Slovenija

Slovenci zapuščajo Japonsko

Tokio, 15. 03. 2011 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
47

Mirjam Cuk Moishi v Tokiu čaka na vrnitev v Slovenijo. "Mladi bežijo proti jugovzhodu, tujci pa ven," je dejala. "Ljudje nakupujejo, navidez so mirni, ampak se čuti panika," je dodala. Tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu svetujejo vrnitev domov.

Dolga vrsta pred trgovino v Saitami
Dolga vrsta pred trgovino v Saitami FOTO: Mirjam Cuk Moishi
Mirjam Cuk Moishi
Mirjam Cuk Moishi FOTO: osebni arhiv
Ljudje so enotni in si pomagajo. Glede na to, kar se je zgodilo, kar se se lahko zgodi in kar se dogaja sedaj, tudi problemi z nuklearko, mislim, da je stanje dokaj stabilno. Mirjam Cuk Moishi

Slovenka Mirjam Cuk Moishi je sporočila, da je v Saitami trenutno vse v redu. ''Med mojimi prijatelji se je začela panika, da je elektrarna že odslužena in da naj zbežimo. Mladi bežijo proti jugovzhodu, tujci pa ven.'' Danes je eno uro čakala, da je prišla v skoraj prazno trgovino. ''Ljudje nakupujejo, navidez so mirni, ampak se čuti panika.'' Tokio, ki je od Saitame oddaljen približno pol ure vožnje z vlakom, je slabo dostopen, ker ljudje, ki živijo v bližini, ne morejo priti na delo. Železniški promet je okrnjen ali pa vlaki sploh ne vozijo.

V četrtek zvečer se vračajo v Slovenijo, ''predvsem zaradi otroka. Če poči, bo hudo.'' Po njeni oceni na prizadetih območjih hitro odpravljajo škodo, pospešeno iščejo pogrešane in pospravljajo razbitine. ''Danes ponoči so sicer napovedane ohladitve z dežjem in snegom, tako da se bo cel proces malo upočasnil. Pomoč tokrat poteka samo preko podjetij in organizacij, kot posameznik na prizadeta območja ne smeš več pošiljati stvari za pomoč, ker so imeli po potresu v Niigati leta 2004 preveč problemov,'' je pojasnila. Okoli 14.30 je sporočila, da jih je znova močno streslo.

Dominika Fernandez je z družino v Seulu

Dominika Fernandez je z družino v južnokorejskem Seulu. V podjetju, kjer dela njen mož, so namreč naredili načrt evakuacije družin. Včeraj so imeli na razpolago nekaj ur za odločitev, ali bodo zapustili Japonsko. Spakirali so najnujnejše stvari, popoldne so se zbrali na letališču Narita, od koder so odpotovali v Seul. ''Tukaj budno spremljamo katastrofalne novice iz nuklearke in smo veseli, da nismo več v njeni relativno neposredni bližini,'' je sporočila.

Vseskozi je bila v tesnih stikih s slovenskim veleposlaništvom. ''Po elektronski pošti sem jih vprašala za nasvet. Hitro so mi odgovorili, da od blizu spremljajo vse dogajanje in da sodelujejo s preostalimi veleposlaništvi iz Evropske unije za vse informacije. Svetovali so nam, naj se držimo nasvetov japonskih oblasti, isti nasvet smo lahko prebrali tudi na straneh francoske ambasade v Tokiu.'' Nato so se na žalost razmere zaostrile, pa tudi informacije so bile vedno bolj alarmantne.

Dominika Fernandez
Dominika Fernandez FOTO: osebni arhiv
Za vse, ki bi želeli pomagati prizadetim v potresu na Japonskem, lahko svoj prispevek posredujejo na:

- Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, 02140-0015556761, Namen:Japonska, Sklic: 00 6270. Zbrana pomoč bo prizadetim posredovana preko Caritas Internationalis.

- Rdeči križ Slovenije na tekoči račun 03100-1111122296, referenca ozirom sklic 00 937047, s plačilnim nalogom BN 02, pripis "Potres Japonska". Zbrana sredstva bodo nakazali Mednarodni federaciji društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca za izvajanje programov pomoči.

Z družino je trenutno na relativno varnem območju. "Sprašujemo se, kolikšnemu sevanju smo bili zares izpostavljeni. Še bolj pa se naše misli vračajo v Tokio, kjer so še vedno naši prijatelji, ena slovenska družina z dvema majhnima otrokoma. Od njih nimamo novic. Prav tako mislimo na vse sodelavce in prijatelje Japonce, s katerimi smo bili v stiku in na splošno na ves japonski narod. Srčno upamo, da se bo za vse izteklo kar najbolje!'' S preostalimi družinami čakajo na možno hitro vrnitev v Evropo.

