Slovenija

Janša ponovno izvoljen

Ljubljana, 09. 05. 2009 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Janez Janša je bil na kongresu v Ljubljani ponovno izvoljen za predsednika SDS. Za takšno odločitev je glasovalo 554 od 569 delegatov, ki so se udeležili volitev.

Janez Janša je bil na današnjem kongresu v Ljubljani ponovno izvoljen za predsednika SDS. Za takšno odločitev je glasovalo 554 od 569 delegatov, ki so se udeležili volitev. V zaključnem nastopu je staro-novi predsednik kongres označil kot največji in najbolj vsebinski doslej ter se zahvalil vsem, ki so jim prenehale funkcije v stranki.

Janša je bil ponovno izvoljen za predsednika SDS.
Janša je bil ponovno izvoljen za predsednika SDS. FOTO: POP TV

Izvolili so tudi 18 članov izvršilnega odbora in pet članov nadzornega odbora. V izvršilni odbor so bili izvoljeni: Milan Zver, Mirko Zamernik, Romana Jordan Cizelj, Dragutin Mate, Zofija Mazej Kukovič, Žiga Turk, Miha Brejc, Dušan Strnad, Branko Grims, Vasko Simoniti, Anže Logar, Gregor Pivec, Pavel Rupar, Janko Požežnik, Dimitrij Kovačič, Franc Sušnik, Bojan Belna in Šarkanj Silvo. V nadzorni svet pa: Branko Kelemina, Robert Celec, Damjana Petavar Dobovšek, Brigita Brumen in Tomaž Deželak.

Janša se je v zaključnem nagovoru delegatkam in delegatom posebej zahvalil tudi članom vlade, ki je pod njegovim vodstvom Slovenijo vodila v prejšnjem mandatu. Ocenil je, da so bili solidna ekipa, ki je afirmirala Slovenijo v Evropi in ustvarila "nek imidž vlade". Člani vlade so po njegovem delali dobro, za majhno plačilo. "Veliko dobrega je bilo spregledano, vsaka napaka razglašena skoraj za zločin, vendar rezultati ostajajo in bodo ostali in tega nam nihče ne more vzeti," je dejal.

Kongres je bil po njegovi oceni soliden temelj za nadaljnje delo, z njim pa se je začel "proces nove paradigme, ki vodi v neko drugo slovensko republiko". Ob tem pa, kot je dejal, ni pomembno, kaj si mislijo drugi o njihovih predlogih. "Najprej bo predlagano omalovaževano, potem bo prešlo v nasprotovanje, ko pa bo čez nekaj let uresničeno, bodo vsi trdili, da so bili zraven," je dejal in dodal, da se je tako zgodilo tudi že velikokrat prej, posebej ob osamosvajanju Slovenije.

Janšo je na kongresu spremljala tudi partnerka Urška bačovnik.
Janšo je na kongresu spremljala tudi partnerka Urška bačovnik. FOTO: POP TV

V izjavi za medije pred izvolitvijo je Janša sicer glede svoje napovedi o "drugi slovenski republiki" dejal, da mora Slovenija, če iz krize želi iziti kot zmagovalka, izvesti nekatere reforme. Sam je na današnjem kongresu naštel deset točk, pri katerih v SDS menijo, da so spremembe potrebne. Ko se bo odprla razprava, bo teh predlogov zagotovo še več, meni Janša.

Glede možnosti, da bi nov parlament dobili pred koncem sedanjega mandata, Janša pojasnjuje, da to ni odvisno od njih, temveč od tistih, ki imajo v rokah škarje in platno. "Če bodo gospodarsko krizo, ki počasi postaja socialna in s tem politična kriza, reševali tako kot doslej, bo njihov mandat zagotovo krajši od štirih let."

Janša v bližnji prihodnosti v Sloveniji vidi razpotje dveh poti: "Ena bo šla v podobno smer, kot smo jo spremljali 27. aprila na slovenskih ulicah, druga alternativa pa so institucionalne spremembe." Če bo šla Slovenija pa poti institucionalnih sprememb, stvari ne bo treba reševati na ulici, dodaja Janša.

A hkrati opozarja, da ljudje protestirajo po številnih evropskih državah. "Kadar oblast ni pripravljena prisluhniti upravičenim zahtevam, do tega vedno pride. In tudi Slovenija pred to nevarnostjo ni imuna."

Na kongresu so tudi spremenili strankin program.
Na kongresu so tudi spremenili strankin program. FOTO: SDS

Čas, ko bi za svoje ideje potrebovali podporo predsednika vlade Boruta Pahorja, je po njegovih besedah že zdavnaj minil. "Zdaj je čas, ko za te ideje potrebujemo podporo tistih, ki imajo po ustavi v Sloveniji oblast, torej ljudstva. To bo na koncu odločilo, ne glede na to, kaj bo rekel kakšen ustavni sodnik ali poslanec vladne koalicije," je še dejal predsednik SDS.

SDS s spremenjenim strankarskim programom

Delegati kongresa SDS so potrdili tudi spremembe strankinega političnega programa ter sprejeli nekaj resolucij, s katerimi se je stranka opredelila do nekaterih aktualnih vprašanj. Med njimi je resolucija, v kateri SDS kot odgovor na krizo ponuja odgovorno socialno-tržno gospodarstvo.

20-letnica SDS
20-letnica SDS FOTO: POP TV

Po besedah Milana Zvera, ki je na današnjem kongresu vodil tudi delovno skupino za pripravo predloga programa in resolucij, spremenjeni program stranke ne prinaša radikalnih sprememb. Kot je pojasnil, so ga nekoliko skrajšali, med ključne vrednote stranke pa so dodali tudi pozitiven odnos do okolja.

Med temeljnimi programskimi cilji sicer program SDS navaja razvojno paradigmo, družbo blaginje, na znanju temelječo družbo, učinkovito upravljanje z državo, upravljanje s prostorom in skrb za okolje ter področje mednarodne in evropske politike.

SDS odslej tudi s programskim tajnikom

Bo Mate programski tajnik SDS?
Bo Mate programski tajnik SDS? FOTO: POP TV

Delegatke in delegati SDS so v nadaljevanju kongresa sprejeli spremembe strankinega statuta, nato pa prešli na volitve predsednika ter članov izvršilnega in nadzornega odbora. Med spremembami statuta so sprejeli določbo, po kateri bo imela stranka poleg glavnega tajnika še dodatnega tajnika, zadolženega za organiziranost in poslovanje stranke.

Po prvotnem osnutku sprememb statuta naj bi imel omenjeni dodatni tajnik naziv politični tajnik, vendar so člani njegov naziv na predlog Franceta Cukjatija na koncu spremenili v "programski tajnik". Večina članov skupine, ki je pred tem opravila razpravo o dopolnilih sprememb statuta, se je namreč strinjala, da prvotni naziv preveč spominja na nazive iz nekdanje skupne države.

