Slovenija

VIDEO: Slovenci v Nici: Vsi so prestrašeni in govorijo samo o tem

Nica, 15. 07. 2016 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.S./T.Š./STA
Komentarji
49

Promenada, na kateri se je zgodil napad, je še vedno zaprta, tam ostajajo tudi policisti. ''Vse je bolj mirno, ni tako običajna Nica, kot jo jaz poznam, ko je taka živa ob tej uri, al pa sploh po takem prazniku, ko ga imajo, je danes vse bolj umirjeno, ljudje so bolj resni,'' je povedala Slovenka, ki je trenutno v Nici.

Več videovsebin
  • IZREDNE NOVICE 24UR: Slovenca v Nici
    00:57
    IZREDNE NOVICE 24UR: Slovenca v Nici
  • IZREDNE NOVICE 24UR: Med pogrešanimi ni Slovencev
    00:37
    IZREDNE NOVICE 24UR: Med pogrešanimi ni Slovencev

Helena Božič, Slovenka, ki se je v trenutku groze nahajala v Nici, nam je opisala svoje občutke ob grozljivem dogodku. ''S kolegico sva se ob koncu ognjemeta vračali s promenade proti centru. Sprehajali sva se in v enem trenutku začutili, da ljudje bežijo.'' Nato sta zaslišali še krike ''bežimo, bežimo'' in takrat sta tudi sami začeli bežati, čeprav nista vedeli, kaj se dogaja. Ker sta se bali, da ju bo stampedo pokopal pod seboj, sta se umaknili v ulico. Tam sta neko gospo vprašali kaj se dogaja, ampak tudi ona ni natančno vedela. Povedala jima je le, da je slišala strele in da je v gneči izgubila moža.

Policisti so jim govorili, naj se umaknejo v prostore, kjer se lahko skrijejo, ampak ker je bila ura pozna so bile trgovine že zaprte, skoraj vse kavarnice pa so bile zaradi praznika tudi že zaprte. Tako sta se umaknili v hotel, kjer pa tudi niso vedeli, kaj se dogaja.

Trenutno je mesto mrtvo, Francozi so v šoku, vsi so doma. ''Na obrazu se jim vidi, da jim ni več zabavno, kar se dogaja v Franciji. So pod nenehnim pritiskom,'' je povedala in dodala, da morajo, dokler policija ne bo sporočila, ostati v hotelu. Tudi na letališče in domov ne smejo, dokler jim tega policisti ne bodo dovolili. 

Kot je še povedala Božičeva, so se trgovine okrog 12. ure začele normalno odpirat, gostilne, ljudje so že na ulicah, edino promenada, na kateri se je to zgodlo, je zaprta, ker je še vedno policija tam. ''Vse je bolj mirno, ni tako običajna Nica, kot jo jaz poznam, ko je taka živa ob tej uri, al pa sploh po takem prazniku, ko ga imajo, je danes vse bolj umirjeno, ljudje so bolj resni,'' je povedala. Kot je še sporočila, sta s kolegico poskušali dobiti let za domov, vendar zdaj te možnosti sploh ni.

V Nici je tudi Dejan Lazić, ki je povedal, da slišal sicer ni nič, je pa videl, kako je masa ljudi v tisti ulici začela tekati in kričati. ''Ljudje so na ulicah, vse dejansko zgleda, da poteka normalno, ampak se čuti neka negativna energija. Imam tudi sam dosti kolegov Francozov, ki so še bolj prestrašeni, ker seveda ni prvič, da se je pri njih do zgodilo. Tako da zaenkrat so vsi nekako v strahu in vsi samo o tem govorijo,'' je še povedal. 

Med žrtvami ni Slovencev

Po trenutno dostopnih informacijah med žrtvami ni slovenskih državljanov, so sporočili z zunanjega ministrstva. Svojci lahko pokličejo na dežurni telefon slovenskega veleposlaništva v Parizu: (+) 33 6 30 52 83 21 ali na stacionarni telefon veleposlaništva: (+) 33 1 44 96 50 60 (do 17. ure). Prav tako lahko za informacije pokličejo na konzularni sektor MZZ: (01) 478 2305.

Napad v Nici
Napad v Nici FOTO: AP

Po besedah Andreja Štera z MZZ sta bila v Nici med napadom dva Slovenca, ki sta na varnem. Slovenska državljana sta se takoj po napadu javila slovenskemu veleposlaništvu v Parizu, je povedal vodja konzularne službe MZZ. Ponovil je, da Slovenci niso bili vključeni kot žrtve, niti niso bili med pogrešanimi.

Dodal je, da so v stiku s francoskimi oblastmi in veleposlaništvi drugih držav. Te bi namreč lahko dobile informacije o kom, ki ni njihov državljan, lahko pa bi bil slovenski, je dejal.

Splošno opozorilo o možnostih in nevarnostih terorističnega napada, ki je objavljeno na spletni strani MZZ, po Šterovih besedah zadostuje tudi po četrtkovem napadu. "Slovenskim popotnikom svetujemo, da se izogibajo lokacij visokega tveganja, spremljajo poročila medijev in informacije iz drugih virov ter upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov," piše na spletni strani.

Prefekt departmaja, v katerem je Nica, je ljudem svetoval, naj ne zapuščajo prostorov, kar je zelo visoka stopnja opozorila. Zelo nespametno je, če takšna opozorila preslišimo, je še izpostavil vodja konzularne službe.

Sicer pa je v napadu umrlo najmanj 84 ljudi, na napad pa se je že odzval tudi francoski predsednik, ki je poudaril, da bo Francija vedno močnejša od fanatikov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1