Slovenija

FOTO: Končno znana podoba džamije

Ljubljana, 18. 11. 2011 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ni.J./B.G./U.Z.
Komentarji
155

Po zaključenem natečaju za idejno zasnovo islamskega versko-kulturnega centra v Ljubljani je komisija že izbrala najboljšo rešitev. Med 44 kandidati so zmagali Bevk Perović arhitekti. Izgled džamije si oglejte v galeriji!

Župan vedno govori, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu. Ko bo zgrajena džamija, bo! Nedžad Grabus, mufti islamske skupnosti

Islamska skupnost RS je v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana predstavila najboljšo rešitev Mednarodnega anonimnega arhitekturnega natečaja za idejno projektno rešitev za Islamski verski in kulturni center v Ljubljani.

Ocenjevalna komisija, ki ji je predsedoval ljubljanski podžupan Janez Koželj, je 16. in 17. novembra zasedala in izbrala najboljšo rešitev, poleg te pa še drugi in tretji projekt. Investitor bo sicer odkupil še tri projekte, torej skupaj šest. Dokončno odločitev so danes javnosti predstavili župan Zoran Janković, mufti Nedžad Grabus in Koželj. Sporočili so, da so zmagali Bevk Perović arhitekti. Vseh kandidatov je bilo skupno 44, 16 tujih in 28 domačih.

Koželj je še pojasnil, da so vsi izbrani kandidati iz Slovenije, saj kandidati iz zahodnih držav niso uspeli ujeti duha in časa ter prostora, tisti iz Vzhoda pa so bili preveč tradicionalno usmerjeni. Vse projekte so izbrali soglasno.

Koželj, Janković in Grabus so danes predstavili izbrani projekt.
Koželj, Janković in Grabus so danes predstavili izbrani projekt. FOTO: B.G.

Janković: Čez eno leto začetek gradnje, leta 2014 odprtje

Janković je danes dejal, da je to zanj poseben dan, saj mu ta projekt pomeni prav toliko kot ljubljanske Stožice. Prepričan je, da večjih težav z urejanjem vseh dokumentov ne bo, tako da bi morali temeljni kamen postaviti v enem letu. "Prepričan sem, da bo mufti odprl džamijo leta 2014," je dejal.

"Vsak, ki ima svojo vero, mora imeti svoj prostor, kjer bo lahko verske dejavnosti spoštljivo opravljal," je še dejal župan in dodal, da so morali muslimani doslej svoje obrede opravljati v športnih dvoranah.

Nedžad Grabus, mufti islamske skupnosti, svojega zadovoljstva ni skrival. "To je dokaz, da je lahko islam sinteza med Vzhodom in Zahodom. Hvala, Ljubljančankam in Ljubljančanom, ker so razumeli, da si mi kot muslimani želimo projekta, ki bo povezovalen," je dejal in v imenu vseh vernikov dodal, da bodo kot evropski muslimani zelo ponosni na ta projekt. "Župan vedno govori, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu. Ko bo zgrajena džamija, bo!" je še povedal.

Gradnjo bo financiral Katar

Janez Koželj
Janez Koželj FOTO: B.G.

Glede financiranja, je dejal, da je Islamska skupnost v Sloveniji doslej za nakup zemljišča ter drugih stvari že odštela približno pet milijonov evrov, v prihodnje pa se bo mogla zanesti na donacije. "Imamo zagotovila njegove eminence emirja Katarja, Halifa el Thanija, da nam bo pomagal pri gradnji," pravi in dodaja, da bodo takoj po pridobitvi gradbenega dovoljenja lahko začeli črpati denarna sredstva.

Kupola nad molilnico
Kupola nad molilnico FOTO: MOL

Na eni od preteklih novinarskih konferenc je tajnik islamske skupnosti Nevzet Porić razložil, da si za džamijo v Sloveniji prizadevajo od maja 1969. Leta 2006, ko je župan postal Janković in ko je mesto muftija zasedel Grabus, pa so se po Porićevih besedah stvari premaknile. Skupnost je zemljišče ob Kurilniški in Parmovi ulici v Ljubljani kupila decembra 2008, a je projekt nekoliko upočasnila kriza.

Ob začetku natečaja je Grabus poudaril, da želijo, da bi bila džamija sprejemljiva tako za muslimane kot za lokalno okolje. Gradnjo želijo dokončati, preden se izteče njegov in županov mandat, je še povedal junija. Poudaril je še, da jih ne zanima politika, temveč verska, kulturna in izobraževalna dejavnost.

Nagrade za zmagovalce natečaja prispeva islamska skupnost, prvonagrajenec bo tako prejel 30.000 evrov, drugi 15.000, tretji 10.000, trije idejni projekti pa bodo odkupljeni za 6000 evrov. Natečaj so sicer razpisali 30. junija, zaključen pa je bil 3. oktobra.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni