Slovenija

Slovenska podjetja v davčnem paradižu

Ljubljana, 04. 04. 2016 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V Panamskih dokumentih, ki razkrivajo, kdo vse je prek podjetja Mossack Fonseca ustanavljal družbe v davčnih oazah, najdemo tudi Slovence. Vsaj 17 podjetij je tako nastalo s posredovanjem družbe UPC Svetovalna skupina, 16 od teh je registriranih na otoku Angvila, ki davkov skoraj ne pozna.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: V davčnih oazah v Panami imajo posle tudi Slovenci
    02:56
    Iz SVETA: V davčnih oazah v Panami imajo posle tudi Slovenci
  • Iz 24UR: Razkritje panamskih dokumentov
    03:46
    Iz 24UR: Razkritje panamskih dokumentov
  • Iz 24UR: Politiki, ki niso plačevali davkov
    02:05
    Iz 24UR: Politiki, ki niso plačevali davkov
  • Iz 24UR: Kako delujejo davčne oaze?
    01:40
    Iz 24UR: Kako delujejo davčne oaze?
  • Iz 24UR ZVEČER: V afero vpleten Petrovičev UPC
    08:59
    Iz 24UR ZVEČER: V afero vpleten Petrovičev UPC

Podjetje UPC Svetovalna skupina je eno izmed ključnih slovenskih klientov panamske družbe za registracijo podjetij v skrivnostnih davčnih jurisdikcijah Mossack Fonseca, danes o zadevi Panamski dokumenti piše Delo. Pridobljeni podatki kažejo, da so Slovenci in nekateri drugi doslej prek UPC, ki ga vodi 36-letni Uroš Petrovič, registrirali najmanj 17 podjetij v davčnih oazah.

Natančneje, kar 16 od 17 je bilo registriranih na Angvili, britanskem čezmorskem ozemlju v karibskem morju. Angvila, ki ima le dobrih 13 tisoč prebivalcev, davkov skoraj ne pozna. Tako nimajo davkov na prihodke, dobiček, kapital in drugih oblik neposredne obdavčitve posameznikov ali podjetij. To velja tako za rezidente kot za nerezidente, zato je Angvila postala priljubljena davčna oaza.

Angvila
Angvila FOTO: Thinkstock

Ime, ki se skriva za UPC: Uroš Petrovič

Uroš Petrovič je direktor in prek podjetja Omega Fin tudi edini družbenik UPC. Na spletni strani podjetja lahko preberemo, da se ukvarjajo z davčnim in finančnim svetovanjem ter z ustanavljanjem podjetij doma in v tujini.

V brošuri iz leta 2012 je UPC, kot navaja Delo, svoja načela orisal s citatom ameriškega sodnika Billingsa Learneda Handa: "Ni greh urediti tako, da so davki čim nižji. Vsi to delajo, bogati in revni, in tako je prav. Nihče ni dolžan plačati več, kot mu določa zakon. Davki so izsiljevanje in ne prostovoljni prispevki." Za Delo je Petrovič pojasnil, da citat govori o tem, da je treba davke plačevati pravilno in pravočasno, in ne več, kot to zahtevajo zakoni. Ločiti je treba med davčnim načrtovanjem in davčno utajo, je še dejal.

Res smo ustanovili nekaj podjetij na Angvili. Večina ni nikoli poslovala, torej posledično tudi niso utajevali davkov. Nekatera so zgolj ustanovila odvisno družbo v Sloveniji, ki posluje po lokalnih predpisih in tukaj plačuje vse davke. Naravnost absurdno je povezovati ta podjetja z resnično problematičnimi primeri v tujini, kjer so bili udeleženi politiki in korporacije. Uroš Petrovič

Dokumenti kažejo tudi na Petrovičev odnos do določenih potencialno spornih strank. V Delu so odkrili primere antedatiranja dokumentov, zmanjševanja pomena pravnomočnih obsodb strank UPC, skrivanja lastnikov družb v davčnih oazah pred slovenskimi oblastmi.

Pridobili so tudi osnutek pogodbe med UPC kot klientom in družbo Mossack Fonseca kot registracijskim agentom, ki določa, da bo UPC v času trajanja pogodbe na zahtevo družbe Mossack Fonseca "priskrbel vse informacije, dokumente in/ali finančne izkaze, da bi zagotovil, da podjetje (ki ga je prek MF za neko stranko ustanovil UPC, op. p.) spoštuje vse relevantne zakone in pravila, in da so imenovani direktorji sposobni opravljati svoje naloge v skladu s standardi, ki jih narekuje vsa relevantna zakonodaja". Pogodba z družbo Mossack Fonseca zavezuje UPC, da mora storiti vse, da prek njega ustanovljena podjetja in njihove dejavnosti "ne bodo kršile zakonodaje katerekoli relevantne jurisdikcije" zunaj tiste, v kateri je bila družba ustanovljena. UPC družbo Mossack Fonseca odvezuje vsakršne odgovornosti za "posledice, ki bi izhajale iz davčnih ali drugih zadev".