Programskega tajnika sicer na predlog predsednika imenuje svet stranke, kot najresnejšega kandidata za to mesto pa se v medijih že nekaj časa omenja nekdanjega notranjega ministra Dragutina Mateja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (630)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ajrolaf
11. 05. 2009 08.39
Ustavili imiđz v svetu-to on misli na patrio?
dr.psiho
11. 05. 2009 02.58
Ja eno pa ima naš Janša pozitivno..nikoli se nebi vezal več z srbijo! Naša današnja vlada pa pusti srbski lobi da gradijo svoje postajanke v glavnem mestu,kot da smo pozabili ,kdo je bil agresor par let nazaj...No zdaj pa se je treba prašati od kje pa tem srbskem lobiju tolikšen denar,čeprav so imeli embargo in vojno in to kar nekaj časa!" moje slutnje so da je to denar od pokojnikov ali izropan denar! N0o kaj res rabimo ta krvav denar???
maneno48
10. 05. 2009 23.11
vip5,9.5.2009 16.38 za na pamet govorit, morš met PAMET ! ! !
RADO62
10. 05. 2009 22.28
Pravzaprav sploh ne potrebujemo komentarjev zavedenih levosučnih forumašev, da ugotovimo neizpodbitna dejstva zavožene politike Boruta Pahorja. Pa ponovimo lekcijo o grozljivih neuspehih viteza rahločutne sociale Boruta Pahorja: - višje trošarine - neeksistentni protikrizni ukrepi - politično kadrovanje brez javnih razpisov - nižje penzije brez draginjskega dodatka - namera o dvigu DDV-ja na 21% - totalka zafurana zunanja politika - enormne količine brezposelnih - nižje plače, da ne zagotavljajo niti eksistence več - dražji študentski boni in ukinjanje drugih ugodnosti - dražja elektrika - dražji javni prevozi - dražji vrtci.. - poplačilo izbrisanih Ali lahko kdorkoli brez sprenevedanja reče, da našteta dejstva ne držijo?? Seveda ne more.... heh
bučar
10. 05. 2009 21.05
upamo, da pomete s tole nesposobno vlado
LEGIOETRANGERE
10. 05. 2009 19.36
LEGIOETRANGERE 10.05.2009, 19:33 Svoj glas ste že oddali 1 NI TREBA BRISATI KER JE ŽE DRGJE OBJAVLJENO !! anamarija48 [ 13:56 ] JANŠA KAR KORAJŽNO NAPREJ, SLOVENCI SMO S TABO - KDOR NI S TABO NI SLOVENC ! ! ------------------ Toćno tako !! Kdor ni z Janšo ni slovenec, ampak jugokomunist! Kdor je proti Janši je Tajkun, odvetnik, izbrisani, komunistični novinar, sindikalni lenuh, udbovec,.. skratka lopov ki deluje proti Sloveniji. Tudi politiki ki so proti Janši so protislovenci, so jugoslovenarski mešetarji. Od včeraj naprej ko je Janša napovedal ustavne spremembe in drugo republiko je vsak ki je včeraj, danes in bo v prihodnjih dneh, tednih in mesecih, komentiral negativno Janšev govor v ljudstvu prepoznan kot protislovenec. Taki protislovenci so bili tudi leta 1991, in danes sedijo v vladnem kabinetu in koalicijskih strankah. Komunistom pa svetujemo da gredo piskarat na komunistični protislovenski tajkunski časopis Dnevnik in mladino, in naj ne onesnažujejo dobrih medijev.
nefretete
10. 05. 2009 19.15
RADO62 09.05.2009, 23:24 -4 Ups kaj sem zamudil ... konija9 alias orangutan9.... ha ha ha Nisi zamudil ne, samo potuhnil si se, kot vsi ostali beluharji, ko smo mi zapustili na forum ste se greli z lastnim hladom.
3-2
10. 05. 2009 18.44
Dragi gospod Janša, do sedaj sem vas spoštoval, zaradi pozitivnih stvari ki ste jih naredili za nas. A zaradi takega drastičnega posega v ustavo, človekove pravice in praktično amerikanizacije države ste izgubili moje zaupanje. Prav zanima me kaj je vaš veliki janessek naredil dobrega za slovenijo? Izdajalec v osnovi ostane kar je. Nikar takega kekca izpostavljati zaradi "potuhnjene biti" volilcev
ralu
10. 05. 2009 18.41
Demokratska stranka ima na voljo na volitvah enega samega kandidata. Čudno....
P0gi
10. 05. 2009 18.24
