Slovenija

Slovenska humanitarca se vračata na Lezbos: 'Begunci imajo pravico do življenja'

Ljubljana/Lezbos, 17. 10. 2015 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Jure Poglajen in David Zorko se vračata na grški otok Lezbos, kamor v nevarnih gumijastih čolnih vsak dan prispe na tisoče ljudi. V njuni prvi akciji so Slovenci za tamkajšnje begunce zbrali 2,5 tone oblačil in pripomočkov. Tudi zdaj tiste, ki lahko, pozivata k pomoči.

V četrtek je ob obali Lezbosa utonilo sedem ljudi, med njimi so bili dojenček in trije otroci.
V četrtek je ob obali Lezbosa utonilo sedem ljudi, med njimi so bili dojenček in trije otroci. FOTO: Reuters
Iz Turčije in Grčije poročajo o novih tragedijah beguncev, ki skušajo preko morja priti v Evropo. Ob turški obali se je utopilo 12 migrantov, ko je potonil njihov čoln, ko so bili na poti proti grškemu otoku Lezbos. Rešili so 25 ljudi. Blizu grškega otoka Kalimnos pa je potonil čoln z migranti, pri čemer so umrli ženska in trije otroci.

Letos je na poti v Evropo umrlo več kot 3000 migrantov, večina med prečkanjem Sredozemskega morja.

Slovenca, ki sta dopust posvetila beguncem na Lezbosu, Jure Poglajen in David Zorko, se vračata na grški otok Lezbos. 

Verjameta namreč, da so begunci ljudje s pravico do življenja. Na Lezbos v nevarnih in prenatrpanih gumijastih čolnih vsakodnevno prispe na tisoče ljudi, ki iščejo boljšo in varnejšo prihodnost.

Skupaj z ekipo prostovoljcev bosta poskbela, da bodo begunci dobili obrok hrane. Najela pa bosta tudi avtobus, s katerim bosta beguncem prikrajšala 65 kilometrov hoje, ki jo morajo prehoditi do mesta, kjer se lahko registrirajo.

David Zorko in Jure Poglajen. V njuni prvi akciji so Slovenci za tamkajšnje begunce zbrali 2,5 tone oblačil in pripomočkov.
David Zorko in Jure Poglajen. V njuni prvi akciji so Slovenci za tamkajšnje begunce zbrali 2,5 tone oblačil in pripomočkov. FOTO: Adra Slovenija

Dobre ljudi pozivata, da pomagajo po svojih močeh. Prostostovoljne prispevke zbirata na posebnem transakcijskem računu za pomoč beguncem, prispelih na Lezbos. Osebno bosta poskrbela, da bo pomoč res prišla do tistih ljudi, ki jo potrebujejo. Na mestu bosta namreč sama pomagala in nadzorovala porabo podarjenih sredstev.

Svojo pomoč lahko nakažete na:

Humanitarno društvo ADRA Slovenija,  Njegoševa 15, 1000 Ljubljana.

Številka transakcijskega računa: SI56 6100 0001 1934 645. Za kodo namena izberite: CHAR,
namen plačila so: BEGUNCI, BIC banke prejmnika je: HDELSI22, sklic: ni reference.  

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1