Toda Petrovič, kot priča pridobljena dokumentacija, v petletnem obdobju najbrž ni vedno spoštoval teh dogovorov. Delu je sicer zagotovil: "V nobenem primeru ne prihaja do kršitve davčne zakonodaje niti v Sloveniji niti v tujini. Stranke vedno opozorimo na vse davčne obveznosti v Sloveniji in te jih dosledno spoštujejo." Dodal je, da družbe večinoma ne poslujejo, ampak imajo le naložbe v deleže drugih družb.

MF je, kot kažejo dokumenti, v zadnjih letih začel nekoliko bolj redno izvajati preglede svojih strank oziroma končnih lastnikov podjetij, čeprav je kljub temu opravljal posle za številne posameznike in podjetja, ki so uvrščeni na razne črne sezname ali pa so proti njim uvedene sankcije. Tako je pregledal tudi ozadje nekaterih slovenskih lastnikov družb, ki so bile ustanovljene prek MF, in našel nekaj potencialno spornih družbenikov.

Kot piše Delo, je bil eden pravnomočno obsojen pomoči goljufije, drugi pa je uvrščen na tako imenovani črni seznam v ZDA. Do obeh je bil Petrovič zelo zaščitniški, ko je MF zahteval  pojasnila. Zagotovil je tudi, da ozadje svojih strank in končnih družbenikov vedno preverijo, ni pa pojasnil, kako. Prav tako ni odgovoril na vprašanje, koliko strank so že zavrnili, poroča Delo. Časnik ob tem še piše, da se je Petrovič upiral, ko je MF želel preveriti UPC in njega kot svojega klienta.

Samo in Iza Login, Mihael Karner, Dejan Zavec ...

Po podatkih Dela je v Panamskih dokumentih omenjenih 78 družb, povezanih s Slovenci ter 74 Slovencev, med njimi pet aktualnih ali nekdanjih javnih uslužbencev, dva športnika in dva častna konzula.

Na podlagi notranjih podatkov panamske družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonseca, ki jih je pridobil nemški časnik Süddeutsche Zeitung, z uredništvom Dela in še več kot sto medijskimi partnerji pa jih je delil Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ), so v Delu ugotovili, da je UPC prek družbe Mossack Fonseca ustanovil vsaj 17 podjetij v davčnih oazah.

Za katere Slovence gre, še ni povsem jasno, se pa omenja zakonca Sama in Izo Login, ki sta zaslovela in obogatela z govorečim mačkom Talking Tom, prodajalca steroidov Mihaela Karnerja, ki beži in se skriva pred ameriškimi oblastmi, in menda celo tudi našega nedavno upokojenega boksarskega šampiona Dejana Zavca, so poročali v oddaji SVET.

Zavec je za oddajo 24UR povedal, da nikakor ni posredno ali neposredno vpleten v kakršnokoli pranje denarja ali nakazovanje denarja v katerokoli od davčnih oaz. Da bi lastno podjetje zaprl, je, kot pravi, pred dvema letoma najel družbo, ki pa je kupila njegovo podjetje in ga premestila v Panamo. "Ampak vse terjatve do te firme je prevzelo to moje novo podjetje, ki se ni izognilo plačilu nobenega davka," je še dodal.

Po tej njegovi izjavi pa so na Delu zapisali, da to ne drži povsem. Ne v Panami, Zavec je imel oz. še ima podjetje na karibskem otoku Angvila. Časnik namreč hrani kopijo njegovega potnega lista, ki je bila potrebna za ustanovitev družbe. Na Delu pravijo, da v več krogih dopisovanja z njimi, Zavec ni nikoli zapisal, da je svoje nekdanje podjetje Boksing prodal podjetju, ki ga je ustanovilo podjetje UPC, ki da je potem likvidiralo taisto podjetje Boksing. "Zelo jasno je tudi, da je prav ta družba, ki je v lasti Zavca, prevzela njegovo slovensko podjetje Boksing. Prav tako korespondenca Mossack Fonsece kaže, da se je Zavec s podjetjem na Angvili moral dejavno ukvarjati še novembra lani," še pišejo. V eni od korespondenc pa je Zavec priznal tudi, da angvilske družbe ni prijavil finančni upravi.

Tudi Samo in Iza Login po poročanju oddaje 24UR odgovarjata, da ne onadva "niti nihče v imenu Outfit7, ni nikoli sodeloval s podjetjem UPC" (oz. z družbo Mossack Fonseca), in da v Panami nimata podjetja.

'Ključno je sodelovanje med državami in izmenjava informacij'

Na ministrstvu za finance so zapisali, da je za ta boj ključnega pomena sodelovanje med državami, pri čemer se kot pomembno orodje držav za krepitev pravilne izpolnitve davčnih obveznosti kaže avtomatična izmenjava informacij s področja obdavčevanja. Tovrstno sodelovanje med državami omogoča uspešnejši in učinkovitejši boj proti davčnim utajam, goljufijam ter izogibanju plačila davkov.

