Slovenija

Slovenska policija: dve osebi dejansko potovali prek Slovenje, neposredna napadalca pa 'zagotovo ne'

Ljubljana, 06. 09. 2016 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
S.S./K.H./STA
Komentarji
0

Policija je potrdila nekatere navedbe ameriškega medija, da so napadalci na Pariz potovali tudi prek Slovenije. Policija je ugotovila, da sta dve osebi, ki sta med osumljenimi za napad, dejansko potovali prek Slovenije, dve pa sta ubrali pot, ki ni vodila prek naše države.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pariški napadalci prečkali Slovenijo
    02:04
    Iz SVETA: Pariški napadalci prečkali Slovenijo
  • Iz 24UR: Skopi podatki
    02:29
    Iz 24UR: Skopi podatki
  • Iz 24UR: Konec sporazuma EU - Turčija?
    02:52
    Iz 24UR: Konec sporazuma EU - Turčija?
Peš proti Avstriji
Peš proti Avstriji FOTO: Mia Media

Slovenska policija je potrdila, da sta dve osebi, ki sta med odgovornimi za novembrski napad v Parizu, potovali v sklopu migrantskega vala prek Slovenije. Hkrati pa so na policiji zatrdili, da osebi, ki sta neposredno sodelovali pri napadu, zagotovo nista potovali prek naše države.

Ameriški CNN je namreč poročal, da se je vsaj petim pripadnikom IS v Evropo iz Sirije uspelo pretihotapiti po balkanski begunski poti – tudi prek Slovenije.

Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete, je za 24ur.com pojasnil, da je naša policija od tujih varnostnih organov prejela vrsto zaprosil za preveritev oseb, ki so bile neposredno vpletene v teroristične napade v Parizu in Bruslju oziroma so jih tuji varnostni organi povezovali z omenjenimi napadi na podlagi ugotovitev, ki so jih pridobili v okviru svojih preiskav.

Pri nas sta se osebi izkazali s kartonom grških oblasti, v Avstriji pa sta dali druge podatke

''Potrdimo lahko, da sta dve osebi, ki so jih tuji varnostni organi
povezovali z osebami, odgovornimi za teroristični napad v Parizu, dejansko potovali v sklopu migrantskega vala prek Slovenije.
 Sum v njuni identiteti, s katerima sta se osebi izkazali na poti prek Slovenije, se je pojavil ob dobrem sodelovanju in izmenjavi informacij med slovenskimi in avstrijskimi varnostnimi organi,'' je povedal Menegalija.

Zunanji minister Karl Erjavec se je odzval na informacijo, da sta čez Slovenijo potovali osebi, ki ju povezujejo z odgovornimi za napad v Parizu. Dejal je, da bi "bili zelo naivni, če bi bili prepričani, da so v migracijskem valu prihajali samo dejanski migranti iz ekonomskih ali drugih razlogov". Kot zunanji minister sicer, kot je dejal, težko komentira delo ministrstva za notranje zadeve, zlasti policije. Dodal pa je, da je gotovo res, da so takrat, ko so bile migracije najbolj množične, prihajali različni ljudje. "To je dejstvo in se bo po moje tudi v prihodnje pokazalo, da je še kdo takrat prišel v Evropo, zlasti iz Sirije."

V postopku so ugotovili, da sta omenjeni osebi iz Grčije prek Slovenije potovali brez osebnih dokumentov, pri registracijskem postopku v Sloveniji pa sta se izkazali z registracijskim kartonom, ki so ga izdale grške oblasti.

''V postopku preverjanja identitete na slovensko hrvaški meji sta omenjeni osebi navedli osebne podatke, ki so bili navedeni na registracijskem kartonu grških oblasti. Ob predaji avstrijskim varnostnim organom pa sta navedli druge osebne podatke. Avstrijski varnostni organi so na podlagi določenih obveščevalnih podatkov, ki so jih pridobili, navedeni osebi aretirali,'' je dejal Menegalija in dodal, da je nato steklo podrobnejše ugotavljanje njunih identitet in trase poti, pri katerem so sodelovali tudi slovenski varnostni organi. Da gre za iste osebe, so potrdili tudi v sodelovanju s tujimi in domačimi partnerskimi službami, nadaljnjimi forenzičnimi primerjavami fotografij in zbiranjem obvestil.

