Slovenija

'Okrnili ugled Slovenije'

Ljubljana, 02. 09. 2008 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.M./STA/N.S.
Komentarji
447

Afera Patria dobiva nove razsežnosti. Finski novinar razkriva, da je v posle vpleten tudi premier Janez Janša. Opozicija trdi, da zadnji dogodki krnijo mednarodni ugled Slovenije.

Po včerajšnjem prikazovanju dokumentarnega filma na finski nacionalni televiziji o aferi Patria je slovenska javnost na nogah. Finski novinar Magnus Berglund je namreč razkrinkal, da naj bi bil sam predsednik vlade Janez Janša vpleten v koruptivne posle v primeru Patria.

SMS: Žalostno, da so Finci morali podrezati v naše zadeve

Prva, ki se je odzvala na poročanje finske televizije, je Stranka mladih Slovenije (SMS). "Če so navedbe o poslih s Patrio resnične, zahtevamo takojšen odstop predsednika vlade,“ so povedali v SMS.

Stranke in širša javnost pričakujejo odgovore.
Stranke in širša javnost pričakujejo odgovore. FOTO: Dare Čekeliš

Ker gre za tako ostre obtožbe, poleg vsega lansirane celo v prijateljski državi Finski, članici EU, v SMS verjamejo, da bodo slovenski organi pregona to zadevo obravnavali prioritetno, da bodo vsi domnevno vpleteni brez kakršnih koli opravičil in zavlačevanja sodelovali pri preiskavi in tako preprečili nadaljnjo škodo in sramotitev državljanov in državljank Slovenije v tujini.

"Upamo, da bodo sedaj končno odprli oči tudi najbolj zaslepljeni, kajti, če vsaj del trditev iz omenjene oddaje drži, je to sedaj nesporen dokaz, da je bila večina zadnjih afer, na čelu s protitajkunsko gonjo namenjena prikrivanju umazanega perila iz omare aktualnega premierja,“ so v izjavi za javnost zapisali v SMS.

"Ob tem želimo poudariti, da je SMS ves čas opozarjala na problem orožarske afere, vendar so se nam mnogi posmehovali. Žalosti nas, da so morali Finci podregati v slovenske zadeve, da se je izkazalo, da imamo prav in da stvar niti približno ni tako nedolžna, kot so nas hoteli prepričati,“ opozarjajo v SMS.

Golobič: Zadeve se je treba lotiti resno

Predsednik Zares Gregor Golobič je prepričan, da so pri zadnjih dogodkih glede afere Patria na preizkušnji verodostojnost slovenske države, institucije premiera in našega pravnega reda. Od vlade pričakuje, da bo dala "jasne odgovore o svoji morebitni vpletenosti".

Gregor Golobič je prepričan, da se je zadeve treba lotiti resno.
Gregor Golobič je prepričan, da se je zadeve treba lotiti resno. FOTO: Dare Čekeliš

Predvsem pa bi morala vlada po njegovo zagotoviti, da bodo pristojne institucije — policija, tožilstvo in drugi organi — opravili svoje delo "pošteno, odgovorno, zavzeto in z razumevanjem vladavine prava". "To smo doslej pogrešali in na tem bomo insistirali," je še dodal Golobič.

Po njegovo "gre za zelo resno zadevo," na kar so v Zaresu že dolgo opozarjali. Odgovori, ki so jih pri tem dobili, po Golobičevo niso bili primerni, včasih pa celo posmehljivi.

Po njegovem mnenju je naloga slovenske politike ta, da se sumov, ki so se pojavili, "loti s skrajno odgovornostjo". Pri tem, tako Golobič, nobena stran ne bi smela iz te afere delati predvolilne teme.

Ker gre po Golobičevo za "resno, odgovorno politično delo", še meni, da bi bilo dobro, "da bi tudi vladajoče stranke in SDS tu zmogle to državotvornost in postavile v oklepaj svoje volilne računice".

Šrot: V SLS smo šokirani

Na zadnje dogodke glede afere Patria se je odzval tudi predsednik SLS Bojan Šrot. Kot je dejal, so nad zadnjimi informacijami, ki so se sinoči pojavile v medijih, šokirani.

''Odgovore si želimo in zaslužimo,'' so prepričani v SLS.
''Odgovore si želimo in zaslužimo,'' so prepričani v SLS. FOTO: POP TV

''Informacije finske televizije očitno kažejo na to, da so nakup oklepnikov Patria spremljale tudi provizije in podkupnine. Zaradi tega so bili oklepniki zelo verjetno preplačani, slovenski davkoplačevalci pa oškodovani.'' V SLS so prepričani, da je napočil skrajni čas, da državljani in državljanke Slovenije dobijo odgovore na vprašanja, povezana z afero Patria. ''Te odgovore si želimo in zaslužimo,'' je dejal Šrot.

