Slovenija

Slovenska policija: Incidenta ni bilo

Ljubljana, 14. 09. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tri slovenske ribiške ladje so plule na območju, ki je pod nadzorom slovenske policije, ko je proti njim priplul hrvaški ribiški čoln.

Do stika med njimi ni prišlo, slovenski policisti pa so hrvaške kolege opozorili, da so v vodah, ki jih nadzirajo slovenski policisti. Kot je pojasnil Vojko Živec s Policijske uprave Koper, do incidenta ni prišlo.

Ribiške ladje
Ribiške ladje FOTO: Dare Čekeliš

Dogovora med policijama ni bilo

Hrvaška tiskovna agencija danes citira odgovor slovenske policije, da "Slovenija ne pristaja na razmejitveno črto po sredini Piranskega zaliva," s čimer se je odzvala na izjavo vodstva hrvaške policije, da naj bi se o meji po sredini zaliva dogovorili in sporazumeli policiji obeh držav.

"Javnosti želimo pojasniti, da med slovensko in hrvaško policijo nikoli ni prišlo do dogovora ali podpisovanja sporazuma, iz katere bi izhajalo, da je sredina Piranskega zaliva črta razmejitve," je sporočila tiskovna predstavnica slovenske Generalne policijske uprave Tadeja Kuhar.

SNS zahteva odpoklic Bekeša

Peter Bekeš, slovenski veleposlanik na Hrvaškem
Peter Bekeš, slovenski veleposlanik na Hrvaškem FOTO:

Poslanska skupina SNS v pisni poslanski pobudi od premiera Antona Ropa zahteva odpoklic slovenskega veleposlanika na Hrvaškem Petra Bekeša, prekinitev veljavnosti maloobmejnega sporazuma med državama (SOPS) in "takojšnje zaprosilo zvezi Nato za vojaško pomoč pri obrambi slovenske suverenosti v skladu z Washingtonsko pogodbo."

Poslanska skupina SNS ob tem zahteva tudi preusmeritev prioritet gradnje avtocest. Namesto gradnje phyrnske avtoceste med Mariborom in Ptujem do meje s Hrvaško pri Gruškovju naj bi Slovenija poskrbela za cestno povezavo Koroške z Ljubljano, kot tudi "takojšnjo sprožitev vprašanja slovensko-hrvaške meje pred Svetom Evrope."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3