Erdogan srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Erdogan se je Moskvi opravičil za sestrelitev ruskega letala novembra 2015, ne gre pa pozabiti, da so bili ravno ruski obveščevalci tisti, ki so, potem ko so v svojih sirskih oporiščih prestregli komunikacijo med častniki turške vojske, turškega predsednika nekaj ur pred poskusom udara opozorili, "da se nekaj pripravlja".
dostojevski II
03. 07. 2017 10.07
VOJAŠKI UDAR SE NE ZGODI BREZ ZUNANJE PODPORE. V turškem primeru je moč opaziti zelo mlačen odziv ZDA na poskus državnega udara, kar ustvarja utemeljen sum o ameriški vpletnosti in celo podpori vojaškemu udaru. Ne pozabimo, da je Turčija članica zveze NATO in po številu vojakov druga v zavezništvu. Jasno je tudi to, da je Gülen kot intelektualec nasprotnik Erdogana, vendar gre v primeru vojaškega udara za vpletenost drugih držav. Reakcije Zahoda so bile zapoznele. ZDA so reagirale šele po eni uri ponoči. Zahodne države bi morale iz načelnih razlogov takoj obsoditi poskus vojaškega udara v Turčiji, saj je ta v popolnem nasprotju s sleherno obliko razumevanja in sprejemanja demokracije. Na žalost izjavam zahodnih držav, da spremljajo dogajanje v Turčiji, ni sledila ostra obsodba - kar odpira dodatni sum na podpori vojaškemu udaru s strani posameznih držav. Podporo Erdoganu oziroma aktualni turški oblasti je izrekla tudi nemška kanclerka Angela Merkel, a naknadno in šele v zgodnjih jutranjih urah, ko je že postalo jasno, da bo udar propadel. Kar je nesprejemljivo s strani zahodnih demokracij, obenem pa tudi zaradi odnosa zaveznikov do Turčije kot zaveznice v zvezi NATO. To odpira dodatne sume, da so nekatere države vsaj molče podpirale vojaški udar in ustvarja dodatni sum in nezaupanje v že nezaupljive odnose med EU in Erdoganom.
LLLEPI
03. 07. 2017 15.40
+1
ServerAUTOMATIC
02. 07. 2017 22.45
-7
DRAGI SLOVENCI IN HRVATI. ŽIVITE ŠE NAPREJ V DUHU BRATSTVA IN ENOTNOSTI. ZA VAŠE PREPIRE SO KRIVI TUJCI KATERI SO ŽELELI RAZKOSATI JUGOSLAVIJO IN VAS SKREGATI MED SEBOJ. Z TO ARBITRAŽO PA SO VAS ŠE BOLJ SKREGALI KAR JE BIL NJIHOV CILJ. SOVRAŽNIK UDARI OD ZADAJ. AMPAK VERJAMEM V VAS IN VEM DA BOSTE TEŽAVO REŠILI NA BRATSKI NAČIN. VAŠ TITO!
?asjeza
02. 07. 2017 22.42
+19
Izraelci in palestnici se tepejo že več kot 40 let pa se ne morejo zmenit za meje kaj šele s hrvati
User1094863
02. 07. 2017 22.41
+16
me zanima kater orkester zna igrat na protestne note? predem bo efekt bo do va vladi spisal celo simfonijo......
User1094863
02. 07. 2017 22.44
+23
a ja za čas avstroogrske monarhije a se kdo spomni kje so bile takrat hrvaške meje??
BildiTheEmperor
02. 07. 2017 22.45
+22
vatikan
02. 07. 2017 22.39
-45
Hrvaška je je najlepša džava na svetu in tudi ljudje so najboljši! Jaz bi bil zelo vesel, če bi kar celostno slovensko ozemlje pripadlo hrvaškemu! Naši levičarji bi bruhali ogenj, da do tega ne bi prišlo.(iterni iteresi bančnega kapitala)
morleone
02. 07. 2017 22.41
+6
skriti plan SDS & JJ, že leta 91 je želel zahodno jugoslavijo. Veliki kvizlingi slovenskega naroda.
Uporabnik113189
02. 07. 2017 22.46
+11
No vatikan, lepo da priznaš kaj v resnici počne del naše politike.