"Zaradi varovanja davčne tajnosti ne moremo poročati o konkretnih primerih, lahko pa povemo, da sta z odlivi sredstev v davčne oaze povezana dva projekta nadzora: davčne oaze in ciljno usmerjeni nadzori prijave premoženja. V prvem primeru je FURS v letih 2011 do 2015 opravil 942 nadzorov in dodatno odmeril za 24 mio € dodatnih obveznosti, v primeru prijav premoženja pa je bilo v obdobju od 2009 do 2015 opravljenih 377 nadzorov in odmerjenih za 62,4 mio € dodatnih obveznosti. Gre za strokovno zelo zahtevne primere, ki se obravnavajo dalj časa, pomemben pa je podatek da so na področju prijave premoženja sodišča ugotovitvam davčnega organa pritrdila, razen v enem primeru, kjer se mora postopek ponoviti zaradi bistvenih kršitev pravil postopka upravnega spora," so zapisali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (463)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jankomat
05. 11. 2017 20.37
prek nlb se prenakazuje milijarda --in to brez provizije in država ne galami nič,nekateri s težko prisluženim denarjem pa hočejo svoj ---ponavljam svoj _zaslužen denar optimirat ,saj zadostijo zakonom in če tam ni davkA --HVALA BOGU,DA OBSTAJJAO TUDI TAKE DRŽAVE,pa države s prenapihnjenimi davki zganjajajo paniko.Banda!!
jankomat
05. 11. 2017 20.33
zakaj pa ne optimirat davke. kaj pa dela država--uvaja stalno nove davke,da koštrin in štrukel dobivata večje plače.sem proti kriminalnemu denarju,sem pa za optimiranje plačevanja davka. Zakaj pa država ne zniža davkov??še ddv noće znižat,pa govori kako je fajn.Zakaj pa švicarji , Luksemburžani,nizozemci ne potrebujejo optimirat plačevanja davke----zato,ker država poskrbi za davčno konkurenćnost.!!
proletarec1
05. 04. 2016 08.06
+12
ISLANDCI SO ŽE NA NOGAH!!!!KDAJ SE BOMO UPRLI SLOVENCI,KI IMAMO VEČ LOPOVOV PRI VRHU?
ROMELS
05. 04. 2016 08.15
-2
V soboto je že bil en shod proti levi lopovščini.
Jožajoža
04. 04. 2016 21.47
+0
zamislite si, pahor je pa bil na njegovi poslovilni. predlagam pahorju, da se pozanima pri SOVI ali davčni, ali delavni inšpekciji, preden gre kam na "obisk.ampak, kapo dol . zavec, s končano OŠ prilagojen program, pa tako hara, je retorik,davčni svetovalec......zavca za predsednika
Jožajoža
04. 04. 2016 21.56
+0
upajmo, da ne bo popolno razkrita dejavnost računa. tedaj se bi videlo, kako se "kupi" nasprotnik.
Petrovc
04. 04. 2016 21.42
-2
KO JE MOJZES PISAL 10 BOŽJIH ZAPOVEDI, JIH JE PISAL Z NAMENOM, DA LJUDJE LAHKO SOBIVAJO V UREJENI DRUŽBI! Popolnoma jasno je, da je popolna harmonija in smisel vesolja ustvarjena z umom Stvarnika! In ko je Bog poklical Kajna, ter ga povprašal za brata (Abla), ga ni izobčil, ker je ubijal, prvi očitek Boga je bil, da LAŽE! In tu ste, levaki, komentatorji, ki kršite vse tri ključne Božje zapovedi, po Mojzesu! 1. lažete 2. Zavajate ali pričate po krivem 3. Ubijate-resnico!
BURGA
04. 04. 2016 21.49
+8
Očitno bog ni bil pismen, da je moral zapovedi pisati Mojzes. Sploh pa vesolje ni v popolni harmoniji in je zelo kaotično. Ti pa še kar verjameš v pravljice.
piljan
04. 04. 2016 21.49
+9
Vidiš,vam pa še vseeno ostane ne kradi.pa še tega se ne morete držati.
deltex
04. 04. 2016 21.51
+9
Petrovc, če nebesa res obstajajo, jih ti zaradi takih komentarjev ne boš nikoli videl! Veš česa Bog nikoli ne odpušča? Dvoličnosti!
taurus111
04. 04. 2016 21.56
+10
"Petrovac na moru", a je za normalno življenje, potrebno znat na pamet ,posamezne citate Biblije, najbolj zmanipulirane ideološke knjige vseh časov? same negacije negacij! Rkc jo uporablja za pranje mozga, na prefinjen način, kakor komu paše, torej po trenutni potrebi največkrat, po denarju in premoženju, samo , da je pušica polna...
felix58
04. 04. 2016 21.59
+4
viš, ko je Bog ustvaril Milana je rekel "super si izpadel". Ko pa je končal Evo pa je rekel "Ti se boš mogla pa šminkati"
Marija Forti?
21. 06. 2018 07.39
Farji so vedno bili in bodo največji pohlepneži. Zato pa pridigajo vernikom o skromnosti in ponižnosti saj jim bo bog na drugem svetu poplačal.
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.36
+9
Danes je eden od urednikov Dela na radiu Slo1 potrdil, da ne bodo objavili vseh imen. Le nekatera, ker baje ne mislijo loviti čarovnic. Prostituti so že dobili navodila iz murgl :)
Petrovc
04. 04. 2016 21.44
+1
KOT smo pričakovali. Objavili bodo Kosmatovega Pepeta, pa Hribovca Nandeta, pa še kakega Krjavla in konec!
piljan
04. 04. 2016 21.45
+7
Slamnati Marjan,če imate tako zanič novinarje kot je vaš vodja ,raje zaprite TV.Bodo pa ja uspeli zvohati imena.
OsvobodimoSlovenijo
05. 04. 2016 09.37
+1
In vi poštenjaki podpirate skrivanje lopovov?
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.25
+20
78 družb ? Javni uslužbenci ? In jih Delo ne omeni ? Se kdo vpraša zakaj :))
piljan
04. 04. 2016 21.29
+8
Sigurno ni med njimi desnjakov,saj so oni samo težki gospodarstveniki,čeprav ni bilo nikogar na shodu,a ne slamnati Marjan,revše eno.
deltex
04. 04. 2016 21.31
+5
Pa daj ne nabijaj. Ko bo čas, jih bodo objavili. Pa četudi jih, se ne bo zgodilo nič. Dokazati davčno utajo je zelo zapleteno. Razen, če so bili na delu amaterji, v kar pa v tem primeru ne verjamenm.
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.32
+1
In zato so pohiteli z Zavcem :) Itak. Zavrlova ljubica in Anuška Delić. Vse povedano :))
srebrnibreg
04. 04. 2016 21.33
+4
Slamnati bi rad, da Delo objavi prej kot lahko pride do podatkov. Teh pa je baje čez 11 milijonov. Slama kot slama.
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.34
+1
Zanimivo. Srebrnimehki trdi, da novinarji Dela vedo, da je bilo 6 javnih uslužbencev, ne vedo pa, kateri so bili ;)) A ti se sploh prebereš ?
deltex
04. 04. 2016 21.36
+8
Ok. Pa gremo na mikro raven, v Slovenijo. Velja enako: kdor ima največ kapitala, jo obvladuje. Kje pri nas je največ denarja? Energetika? Telekomunikacije? Banke? Farmacija? Cerkev? Zdravstvo? Kdor sedi tam,je v službi kapitala.
piljan
04. 04. 2016 21.37
+4
Slamnati Marjan,daj potrpi ,saj NORA že lima.Moraš razumeti,da so še zeleni ,pa jim še ne uspeva najboj.
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.37
-1
In 95% državnih podjetij in denarja obvladuje levica.
piljan
04. 04. 2016 21.39
+4
Slamnati Marjan ,skoči malo na NORO,pa nam potem povej kaj poročajo.
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.39
-1
Piljan :) A da ne preiskujejo novinarji Dela ?
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.40
-1
Piljan :) Si več tam kot jaz. Ker moraš :))
piljan
04. 04. 2016 21.41
+1
Slamnati Marjan,si pa res tepec nad tepci,pa kje sem trdil,da ne,daj povej,prosim.
deltex
04. 04. 2016 21.47
+5
V Sloveniji je potrebna privatizacija večina državnih podjetij. Če bi pokojni minister Bajuk pred leti dovolil prodajo NLB-ja belgijski KBC,bi prišparali par milijard našega denarja. To je bila ena najhujših napak sodobne Slovenije.
deltex
04. 04. 2016 21.22
+11
Vsaka firma ali posameznik se trudi, da plača čim manj davka. Zato imamo veliko davčnih svetovalcev in podjetij, ki se ukvarjajo ravno s tem in dobro živijo. Se pravi, da najdejo zakonske luknje, ki zmanjšajo obdavčitev. Zame to ni sporno. Problem nastane, ko se začne zaradi tega prati denar in to na veliko. Meja je tanka. Svet ne obvladujejo politiki, pač pa denar. Samo pobrskati je treba,kdo ga ima največ in vedeli bomo, kdo so glavni igralci na planetu.
srebrnibreg
04. 04. 2016 21.14
+7
Sedaj mi je jasno zakaj so eni Ljudmili žvižgali, ko je govorila, da je za demokratično in pošteno Slovenijo. Nočejo, da bi takšne barabine prijeli in jim denar vzeli.
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.16
-4
Čudno. Ljudmila je za demokracijo, v kateri je ne smeš kritizirati ? Sem vedel da je murgelska. .. :))
srebrnibreg
04. 04. 2016 21.18
+6
Slamanti lepo je vsaj to, da priznaš da so Murgle za pošteno in demokratično Slovenijo saj o tem je Ljudmila govorila. Vi pa za lopovijo in tiranstvo.
piljan
04. 04. 2016 21.19
+4
Slamnati Marjan,pošteno,kolikokrat si danes že zmočil gatke?
srebrnibreg
04. 04. 2016 21.21
+1
korintos23
04. 04. 2016 21.22
+6
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.22
-3
Haha, no, zdaj lahko vidimo demokracijo po rdeče :) Kot v SFRJ. Nihče ne sme kritizirati :) No, tako so vas dresirali.
