Slovenija

Slovenska manjšina od nove avstrijske vlade ne pričakuje sprememb v manjšinski politiki 

Dunaj, 17. 12. 2017 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Na dunajskem nivoju ne pričakujem kakšnih spektakularnih preobratov v manjšinski zaščiti. Mislim, da je kancler Sebastian Kurz dokaj pragmatičen in da se bo dalo na tem ali kakšnem drugem področju najti nove rešitve," je komentiral predsednik Zveze slovenskih organizacij na Koroškem Marjan Sturm. Medtem pa je do nove vlade kritična Turčija.

Predstavniki slovenske manjšine v Avstriji od nove avstrijske vlade, ki se je predstavila v soboto, ne pričakujejo bistvenih sprememb glede ravnanja z manjšinami. Med odprtimi vprašanji so poudarili medijsko oskrbo, izobraževanje in tudi finančno podporo za manjšine.

"Na dunajskem nivoju ne pričakujem kakšnih spektakularnih preobratov v manjšinski zaščiti. Mislim, da je kancler Sebastian Kurz dokaj pragmatičen in da se bo dalo na tem ali kakšnem drugem področju najti nove rešitve," je povedal predsednik Zveze slovenskih organizacij na Koroškem (ZSO) Marjan Sturm.

Dodal je, da ta vlada pomeni premik v desno, vendar pa bo to s prisego, napovedano za ponedeljek, postala legitimna vlada, s katero bo treba voditi konstruktiven dialog in reševati odprta vprašanja.

Med temi je izpostavil vprašanji izobraževanja in financiranja tiskanih medijev. Od nove vlade pričakujejo tudi, da bo "po 20 letih končno povečala finančno podporo za manjšine".

Podobna ključna vprašanja je izpostavila tudi predsednica Kulturnega društva Člen 7 za avstrijsko Štajersko - Pavlova hiša Susanne Weitlaner, ki je povedala, da "trenutno dvomi, da se bo tu kaj spremenilo".

Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) in svobodnjaki (FPÖ) so v soboto predstavili vladno ekipo in program za petletni mandat vlade. V novi vladi bo obrambno, zunanje in notranje ministrstvo v rokah svobodnjakov, ÖVP bo pristojna za pravosodje, finance in gospodarstvo.

Tudi predsednik Skupnosti koroških Slovencev Bernard Sadovnik je izpostavil problem financiranja manjšin. Zavzel se je za povišanje sredstev za pospeševanje delovanja manjšin za 100 odstotkov. "Že več kot 20 let te podpore s strani Avstrije niso bile povišane in so naše strukture v prvi vrsti odvisne od podpore Slovenije. To ni sprejemljivo, ker smo avstrijski državljani in je v prvi vrsti Avstrija dolžna, da nas tudi financira," je poudaril.

Tako kot druga dva predstavnika slovenske manjšine v Avstriji je opozoril na problem financiranja manjšinskih tednikov, mesečnikov in drugih publikacij.

Glede pričakovanj od nove zunanje ministrice Karin Kneissl je dejal, da si želi, da bi se bolj zavzela za krepitev celotnega jugovzhodnega prostora, predvsem kar se tiče držav nekdanje Jugoslavije. "Pričakoval bi, da bo šla Avstrija v močno ofenzivo za članstvo vseh teh držav v EU," je poudaril.

Od 52-letne nestrankarske publicistke in strokovnjakinje za Bližnji vzhod pričakuje še, da se bodo slovensko-avstrijski odnosi še naprej krepili in da bodo dobrososedski odnosi v ospredju pri vseh odprtih vprašanjih.

Sturm medtem od Kneisslove ne pričakuje bistvenih sprememb v avstrijski zunanji politiki. "Morda se bodo nekoliko bolj angažirali za nemško govoreče manjšine v soseščini," je povedal.

Weitlanerjeva pa je dejala, da je treba počakati in videti, kako bo ravnala na novem položaju.

Heinz-Christian Strache in avstrijski kancler Sebastian Kurz.
Heinz-Christian Strache in avstrijski kancler Sebastian Kurz. FOTO: AP

Turčija zaradi "rasizma" kritična do nove avstrijske vlade

Turčija je medtem danes zaradi "rasističnih pristopov" in "diskriminacije" kritizirala novo avstrijsko vlado, ki je v svoj program zapisala, da bo nasprotovala članstvu Turčije v EU. Novi avstrijski kancler Sebastian Kurz bo sicer na prvo pot v tujino na novem položaju odšel ravno v Bruselj, so danes potrdili na Evropski komisiji.