Kollerik
02. 07. 2017 22.58
-4
Victorinox
02. 07. 2017 22.35
+13
Smo pa asi brez primere. Pri nas pošiljajo protestne note, delajo mlačno in hlapčevsko. Hrvatje urejajo zadeve v praksi, se požvižgajo na vse, diplomacija dela za domovino itd.
morleone
02. 07. 2017 22.39
+9
Še en hrvatofil časti južne sosede. Izdajalec! Zanimivo, ko berem hrvaške forume, je scena podobna kot tu. Pol jih kritizira lastno vlado, 25% jih je za vojno, 25% pa jim je ambivalentnih.
Entip?ek
02. 07. 2017 22.35
+1
svečkarji, lahko noč , prijetno sanjajte, jutri je nov, delovni dan.....
BildiTheEmperor
02. 07. 2017 22.43
+1
marker1
02. 07. 2017 22.34
+2
Premier bo poslal nad Hrvaško interventno skupino pravnikov in sestavil nov zakon...
modrook
02. 07. 2017 22.26
+83
Namesto brezvezne diplomatske note je treba croatarjem poslati ultimat - do 10/7 morajo nehati s provokacijami in odstraniti vso nesnago iz piranskega zaliva. V kolikor se to ne zgodi odpovedati obisk Plenkovica, zapreti mejo, prekiniti diplomatske stike, oznaciti hrvasko za sovrazno drzavo ter porocati v Bruselj in na OZN. Do nadaljnega se slovenskim drzavljanom odsvetuje potovanje na Hrvasko. Pa da vidimo koliko croatarji zdrzijo - oni potrebujejo nas, ne mi njih. Malo nacionalnega ponosa pa res nebi skodilo... z razliko od politike ki se gre oportunizma.
BildiTheEmperor
02. 07. 2017 22.26
+17
Uporabnik113189
02. 07. 2017 22.30
+16
Najprej zavrniti sodbo, ker je za našo državo katastrofalna..Potem pa izgnati vse provokatorje iz zaliva in ga nadzorovati v celoti, tako kot smo ga v začetku.. Pa naj oni pošiljajo note..
trumpet2018
02. 07. 2017 22.33
+14
@modrook ++++++++++ lepo si napisal, žal cmerovič tega ne bere, ker je njihov, mogoče mu bodo ponudili še eno vikendico na brionih, da bodo hrvaški ribiči lahko v miru lovili v našem morju oz. kradli naše naravno bogastvo
BildiTheEmperor
02. 07. 2017 22.36
+15
To je za Cerarja kot bi od osla pričakoval izpeljavo Schrodingerjeve enačbe
Victorinox
02. 07. 2017 22.38
+19
Ah to se ne bo zgodilo. Erjavec ima v Umagu hišo, diplomacija v Sloveniji je nesposobna in nezainteresirana. Množica Slovencev bo odhitela na oddih na Hrvaško in za Slovenijo se na bolje ne bo nič premaknilo.
trumpet2018
02. 07. 2017 22.45
+15
cerar bo napravil tako, kot mu bodo ukazali iz Zagreba. ta bi takoj podpisal kapitalucijo, brez premisleka, kot njegov boter soros, ki je med vojno sodeloval z okupatorjem. ker gre za levake, me to sploh ne preseneča, kolaboracijo imajo v krvi
modrook
02. 07. 2017 22.47
+15
Hrvati imajo sreco da nimajo meje z Avstrijo
resslovenka
02. 07. 2017 22.49
+10
Modrook...》1 milijon plusov si zaslužiš. No, vsaj upam da nas je vsaj en milijon tistih neasimiliranih slovencev. Tudi proti njim nimam nič proti, da ne bo pomote. Pač menim, da nas je vedno manj. Ali se motim?
luzarf@arcor.de
02. 07. 2017 22.20
-22
hrvat me se ni hotel prevarati! Slovenc in Srb pa ze sicer jima ni uspelo a pokazala sta svoj obraz.