korintos23
04. 04. 2016 21.23
+11
Trener je pa bil Dr. Ivan, strogi kak satan!
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.24
-9
korintos23
04. 04. 2016 21.25
+4
srebrnibreg
04. 04. 2016 21.26
+5
Sme kritizirati vendar ni normalno od normalnega človeka, da bi bil proti demokraciji in poštenosti. Sicer je pa jasno, da tam normalnih skorajda ni bilo. Vsak kateri je žvižgal Ljudmili ni pošten in normalen tudi ne.
Petrovc
04. 04. 2016 21.26
-5
Ljudmila je svoje klobasanje o "demokraciji" izvajala na nepravem mestu! In dalje, levaki, volite Ljudmilo in KSI-Krščansko Demokratsko Stranko! Volite jo, če jo tako obrajtate! Kdo vam brani?
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.26
-5
Itak deda itak :) Te boli, da boš že črvom futer, ko bo SDS še kar v parlamentu ?
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.28
-4
Res ? Kdo pa levičarjem brani voliti NSi? .Saj je njihova :))
srebrnibreg
04. 04. 2016 21.29
+7
Kot je bilo videti na tem shodu in, če veljajo zakoni narave bodo ti shodniki in podporniki lopovije in hinavsta ter žvižgači Ljudmili že dolgo futer črvom, ko bom jaz še zemljo tlačil.
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.33
-3
Ja srebrni :) Ti kar sanjaj,mladenič s 15 letnim vnukom. :))
srebrnibreg
04. 04. 2016 21.34
+5
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.38
-4
tali?ni tom
04. 04. 2016 21.10
+17
enostavno,če ta folk ne vrne denarja katerega je ukradel tako ali drugače slovenskim davkoplačevalcem je treba falote zrihtat da ne pridejo do denarja! zapret nekam na skrivno oziroma v "oazo" do smrti! za hrano pa delat! in stvar je zaključena!
korintos23
04. 04. 2016 21.13
+14
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.14
-6
Leva polovica. Natančneje, tista polovica ki ne dovoli preiskav.
korintos23
04. 04. 2016 21.17
+9
Ko pridete na oblastr pa bo boljše, vse boste raziskali!
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.20
-2
Daj že zdaj SDS zahteva preiskave in objavo imen. Le zakaj se tako branite, če je itak vse JJ pokradel :)) No, že po tem se ve, kdo krade v tej državi. Če bi JJ, si ne bi rabili izmišljati Patrije. Zato pa ste največje smeti v državi, saj zagovarjate ropanje naroda. In je prav da se skrivate. Bolj zdravo.
korintos23
04. 04. 2016 21.22
+7
Petrovc
04. 04. 2016 21.27
-4
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.27
-1
Vi :) Drugače ne bi lajali pod vsak članek o njej.:) Strah ? Pravilno.
piljan
04. 04. 2016 21.33
+5
No,no,slamnati Marjan,pa le ni strah,saj si junak Pekr,revše eno.
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.38
-5
Piljan :) Dokler se skrivate tu, ste manjvrednosti od psa ki ima potni list.
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.39
-5
piljan
04. 04. 2016 21.55
+5
Hehehe,slamnati Marjan,pa ni večjega revšeta od tebe,veš pa sam da sebe hrabriš ,da druge obtožuješ,da so reve.EJ,ej,slamnati Marjan ,revše eno.
Petrovc
04. 04. 2016 21.10
-8
Tovariši levaki in drugi lajnarji in marionete: saj se vaš čas izteka! 1. Zaloge pohajajo, polja so neobdelana in v tujih rokah, kašče vse bolj prazne! In vse manj bo muzike! 2. Invazija se šele začenja, tole, z teh miljon beguncev, je šele uvod, glavno prihaja! Razjarjeni od čakanja v Grčiji, poraženi teroristi IS v Iraku in Siriji! Afrika, Indonezija,.... 3. Zaprtje mejj! Europa se bo spet zabarikadirala v stare oblike, nekaj velikih držav in drobiž! Mi, ki znamo, ki smo kaj ustvarili, bomo že nekako! Kaj pa boste vi, FDV-jevci in plačani komentatorji, ki vas ne bo nihče rabil!? Nabijali dalje o JJ!? Lahko! Lakota ne bo nič manjša! Stoji pa vam tako in tako ne!
korintos23
04. 04. 2016 21.13
+9
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.14
+0
srebrnibreg
04. 04. 2016 21.15
+6
Slamnati druge ne sodi po sebi, ker mi ne prenočimo v družbi računalnika kot ti in nekaj ostalih tvojih sektašev.
srebrnibreg
04. 04. 2016 21.16
+8
Pojdi na Prištinsko univerzo vprašata kateremu Ivanu so podarili doktorat pa boš najbolj vedel.
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.17
-3
korintos23
04. 04. 2016 21.18
+8