Školč je na vodje PS SD, Zares in Lipa naslovil pobudo za sklic izredne seje DZ v zvezi z afero Patria.

V SLS tudi upajo, da afero preiskujejo tudi slovenski organi pregona in pričakujejo, da bo minister za obrambo, v katerega pristojnost spada nakup oklepnikov Patria, jasno in konkretno povedal, kako bo ukrepal.

Školč: To smo pričakovali

Glede nedavnih razkritij finske televizije v zadevi Patria je vodja PS LDS Jožef Školč povedal, da so bile pričakovane, saj so ves čas vedeli, da preiskava na Finskem poteka. "V stranki smo vseskozi opozarjali, da bo resnica, če ne bo prišla na dan v Sloveniji preko parlamentarnih instrumentov, prišla na dan drugje, in točno to se je tudi zgodilo." Povedal je tudi, da bodo opozicijske stranke razmislile, ali je o tem smiselno vložiti pobudo o izredni seji DZ.

Ključni problem v zadevi Patria je po njegovem, da se je vseskozi poskušalo preprečiti diskusijo in raziskavo tem, kaj je v ozadju posla potekalo. "Odgovorov na to, kaj počne policija in tožilstvo, nimamo, kar nas napeljuje na sklep, da morda organi pregona pri nas zadeve ne raziskujejo na podoben način kot Finci," je pojasnil.

V LDS so nedavna razkritja pričakovali.
V LDS so nedavna razkritja pričakovali. FOTO: Dare Čekeliš

Glede namigov o vpletenih v prispevku finske televizije je Školč dejal, da ne dvomi, da bodo vsi, ki so bili imenovani, namige zanikali, češ da je to del predvolilne kampanje. "Opozoril pa bi na to, da na Finskem volilna kampanja ne poteka," je dejal.
"Osebno ne želim nikogar obdolžiti. Postopek o tem, ali je kdo kršil zakon, poteka pred sodiščem, o tem, ali je kdo zlorabil politično zaupanje, pa pred parlamentom. Postopek pred parlamentom smo sprožili, vendar je bil na zelo nespodoben način ustavljen. Iz tega sklepamo, da so imeli ljudje, do katerih sledi vodijo, močan interes, da ne bi prišel do konca," je še pojasnil.

Lipa: Odstop od spornega nakupa

V PS Lipa zahtevajo, "da Slovenija oziroma njeni predstavniki takoj prekinejo posle s finsko Patrio ter odstopijo od spornega nakupa, ministra Erjavca ter predsednika vlade pa pozivamo, da zainteresirani javnosti predstavijo vsebino oziroma pogoje nakupa tega posla desetletja", je v izjavi za javnost zapisal strankin predsednik Sašo Peče.

Predsednik republike Danilo Türk je glede današnjega razvoja dogodkov v aferi Patria dejal, da bi danes "težko komentiral te zadeve," da pa situacijo spremlja in da se bo "ob priložnosti, po potrebi, tudi oglasil".

Ponedeljkova oddaja na finski televiziji je namreč po oceni poslanske skupine "dodaten razlog za vnovičen resen razmislek o nadaljevanju sklenjenega posla".

V Lipi od premierja pričakujejo, da se bo jasno in konkretno odzval na slišane obtožbe. Ob tem dodajajo, da je izjava kabineta predsednika vlade, češ da je prispevek na finski televiziji del dogajanja pred volitvami v Sloveniji, "več kot neresen, če ne ponižujoč za slovenske državljanke in državljane".

Predsednik vlade bi moral po Pečetovem mnenju, v kolikor želi ohraniti lastno kredibilnost in kredibilnost države, odstopiti od nakupa in prekiniti pogodbo, dokler se postopki preiskave ne končajo.

Tanko: Material je na Finsko prišel iz Slovenije

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko meni, da je "nekaterim vodjem opozicije zmanjkalo moči za soočenja".

"Očitno volilna kampanja postaja vse bolj umazana in drugačna, kot je bilo napovedano. Nekaterim vodjem opozicije je zmanjkalo moči in argumentov za soočenja ter so spoznali, da nimajo dovolj kompetentnih kandidatov,"
je danes v DZ dejal Tanko.