Avstrijska vlada, sestavljena iz ljudske stranke (ÖVP) in svobodnjakov (FPÖ), se ne bo strinjala s tem, da Turčija postane članica EU. Skušala pa bo prepričati tudi druge članice unije v prekinitev turških pristopnih pogajanj, so zapisali v programu. Kurz se je sicer že kot zunanji minister zavzemal za prekinitev teh pogajanj, zaradi česar so njegovi odnosi z Ankaro že zdaj zaostreni.

"Ta neutemeljena in kratkovidna izjava v programu nove avstrijske na žalost potrjuje zaskrbljenost o politični usmerjenosti, temelječi na diskriminaciji in marginalizaciji," je v izjavi zapisalo turško zunanje ministrstvo.

Če bodo ta program tudi izpolnili, pa bodo tvegali, da bodo izgubili turško prijateljstvo, so opozorili. Ankara je napovedala tudi "ukrepe, ki si jih Avstrija zasluži".

Turška pristopna pogajanja so na mrtvi točki od lanskega poskusa državnega udara v Turčiji, ki mu je sledil val aretacij in odpuščanj nasprotnikov vlade. Avstrija se zavzema za uradno prekinitev pogajanj, večina drugih članic pa temu nasprotuje.

Turški minister za zadeve EU Ömer Celik je na Twitterju zapisal, da "je avstrijska vlada že začela napadati temeljne demokratične vrednote". V nizu tvitov je za novega avstrijskega kanclerja dejal, da je "še radikalnejši od skrajne desnice".

Kritičen je bil tudi do EU, ker ta ni obsodila vladnega programa. "Ignoriranje rasističnih pristopov v programu avstrijske vlade (...) kaže šibkost," je še poudaril.

Kurz se bo sicer na prvo pot v tujino na novem položaju odpravil ravno v Bruselj, so danes potrdili na Evropski komisiji. Nova avstrijska vladajoča koalicija bo zavezana EU. V prihodnjih petih letih tako v Avstriji ne bodo dovoljeni referendumi o morebitnem izstopu države iz unije, med drugim piše v programu, ki sta ga v soboto na Dunaju predstavila vodji ÖVP Kurz in FPÖ Heinz-Christian Strache.

"Samo v močni Evropi imamo lahko močno Avstrijo, kjer lahko izkoristimo možnosti, ki jih prinaša 21. stoletje," piše v predgovoru programa vlade, ki bo prisegla v ponedeljek dopoldne pri predsedniku države Alexandru Van der Bellnu.