Bala slame, ti greš tudi v Prištin po dohtorat?
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.29
-5
piljan
04. 04. 2016 21.58
+2
TheGreatRusia
04. 04. 2016 21.07
+4
PO MOJI LOGIKI JE TO KVAZI SEZNAM, KATEREGA NAMEN JE POTRDITI OBSTOJ NEKE "GLOBALNE AKCIJE PROTI KRIMINALU" TA SEZNAM NIMA OPRAVITI PRAV NICESAR Z RESNICO, DA JE TO RES DELO CIE, NAMREC SAM VERJAMEM RUSKI TEORIJI IN NE ZAHODNJASKIM LAZEM... MENE ZAVEC, KARNER IN LOGIN NISO OKRADLI, OKRADLA ME JE (TAKO KOT VSE DRUGE) DRZAVA, KI TO PO NACINU DELOVANJA SODEC, NITI OD DALEC NI,...
Petrovc
04. 04. 2016 21.12
-3
Sicer ni važno! Putuin je ocenjen, da je pospravil, 100 miljard! Uradna ocena! Njegova vila ob Črnem morju je vredna 2 miljardi! Zlate školjke,.........Toliko! Ni pa Panama edina!
korintos23
04. 04. 2016 21.14
+7
korintos23
04. 04. 2016 21.05
+7
Rozika spodaj piše da imata Trump in Janša najlepše ženske! To drži, kaj pa toti dve ženski imata?
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.06
-4
Moške. Tvoja pa le viledo za staro luknjo obrisat :)
korintos23
04. 04. 2016 21.08
+6
Njuni sliki že visita na polju v oljni repici! hahaha
srebrnibreg
04. 04. 2016 21.09
+8
kori- obe dalje od tošlna nista videli. Nekdo je nekje govoril o nekih prostitutka. Zdi se mi, da so to one tete za denar. Se pač spozna na njih.
korintos23
04. 04. 2016 21.11
+2
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.11
-2
Seveda se spozna na njih. Jih je takoj prepoznal. In ste jih tudi sami :)
Petrovc
04. 04. 2016 21.16
-8
Tovariš @koritos: ženska, kot samica, vedno, vedno, instiktivno in naravno nagonsko, išče moškega, ki ji bo ustvaril varno gnezdo in branil njen zarod! TOLIKO! da ne boš spraševal neumnosti! In lepe ženske imajo pač večjo možnost izbire! Ergo, si bil ti poslednji v vrsti med izbranimi!
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.17
-4
Nihče je ni hotel, on jo je pa komaj dobil :))
korintos23
04. 04. 2016 21.20
+6
Petrovc, ženska išče partnerja v postelji ne pa za tipkovnico! hahaha
korintos23
04. 04. 2016 21.21
+5
Petrovc
04. 04. 2016 21.29
-6
KORITOS: ŽENSKA IŠČE V POSTELJI UŽITKE, V PARTNERJU PA VARNOST!!! NOBENEMU OD TEH DVEH POGOJEV PA TI NE ZADOSTIŠ!!
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.30
-4
In korintos23 spet ni za tipkovnico ;) Stari, tebe fajn demenca f.ka :)
takje
04. 04. 2016 21.04
+13
Toti barabini so nam itak znani:Škrabec, Valant, Petan, Jamnik, Zavrl, Bavčar, Šešok, Senica, Janša, Zidar,.....
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.07
-8
Res ? Pa Delo nič ne objavi ? Bo držalo. Ker levica dela vse, da se ne bi izvedelo, kdo je ropal slovenske banke :))
korintos23
04. 04. 2016 21.09
+7
Ne moreš enega poštenjaka našteti, same lopove vun mečeš?
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.12
-6
In vaši sodniki nič ne naredijo ? Zato ste vi proti lustraciji sodstva ? Pa saj ni res :) Dedki že sami sebe pljuvajo :))
takje
04. 04. 2016 21.20
+7
Prav žalostno, ko berem o nekih levih in desnih. Pa odprite si že enkrat tote zablojene klikere!!! V politični mafiji ni levih in desnih, so samo kriminalci!!
FoglofffTunekkk
04. 04. 2016 20.58
+7
Če bi se na svetu pobrali fsi dafki tako kot treba, bi imeli fsi zastonj zdravstvo, šolstvo......in revnih bi bilo pol majn. Ampak kapitalistični eliti seveda to ni v interesu.... Tega desničarjem ne moreš dopovedat...majo predebele lobanje... not pa zelo malo...kot dinozavri...
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.00
-3
korintos23
04. 04. 2016 21.01
+6
Predebele lobanje in slamo v glavah kak naš slamnati marek!
FoglofffTunekkk
04. 04. 2016 21.03
+5
Pa še nekaj bo za nekatere "poznavalce" izredno nerodno... Dejstvo je namreč, da je Süddeutsche Zeitung k sodelovanju iz Slovenije povabil ravno Delo.... Zakaj ni povabil recimo Demokracije... Reporterja... Nova TV - v službi neresnice....Slovenskega tednika, Ekspressa????... Na to si odgovorite sami... jas pa zaj grem fklet na šmarnico...pol pa na Juliko...gnes je razpoložena !!!
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.03
-6
Korintos23 pa svojo skriva ? Čudno. Pa je tak heroj :) Morda mu je zaradi babe nerodno?