Samomorilca prek Slovenije nista šla

Za osebi, ki sta neposredno sodelovali pri izvedbi terorističnega napada oz. samomorilskega napada v Parizu, so z nadaljnjim preverjanjem ugotovili, ''da zagotovo nista potovali prek Slovenije'', je zatrdil Menegalija.

''Na podlagi podatkov tujih partnerskih služb je bila potrjena trasa njunega potovanja, ki je potekala iz Srbije preko Hrvaške na Madžarsko. Glede pete osebe, ki je bila aretirana meseca julija v Bruslju in jo mediji prav tako povezujejo z napadom v Parizu, lahko potrdimo, da oseba s takimi osebnimi podatki ni prečkala Slovenije.''

Slovenska policija je, kot je poudaril Menegalija, v okviru migrantskega vala izvajala varnostne ukrepe v največji možni meri glede na to, da je šlo za izredne razmere. Zaradi vojnega stanja na območjih, s katerih so prihajali migranti, in posledično nedelovanja upravnega in varnostnega sistema ni bilo mogoče kakršnokoli preverjanje v teh državah.

Napad v Parizu - 4
Napad v Parizu - 4 FOTO: AP

Dodal je, da sodelovanje s tujimi varnostnimi organi v konkretnem primeru in tudi na splošno poteka zelo dobro. Izmenjava podatkov in njihovo preverjanje potekata stalno in nemudoma po posameznem varnostnem dogodku. V zvezi s konkretnim napadom v Parizu je slovenska policija izvedla več kot 400 preveritev oseb in o vseh ugotovitvah sproti obveščala tuje varnostne službe tako preko Europola in Interpola kot tudi prek drugih oblik sodelovanja držav EU in drugih v boju proti terorizmu.

SDS: Kri nedolžnih žrtev iz Pariza tudi na rokah slovenske vlade

Glede na vse, kar je v času migrantske krize predlagala SDS, a se ni uresničilo, smo po objavi, da so pariški teroristi potovali čez Slovenijo, dobili potrditev, da je kri nedolžnih žrtev iz Pariza tudi na rokah slovenske vlade, je danes dejal poslanec SDS Žan Mahnič. Ta novica sicer za SDS ni presenečenje.

Mahnič je na današnji novinarski konferenci spomnil na pregovor, da je po bitki lahko biti general, a prepričan je, da je bila SDS general že pred bitko. Od začetka begunskega vala so namreč opozarjali, kaj se bo zgodilo v primeru, da se pristojni ne bodo primerno pripravili.

Trikrat so predlagali spremembo kazenskega zakonika, po kateri bi se inkriminiralo potovanja na tuja bojišča, a je koalicija njihov predlog zavrnila. Prav tako so zavrnili njihov predlog, naj DZ vladi priporoči, naj preveri, ali so bili napadalci iz terorističnih napadov v Parizu novembra lani zavedeni v slovenskem sistemu. Mahnič se sprašuje, ali je vlada po terorističnem napadu vedela, da so ti teroristi prečkali ozemlje Slovenije. "Koalicija je zavrnila ta predlog, očitno so vedeli, kaj se je zgodilo," je razmišljal.

Ob vsem tem je spomnil, da komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb po napadu od pristojnih ni dobila podatkov, da so nekateri od napadalcev prečkali Slovenijo.

Prav tako je SDS pripravila predloge za sklic številnih sej, je nadaljeval z naštevanjem predlogov SDS. Hkrati so tudi sami dvakrat pripravili priporočila za vlado, ki so jih poslanci predlagali na plenarni seji, a so bila zavrnjena, je dejal Mahnič. Prav tako so predlagali spremembo azilne zakonodaje, uvedbo nacionalen garde in krepitev rezervne sestave Slovenske vojske. Zavzemali so se tudi za strožji nazor nad vsemi migranti, ki prečkajo Slovenijo, je še nizal predloge SDS.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni