Slovenija

'Sloveniji ne bomo dali niti centimetra ozemlja'

Zagreb/Ljubljana, 11. 05. 2009 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hrvaški premier je poudaril, da nobena vlada ni naredila toliko za Istro kot njegova in da nihče ne ljubi Istre bolj kot on, ter dodal, da Sloveniji ''ne bomo dali niti centimetra ozemlja''. Hkrati je vse slovenske turiste pozval, naj obiščejo Hrvaško.

Hrvaški premier Ivo Sanader je povedal, da Sloveniji ''ne bomo dali niti enega centimetra ozemlja. V EU bomo vstopili, saj Slovenija nima pravice blokirati Hrvaške in tega, da je članica EU, izkoriščati za blokiranje nekoga drugega. To niso načela EU in načela evropskega vključevanja, in če moramo Evropi tolmačiti izvorna načela EU, jih bomo, vendar na izsiljevanja ne bomo pristali,'' je povedal Sanader in spomnil na zadnji predlog Evropske komisije, ki predlaga, da se mejna črta v Piranskem zalivu določi po mednarodnem pravu. Odredilo naj bi jo mednarodno sodišče, sestavljeno iz petih sodnikov, ki ga je hrvaški sabor že potrdil.

Sanader je Slovenijo pozval, naj sprejme Rehnov predlog.
Sanader je Slovenijo pozval, naj sprejme Rehnov predlog. FOTO: Reuters

Sanader je prepričan, da bo Slovenija sprejela predlog, saj naj bi bil dober tudi za Slovenijo, ki bi se tako rešila iz zanke, v katero se je zapletla. Sloveniji je tudi predlagal, naj sprejme ponudbo, da arbitražno sodišče, sestavljeno iz petih sodnikov, reši spor in da pusti Hrvaški, da zaključi pogovore za vstop v EU. ''Mi pogovore lahko končamo do konca leta ali mesec do dva kasneje, med letom 2010, najkasneje do začetka leta 2011 pa lahko postanemo polnopravna članica EU. Tam nas čakajo in od vsega začetka smo del tega evropskega civilizacijskega kroga,'' je povedal Sanader in hkrati pozval slovenske turiste, naj ne glede na mejne probleme med državama obiščejo Hrvaško.

ZDA Slovenijo in Hrvaško spodbujajo k rešitvi problema zastoja slednje na poti v EU. Ne namigujemo, da je neka rešitev boljša od druge, a nedvomno obe državi spodbujamo, naj si prizadevata za rešitev tega problema. Zasledili smo dobro voljo na obeh straneh. To ni lahko vprašanje. predstavnik ameriške administracije za Zahodni Balkan Stuart Jones

Sanader je med obiskom v Pulju še povedal, da niti ena hrvaška vlada do sedaj niti vlada, ki je bila na oblasti v času Tita, ni toliko naredila za Istro, kot je v zadnjih petih letih naredila današnja vlada. ''Nihče ne ljubi Istre bolj od mene,'' je povedal Sanader in dodal, da je v Istro prišel čas za spremembe.

Tudi Jandroković pričakuje umik slovenske blokade

Tudi hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković je danes v Zagrebu izrazil pričakovanje, da bo Rehnov predlog sprejemljiv tudi za Ljubljano ter da bo Slovenija kmalu umaknila blokado hrvaških pogajanj o vstopu v Evropsko unijo. Jandroković je po srečanju s svojim filipinskem kolegom Albertom Romulom ponovil, da "slovenska blokada ni niti upravičena niti ne bi do nje smelo priti".

Žbogar: Lobirali smo kot še nikoli

Piran
Piran FOTO: Reuters

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je zanikal trditve slovenske opozicije, da je zadnji predlog evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna za Slovenijo slab in da je to rezultat nezadostnega angažiranja slovenske diplomacije. ''Mi smo lobirali kot še nikoli doslej, zdaj pa bomo morali o predlogu razmisliti,'' je Žbogar povedal za nacionalno televizijo kot odziv na trditve bivšega premierja Janeza Janšo in bivšega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, da je Slovenija zaradi diplomatske neaktivnosti v glavnih evropskih prestolnicah dobila slab predlog o načinu reševanja mejnega spora s Hrvaško in da predloga ne bi smeli sprejeti, če ga ne bo mogoče temeljito popraviti.

Veliko pozornost je pritegnil tudi predlog poslanca Zaresa Franca Jurija, ki predlaga, da bi Slovenija in Hrvaška mejni spor morali reševati z oblikovanjem kondominija oz. skupne suverenosti na delu morja, ki je predmet spora. Vendar pa naj bi bil, po poročanju POP TV, za slovensko diplomacijo ta predlog slab, saj bi ta prej dala prednost tudi zamrzovanju spora. Strokovnjak za mednarodno pravo in nekdanji prometni minister Marko Pavliha pa je povedal, da predlog Jurija ni primeren za ta čas, saj je zdaj v Sloveniji treba vse moči usmeriti v Rehnov predlog. ''Mislim, da lahko Rehnov predlog korenito spremenimo,'' je povedal Pavliha.

''Prvič smo v situaciji, ko imamo en dokument, o katerem lahko resno razpravljamo. Potrebujemo samozavest, ne pesimizem. Slovenija je članica EU, Rehnov predlog o arbitraži pa ne bo sprejet, dokler ne bo po meri Slovenije,'' pa je povedal Zoran Thaler, ki je zanikal izjave opozicije, da je Rehnov predlog slab in da je Pahorjeva vlada glede mediacijskega procesa s Hrvaško v nekaj mesecih izgubila prednost, ki jo je v odnosih s Hrvaško ustvarila prejšnja vlada.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (905)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trapo
14. 05. 2009 14.12
Samo težava je v tem da imajo hrvati več lobistov kot mi in delujejo usklajeno na področju zunanje politike, mi pa smo kot ovce.
petdan
14. 05. 2009 13.24
Gospodu Sanaderju je vendar potrebno pojasniti, da kraja slovenske zemlje in morja ni eno izmed "izvornih načel EU". V kolikor bo to dojel, potem bo tudi ugotovil, da je Slovenija članica EU in da ta asociacija deluje po demokratskih in ne "po Sanaderjevih načelih".
partizan71
13. 05. 2009 11.49
Purgerji ustaski! Niti centimetra Sloveniji, vse Italiji. Haila Mussolini
maneno48
13. 05. 2009 10.01
Sloveniji ni treba drugega kot zahtevati nazaj okupirana ozemlja in umik lažnih in ponarejenih Hrvaških dokumentov. SLOVENSKA POLITIKA SE NIMA O ČEM POGAJAT, PAHOR ALI TI ŠE VEDNO NI JASNO ???
Uporabnik113189
13. 05. 2009 08.12
eutopia13.05.2009, 07:50, mislim da se boš moral odločiti, kaj bi rad. ne moreš se iti tega kar predlagaš. " Potem pa bo priložnost, da naredimo skupaj to kar bi že nekoč morali....poskrbeli za harmonično bivanje človeka na tem planetu in ne zajedanje vsega" če ti sosed vsak dan sproti vse podre, kar si dobrega naredil. To je utopija Ločiti moramo tudi interese EU od naših, slovenskih. V tem primeru gre za interese Slovenije, kar ima malo ali nič opraviti z EU. Hrvaška bi se rada z buldožerjem peljala preko Slovenije do EU in na svoji poti razrila vse kar jim ni všeč. TO PA RES NI SKLADNO Z EU NORMAMI. Mislim, da jim to naši ne smejo in ne morejo dovoliti. Tudi tega ne, da njihov buldožer na naše ozemlje vstopi. Uničiti ga moramo na njihovem ozemlju, naj imajo škodo tisti ki so začeli..
sherum
13. 05. 2009 08.04
Sloveniji nimajo kaj dajati. Vse kar so ukradli je naše in to bomo tudi dobili nazaj. Gospod SANADER PA NAJ VPRAŠA LJUIDSTVO , KOLIKO SE JIH JE OPREDELIO ZA VSTOP V EVROPSAKO UNIJO.Razočarali ga bodo rezultati.
Uporabnik113189
13. 05. 2009 08.02
Hrvaška se še vedno drži treh osnovnih cljev in je še vedno v napadu. Napd pa je nemenjem preboju ali rušenju slovenske blokade. Slovenija je še vedno v obrambi. Na zahodu nič novega bi lahko rekli. Iz te pozicije poskuša dokazati a) da gre za bilateralno vprašanje b) da se Slovenija ne drži EU norm in načel c) da je slovenska politika neodločna in nekredibilna Pozitivne znake ali namene bi opazili, v kolikor bi se hrvati umaknili na stanje 25.6.91, pa jim to ne pride niti na kraj pameti. Ali da bi začeli umikati iz pogajanj sporne dokumente. Takrat bi iz napada prešli v obrambo. NIČ OD TEGA.. Stvar je torej dovolj jasna. Gre za nadaljevanje asimilacijske in genocidne politike hrvatov do slovencev. Politike, ki je tako značilna za fašistično NDH. Za mene pač ni nobene panike..Blokada ostaja naslednih 30 let, medtem pa se mora slovenska politika spremeniti tako, da bo iz obrabnega položaja preiti v napad. Možnosti je veliko od povezav z bivšimi republikami in njenimi sosedami, preusmeritve pomoči njenim sosedam in potiskanje hrvatov v nadaljne gospodarsko propadanje. Svetovanje mednarodnim investitorjem, da hrvaška ni primerna država itd..Možnosti so praktično neomejene.
eutopia
13. 05. 2009 07.54
aja pa še nekaj....edini agressorji smo mi....celotna človeška rasa, ki terrorizira ta planet. sramota...mar ne?
eutopia
13. 05. 2009 07.50