FoglofffTunekkk
04. 04. 2016 21.05
+3
kori je pravi kleni prlek...levičar v pravem pomenu besede :))
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.06
-3
Tvoja julika je tako grda, da samo pijan lahko ? Brrrr. In zanimivo. Nova24tv je vse objavila prej kot Delo :))
korintos23
04. 04. 2016 21.06
+4
Tunek, slamnatemu lahko žensko posodiš in se ji ne bo nič zgodilo, zakaj je pa v najboljših letih na portalu?
FoglofffTunekkk
04. 04. 2016 21.06
+4
Čuj, OsfobojenaSlovenija... meni spet koža na hrbtu poka... Saj vem, da veš ka to pomeni...
srebrnibreg
04. 04. 2016 21.07
+4
Kori- kdo ve pod katerim nickom bluzi ona za katero si vprašal. Vidiš, da so vsi menjali in celo moški imajo ženske nicke in obratno. Dobro šolo so jim dali na Trstenjakovi.
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.08
-3
FoglofffTunekkk
04. 04. 2016 21.09
+2
Tak, zaj pa res grem... Julika je že na pol gola...pa nagajivo se mi smeji :))
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.09
-3
korintos23 :) Eni lahko tudi po 22h :))) Vi se še spomnite, kdaj ste zadnjič?
korintos23
04. 04. 2016 21.10
+3
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.10
-1
srebrnibreg
04. 04. 2016 21.11
+1
Po 22. uri mi normalni moški pri ženskah ležimo ne pa občujemo z računalnikom kot vi zgube.
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.13
-3
Vidimo ja :). Srebrnimehki že od sobote od 8.00 ne spi :))
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.13
-4
Vidimo ja :). Srebrnimehki že od sobote od 8.00 ne spi :))
korintos23
04. 04. 2016 21.15
+5
srebrni, računalnik mu je že 2 krat zanosil! hahaha
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.31
-2
Korintos23 :) A ni bolje, kot pa da ti sosedje otroke naredijo, kot vam ?
Skunk Works
04. 04. 2016 20.53
-3
Ne morem si kaj, da ne bi še enkrat prilepila.....stari dobri časi, so le stari dobri časi, evo:...Tukaj jih veliko piše o srečnih časih socializma, časih, ko je bil delavec gospod, časih, ko je bil delavec dobro plačan, časih, ko so vsi imeli vse, ah ti časi…….ampak redko kdo je tako dobro zajel duh tistega časa kot Janez Bončina Benč, zato se mi zdi prav, da vam malo osvežim spomin, z njegovim znanim hitom iz osemdesetih, ki se je kar naprej vrtel po radiu..takole gre: ……..delam dan in noč v tovarni, za mašinam sem taglavni, prvega bo nova plača, …..želodec se mi obrača, ….želodec se mi obrača………. Kupil bi si nove čevlje, Alpina Peko, kje si Bata?.....v izložbah vidim nove cene,…. kar slabo mi rata,……..kar slabo mi rata…….Navali narod na gostilne, na zabave sindikata silne, plačilni je dan……….Plačat moram stanovanje, žalostno bo moje stanje……plačat moram še elektriko centralno, sem brez cekina stalno,……..sem brez cekina stalno……….Čaka me namensko varčevanje, posojila, dolgo plačevanje, režem tajnše kose kruha,….po stiskanju se bruha……po stiskanju se bruha………navali narod na gostilne……..itd……..Priporočam vsem jugonostalgikom ogled in poslušanje na youtubu vsaj petkrat na dan, …. da podoživijo čase, ko je bil delavec - gospod……
korintos23
04. 04. 2016 20.56
+3
V Jugi je bilo milijon brezposelnih, Bata je je bil iz Juge Alpina in Peko sta pa nastala v samostojni Sloveniji!
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 20.58
-4
korintos23
04. 04. 2016 21.00
+3
Skunk Works
04. 04. 2016 21.01
-4
Tole je bil hit ki se je vrtel dolga leta non stop, ker je Benč tako zadel duh in utrip tistega časa, časa, ko je bil delavec.........saj pove......
srebrnibreg
04. 04. 2016 21.05
+6
Bodičasti ne ponavljaj se kot kakšna dementna babica. Sicer si pa pred dnevi jugo hvalil, da je takrat bilo boljše kot je sedaj v zadnjih 25 letih.
BURGA
04. 04. 2016 21.11
+2
Ja, Benč se je znal dobro za(je)bavat. Je pa zelo čudno, da mu je tedanja komunistična, diktatorska oblast dovolila prepevati takšne protirežimske pesmice. Ti si rajši prilepi kaj na svoje čelo, morda te sreča pamet. Rojen sem bil leta 1948 in sem preživel ves tisti socializem v katerem smo resnično vsi solidno živeli. Zanimivo je tudi to, da je iz države z 2 milijona prebivalci v Nemčijo pobegnilo kar 3 milijone ljudi. Pa še to je dobro, da jih tam niso takoj postrelili, kakor bi ti in tvoji pajdaši naredili s sedanjimi begunci. A ja, oprosti, sem pozabil, da so to muslimani.