Slovenija podlega pod ameriškio ideologijo, ljudje sprijaznite se: Janša je v mojem pogledu postal Slovenska ekvivalenca Ameriškega Busha. Lahko se sprijaznimo z novo ustavo, ki v praksi zmanjšuje temeljne človekove pravice, lahko pa se temu upremo. Slovenska država bi ob taki drastični spremembi ustave kot jo priporoča Janša praktično obubožala. Kako bo država s sedanjim proračunom lahko financirala srednjo šolo za vse šoloobvezne dijake? Najbrž ne bo možno in stroški vsega bodo na plečih državljanov - dijakov. Dragi gospod Janša, do sedaj sem vas spoštoval, zaradi pozitivnih stvari ki ste jih naredili za nas. A zaradi takega drastičnega posega v ustavo, človekove pravice in praktično amerikanizacije države ste izgubili moje zaupanje. Slovenija je mlada država in spreminjanje ustave, ki nas je v 18letih iz roba socializma popeljala na vrh Evrope. Naj Slovenija ostane Slovenija!!
nefretete
10. 05. 2009 18.23
theta 10.05.2009, 08:43 eni pa namesto reševanja gospodarstva načrtujejo Titovo cesto. Kdor to razume.. Kdo pa je začel? Kdo se je hitro vrgel po pljuvanju lika Josipa Broza? Kdo se je prvi drl, da ga še v muzej ne sodi. Kar na grmado z njim. Pa ja, tako se radira zgodovina? Spreminja in piše po volji? Iz zgodovine je znano veliko primerov, ko so hoteli izbrisati ali ponarediti dejanski potek in vrednote kakšnega človeka. Imanovanje ulice po Titu je samo odgovor, ne pa izmišljeno dejanje, ker bi bilo komu dolgčas. Da se razumeva, Barbikina politika konsenza ni niti malo po mojem okusu, kar pa ne pomeni, da se strinjam z Janševim skakanjem v hrbet, napoleonsko vehementnim možicljem brez las, pa z dolgim jezikom, ki opleta samo zaradi lastnih ambicij. Če bi imel kakršnokoli željo za izvajanje politike v dobrobit Slovenije, je dovolj inteligenten, da bi to zmogel z Barbikino politiko konsenza. Ker pa je njegov ego večvreden od vsega drugega, se pojavlja vprašanje, če je še tisto nekaj dobrega, kar pa mu je vendarle uspelo, vredno nadaljnjega paradiranja.Njega boli, ker je samo drugi in to mu Slovenci zamerimo.Njegovo maščevalno zamerljivost. Vidite, kako dober sem jaz? Saj vemo kako se to konča. Na sveti Heleni, ne Urški.
Tonček Balonček
10. 05. 2009 18.18
Lopov, ne skrbi, Virant mu bo pobral par procentov in potem ga bo srečala pamet ter mu bo rekel "Adijo!". Iluzije o eni m očni stranki, kar je volilcem dopovedoval Janša, vsi fajmoštri ter še kdo, kje že zdavnaj pokopana, njegov maksimalni domet so bile prejšnje volitve! Slovenci smo tako razslojeni, da je SDS izvisela, s podružnicami ali brez, ko pač dobijo 30 odstotkov, to pomeni, da domobranči namesto zta čnih volijo te kvazi desnosredince, tu s epa konča vsakršna perspektiva, namreč pri debaklu in izginotju raznih domobranskih stran, Bajuk ej npr. izginil še bolj skrivnostno kot Maddie, pa ej šlo za vrhusnekga finančnega strokovnjaka svetovnega formarta. Kdo ga je pokopal, je emnda jasno, ni pa našemu Janezu jasno, da brez sodelovanja pač ne gre! Tega ne bo dojel do konca življenja, ne glede, v kateri partiji bo deloval!
3-2
10. 05. 2009 18.12
SDS se bo vašega janesska še sramoval !
Uroš Palhartinger
10. 05. 2009 18.10
Verni-lopov, mali Stalin je Golobić...
frotist
10. 05. 2009 18.06
Opažam,da večina tukaj pisočih sploh ne opazi kaj ta samozvani mali Stalin pripravlja? Če zmaga na volitvah,bo to najhujši totalitarni režim,kar jih je kdaj bilo na tem svetu.Kim IL Sung je vajenec napram Janšu,upam,da ne pride nikdar več na oblast!
3-2
10. 05. 2009 18.03
Gotovo je prepisal prošnjo za v par.tijo
Tonček Balonček
10. 05. 2009 17.56
Janez Janša je naše edino upanje, le komunisti so bili tisti, ki so nas reševali in zagat novejše zgodovine slovenskega naroda, gremo dalje, zdaj, ko smo se znebili Bajuka in podobnih potomcev črnuhov, bo tudi njemu lažje nadaljevati revolucijo, morda ustanoviti drugo republiko, on je naše upanje, gremo naprej, Janez, bravo!
3-2
10. 05. 2009 17.37
zapore so že pripravljene. koalicija ne sme in ne sme dobro delati. Naše yebanje jih bo spravilo iz oblasti
veliki_vamp
10. 05. 2009 16.14
Kongres bele garde
neycka2
10. 05. 2009 14.53
Glede na to, da ste se na dolgo in široko razpisali o tem, kako slaba je bila prejšnja "garnitura" vlade, pa bi res rada prebrala kaj lepega in dobrega nam je in nam bo prinesla ta vlada. Morda Titovo ulico?!