'Sloveniji se ne piše nič dobrega', meni Tanko.
'Sloveniji se ne piše nič dobrega', meni Tanko. FOTO: POP TV

Tanko je tudi predlagal, da če "gospodje razpolagajo z ustreznimi dokazi, naj le-te v konkretnem primeru posredujejo organom pregona in javnosti". "Slednje smo predlagali v vsaki od podobnih afer, vendar nikoli niso dali dokazov na mizo," je dejal Tanko, ki obenem ocenjuje, da so dokaze dolžni predložiti, če z njimi razpolagajo.

"Na finsko televizijo so ves material poslali iz Slovenije — nekateri ljudje iz opozicije. Finska televizija pa je to povzela,"

je še prepričan vodja poslanske skupine SDS.

Po njegovem mnenju pa se "na tak nepošten način volitev ne more zmagati". "Če si alternativa na tak način — z lažmi, sumi in podtikanji — utira pot v naslednji mandat, se Sloveniji ne piše nič dobrega," je dejal.

Jelinčič: Povezava med SD in finsko SDP zelo verjetna

Afera Patria dobiva nove razsežnosti.
Afera Patria dobiva nove razsežnosti. FOTO: POP TV

"Glede na to, da je bil direktor finske televizije YLE Mikael Jungner svetovalec nekdanjega finskega premierja iz vrst finskih socialdemokratov, sestrske stranke SD, se mi pri oddaji o domnevnem podkupovanju premierja Janše zdi povezava med obema strankama zelo verjetna," je danes dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič. Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč pa povezave med Pahorjevo SD in finskimi socialdemokrati (SDP) ne komentira. Povedal je, da "bi bil silno hvaležen, če jim nihče ne bi nasedel, ker vem, od kod prihajajo. Ampak to kakor koli povezovati s takšnimi dogovori, lepo prosim, ne tega delati," je še dejal Potrč.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (447)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mili55
05. 09. 2008 00.31
Dragi moji lahko se napihujemo vsi ampak dokler ni nobenega dokaza ne moremo soditi!!!! Pa naj bo kdr koli. Včasih je treba uporabljat logiko, zakaj se je ravno zdaj to zgodilo. Men je jasno ko beli dan da je levičarjem zmankal točk. Pa so ga usral kajneda!!!!!!!
mili55
05. 09. 2008 00.27
dcl Ja na 24 ur sdo tko in tko LEVI in brišejo vse kar jim ne paše. To pa je novinarstno, bež, bejž jaz sem u demoratični državi in bom rekla glih vse, kar men ne paše.
porka.malorka
04. 09. 2008 08.10
ma dej exim sej vemo da bi skoču čez most če ti bi JJ reku. Ti si lutka ki se slepiš verjameš JJ.Vsi vemo da je dejstvo da so 91 leta švercal orožje. In tukaj velja star pregovor. Kar se Janezek nauči,to Janezek ....
tycoon
03. 09. 2008 23.40
pa dej, kakšen je pa Školjčič na tej sliki, kot da čaka na svoj pogreb. Pa kje se našli te fotke.....
dcl
03. 09. 2008 21.02
Dragi urednik ali kateri koli hlapec na 24 ur ki brise komentarje... A sem slucajno z mojim komentarjem kakor koli ujela bistvo, da je bilo potrebno moj komentar zbrisati? Prosim djte mi povedat, ker me resnicno zanima. Se mi je sele zdajle zacelo svitat da ste na 24 isti drek kot pa FOX news.
exim@t-2.net
03. 09. 2008 18.39
Dokazi in še enkrat dokazi. Uros321- ti pa si cvet-bleješ kot ovca, pisariš pompozno, žališ vsevprek-rezultat: posmehujemo se ti vsi, ki smo normalni. Toliko kredita bi pa že lahko dal nam, ki nismo iz tvoje baze in nismo tovariši, da ravno ne padamo na vsak štos. Žal o tebi tega ne morem govoriti.
TRN V PETI
03. 09. 2008 17.00
Ojej. Še en histeričen levuhar.
Prvo Borec
03. 09. 2008 16.58
Kar naenkrat so zopet začeli prodajati njegove cigarete LOL Pač aktualen človek !!
Uros321
03. 09. 2008 16.51
Kar smo pa vsaj dosegel je pa to, da smo ugotovil kdo so pri nas osebe iz ozadja. Zdej lahko poleg Vatikana pripišemo še Walterja Wolfa. Glih zadnjič sem se spraševal, kaj kej počne ta človek, če je sploh še živ in glej ga zlomka, se pokaže da prekupčuje z orožjem. LOL.... religija in vojna krojita svet...