Opisala je prejšnje dni, ko so bili v Tokiu. Po petkovem potresu so v soboto prebrali novice francoskega veleposlaništva, da je v zrak ušlo nekaj strupene pare, ki so jo izpustili zaradi previsokega pritiska v reaktorjih. ''Novica je bila zelo slaba. Svetovali so nam, naj ostanemo doma in se oskrbimo s pitno vodo. Ko smo šli na kratek sprehod v trgovino, da se oskrbimo s plenicami, smo opazili, da je na ulicah občutno manj ljudi. Veliko jih je nosilo maske, tudi mi smo jih. Večina trgovin, ki so bile vedno odprte, je bilo zaprtih.''

V trgovinah je bila še vedno hrana, vendar v manjših količinah, v nedeljo pa je je že zmanjkovalo. Dobili so tudi podatke, da v Tokiu ni več mogoče kupiti ustekleničene vode, ''vendar so jo v naši bližnji trgovini še imeli''. Za šole, urade in pisarne nima podatkov, koliko jih je bilo odprtih, ''vem pa, da so v Nissan prišli na delo v ponedeljek. Prišli so seveda le tisti, ki jim je bilo to omogočeno, saj je bilo zaradi izpada elektrike nemogoče priti z vlaki in metroji. Večina Japoncev je vseeno prišla, tudi peš. Delali so do 15. ure, potem pa je bila elektrika izključena.'' V torek so delali le do 12. ure, zopet zaradi izpada elektrike.

''Japonci, s katerimi sem se pogovarjala, niso bili panični, so pa globoko zaskrbljeni in tudi travmatizirani, tudi zato, ker tujci odhajamo. Naš vratar je bil eden takih. Bil je v službi v ponedeljek popoldne, ko sem prišla k njemu, da mu povem, da odhajamo za nedoločen čas, in se poslovila. Govoril mi je o prihodnjih izpadih elektrike in mi dajal nasvete glede uporabe vode. Vprašal je, zakaj odhajamo. Dobro se je zavedal, kaj se dogaja, saj so že odšli ali so odhajali skoraj vsi sosedi, ki so sami tujci,'' je pojasnila.

Na Japonskem je okoli 20 Slovencev

Prazne police v trgovini
Prazne police v trgovini FOTO: Mirjam Cuk Moishi

Po besedah vodje konzularnega sektorja na zunanjem ministrstvu Andreja Štera se Slovenci, ki so bili na Japonskem na krajšem obisku, predvsem študentje, praviloma odločajo za vrnitev v Slovenijo, številni so že odšli.

Slovenci, ki živijo na Japonskem, se ali premaknejo na jug države ali ostajajo tam, kjer so. Nimajo podatka, da bi bil kdo od Slovencev na območju jedrske elektrarne Fukušima, prav tako nihče ne poroča, da bi bil v težkih razmerah glede preskrbe z vodo in hrano. ''Če pa nas vprašajo za nasvet, jim svetujemo, naj resno razmislijo o zapustitvi države.'' Prav tako odsvetujejo potovanja na Japonsko. Do sedaj je državo zapustilo 14 Slovencev, vključno z judovsko reprezentanco, na Japonskem pa je še okoli 20 slovenskih državljanov.

Poudaril je, da slovensko veleposlaništvo na Japonskem stalno spremlja razmere. Če potrebujejo kakršno koli pomoč ali nasvet, lahko takoj kontaktirajo slovensko veleposlaništvo na Japonskem na spletno pošto helena.drnovsek-zorko@gov.si ali matjaz.koprol@gov.si ali na telefonsko številko +81 (0)3 5468 6275.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