mastaflash
02. 07. 2017 22.25
+13
BildiTheEmperor
02. 07. 2017 22.27
+20
Jaz sem s hrvati tokom poslovanja vedno jemal 100% avanse, zato me nikoli niso mogli prevarit. Naivni znanci ki se tega pravila niso držali, so pa z njimi bankrotirali
BildiTheEmperor
02. 07. 2017 22.28
+16
Da ne omenjam tistega ko sem v trgovini na Hvaru dal 200 kun, vrnila pa mi je kot bi ji dal 20 kun in se delala neumno
BildiTheEmperor
02. 07. 2017 22.28
+10
Aja a tiste prepovedane zobne paste v EU najdete v hr trgovinah na obali.
piljan
02. 07. 2017 22.34
-4
resslovenka
02. 07. 2017 22.19
+27
Pa še to. Hrvaška bi koristila samo pravice članstva EU, dolžnosti pa ne bi upoštevala. Koliko pomenimo v EU, se bo izkazalo prav na tem primeru. Zapomnite si. Kako bo ukrepala v tem sporu v nadaljevanju.
BildiTheEmperor
02. 07. 2017 22.22
+6
++++++++++ kje si ti bila doslej, da bi dvignila inteligenčno povprečje tega foruma za 100%. Kulturo dialoga pa za 500% ++++++++++ kje si ti bila doslej, da bi dvignila inteligenčno povprečje tega foruma za 100% ++++++++++ kje si ti bila doslej, da bi dvignila inteligenčno povprečje tega foruma za 100%. Kulturo dialoga pa za 500%
modrook
02. 07. 2017 22.27
+6
nebi prevec racunal na EU, tam so lopovi znatno vecjega kalibra kot nasi
BildiTheEmperor
02. 07. 2017 22.29
+6
Saj ni tega napisala. Napisala je da bo EU delovala do nas tako kot si bomo sedaj zaslužili glede na dejanja ki sledijo
trumpet2018
02. 07. 2017 22.57
+9
od Junckerja ne pričakujem nič dobrega, glede na njegovo preteklost in njegova trenutna dejanja (grožnje Trumpu, izsiljevanje angležev glede brexita itd. ) piranski zaliv si bomo morali izboriti sami - s silo, drugače ne bo šlo. nihče nam ne bo pomagal. pomagaj si sam in bog ti bo pomagal
Manu Cocker
03. 07. 2017 09.05
hahahahaha - Juncker - alkoholik - NWO -samo se vatikan manjka
luzarf@arcor.de
02. 07. 2017 22.19
-24
ce posteno povem zaupam hrvatom vec kot pa svojim slovencem
resslovenka
02. 07. 2017 22.31
+6
BildiTheEmperor
02. 07. 2017 22.33
+11
vatikan
02. 07. 2017 22.18
-9
G. Jaša za Vas bi z odprtimi očmi prepravali vse blatne kopeli tega sveta! Vi ste edini človek, ki nam lahko omogoči Blaginjo, Svobodo; Boga! Le tiste zavožene slovence je potrebno nekoliko podučiti, da lewaki, levičarji, komunisti, paraboljševiški potomci močno zavirajo razvoj poštenega striktno klerikalno usmirjenega slovenskega domoljuba! Naj vas opomnim, da od tedaj, ko je Zvezdna republika Nemčila leta 1949 ukinila prvotno Fallerslebenovo prvo kitico himne, je šlo vse samo še navzdol. Takoj sledi 60let komunizma! In sedaj smo tu kjer smo. Razdajamo lastno ozemlje sosedom. Razprodajamo lastno ozemlje muslimanom (dđamije). Pozablajmo na korenine slovenstva, ugnoblja nas pleh-materializem, t.i. zavoženizem. Mladi bulijo v tiste neumne ekrane... katastrofa. Cerkve pa samevajo, ja,... te iste cerkve, ki so jih naši/vaši prapradedje sezidali z lastnim potom ravno za nas, da bi v njih našli zavetje, Boga!
piljan
02. 07. 2017 22.21
+5
Hahahahahahahaha,pazi,naredil si napako v priimku neslovenca,da ne bo hud.
vatikan
02. 07. 2017 22.23
-2
piljan
02. 07. 2017 22.26
+0
Bide,sem ti spodaj odgovori,da se ne ponavljam.