Uros321
03. 09. 2008 16.43
Zakaj? Ne vem zakaj? Je že mal preveč drezal v osje gnezdo, pa je lakaj Tanko dosegel diskreditacijo in prekinitev preiskovanja. In lepo prosim, če ugotoviš navzkrižje interesov pri preiskovanju razpustiš komisijo in ustvariš NOVO. Tako kot pri sodnikih, če se sodniku dokaže pristranskost, se le ta zamenja, ne pa da pristranskost sodnika pomeni, da gre obtoženec na prostost. Dodal bi pa še, da se mi zdi Jelinčičevo kar obrambno govoričenje zelo sumljivo in ne bi bil čist nič presenečen, da je še on piskerček pristavil.
TRN V PETI
03. 09. 2008 16.38
Če hočeš, da se zadeva ne razišče, ustanovi komisijo.
titovka
03. 09. 2008 16.36
UROŠ...ZAKAJ SO SKENSLALI CVIKLA????
Uros321
03. 09. 2008 16.32
Gre za drugačno zgodbo, seveda.... Vendar lahko priznaš, da je kar smešno, kako greste z vetrom. En trenutek, če ti odgovarja ne rabiš niti enega dokaza, pa že izrečeš sodbo, v drugem primeru, rabiš pa neizpodbitne dokaze samo, da bi začel preiskavo. Oprosti, ampak men se je to zdel smešno. In se strinjam, obe zgodbi rabita epilog. In to na sodišču. Vendar problem je ta, da Janša nikoli ni čakal na sodišče, ampak je vse izrabil za medijsko kampanijo in prepričevanje ljudstva v njegov prav. In to so sledi komunizma. Tako kot je direktor Patrie sam priznal da so glede podkupovanja "samo sledili ustaljenim postopkom tega dela Evrope". LOL In ne vem kdo je s kom povezan in ravno to ti hočem zabit v glavo, da, če nekdo ovira preiskave oz. jih nite ne začne, je to zame priznanje krivde. Če bi pa JJ hotel, da se njegovo ime opere kakršnihkoli obtožb, bi pa ustanovil policijsko komisijo in pa pustil, da parlamentarna objavi svoje poročilo. In to je vse kar bi moral narediti, le zakaj ni?
Ferdo Crni
03. 09. 2008 16.13
Uroš z osebnimi diskreditacijami, žalitvami in ciničnimi opazkami na moj račun ne boš ničesar dosegel. Nikjer nisem nikogar obsojal brez dokazov. Metanje tajkunske zgodbe lastninjenja slovenskih podjetj in afere Patria pove več o tistemu, ki to počne. Gre za popolnoma drugačno zgodbo, ki pa seveda tudi zahteva epilog. Da je naprimer Šrot parkiral delnice je SAM PRIZNAL! Jasno in glasno. Kako veš, s čem je bil ali ni bil povezan Finski premie in kako veš s čim je povezan slovenski premie?
Uros321
03. 09. 2008 15.57
Hahaha, poglej si to dvoličnost Janševih privržencev... Ko ti Janša reče, da so tajkuni v Sloveniji in pokaže s prstom, BREZ KAKRŠNIHKOLI DOKAZOV, vsi Janševci odhitijo domov po svoje puške. Ko pa je sum korupcije in ne samo iz slovenskih virov, ampak tudi tujih ste pa vi tisti, ki hočete 100% dokaze, pričevanja in ne vem kaj še vse... Zelo smešno in ti Ferdox si eden tistih, ki bi brez dokazov obsodil kogarkoli na katerega bi JJ pokazal s prstom, medtem, ko vsi kažejo le na JJ. Glede tistega, ko praviš, da se nas neki ne tiče tok kt Fincev... Ja hudič pred obhajilom... Kdo bo pa plačal 300 milijonov za te oklepnike? Seveda se nas tiče, še bolj kot Fince, njim tale firma sam dobiček dela, mi bomo mel pa zarad teh neumnih vojaških igračk same izgube. PS.: Ali je bil Finski premier kakorkoli povezan z prodajo? NE Ali je bil JJ kakorkoli povezan z nakupom? Če ne, je slab gospodar in kot tak nima nič za počet kot predsednik vlade. Če ja, bi moral dati nalogo policiji, za nastanek posebne preiskovalne policije, kot je običajen postopek v takih primerih. Pri nas pa se sam guncajo in pravjo vse je v redu, ni potrebe za preikovanje, mi smo angeli,... blabla
Ferdo Crni
03. 09. 2008 15.29