asslover
16. 03. 2011 14.27
INFORMACIJA123 15.03.2011, 15:38 -5 "Ljudje nakupujejo, navidez so mirni, ampak se čuti panika," - A SO DELAVKE IN DELAVCI V TRGOVINAH TAM PROSTOVOLJNO ALI POD PRISILO ŠEFOV*??? KAJ ĆE BI TUDI ONI RADI ŠLI K DRUŽINAM PA MORAJO TAM STATI, DA BOSTE VI RAZVAJENCI TAVALI MED POLICAMI!!! HINAVCI!!! sem ti že v eni drugi temi povedal da zamenjaj službo če ti kaj ne paše...kdo bo pa gledal takega tečneža
nekdo17
16. 03. 2011 10.37
Preletel sem skoraj vse komentarje. Zgrozil sem se, kaj nekateri psihopati tu pišejo. Prava groza! Normalni ljudje z vsemi, ki so na Japonskem (Japonci ali tujci), lahko samo sočustvujemo in jim želimo, da se situacija umiri in postopoma izboljša. Me pa bode v oči, da RK fehta za denar, da bodo pomagali eni najbogatejših držav na svetu! Pa če bi vsaj pomagali. Ironija je, da večino denarja darujejo ljudje, kateri (skoraj) sami potrebujejo pomoč, nato pa ta denar sploh ne doseže svojega namena. Vemo, kje vse je v preteklosti že končal.
Tonček Balonček
16. 03. 2011 08.37
Tej Mirjam sporočam, da imamo v Sloveiji druge vrste katastrofo, namreč Kresalovo, Golobiča in Pahorja.Naj raje počaka na drugo republiko, tudi zaradi otroka!
zemljemerec
16. 03. 2011 07.50
ne pozabimo, da je na tem otoku 130.000.000 ljudi.
julij13
16. 03. 2011 03.15
Dobro kako se zdaj piše Čuk, Cuk al mogoče Chuck..?
tux187
16. 03. 2011 01.06
ta cukova si tudi ni mogla najti postenga fanta. Sele na japonskem je nasla.
tadejstein@email.si
15. 03. 2011 23.46
he he, dobim minuse, čeprav napišem čisto resnične podatke.... v Tokiyju se je raven sevanja dvignila na 0.000809 mSv/h. pri poletu iz Londona v New York je prejeta doza sevanja 0,05 mSv... Sedaj samo za primerjavo še nekaj podatkov: 2,4 mSv - letna prejeta doza iz narave 0,01 mSv - doza, ki jo odda NE Krško v okolje 50 mSv - doza, ki jo lahko prejme delavec v elektrarni 0.4 - 1.5 mSv - rentgen 7,2 mSv - celotna doza jedrskih poskusov 0,72 mSv - sevanje zaradi Černobila 2000 mSv - smrtna doza, prejeta v kratkem času Kot sem napisal. Brezvezno paničarjenje. Sevanje pada s kvadratom razdalje, delci imajo svojo razpolovno dobo, itd itd... Tako da na koncu bo na svojem 14 urnem letu bila mnogo bolj obsevana, kot nekdo, ki je ostal v Tokiju.
povrsniste24kur
15. 03. 2011 23.09
verjetno teh 20 slovenclov ni seznanjenih o splošnih razmerah v sloveniji. verjetno kljub sevanju in paniki življenje na japonskem ni tako bedno kot tukaj.
Jožajoža
15. 03. 2011 20.48
a vse, kar v tujini ne velja, naj slovenija sprejme in hrani
Jožajoža
15. 03. 2011 18.24
odbogaposlan15.03.2011, 18:11 že , a jih ne spuščajo v eter.
kure bedne
15. 03. 2011 18.22
Spet so na zunanjen ministrstvu najbolj pametni.
Kimberley-Echo
15. 03. 2011 18.15
Dokler Slovenci in ostali zapuščajo Japonsko je v redu, ko jo bodo začeli Japonci, no potem...
odbogaposlan
15. 03. 2011 18.12
kje je moj komentar, cenzura?
odbogaposlan
15. 03. 2011 18.11
jožajopža sej tudi eni članki tuki so brez repa in glave..
Jožajoža
15. 03. 2011 18.09
ravnokar je poročala Mirjam Cuk Moishi neposredno iz japonske. PA,KOGA,KERI........pa je baje izobražena. nič ni znala povedat
Sandra Žibert
15. 03. 2011 17.36
Res, grozno ubogi so tam ljudje, ki so preživeli. Samo, prosim vas, ne dovolite, da se koritarji pri karitasu in RK spet finančno opomorejo ob nesreči ljudi! Sama trenutno razmišljam, kako bi pomagala, vem pa, da nikoli preko RK in Karitasa. Tudi drugače se da.
Simon Sre?kovi?
15. 03. 2011 17.29
Simon Sre?kovi?
15. 03. 2011 17.27
Ko breme te določene komentarje se mi zdi, da je sevanje že pri nas :))
HLAPCEVSKINAROD
15. 03. 2011 16.41
16ursa 15.03.2011, 16:23 1 NFORMACIJA123 tudi gasilci, reševalci imajo otroke pa morajo vseeno pomagati drugim? To še ne naredi ljudi razvajene? TO ŽE, SAMO VI SE OBNAŠATE DO PRODAJALK V TRGOVINI KOT DA SO ZADNJI *, ČEPRAV BI MORALE DOBITI MEDALJO ZA POTRPEŽLJIVOST, KER PRENAŠAJO VAŠ * IZ DNEVA V DAN!!! BODITE VLJUDNI, PA KAJ JE TO TEŽKO ZA VAS, MALOMEŠČANSKE DVOLIČNEŽE, A STE CIVILIZIRANI ALI NISTE?=??
Urška Kocijan?i?
15. 03. 2011 16.23
NFORMACIJA123 tudi gasilci, reševalci imajo otroke pa morajo vseeno pomagati drugim? To še ne naredi ljudi razvajene?