Slovenija

Slovenka leta je pediatrinja

Ljubljana, 17. 01. 2008 17.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / A.M. / M.R.
Komentarji
8

Slovenka leta 2007 je postala pediatrinja v ljubljanski porodnišnici, Lilijana Kornhauser Cerar.

Na tradicionalni, že 20. prireditvi so bralci revije Jana izbrali Slovenko leto 2007. Naziv si je s trdim delom prislužila pediatrinja ljubljanske porodnišnice, mag. Liljana Kornhauser Cerar, dr. med.

Lilijana Kornhauser Cerar je postala Slovenka leta 2007.
Lilijana Kornhauser Cerar je postala Slovenka leta 2007. FOTO: Dare Čekeliš

Razglasitev so priredili v ljubljanski Drami. V prvih vrstah je sedelo 12 letošnjih nominirank, saj sta bili zaradi obveznosti odsotni pevka Sabina Cvilak in športnica Petra Majdič. Prireditev je povezovala Anja Križnik Tomažin, s skeči pa sta nabito poln hram kulture nasmejala igralca Boris Kobal in Jaša Jamnik. S pevskimi vložki so se predstavili Oto Pestner, Arsen Dedić in Zoran Predin.

Že popoldne pa sta vseh štirinjast kandidatk sprejela ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik Danilo Türk. Janković se je kandidatkam zahvalil za vse, kar so Sloveniji in Ljubljani dale s svojim delom, Türk pa jih je pospremil z mislijo, da bi s svojim delom še naprej prispevale k vidnejši vlogi žensk v slovenski družbi.

Novoizvoljeni predsednik se je kandidatkam zahvalil za obisk v predsedniški palači in dejal, da je potrebno ženske, ki so dosegle pomembne družbene dosežke, narediti bolj vidne.
Novoizvoljeni predsednik se je kandidatkam zahvalil za obisk v predsedniški palači in dejal, da je potrebno ženske, ki so dosegle pomembne družbene dosežke, narediti bolj vidne. FOTO: Dare Čekeliš

Danilo Türk želi, da bi današnji dan prispeval k boljši prepoznavnosti, večjemu razumevanju in večjemu sprejemanju dosežkov, ki jih ženske prispevajo v slovenski družbi.

Zoran Janković je ob tem dodal, da je prestolnica sicer po številu prebivalcev majhno, po znanju, srčnosti, toleranci in strpnosti pa veliko mesto. Kandidatke so prejele tudi repliko ploščice s cvetom Jožeta Plečnika in se vpisale v mestno knjigo.

Janković je dejal, da so kandidatke v mestno hišo prinesle dobro energijo in izrazil zadovoljstvo, da ima prav Ljubljana čast gostiti kandidatke za Slovenko leta.
Janković je dejal, da so kandidatke v mestno hišo prinesle dobro energijo in izrazil zadovoljstvo, da ima prav Ljubljana čast gostiti kandidatke za Slovenko leta. FOTO: Dare Čekeliš
Slovenka leta 2007, mag. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med., je vodja EINT, enote za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov ljubljanske porodnišnice, in predsednica Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom. To je tista prijazna pediatrinja, ki dela z najmanjšimi otročički, tudi takšnimi, ki še pred kratkim ne bi mogli preživeti. Vsako leto je vsaj šeststotim nadomestna mama in najboljša opora njihovih staršev, in to ne le v najbolj kritičnih prvih mesecih, temveč tudi pozneje. Ni je videti le ob inkubatorjih in aparaturah, vselej najde tudi priložnost in čas, da lobira za denar, ki ga njen oddelek potrebuje za nakup dragih aparatur. Novega, prepotrebnega ultrazvočnega aparata ne bi bilo, če se ne bi za to zavzela prav ona!

Za naslov Slovenka leta 2007 so se potegovale: ustanoviteljica Špas teatra Urška Alič Fajnik, novinarka Renata Ažman, prva romska publicistka v Evropi Nataša Brajdič, operna pevka Sabina Cvilak, direktorica Trima Tatjana Fink, raziskovalka Mateja Jamnik, sociologinja Adela Kelhar, vodja enote za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov ljubljanske porodnišnice Lilijana Kornhauser Cerar, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije Breda Kutin, tekačica na smučeh Petra Majdič, direktorica Umanotere Vida Ogorelec Wagner, prostovoljka Faila Pašić Bišić, pisateljica Anja Štefan ter varuhinja bolnikovih pravic iz Maribora Magda Žezlina.