Uroš: Finska policija je na zaslišanje privedla veliko finskih sodelavcev Patrie. Dva so zadržali v priporu dlje časa. VSE so izpustili a so nekateri vodeni kot OSUMLJENCI. Slovenko tožilstvo in tudi policija je večkrat dejala jasno in glasno - do sedaj niso prejeli nikakšnega dokumenta ali prijave o sumu podkupovanja v sloveniji. Walter Wolf je v Avstriji. Menda tudi Ridel. In slovenski organi SO uvedli preiskavo, vendar so jo že zaključili. Uvedena je bila tudi notranja preiskava v obrambnem ministrstvu. Vem da si želiš, oziroma nekateri že, obtožbe na račun Janše ampak celo v Sloveniji, še posebej pa na Finskem so za to potrebni DOKAZI. PA še zadnjič: Patria je Finsko podjetje v državni lasti. Tiče se torej Finskega davkoplačevalskega denarja. Preiskava tam je nekaj povsem drugega kot slovenska. Mi nimamo tu podjetja Patria ampak ljudi, ki so jo izbrali na mednarodnem natečaju. PS: ali je Finski premie odstopil, glede na to, da je Patria podjetje v večinski lasti države in da je pod preiskavo suma dajanja podkupnin?
Uros321
03. 09. 2008 15.11
Ferodox.... Zopet se trudiš, da bi razgovor zašel na stranska pota... Priznam, v omenjenem sestavku, bi lahko uporabil "in pri sumih finske policije"... Kar pa ne pomeni, da bi lahko zaradi te napake vsa ostala vprašanja zavrgel. Prosim, še zmeraj čakam odgovor, pa sem te že 3* vprašal. Kar se pa tiče tvojih LAŽI, da so vse izpustili, to ne drži... Wiitakorpi, četudi je odstopil, je še zmeraj med osumljenci, medtem, ko pa je oseba ki je bila eden od menedžerjev pri Patris Vehicles OY, je pa od junija še zmeraj v priporu. In ta sestavek je zelo smešen: "Detective Inspector Kaj-Erik Björkqvist is in charge of the investigations in Finland, while in Slovenia the country’s entire corps of investigative journalists have made a point of digging into the matter. " Še Finci se nam smejejo. Oni imajo inšpektorje, ki se z takimi zadevami ukvarjajo, medtem pa v Sloveniji naloga preiskovanja pade na novinarje. LOL Še jaz se smejem zarukanmu Slovencu.
Ferdo Crni
03. 09. 2008 14.54
Da bom ekspliciten: Uroš trdi: "kako je mogoče, da se pri nakupu vrednem 300milijonov evrov in pri ugotovitvah finske policije, da so podkupovanja bila, v Sloveniji ni pa čisto nič preverjalo. " Kje imaš ugotovitev Finske policije da so podkupovanja bila??????????????? Kako naj odgovorim na retorično vprašanje, ki vsebuje neresnice?
Ferdo Crni
03. 09. 2008 14.52
Halooo??????? PA kje imaš ti Uroš "ugotovitve finske policije"????????????????? Finska policija je PREISKOVALA in postopek kolikor VEM še teče. Priprli in že izpustili so OSUMLJENCE. Kakšne so ugotovitve Fisnke policije? Boš prvi na svetu, ki jih boš objavil.
Uros321
03. 09. 2008 14.32
Rekel sem PRIPRLI, ne zaprli.... In vidim, da ne razumeš. Hočem samo odgovor, kako je mogoče, da se pri nakupu vrednem 300milijonov evrov in pri ugotovitvah finske policije, da so podkupovanja bila, v Sloveniji ni pa čisto nič preverjalo. Madona, sej ni nujno, da so finski organi bili 100%, ampak že pri malem sumu, da gre za korupcijo, je treba zadevo temeljito raziskat. V Sloveniji se je pa odvijalo ravno obratno. Komisijo so razpustil preden bi lahko pokazali izsledke in poročilo, slovenska policija oz. tožilstvo pa še do tega trenutka niti enega razgovora niso opravl. Pa mi podaj ti te odgovore. In ne vem, kje imaš ti problem z dejstvom, da so Slovenci imel vlogo pri tem dokumentarcu? Če jih v Sloveniji noben ni poslušal, so vsaj tam povedal svojo plat. In ker je bila oddaja izrecno o prodaji Patria-Slovenija, kje je tud kakršenkoli problem z obiskom? In meni osebno dol visi, če je JJ osebno vpleten v podkupovanja al ne, že z izrečenim, da ni niti pogodbe pogledal, kaj šele, da bi kakorkoli sodeloval, je neumna izjava. Predsednik vlade je kot direktor podjetja in je skrajno ne gospodarno, da kot le tak ne pregledaš največjega nakupa, ki go tvoja "firma" organizira.