Kurz, prihodnji kancler, je dejal, da bo nova vlada proevropska, da pa si bo Avstrija kot predsedujoča Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta prizadevala za več subsidiarnosti, torej da bi na nekaterih področjih imele več pristojnosti države članice kot unija.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M_teorija
18. 12. 2017 10.19
+5
Sej mamo pri nas tud take Kurtze, sam da so v senci ker smo očitno na njihovo žalost dobili premalo ljudi v stiski kateri so njihovo populistično gorivo !?
Skunk Works
17. 12. 2017 22.38
-1
Kje je srebrni
Draža
17. 12. 2017 22.33
-2
Turki niso toliko neumni da grejo v Eu tako kot mi.
spletni_nepridiprav
17. 12. 2017 21.18
+9
Pravilno. Turki niso evropski narod in ne morejo biti v evropski uniji
BPGC
17. 12. 2017 22.03
+4
YUGO45.
17. 12. 2017 21.07
-3
Tale Kurc nam bo dal še popra...na balkanu je že glavna TV zvezda..
YUGO45.
17. 12. 2017 21.09
-1
orcus
17. 12. 2017 20.32
+4
Dokler bo Avstrija v Eu, Turčija ne bo. Ali pa bo obratno, to je dejstvo.
John_Gotti
17. 12. 2017 20.20
uf bi še bilo veselo, če bi Haider še živel....
nevica
17. 12. 2017 18.12
+6
Kaj bi pa sploh radi?? Saj so v Avstriji ne v Sloveniji!!!!! In v Avstriji so zato, ker niso hoteli biti Slovenci. Če jim je kaj do jezika, naj se pač znajdejo in delak o na tem, res ne vem zakaj bi bili Avtrijci npr.: odgovorni za slovenščino...Jaz nisem odgovorna ne za italijanščino, ne za madžarščino....samo politika me sili v to in jemlje denar iz proračuna.Še vsakega jezika, ki ni moj materin, sem se pa morala sama nučiti, da lahko berem izvirnike. Nacionalni ponos je pa nekaj drugega - dragi Avstrijci, nacionalni ponos ne pozna Anschlussa.
orcus
17. 12. 2017 20.29
-2
Mali človek si, ne razgledana in ne razumeš. Saj to je ok, pač komentirat nebi rabila
Kajtimar
18. 12. 2017 16.08
+1
orcus- bravo! Plebiscit je itak bil nateg. Da pa jim je danes pač materialno lepše tam na senčni strani Alp, jutri pa ne nujno- je pa stvar verjetnosti...
korintos23
17. 12. 2017 17.25
-3
Dolfa bi bil ponosen!
ONniON
17. 12. 2017 17.24
+2
bravo sosedje avstrijci !
AlternativeFacts
17. 12. 2017 15.53
-2
Slovenjska manjšina pač dobro ve, da jih sedaj, ko jih že itaq slovenska država kaj dosti ne gleda, kaj šele da bi se za njih zavzemala, po novem še en Kurz gleda. Žal naši desni "patrioti" z bogato zgodovino patriotizma, nočejo razumeti, da ne glede na to ali se gre za dolžino, ali kakovost, še vedno je vse skupaj samo germanski Kurz.....
TOX6
17. 12. 2017 14.21
+2
24ur je porabil približno eno minuto časa v novicah ob 19h da je povzel dogajanje o sestavi austrijske vlade, brez predstsvitve kateri ministri so zasedli katera področja, brez informacije kaj je zahteval austrijski predsednik kako naj razdelijo mesta med notranjim in pravosodnim ministerstvom!!!!? Ko so bole volitve v serbiji so poročali kot bi šlo za najpomembnejšidogodek leta-balkanpress
felix58
17. 12. 2017 15.27
-3
seveda, tam je kosovo blizu in tak veliki boss najbrž zahteva...kak ste pa milslili ritolizniki sekte da bo
AlternativeFacts
17. 12. 2017 16.03
-3
Huntt & felix58@ Morajo vama 2x poročati o eni in isti stvari, ne nese signal do "božjih rovt"? Kje sta pa bila včeraj, ko so poročali o temu? Spala ali opravljal partijsko dolžnost v kakšni vaški gos...pardon podružnici znanja? ...( 16.12.2017 - vir: 24ur....Svobodnjaki v Avstriji prevzemajo nekatere ključne resorje: obrambo in notranje ter zunanje zadeve )..pa si oglejta kako izčrpno so poročali...Ni da ni....
korintos23
17. 12. 2017 16.14
-3
CyberWorm90
17. 12. 2017 17.31
+1
pr nam pa knjižničarka ministrica za obrambo : )))
TOX6
17. 12. 2017 14.10
+5
Naslov bi se moral glasiti!!! Slovenska manjšina od nove vlade ne pričakuje sprememb v manjšinski politiki ? Kje a v Ljubljani??
felix58
17. 12. 2017 15.27
-1
pa kaj vas briga...štajerska jue najbrž v domeni, da se pridruži naši manjšini
Odrešenik666
17. 12. 2017 13.39
+0
Tujci raus nazaj v Slovenijo.
korintos23
17. 12. 2017 16.13
+2
iGURT
17. 12. 2017 13.07
-5
Slovenska manjšina od nove avstrijske vlade ne pričakuje sprememb v manjšinski politiki - vedno ko so bili svobodnjaki na sceni so se poslabšali časi za slovensko manjšino na avstrijskem. (pa tudi za njihove banke)
korintos23
17. 12. 2017 16.12
-3
Kollerik
17. 12. 2017 12.56
-2
to bo...ja...kaj že je počel Strache v tistih kampih sredi avstrijskih gozdov?