Slovenija

Slovenska naravna kopališča so varna

Ljubljana, 29. 05. 2012 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/N.Š.K.
Komentarji
9

Minimalnim standardom kakovosti ustreza vseh 48 kopalnih voda v Sloveniji. Najboljše kopalne vode so na morju, nekaj težav pa je le pri celinskih kopalnih vodah zaradi onesnaževanja iz kmetijstva in odplak iz naselij.

Med kopalne vode štejemo naravna kopališča, ki imajo svojega upravljavca, in kopalna območja, za katera je tradicionalno znano, da se na njih kopa več ljudi. "Lahko smo v celoti zadovoljni s kakovostjo kopalnih voda na morju, nekoliko manj pa s kakovostjo celinskih kopalnih voda," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejala Irena Rejec Brancelj z direktorata za okolje. V prihodnje bo po njenih besedah v to treba vložiti še več truda, da bi zagotovili ustrezno, varno in čisto vodo za kopanje.

Letošnje poletje se brez strahu osvežite v enem od naravnih kopališč, pazite le na varnost pred poškodbami in utopitvami.
Letošnje poletje se brez strahu osvežite v enem od naravnih kopališč, pazite le na varnost pred poškodbami in utopitvami. FOTO: Aljoša Kravanja

Mojca Dobnikar Tehovnik iz Agencije RS za okolje je pojasnila, da pri merjenju kakovosti kopalnih voda spremljajo dva mikrobiološka parametra, ki sta pokazatelja fekalnega onesnaženja. Kopalne vode najboljše kakovosti so tiste, ki so v skladu s priporočenimi zahtevami, dobre so tiste, skladne z obvezujočimi zahtevami, neskladne pa so tiste, ki ne izpolnjujejo mejnih vrednosti, je pojasnila.

Najboljše kopalne vode so na morju

V lanski sezoni je bilo preiskanih 433 vzorcev, kakovost vseh kopalnih voda pa je bila dobra, saj so bile vse skladne z obveznimi mejnimi vrednostmi. S priporočenimi vrednostmi je bilo skladnih 69 odstotkov kopalnih voda, kar predstavlja 33 kopalnih voda. "Najboljša kakovost kopalnih voda je bila lani na morju, kjer imamo 95-odstotno skladnost s priporočenimi vrednostmi," je poudarila. Oceno dobro si je lani prislužila le plaža Simonov zaliv.

Med celinskimi vodami je bila približno polovica voda dobrih, polovica pa odličnih. Na Nadiži je bila tako lani voda odlične kakovosti, v odličnem stanju pa je prav tako 80 odstotkov kopalnih voda na Kolpi. Primerjave kakovosti kopalnih voda med letoma 2004 in 2011 sicer kažejo, da je v zadnjih letih kakovost zelo dobra. "Lahko rečemo, da so trendi zelo ugodni," je poudarila Dobnikar Tehovnikova.

Slovenija je ena izmed štirih držav EU, kjer vse kopalne vode ustrezajo minimalnim kriterijem kakovosti.

V primerjavi z drugimi članicami EU se Slovenija glede na kakovost kopalnih voda nahaja v drugi polovici držav, predvsem zaradi visokega deleža celinskih kopalnih voda, kjer se pojavlja več težav.

Mateja Recek z ministrstva za zdravje je opozorila, da se moramo zavedati, da kopanje predstavlja tudi tveganje za zdravje ljudi. Ta so različna, pomemben dejavnik tveganja so predvsem poškodbe in utopitve, pojav alg in njihovih toksinov. Najpogostejše bolezni, ki so povezane s kopanjem, so sicer bolezni prebavil, vendar pa tako pri nas kot v svetu ne obstaja statistika o pojavu boleznih, saj je težko dokazati izvor okužbe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jank0mir
29. 05. 2012 13.25
+9
Ce je na obali najbolj cista vida, kaksna se je potem le v notranjosti drzave? Me pa prav zanima, kdo se hodi kopa na slo obalo.
tacamaca
29. 05. 2012 13.36
+15
najlepše je pa na Debelem Rtiču,ko zagaziš do kolen v žmoht med velikimi kamni,ki prihaja iz Luke Koper ,pa še iz Trsta. Ne vem kje ti naši strokovnjaki merijo čistost vode.V flašah od Zale????
Garbin Garbini
29. 05. 2012 16.26
SEVEDA SE KOPAJO,SAMO LAHKO PA POVEM,DA TI KOPALCI IZ NOTRANJOSTI NAJVEČ SVINJAJO PLAŽE IN MORJE,KER MEČEJO ODPADKE V MORJE NAMESTO V SMETI,ČEPRAV SO POSTAVLJENE VREČE...
jank0mir
29. 05. 2012 13.17
+3
Jezak dobra ti je ta HaHHaHa
G.R.E.E.N
29. 05. 2012 13.03
+11
a kdo ve kakšno lepo mesto za kopati? Da je plc tud za plavanje...... ta slika prva me zanima kje je, je prav lepo :) Drgač ker sem iz Ljubljane grem poleti se kopati na Soro, lep plc, velik prostora za plavat, pa še zakurt se lahk pa mal peče, pa zelo malo ljudi je :)
pejdspat
29. 05. 2012 13.40
-2
xolotl
29. 05. 2012 14.06
+9
qayswert
29. 05. 2012 14.19
+5
pittbul1
25. 06. 2012 10.27
D4DO reka Kolpa kopališča urejena tudi za otroke itd....