Slovenija

Slovenijo obiskalo za 10 odstotkov več turistov kot lani

Ljubljana, 28. 10. 2016 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V turističnih nastanitvenih objektih v Sloveniji so v prvih devetih mesecih letos zabeležili devet odstotkov več prihodov turistov in sedem odstotkov več njihovih nočitev kot v enakem obdobju lani. Pozitivni so tudi rezultati poletne sezone.

Državni statistični urad je danes objavil, da so v prvih devetih mesecih domači turisti ustvarili za šest odstotkov več prihodov in za tri odstotke več prenočitev, tuji turisti pa za 10 odstotkov več prihodov in za devet odstotkov več prenočitev kot lani v tem obdobju.

Turisti najraje obiščejo Piran.
Turisti najraje obiščejo Piran. FOTO: Thinkstock

Septembra je bilo prihodov domačih turistov za 26 odstotkov več, njihovih prenočitev pa za 15 odstotkov več kot septembra lani. Tuji turisti so ustvarili 15 odstotkov več prihodov in 14 odstotkov več prenočitev.

Tuji turisti so septembra ustvarili 71 odstotkov vseh turističnih prenočitev v Sloveniji. Ključni trgi, od koder je prišlo največ turistov, so bili Nemčija (16 odstotkov), Avstrija (12 odstotkov), Italija (10 odstotkov), Velika Britanija (pet odstotkov) ter Izrael in ZDA (po štiri odstotke). Najbolj se je povečalo število gostov iz Nemčije, Velike Britanije, Italije, ZDA in Avstrije. Manj je bilo turistov iz Izraela.

Največji delež vseh prenočitev je bil ustvarjen v gorskih občinah (26 odstotkov), sledile so obmorske in zdraviliške občine (po 24 odstotkov) ter občina Ljubljana (13 odstotkov). V vseh je bilo več turistov kot septembra lani, in sicer v gorskih občinah za 24 odstotkov, v obmorskih občinah za 14 odstotkov ter v zdraviliških občinah in v občini Ljubljana za po osem odstotkov.

Ljubljano je obiskalo 11 odstotkov turistov.
Ljubljano je obiskalo 11 odstotkov turistov. FOTO: Thinkstock

Septembra je bilo v hotelih ustvarjenih 62 odstotkov prenočitev, v kampih 13 odstotkov, v zasebnih sobah in apartmajih pa pet odstotkov. Število turističnih prenočitev se je v zasebnih sobah in apartmajih povečalo za 29 odstotkov, v kampih za 26 odstotkov, v hotelih pa za 10 odstotkov.

"Določeni zelo pozitivni premiki" se kažejo tudi v poletni sezoni, je ocenila generalna direktorica statističnega urada Genovefa Ružić. Julija in avgusta je tako Slovenijo obiskalo 1,3 milijona turistov, ki so ustvarili za 3,6 milijona prenočitev. V primerjavi z lani je bilo turistov za 10 odstotkov več.

Več kot pol milijona nočitev (15 odstotkov) je odpadlo na občino Piran. Sledijo ji Ljubljana (11 odstotkov), Bled (osem odstotkov) ter Brežice in Bohinj (po šest odstotkov).

Tudi Bled je zelo priljubljena destinacija.
Tudi Bled je zelo priljubljena destinacija. FOTO: Thinkstock

Hotelske sobe so bile v teh dveh mesecih povprečno zasedene 70-odstotno. Avgusta je bila zasedenost celo najvišja, odkar jo statistični urad spremlja - 77-odstotna, je poudarila Ružićeva. Med turisti je bilo 71 odstotkov tujih gostov; največ Italijanov (13 odstotkov), Nemcev (12 odstotkov) ter Nizozemcev (devet odstotkov).

Turisti so v poletni sezoni najpogosteje prenočevali v gorskih občinah, na katere je odpadlo 30 odstotkov nočitev, in obmorskih občinah, ki so gostile 25 odstotkov nočitev. 

Med bolj obiskanimi je tudi Bohinj.
Med bolj obiskanimi je tudi Bohinj. FOTO: Thinkstock
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vstajnik1941
28. 10. 2016 14.28
+5
A so vštel zraven begunce, ki so šli gledat najljepshe mjesto na svjetu?
wolfterier
30. 10. 2016 16.24
+1
V Parizu zahtevajo halal meso.Jaz bi jim dal halal gumijasti štrudel,nje...