resslovenka
02. 07. 2017 22.30
+5
Sicer se ne strinjam s tabo v marsičem. Ampak ljudje smo pač različni, a ne? Da so nas zavozili na celi črti, se pa strinjam. Ampak vsi , brez izjeme od l. 91 do danes. Cerkev pa, saj ve svoje poslanstvo ali ne? No naj bi se zavedala. Če kdo ne hodi v cerkev pač ne pomeni da je slab človek. In človek, ki visi noč in dan v cerkvi tudi ni nujno dober človek. Amen.
morleone
02. 07. 2017 22.32
+3
fantje moji desni, levi, svet je malo bolj kompleksen od dveh možnosti. Že paramecij razume več kot "svetlo" ali "temno". Je pa binarna miselnost super za manipulacije plebsa. Ena politična opcija to še posebej rada fura.. Najbrž vedo, da so njihovi volilci v večini slabše izobraženi. Ne sicer vsi, ampak večina. Moje sredinsko srce si tako želi neke normalne desne stranke...
Kollerik
02. 07. 2017 22.33
+1
...bilde bi rad sedaj podturil žlaprtek ala vatikan is svojega v neki drugi tabor... in ne bo šlo...nikakor ne... :))
BildiTheEmperor
02. 07. 2017 22.34
-1
Kollerik
02. 07. 2017 22.35
.. morleone... čas je , da se dokončno zbudiš in stopiš na realna tla... parlamentarne stranke so itak odvisne od zasebnega kapitala, poslanci so zvečine zlobirani... tako, da...kaj naj ti rečen drugega kot samo to, da si močno naiven.. :))
Kollerik
02. 07. 2017 22.37
+0
...potem pa je res dober provokator...ni kaj... :))
BildiTheEmperor
02. 07. 2017 22.44
+1
morleone
02. 07. 2017 22.46
+3
Gayus res ne šteka sveta. Prijatelj, niso vsi, ki so proti tebi, levičarji. Niso vsi, ki so domoljubi, desničarji. Niso vsi desničarji ustaši... mnogo je možnih kombinacij, možgani homo sapiensa so narejeni za to kompleksno kombinatoriko.
BildiTheEmperor
02. 07. 2017 22.47
-1
In to mi piše nekdo ki mi pod vsakim postom pripiše da sem svečkar
morleone
02. 07. 2017 22.48
+1
Kolerika, res je. Ampak, če bi bila država neodvisna od kapitala, bi imeli socrealistično diktaturo. Žal ni optimalnega sistema. Povsod nastaja entropija.
morleone
02. 07. 2017 22.49
+3
nene, jaz še nisem napisal, da si svečkar. Do neke mere te podpiram, predvsem v pogledu zaostrovanja z diplomatsko-ekonomskimi orodji.
modrook
02. 07. 2017 22.15
+8
Danes pred Supernovo v Kp je bilo kockastih tablic za vzorec, pa tudi noter niso bili kaj nic glasni (kakor so drugace obicajno)...
luzarf@arcor.de
02. 07. 2017 22.17
-12
oježeš
02. 07. 2017 22.15
+4
Pa se je začelo. Oni nas v glavo, mi pa svinčnik in papir. Upam, da bo trši papir in ga ne bodo mogli uporabiti na wc-ju.
BildiTheEmperor
02. 07. 2017 22.14
+15
Najbolj sumljivo je to, da se ob takih napetostih naši politiki ne bojijo hodit na hr na morje. To preprosto ni logično, oziroma je, če gre za kolaborante z agresorjem
Kollerik
02. 07. 2017 22.15
+0
....te popolnoma razumemo, koga bi ti rad opral kolaboracije.... :))
oježeš
02. 07. 2017 22.17
+4
Ni noben problem. Jim gredo toliko na roke, da jih ne bo nikoli strah na jadranski obali. Bolj primerno bi bilo, da bi se začeli bati nas Slovencev, ker nam non-stop delajo škodo.
BildiTheEmperor
02. 07. 2017 22.17
-1
Kollerik
02. 07. 2017 22.19
+4
.tule nekaj glumita, dol jim pa gnar nosita na dopust..... :))