Slovenija

Slovenska cesta za teden dni postala promenada

Ljubljana, 16. 09. 2011 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropski teden mobilnosti ima več dobrih plati. Ne le da nas 'prisili', da namesto v avtomobil sedemo na kolo ali se na cilj odpravimo peš ali z javnim prevozom, nekatere ceste za nekaj časa postanejo promenade. Letos je tako za teden dni to postala Slovenska cesta v Ljubljani.

Po vsej Evropi se je začel 10. Evropski teden mobilnosti, ki se bo sklenil 22. septembra. Letošnja osrednja tema pobude, ki ljudi poziva k uporabi okolju prijaznejših načinov mobilnosti, je Potujmo drugače.

Pobuda Evropske komisije, ki lokalne skupnosti spodbuja k izvedbi ukrepov in ozaveščanja za trajnostno mobilnosti, se je začela leta 1999, ko je v Franciji prvič potekal evropski dan brez avtomobila. Ta je na podlagi dobrih izkušenj do leta 2002 prerasel v Evropski teden mobilnosti, ki vsako leto poteka od 16. do 22. septembra. Leta 2002 se je aktivnostim pridružilo 328 mest, lani je sodelovalo že 2221 mest s skupaj 227 milijoni prebivalcev.

Promet v Evropi porabi namreč največ energije, kar tretjino, v Sloveniji celo 40 odstotkov. Zato osrednja tema tedna mobilnosti tokrat poudarja učinkovito rabo energije v prometu z namenom, da se zmanjša odvisnost od nafte, navajajo na ministrstvu za okolje in prostor, kjer koordinirajo sodelovanje slovenskih občin pri tej pobudi.

V Sloveniji se aktivnostim v tednu mobilnosti vsako leto pridružuje od 20 do 30 občin. Okoljski minister Roko Žarnić je zato danes občinam, ki so sodelovale v tej do okolja prijazni kampanji, podelil posebna priznanja. Aktivnosti 30 občin, ki letos sodelujejo v pobudi, so zbrane na spletni strani.

Prizadevanjem za okolju prijaznejše oblike mobilnosti se v tem tednu z raznolikim programom izobraževalno-zabavnih dejavnosti pridružujejo tudi predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, informacijska pisarna Evropskega parlamenta in Urad vlade za komuniciranje.

Ob Evropskem tednu mobilnosti bo tudi veliko prireditev.
Ob Evropskem tednu mobilnosti bo tudi veliko prireditev. FOTO: Blaž Garbajs

Zaprta Slovenska cesta

V Ljubljani bodo teden mobilnosti zaznamovali tudi tako, da bodo za teden dni za ves motorni promet, razen za avtobuse mestnega potniškega prometa, intervencijska vozila in vozila z dovolilnicami, zaprli Slovensko cesto. Ta je med Gosposvetsko in Aškerčevo cesto danes že zaprta, zapora pa bo trajala do četrtka, 22. septembra.

V četrtek, 22. septembra, bo od 6.30 do 18.30 v Novi Gorici zaprt del Kidričeve ulice od vhoda na parkirišče pred mestno občino do NKBM Nova Gorica.

Prometna ureditev je tako spremenjena na Aškerčevi, Dalmatinovi in Gosposvetski cesti, garažna hiša na Kongresnem trgu ostaja odprta, dostop pa je mogoč s Šubičeve ulice.

Mestna občina Ljubljana se je za tedensko zaporo dela Slovenske ceste odločila tudi zato, ker želi dolgoročno cesto nameniti izključno pešcem, kolesarjem ter javnemu prometu.

V času Evropskega tedna mobilnosti bodo potekale tudi številne zanimive aktivnosti. Za ogled bo na voljo potujoča razstava 110 let LPP, mobilne delavnice v avtobusih, brezplačni turistični ogledi mesta in znamenitosti ter nagradne igre.

Ta teden je namenjen pešcem.
Ta teden je namenjen pešcem. FOTO: 24ur.com

Kako bo drugod po Sloveniji?