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.15
-2
SFRJ je imela 2 milijona prebivalcev ? In lepi ste živeli partijski izmechki.
korintos23
04. 04. 2016 21.16
+4
burga, jaz pa par ur za tabo, res je bilo hudo, kdor ne verjeme naj Janšeta vpraša!
FoglofffTunekkk
04. 04. 2016 20.52
+4
Čujte, fsi vi desničarji, ki zagovarjate neo-liberalizem, verjamete svetovnim politikom, multuinacionalkam, bankirjem....., fsi vi, ki hočete, da se za zdravstvo, šolstvo, socialo........da majn denarja, poskrijte se nekam od sramu... v lukje... v krtinofce...
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 20.52
-6
FoglofffTunekkk
04. 04. 2016 20.53
+3
Fse toto skrivanje denarja, neplačevanje dafkof, dafčne oaze v Švici, Nizozemski, Luxemburgu....in drugje po svetu, ni delo levice... pač pa elitistične desnice... Ad acta!!!
FoglofffTunekkk
04. 04. 2016 20.54
+3
Mislim, desničar Juncker vodi EU, nabija o manjši porabi denarja v državah, privatizaciji......sam pa je iz svoje države naredil dafčno oazo.
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 20.56
-4
korintos23
04. 04. 2016 21.02
+3
Skunk Works
04. 04. 2016 20.48
-3
Mi se bomo držali tistega "VKLOPI RAZUM, VZAMI RAČUN", modre poslovice od naše modre vlade, da ne bodo takšni, kot je sosedova Stanka, ki ima kafič malo naprej od bloka, bogatela na naš račun. Sem jo videla zadnjič, mrho, si je nov tv privlekla s trgovine, ...tak velik, .....pa v mraku, da je ne bi videli......Bomo zahtevali račune od takih, tega že ne bomo dovolili.......
korintos23
04. 04. 2016 20.52
+3
Ti tudi račune izdajaš ali delaš za gratis?
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 20.53
-3
korintos23
04. 04. 2016 20.54
+3
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 20.57
-1
Ja, ne morem za tvojo še davkov odvajat. Že tako dobi komaj 25 na uro. Pa še res trudi.
Skunk Works
04. 04. 2016 20.59
-3
Levičarke slovenke lepo vas prosim, ,,,,,,pa tudi tu in po svetuu imajo najlepše ženske desničarji, Trump, JJ, ....ženske imajo rade da tudi kaj dobijo, ne da jim samo jemljejo tako kot slovenskemu narodu.....
korintos23
04. 04. 2016 21.02
+5
Trump in JJ ja, samo kaj pa imajo one?!? hahahaha
korintos23
04. 04. 2016 21.03
+3
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.04
-1
Kaj ima tvoja ? Viledo za luknjo brisati :)))
korintos23
04. 04. 2016 21.07
+3
piljan
04. 04. 2016 21.07
+4
Hehehe,slamnati Marjan,ti imaš samo postke,pravzaprav,lajanje pod postke.Vse za tvoj užitek.
srebrnibreg
04. 04. 2016 20.43
+3
Da niso slučajno te milijone tako šteli kot eni v soboto ne shodnike.
korintos23
04. 04. 2016 20.45
+3
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 20.47
-3
O skriti upokojenec korintos23 je že spravil protezo v kozarec :))
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 20.48
-1
Stebrnimehki :) Idi spat. Zdaj že po svoji pljuvaš. Tu štejejo prostituti iz Dela :)
korintos23
04. 04. 2016 20.49
+3
Ti boš pa do jutra svoje umetnosti na portalu kazal?
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 20.49
-2
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 20.52
-2
To prepuščamo vam, anonimnim herojem brez obraza :) In z mehkimi curaki.
srebrnibreg
04. 04. 2016 20.56
+2
Mehkega curaka imaš ti že od takrat, ko bi moral priti na srečanje pa si hlače od spredaj in od zadaj napolnil.
piljan
04. 04. 2016 20.57
+1
Slamnati Marjan,revše eno skrito,drugim očita,da so skriti.Tipično za bojazljivca.
korintos23
04. 04. 2016 20.58
+0
Kaj ti pomaga trdi če življenje na portalu zapravljaš!
korintos23
04. 04. 2016 20.59
+0
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 20.59
+1
Kje pa ste ? Ni vas videti nikjer :) Srebrnimehki pa že leto dni svojo laž ponavlja. No srebrni, pokaži jajca. Kje te lahko počakam ?
OsvobodimoSlovenijo
04. 04. 2016 21.01
+1
korintos23
04. 04. 2016 21.03
-2
dinamitek
04. 04. 2016 20.38
+2
lopove pred zid, še prej pa ves denar v državne proračune