Sam mal...že tak dosti da smo izgubili celotno Karantanijo, zdej bi pa tile sosedje radi še preostanek Slovenije....no, naj jo imajo, če jo bodo lahko nesli s sabo na zadnje potovanje. Jaz samo tole pravim... DOL Z MONETARNIM SISTEMOM!! KONEC DENARJU IN POLITIKI!!!! Pa bo več časa za osebno rast, mir in pomembne stvari, ne pa kregarija zaradi ozemlja. Zapomnite si nekaj : Kar narava da, to tudi vzame. In z malo sreče bom čez par let videl 'film' o človeškem zavedanju, da je njegova cvilizacija pred propadom, tokrat v živi tehniki in ne na teliviziji. Potem pa bo priložnost, da naredimo skupaj to kar bi že nekoč morali....poskrbeli za harmonično bivanje človeka na tem planetu in ne zajedanje vsega na račun luksuza in zalog. Pamet bo doletela vsakega, ki bo to hotel. Razum pa je včasih bolje odklopiti in se prepustiti notranjemu motorju čustev in intuicije. Ipak smo otroci sonca in vesolja in ne samo naših staršev, ki nas od malih nog učijo neumnosti, katere so se prav tako naučili od svojih staršev. KONEC SUŽENJSTVA DENARJU in POZDRAV SVOBODI IN MIRU :) Lp iz sončne strani 'razuma'. ...nekoč boste spoznali, da denarja ni mogoče jesti.
Uporabnik113189
13. 05. 2009 07.49
DIOR12.05.2009, 16:16, sbosbo zagovarja stališče, podobno kot ga imata Franco in Aurelio Juri. To pa je stališče, da Istrani želijo enotno pokrajino, ki ni razdeljena na slovenski in hrvaški del. V navadnih razmerah bi jim človek lahko načelno tudi pritrdil. Ampak kaj, ko imamo posla s hrvati. Takšno stališče je IDEALNO ZA CILJE VELIKE HRVAŠKE s teorijo, da smo slovenci samo podalpski hrvati in da želi hrvaška stik z Italijo (kar do Trsta). Jasno da gre za odkrit napad na slovensko ozemlje in za prikrit poskus pridobivanja istranov na svojo stran, česar slovenska država ne more dovoliti. Sanader sploh ni imel resnega namena, da bi prišlo do sporazuma. Svoj mandat želi zaključiti, prevaliti krivdo na slovence in se skriti v mišjo luknjo, potem ko je vse sesul. To sem sicer že večkrat omenil, dokaz pa je njegovo hitenje s predlogom v parlament. Zgodba je tudi sicer neumna. Po vseh pravilih, bi moral biti predlog usklajen najprej v EU skupaj s Slovenijo. šele potem bi ga lahko obravnavala hrvaška vlada (po principu vzemi ali pusti). Potem pa pride iz EU hrvaški predlog za hrvate. Hahahahaha..Stvar smrdi do neba in jasno kot beli dan, da iz vsega skupaj ne bo nič. Pahor sicer poskuša doseči nekakšen dogovor, je pa tudi iz aviona dovolj jasno videti, kdo drži fige v žepu.
muri1
13. 05. 2009 00.30
agresor zasede tuje ozemlje-sečovlje,potem pa nebi vrnil niti cm.značilno za hrvate,upam,da jih še nekaj let ne bo vEU,tako da bodo imeli čas ,da se kultivirajo.
insaner
12. 05. 2009 22.03
HrvashkoMorje 11.05.2009, 18:42, : Pahor (mudrost): Luser dananjice koji nema prihvatiljive argumente taj se hvata povijesti … in kdor nima zgodovine, se poslužuje agresije
vinadap
12. 05. 2009 16.59
sbosbo - tudi takšni morajo biti ko si ti ali pa jaz.
DIOR@YOURS.COM
12. 05. 2009 16.35
men se zdi to brezizhodna situacija....problem bo še dolgo stagniral
sbosbo
12. 05. 2009 16.24
spodnji post je namenjen @DIOR
sbosbo
12. 05. 2009 16.23
Ne vem, nimam teh referenc. Polpismenim opicam, pa sigurno ne bi dal odločat na referendum!! Za par km meje, ma kaj se je sploh za meniti. Da dam en banalen primer, pač bi bilo potrebno izobrazit in odpret oči obema narodoma, za kar pa bo potrebno kakšno stoletje s bojim!!
frako
12. 05. 2009 16.21
propatria 12.05.2009, 15:40 sam na to konferenco more prit tud črna gora, srbija in ostale naj hrvaška usem vrne ukradeno zemljo in se pravično razdeli jadransko morje za katerega je voditelj jugoslavije rekel da je jugoslovansko in ne hrvaško
DIOR@YOURS.COM
12. 05. 2009 16.20
samo56789 waw too good to be true......vem, kdo se s tem absolutno ne bi strinjal.... :)
DIOR@YOURS.COM
12. 05. 2009 16.16
sbosbo kako bi ti rešil tole zagonetko s hrvati
sbosbo
12. 05. 2009 16.15
vinadap 12.05.2009, 16:09 0 sbosbo - mi je vseeno kaj si,slovenski patriot sigurno nisi. Izdajalec,kaj pa drugega. Poleg tega pa še učiš krivo vero. V kakšnem letu pa ti živiš? Veš, jaz sem bolj tak viteški, bi rad, da bi še vedno čarovnice kurili. Aja, in sem šele včeraj izvedel, da je zemlja okrogla:)... ...patrioti in izdajalci, ma tako ti hodi po glavi,jooj...