Slovenija

Slovenjgraški svetniki soglašali z razrešitvijo direktorja CSD Šumečnika

Slovenj Gradec, 22. 06. 2016 20.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Upravna inšpekcija je pri nadzoru v primeru dečkov, ki ju je CSD Velenje proti volji starih staršev namestil v rejniško družino, ugotovila nezakonito ravnanje CSD Slovenj Gradec pri obravnavi vloge starih staršev za izvajanje rejniške dejavnosti. Šumečnik je ponudil odstop, svetniki so z njim soglašali.

Potem ko je direktor CSD Slovenj Gradec Jurij Šumečnik zaradi ugotovitev upravne inšpekcije v primeru dveh dečkov 25. maja letos podal odstop, je danes mnenje o tem podala tudi lokalna skupnost, saj tako narekuje zakon. Svetniki občine Slovenj Gradec so se z razrešitvijo Šumečnika strinjali. Medtem svet CSD Velenje naslednjo sejo načrtuje julija.

Upravna inšpekcija je pri inšpekcijskem nadzoru na Centru za socialno delo (CSD) Slovenj Gradec v primeru dečkov iz Velenja, ki ju je CSD Velenje konec marca letos proti volji starih staršev s Koroške namestil v rejniško družino, ugotovila nezakonito ravnanje CSD Slovenj Gradec pri obravnavi vloge starih staršev za izvajanje rejniške dejavnosti.

Inšpekcija je ugotovila, da CSD ni pravočasno posredoval vloge za rejništvo v reševanje pristojnemu organu, to je ministrstvu za delo. S tem je v postopku kršil pravice dedka in babice, ki živita na območju CSD Slovenj Gradec, do odločanja v zakonitem roku.

Direktor CSD Slovenj Gradec Šumečnik je zato zaradi objektivne odgovornosti odstopil. Z odstopom se je seznanil svet CSD Slovenj Gradec, ki je nato, kot to nalaga zakon o socialnem varstvu v 56. členu, za mnenje o razrešitvi direktorja zaprosil pristojno lokalno skupnost, to je Mestno občino Slovenj Gradec.

Mnenje o tem so imeli mestni svetniki na dnevnem redu današnje redne seje mestnega sveta. Na predlog občinske komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja so soglašali, da svet CSD Slovenj Gradec razreši Šumečnika.

Je pa bila mandatno-volilna komisija do celotnega postopka kritična. Meni, da bi moral svet zavoda pri imenovanju in razrešitvi direktorja CSD upoštevati določila zakona o zavodih in zakona o socialnem varstvu. In da bi moral takoj po odstopu direktorja imenovati vršilca dolžnosti ter določiti roke in postopke za izbiro in imenovanje novega direktorja.

Ob tem je komisija v obrazložitvi predloga sklepa opomnila še na zakon o socialnem varstvu, ki določa, da lahko minister sam razreši direktorja, če so za to utemeljeni razlogi. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak bi morala po mnenju komisije takoj po sprejetju Šumečnikovega odstopa zadolžiti svet zavoda, da imenuje vršilca dolžnosti in pripravi javni razpis za novega direktorja, še navaja komisija.

Svet CSD Slovenj Gradec bo po uradnem prejemu mnenja lokalne skupnosti skladno z zakonom za soglasje k razrešitvi zaprosil še ministrico, je še pred današnjo sejo mestnih svetnikov pojasnil predsednik sveta CSD Slovenj Gradec Boris Balant. Po prejemu tega soglasja načrtuje, da bo svet zavoda na seji, ki bo predvidoma sredi julija, Šumečnika tudi razrešil, imenoval vršilca dolžnosti direktorja in začel postopke za objavo razpisa za novega direktorja.

Upravna inšpekcija je kršitve v upravnem postopku pri obravnavi primera dečkov ugotovila tudi na CSD Velenje. Kot je v torek sporočila direktorica CSD Velenje Lidija Hartman Koletnik, bo o ugotovitvi nadzorov, tako upravne kot socialne inšpekcije, obvestila svet zavoda, ki se bo odločil o tem, ali ji še zaupa kot direktorici.

Predsednik sveta CSD Velenje Drago Kolar je danes povedal, da bo naslednja seja sveta CSD Velenje v začetku julija, točen datum pa trenutno še ni znan.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1