Na evropski dan brez avtomobila, 22. septembra, bodo vsi imetniki SŽ-Ej!Kartice in izkaznice za upokojence in starejše od 60 let z vsemi vrstami vlakov, v 1. ali v 2. razredu, potovali s kar 50-odstotnim popustom. Otroci do 12. leta starosti pa bodo v spremstvu staršev ali starih staršev lahko potovali brezplačno. Slovenske železnice

V Kopru med drugim pripravljajo kolesarski izlet, čistilno akcijo, otroški eko kotiček in eko kuharske delavnice. V prihajajočem tednu bo organiziran brezplačni avtobusni prevoz po celotni Mestni občini Koper. V Velenju bodo med drugim v petek na Titovem trgu razstavljali vozila na alternativne energente, predstavili nizkoogljične tehnologije ter Razvojni center za vodikove tehnologije.

Podobno bo v Izoli, kjer bo 20. septembra v parku Pietro Coppo potekala predstavitev električnih in hibridnih vozil.

V Celju bo pred stavbo mestne občine na voljo brezplačna izposoja koles, v Mariboru se bo večina prireditev odvijala na Trgu svobode. Poleg tega bo na dan brez avtomobila, 22. septembra, na voljo brezplačni mestni prevoz.

Na Ptuju se bo v okolici osnovnih šol odvijala prireditev z naslovom Ulica otrokom. Za dan brez avtomobila pa ptujski organizatorji napovedujejo tradicionalno kolesarjenje. V občini Slovenska Bistrica bo 22. septembra potekalo brezplačno testiranje in izposoja koles ter predstavitev okolju prijaznih ultra lahkih vozil.

Namesto z avtomobilom sedimo raje na kolesa.
Namesto z avtomobilom sedimo raje na kolesa. FOTO: Blaž Garbajs

V Novi Gorici bodo z vrsto prireditev spodbujali uporabo koles in mestnih prevoznih sredstev. Tokratni dogodki se bodo dogajali v centru mesta, zato ga bodo zaprli za promet. Tudi v Murski Soboti bodo spodbujali kolesarjenje. Na dan brez avtomobila bodo mestno središče zasedli kolesarji, otroci pa se bodo lahko po mestu zapeljali z vlakcem.

Pri aktivnostih, ki bodo potekale med tednom mobilnosti, bodo sodelovali tudi slovenski policisti. Poleg zagotavljanja varnosti v tem času bodo na različnih točkah predstavili tudi svoje delo in opremo, ki jo uporabljamo, svetovali o varni udeležbi v cestnem prometu in prikazali prvine varne vožnje.

Dogajanje v Lendavi se bo osredotočilo na 20. september, ko bodo del mesta zaprli za motorni promet. V Gornji Radgoni bodo na delu Prešernove ulice risali in se igrali z žogo.

Na Dolenjskem in v Posavju bodo dan brez avtomobila in evropski teden mobilnosti vidneje zaznamovali v Mestni občini Novo mesto in Občini Krško. Novomeški mestni avtobusi bodo občane vozili brezplačno, med 16. in 27. septembrom oz. do svetovnega dneva turizma, 27. septembra.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