Laskav naslov si je lani prislužila Metka Zorc, med drugimi pa so bile med nagrajenkami v zadnjih dvajsetih letih tudi Irena Grafenauer, Štefka Kučan, Milena Močivnik, Brigita Bukovec, Vida Žabot, Ljerka Bizilj in Vika Potočnik. Prva je nagrado leta 1988 prejela Mojca Drčar Murko.
Laskav naslov si je lani prislužila Metka Zorc, med drugimi pa so bile med nagrajenkami v zadnjih dvajsetih letih tudi Irena Grafenauer, Štefka Kučan, Milena Močivnik, Brigita Bukovec, Vida Žabot, Ljerka Bizilj in Vika Potočnik. Prva je nagrado leta 1988 prejela Mojca Drčar Murko. FOTO: Dare Čekeliš

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
18. 01. 2008 12.45
Svet bi bil pač mnogo lepši, če ljudi ne bi poneumljali s temi izbori! Če ne dojemaš tega natega in izbora, toliko slabše zate in za vse! Kaj res ne razumeš, zakaj gre pri vsem skupaj!?? ALi sploh ne dojameš ironije pisanja o zdravniških plačah! Zaradi takih, kot si ti, mediji lahko manipulijajo in nas imajo za norce? Saj nima smisla odgovarjati, meje percepcije in dojemanja so očitno v podnu!!! Kaj počne neka Metka Zorc, se tebi še sanja ne!!!!
oktober77@gmail.com
18. 01. 2008 10.09
+1
Joj, Tonček Balonček, vidim, da res nimaš pojma kaj so te ženske storile da so si prislužile ta naslov, če ne ne bi pisal takih bedarij. Predvsem za taki ženski kot sta Metka Zorc in Liljana Kornhauser Cerar nobena plača ni prevelika. Kako bi bil svet lepši, če bi bilo več takih oseb kot so one in čim manj takih kot si ti Tonček Balonček.
Tonček Balonček
18. 01. 2008 08.14
Vsak ženska, ki kaj da nase, bi nagrado odklonila. Naj se sveti v družbi Vike Potočnik, Ljerke Bizilj, Močivnikove, Vide Žabot.... To je smešenje in norčevanje in žensk!!!
Taurusmaximus
05. 04. 2013 19.10
parefin@yahoo.com
18. 01. 2008 01.13
Marlena - Slovenka leta!!!
blue-art
17. 01. 2008 23.55
Ja, in po izjavi, da za vsako uspešno žensko stojijo trije moški, ki jo vlečejo nazaj je kazati, da jo je nekaj hudo prizadelo, kar lahko nakazuje, da bo njeno nadaljne delovanje usmerjeno proti moški populaciji. Tako lahko ženska postane tudi kandidat za predlagan dosmrtni zapor če bo predlog sprejet saj gre za genocid. Naše biološke potrebe so žal bistveno večje kakor ženske ( moje osnovne biološke - hrana, seks... minimalno 1.500 EUR na mesc in jih sam zaslužim) in zavedati se morajo, da jim nihče ne onemogoča enakopravnega položaja vendar, na račun enačenja bioloških potreb se izvaja genocid nad moško populacijo, saj ni realno pričakovati, da bodo osnovne življenske potrebe enake razen, če se gremo Dachau ipd. taborišča.
Tonček Balonček
17. 01. 2008 19.13
Vse lepo in prav, ampak gotovo ima preveliko plačo, tako kot komplet javni sektor! Ko pogledam seznam prejšnjih nosilk tega laskavega naslova, se sprašujem, po kakšnih kriterijih se ljudje odločajo in glasujejo! Čudno, da letošnja nagrajenka ni kakšna Mojca Mavec ali Jolanda Čeplak, ne bi bilo presenečenje! S tem nočem omalovaževati letošnje nagrajenke, saj je en poznam, vendar je seznam za nazaj res sramoten in tej nagradi jemlje ves sijaj, če ga seveda sploh ima kaj!!
Taurusmaximus
05. 04. 2013 19.11