est
17. 09. 2011 08.51
Teden mobilnosti, pa na veliko zapiramo ceste.Kdo bi razumel ?
Robert Poga?nik
17. 09. 2011 06.28
v lj, pa res ne vejo kako bi lahko še šarmirali.
giovanni2
16. 09. 2011 18.48
@north_korea Jaz živim v centru, torej v center hodim peš! Jaz bi samo rad, da je tudi tebi tako lepo , kot je meni.
tn1
16. 09. 2011 17.34
bravo, res. zmeda, zastoji, vecji izpust plinov, vec onesnazenja, vec porabljene energije, nic manj avtov na cestah. izjemen dosezek. slovenska cesta je pa res promenada ja, taka adrenalinska, na kateri se izmikas trolam in taksijem. here's an idea: mogoce bi umaknili kako tisto trolo iz sestdesetih s cest, ki pri 30 stopinjah vozi brez klime in nanje dali se kako novo in se malo uredili javni mestni promet pa bi mogoce celo dosegli kak avto manj na cestah. se enkrat cestitke bistroumnezem za izjemen dosezek
kim llsung
16. 09. 2011 17.17
giovanni2 zakaj se moras v mesto peljat z avtom pojdi na bus ali pa pes
carjure
16. 09. 2011 16.31
Če je bil vaš cilj narediti celodnevne noro dolge ZASTOJE po mestu, potem ste uspeli. Ničesar koristnega niste dosegli s to zaporo.
giovanni2
16. 09. 2011 15.14
@north_korea Zakaj ne bi zaprli tudi Dunajsko, Celovško, Tržaško, Dolenjsko, Šmartinsko cesto? Šele takrat bi bilo super.
giovanni2
16. 09. 2011 15.12
@PowRider Popolnoma se strinjam s teboj.
kim llsung
16. 09. 2011 14.48
super lahk bi za vedno ostala zaprta
is.gd.24sekund
16. 09. 2011 14.39
"w_sharky 16.09.2011, 08:30 10 ... kako bom pa sedaj prisel do znanega lokala v srediscu mesta s svojim avtomobilom visjega cenovnega razreda... ????" Kako bom sedaj dokazal da imam izredno majhen penis, če ne bom mogel dokazovati mimoidočim koliko droge je prodal moj braća?
is.gd.24sekund
16. 09. 2011 14.36
briga me, preden se vi prišetkate od parkirišča do ljubljanice, v tem času jaz z avtom že obdelam 3 trgovine in imam že vse lepo v skrinji, veliko lepše je živeti v manj "pomembnih" mestih kjer se butli takole preseravate
saurium
16. 09. 2011 14.27
powrider, če bi šli vsi na kolesa, nebi blo nič izpušnih plinov!! manj bi jih bilo že samo če bi ljudje car-poolali!!!
PowRider
16. 09. 2011 13.07
Sicer podpiram čim boljši izkoristek energije, vendar da ti pa zaprejo glavno cesto je pa čisto mimo! Namreč nastane taka gužva da je izpust plinov še večji, kot da bi energijo skozi okno zlival če se lahko tako izrazim. Bi zelo rad videl čigava ideja je to in točno ta ideja ima ravno kontra učinek kot ga promovira. Zgleda da sem edini nasprotnik tovrstne ideje tu gor, kajti s takimi idejami le škodujemo okolju ter tudi ljudem. Potreben je drugačen pristop do takih problemov, vendar najlažje je zapreti cesto in s tem doseči ravno nasprotni učinek...
cebelica_maja
16. 09. 2011 12.13
borut_p: do garažne se pride po šubičevi 420: kot vem, trole vozijo normalno In kot pravi jester1970, če bi bil center mesta zaprt za avtomobile, bi tudi s trolo bistveno hitreje prišel na cilj. Drugače pa nekdo se je pritoževal da niso urejena parkirišča če prideš iz okolice LJ - buče! Kje pa piše, da se ne moreš pred Leclercom ali pa pred Cityparkom parkirat? Dolgi most je pa tako ali tako urejen in to za dobro ceno. Vsak zgovor je dober, če človek noče...
jester1970
16. 09. 2011 12.02
Ma, če ne bi pleharija delala gužvo po Ljubljani, bi bil javni prevoz več kot dovolj hiter in tekoč.
Roadkill
16. 09. 2011 11.50
kje ma 6-ka pol obvoz?a gre čez bavarca? lpp in njihov sajt je pa itak čist hud nobenega obvestila
borut_p
16. 09. 2011 11.34
Kaj to pomeni za garažno hišo pod kongresnem? A se da po šubičevi not prit?
krucyfix
16. 09. 2011 10.22
Ma ne vem, take peš cone po katerih vozijo avtobusi (ali tramvaji) se mi ne zdijo nobene peš cone! Pešci so ogroženi, pa še javni promet je počasen. Hudič je da flancajo na veliko, javni prevoz pa ne napreduje nikamor. Ljubljana rabi metro ali lahko železnico ali delno podzemni tramvaj, ki bo hiter in mu ne bo treba stat pred semaforji in se bodo metroseksualci v njem počutili bolje kot v avtu. (Ne hvala načrtnega zatiranja avtomobilskega prometa ne rabimo, pa tudi stolpnice bi lohk nehali zidat v centru če se vam zdi da po njem preveč avtov vozi).
hondica
16. 09. 2011 10.16
Praviloma bi se moral imenovati Evropski teden nemobilnosti.
CyChick85
16. 09. 2011 10.15
Kak noro zgleda brez avtov! Lajkam.